Vakantie tips Höga Kusten (Zweden): de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

Vakantie tips Höga Kusten (Zweden): de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

In het noordoosten van Zweden ligt het Angermanland. Hier vind je één van de veertien werelderfgoed-gebieden van Zweden: Höga Kusten. Deze prachtige kustregio bestaat uit een verzameling eilanden, meren, baaien en groenbegroeide heuvels uit de ijstijd.

Door , laatst bijgewerkt op 24 juni 2022
5 minuten lezen

Waar staat Höga Kusten om bekend?

De Höga Kusten oftewel ‘Hoge Kust’ ligt tussen Härnösand en Örnsköldsvik, aan de kust van Norrland. Het landschap is 20.000 jaar geleden ontstaan. De grond kwam omhoog, delen Oostzee werden meren en heuvels tot wel 350 meter hoog ontstonden. Höga Kusten is bijna 150.000 hectare groot en is één van de hoogste kusten ter wereld. Tot het gebied behoort ook 80 hectare aan zee en eilanden. Het hoogste punt van Höga Kusten bevindt zich op de top van de Skuleberg. Geliefde bezigheid aan de Höga Kusten is het hiken van de befaamde High Coast Trail: een van de mooist wandelroutes in Scandinavië.

Zweden vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Zweden aanbieders
 1. BBI Travel – Scandinavië specialist
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – ook winterreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autorondreizen & familievakanties
  Bekijk aanbiedingen
 4. Natuurhuisje – vakantiehuizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve Zweden vakanties
  Bekijk aanbiedingen

Landschap van Höga Kusten

De Höga Kusten biedt volop open wateren, oneindige groene heuvels, steile rotsen en dichtbeboste wouden. Op verschillende plekken kun je het bestaan van de ijstijd, en het ontstaan van de ruige natuur, goed aanschouwen: in de Slatterdalskrevan bijvoorbeeld.

Dit is een 200 meter diepe kloof in het Skuleskogen National Park. Hier kun je duidelijk zien hoe het land omhoog is gekomen en in stukken is gebroken. Door het natuurgebied stromen diverse rivieren waar groene valleien aan vast zitten, waaronder de lange Angermanälven-rivier.

Höga Kusten Höga Kusten, Zweden

Voor de Höga Kusten ligt een archipel met kleine eilandjes en enkele grotere eilanden: Ulvön, Trysunda en Grisslan. Deze eilanden liggen in de Botnische golf, aan de oostkust van Zweden. Vanuit onder meer de knusse vissersdorpen Norrfällsviken en Bönhamn vertrekken boten naar de eilanden.

National Park Skuleskogen

National Park Skuleskogen is één van de mooiste natuurgebieden in Höga Kusten waar je kunt hiken. Dit 26 km² grote beschermde park ligt tussen Docksta en Köpmanholmen en herbergt unieke flora en fauna. In NP Skuleskogen leven onder meer lynxen, rendieren, nertsen en bijzondere vogelsoorten, waaronder de zwarte hazelhoen en de kalkoenachtige capercaillie. Ook vind je er natuurlijke kloven en ravijnen die ontstaan zijn in de ijstijd, zoals de eerder genoemde Slatterdalskrevan.

National Park Skuleskogen, Höga Kusten

Hiken bij de Höga Kusten

De meeste reizigers komen naar Höga Kusten om te wandelen over de schitterende High Coast Trail. Deze wandelroute is 129 km lang, heeft duidelijk aangegeven bewegwijzering en begint bij de Höga Kustenbron (brug), waar ook het Höga Kusten Turistcenter is. De route eindigt op de Varvsberget-berg vanwaar je uitzicht hebt op Örnskölsvik.

 • De route bestaat uit 13 delen, variërend van 15 tot 24 km lang. Het ene deel is ruiger dan het andere deel en je hoeft niet perse elk deel te lopen. Op die manier is Höga Kusten voor iedere hiker begaanbaar.
 • Tijdens de routes kun je het ruige natuurwerk, dat ontstaan is door de ijstijd, van heel dichtbij aanschouwen. Grote rotsachtige kusten met zanderige baaien en het wilde binnenland met diepgroen bos, ravijnen, meren, watervallen en grotten. Uiteraard passeer je ook het National Park Skuleskogen.
 • Aan het einde van iedere route zijn diverse accommodaties te vinden, voornamelijk traditionele stuga’s. Je kunt er zelf op uit trekken, maar ook georganiseerde hikes boeken. Dat kan online, maar ook ter plaatse in bijvoorbeeld Örnskölsvik.

  Hiken bij de Höga Kusten Höga Kustenbron

  De Höga Kustenbron – de brug die het startpunt vormt van de High Coast Trail.

  Overnachten aan de Höga Kusten – accommodaties

  Als je gaat hiken door Höga Kusten kom je langs de route zogenoemde stuga’s (traditionele kampeerhutten) tegen. Deze simpele Zweedse hutten zijn voorzien van bedden en vaak ook van een keukentje. Ze zijn niet vooraf te reserveren en staan niet op de slot; je kunt ze gewoon gratis gebruiken! Ook mag je op veel plekken aan het High Coast Trail wildkamperen.

  Diverse eenvoudige hotels, guesthouses en appartementen rond de Höga Kusten vind je hier op Booking.com. Belangrijkste grotere stad in de buurt is Örnsköldsvik, ook daar zijn aardig wat hotels.

  Reizen naar de Höga Kusten – hoe kom je er?

  Vanaf Stockholm kun je met de trein naar Örnsköldsvik, de belangrijkste grote stad in de regio. Vanaf daar kun je met de bus of een huurauto naar het beginpunt van diverse hikes of specifieke delen van het High Coast Trail. Naar bijvoorbeeld Skuleskogen Nationalpark is het zo’n 33 kilometer nog. Met een huurauto vanuit Stockholm naar het Höga Kusten Turistcenter is het zo’n 5 uur rijden.

  Beste reistijd Höga Kusten

  De beste periode om Höga Kusten te bewandelen is tussen juni en september. De temperatuur is aangenaam en er valt niet te veel regen. In de winter kun je bij de Höga Kusten skiën.

  Zweden vakantie boeken – onze tips!

  Top-5 Zweden aanbieders
  1. BBI Travel – Scandinavië specialist
   Bekijk aanbiedingen
  2. Voigt Travel – ook winterreizen
   Bekijk aanbiedingen
  3. ANWB – autorondreizen & familievakanties
   Bekijk aanbiedingen
  4. Natuurhuisje – vakantiehuizen
   Bekijk aanbiedingen
  5. SNP – actieve Zweden vakanties
   Bekijk aanbiedingen

  Opmerkingen? Aanvullingen?

  Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Höga Kusten reiservaring

 • Elena op 06-05-2019

  “Mooie natuur”

  Ik had hoge verwachtingen van Zweden, misschien iet wat te hoog. Zo werden mijn verwachtingen over de mooie ongerepte natuur bevestigd, maar viel de vakantie toch tegen. Zo had ik me verkeken hoe duur alles in Zweden is en hoe groot de afstand is tussen gebieden. Zo waren we minimaal een uur onderweg voor boodschappen. De slechte ervaring werd door het slechte weer nog meer bevestigd. Ook raad ik iedereen aan om goede anti-muggenspray mee te nemen...

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Höga Kusten reiservaring en tips!

Ben jij in Höga Kusten geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief