Vakantie Hessen, midden-Duitsland: bezienswaardigheden & leuke plaatsen (+ verblijf tips!)

Vakantie Hessen, midden-Duitsland: bezienswaardigheden & leuke plaatsen (+ verblijf tips!)

Op vakantie in Hessen, deelstaat in midden-Duitsland? Wie Hessen zegt, zegt sprookjesachtige kastelen, fraaie natuur en uitgestrekte wijngaarden. Voeg daarbij een indrukwekkende geschiedenis en tal van historische gebouwen, en je hebt reden genoeg om je volgend vakantie in Hessen door te brengen. Hier de mooiste bezienswaardigheden & tips voor overnachten!

Door , laatst bijgewerkt op 28 augustus 2023
10 minuten lezen

Inhoud:

 1. Leuke steden & mooie plaatsen Hessen
 2. Wiesbaden
 3. Frankfurt am Main
 4. Darmstadt
 5. Sprookjesroute & meer interessante plaatsen
 6. Natuurlijke bezienswaardigheden Hessen
 7. Rheingau & het Taunusgebergte
 8. 3x leuke campings & vakantieparken
 9. 3x sfeervolle hotels
 10. Vakantie Hessen boeken
 11. Reiservaringen en tips

Vakantie in Hessen: deelstaat in midden-Duitsland

De Duitse deelstaat Hessen ligt min of meer in het midden van het land. De hoofdstad is Wiesbaden, maar de grootste stad in Hessen is Frankfurt am Main. Andere grote steden zijn onder meer Kassel en Darmstadt. Ongerepte natuur is in Hessen nooit ver weg. Het landschap van Hessen omvat zowel laagvlakten als middelgebergten met toppen tot 1000 meter. In het noorden van Hessen vind je het Nationaal Park Kellerwald-Edersee.

Het natuurpark Hohen Vogelsberg omvat het grootste vulkanisch berggebied in Midden-Europa. De grote steden Frankfurt, Darmstadt en Wiesbaden ontvangen miljoenen bezoekers en bezitten aangename stadskernen met een groot winkelaanbod. Daarnaast trekken de talloze vakwerkhuizen, burchten en kastelen de aandacht. Kortom, een deel van Duitsland dat je gezien moet hebben.

Hessen vakantie boeken – onze tips!

Leuke steden & mooie plaatsen in Hessen

Wiesbaden

De Hessische hoofdstad Wiesbaden is een bekend kuuroord aan de Rijn. In totaal vind je er meer dan 25 warmwaterbronnen. De historische Kaiser-Friedrich-Therme behoren tot de mooiste thermen in de stad.

 • Bezoek ook het indrukwekkende Kurhaus, waarin het staatstheater en een casino gevestigd zijn. Het Kurhaus ligt aan het Kurpark, een stadspark aangelegd in de stijl van Engelse landschapstuinen.
 • Het historische hart van de stad is de Schlossplatz. Langs dit plein vind je onder meer het 17de-eeuwse Altes Rathaus. De neogotische Marktkirche werd opgericht in de 19de eeuw, evenals het Stadschloss. Het Stadschloss was de residentie van de hertogen van Nassau, maar dient tegenwoordig als parlementsgebouw van de deelstaat Hessen.
 • Ook het Museum Wiesbaden – het grootste museum van de Hessische hoofdstad – is een aanrader. Het omvat niet alleen een kunstcollectie, maar ook natuurhistorische en oudheidkundige verzamelingen.
Wiesbaden, Hessen

De Schlossplatz met de Marktkirche en Nieuw Stadhuis.

Frankfurt am Main

Frankfurt am Main is de grootste stad van Hessen en hét financiële centrum van Duitsland. Het stadsplein Römerberg vormt het centrum van de historische binnenstad. De oude vakwerkhuizen werden na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog terug in hun oude glorie hersteld. Rond het plein liggen een aantal markante historische gebouwen, waaronder het fraaie stadhuis (Rathaus Römer) en de Oude Sint-Nicolaaskerk (Alte Nikolaikirche). Andere historische ‘highlights’ van Frankfurt zijn de Dom en de Sint-Paulskerk (Paulskirche). In de Dom werden vroeger de Duitse keizers gekroond. Het Frankfurter parlement stelde in 1848 in de Sint-Paulskerk de eerste Duitse grondwet op.

LEES OOK: De 15 mooiste grote steden van Duitsland!

Römerberg, Frankfurt

Het stadsplein Römerberg in Frankfurt.

Het Bankenviertel is de financiële wijk van de stad. De indrukwekkende wolkenkrabbers in deze wijk strijden om de grootste hoogte. Langs de rivier de Main vind je de Museumoever (Museumsufer), een stadsdeel met niet minder dan vijftien bekende musea.

Frankfurt

De skyline van Frankfurt.

Lees hier meer Frankfurt am Main tips, bezienswaardigheden en ervaringen.

Darmstadt

In tegenstelling tot Frankfurt vind je in Darmstadt geen wolkenkrabbers. Darmstadt is een stad van wetenschap en cultuur, met een universiteit en diverse internationale researchinstellingen. Daarnaast is Darmstadt ook een culturele stad bij uitstek, een centrum van de Jugendstil. Op de heuvel Mathildenhöhe vestigde zich in het begin van de 20ste eeuw een Jugendstil-kunstenaarskolonie.

In het stadscentrum tref je het Haus der Geschichte aan, een voormalig hoftheater waarin tegenwoordig het stadsarchief is ondergebracht. In het Hessisches Landesmuseum vind je diverse collecties, waaronder geologische, zoölogische, mineralogische en cultuurhistorische verzamelingen en natuurlijk ook kunstwerken. De Kunsthalle Darmstadt is een modern museum met voornamelijk eigentijdse kunst.

Darmstadt, Hessen

De Mathildenhöhe in Darmstadt.

3x goed beoordeelde hotels in Hessen:

Hotel Birkenhof ★★★★

Prachtig gelegen hotel in kuuroord Bad Soden-Salmünster. Heeft een moderne inrichting en uitgebreide sport faciliteiten. Wellness met sauna en fitness.

Bekijken
Göbels Hotel Rodenberg

Göbel’s Rodenberg ★★★★

Geliefd hotel voor families in de Rhön. Heeft een wellness met binnen-, bubbelbad en sauna’s. Voor kinderen is er o.a. Koala Kidsworld, een klimmuur en trampoline.

Bekijken
Landhaus Wiesemann

Landhaus Wiesemann ★★★★

Landhuis met 11 moderne appartementen in kuuroord Willingen, Sauerland. Beschikt over een fijne tuin en gratis parkeergelegenheid.

Bekijken

Kassel

Kassel ligt aan de rivier de Fulda en kent de grootste concentratie aan musea in heel Duitsland. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is echter het Bergpark Wilhelmshöhe, een bergpark met kasteel dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het Schloss Wilhelmshöhe is tegenwoordig een museum. Op het hoogste punt van het bergpark staat het gigantische Herculesmonument met fraai aangelegde watervalletjes.

Niet te missen in Kassel is het groene park Karlsaue, de uitkijktoren Bismarckturm en het sprookjesachtige kasteel Löwenburg. Een speciale vermelding verdient echter het museum dat gewijd is aan de gebroeders Grimm: Grimmwelt. Jacob en Wilhelm Grimm woonden een groot deel van hun leven in Kassel. Dit museum opende zijn deuren in 2015. Je kunt er onder meer de originele eerste uitgaven van de sprookjes van Grimm bewonderen.

Kassel

Bergpark Wilhelmshöhe in Kassel.

Marburg

De mooie universiteitsstad Marburg is onder meer bekend geworden door de in 1527 opgerichte universiteit. Wel eens gehoord van de gebroeders Grimm? In de zeventiende eeuw hebben zij in Marburg gestudeerd en hun inspiratie opgedaan voor sprookjes als Roodkapje, Assepoester en Sneeuwwitje. Marburg heeft een goed bewaarde historische binnenstad. Omdat het tegen een helling is aangebouwd, zijn er veel steile en knusse straatjes. In het oude stadsdeel staan bezienswaardigheden uit de 16e en 17e eeuw.

 • Neem een kijkje bij de Marktplatz, Rathaus en Elizabethkirche, de op één na oudste gotische kerk van Duitsland. Marburg is een echte studentenstad, met veel levendigheid. Slingerende straatjes, winkels en kroegen om elke hoek. Als je op een ontspannen en leuke manier alle hoogtepunten van Marburg wilt zien, pak dan de Marburgse kasteeltrein (Schlossbahn). Dit treintje rijdt door de hele stad en stopt bij alle mooie bezienswaardigheden.
Marburg, Hessen

Sprookjesroute & meer interessante plaatsen in Hessen

De stad Fulda ligt aan de gelijknamige rivier en is een pareltje van de barokkunst. De Dom van Fulda is een hoogtepunt van architectuur in de stad. Ook de Schlossgarten en het barokke Stadtschloss zijn de moeite waard.

Fulda, Hessen

De Dom van Fulda.

In Limburg an der Lahn is het vooral de Dom die de aandacht trekt. De Dom van Limburg telt maar liefst zeven torens. Aan de buitenzijde is de Dom beschilderd in de originele kleuren. In de oude binnenstad van Limburg an der Lahn vind je in kronkelige straatjes enkele van de oudste vakwerkhuizen in Duitsland, stammend uit de 13de eeuw.

Limburg an der Lahn

Limburg an der Lahn.

LEES OOK: De 20 leukste & mooiste stadjes van Duitsland

Büdingen ontstond duizend jaar geleden rondom een waterburcht. In de 14de eeuw groeide Büdingen uit tot een indrukwekkende vesting, met verdedigingsmuren, torens en stadsgrachten. Delen van de oude stadsmuur en de stadsgracht zijn tegenwoordig nog zichtbaar. In het centrum tref je opvallende vakwerkhuizen en romantische pleintjes aan.

Büdingen, Hessen

De historische stadsmuur in Büdingen.

In het stadje Hanau werden de gebroeders Grimm geboren. In Hanau start de zogenaamde Sprookjesroute (Deutsche Märchenstraße), een 600 kilometer lange route langs steden en dorpen waar de gebroeders Grimm sprookjes hebben opgetekend. Op het marktplein van Hanau staat een nationaal monument ter ere van de beroemde sprookjesschrijvers. In het mooie Goldschmiedehaus is een tentoonstelling van goud- en zilversmeedkunst te zien. Ook het barokke paleis Schloss Philippsruhe trekt de aandacht.

Hanau, Hessen

Nationaal monument ter ere van de gebroeders Grimm in Hanau.

De gebroeders Grimm studeerden in de universiteitsstad Marburg. Neem het toeristentreintje om de belangrijkste gebouwen van deze historische stad te zien. De Marktplatz, het Rathaus en de Elisabethkirche mag je niet missen. Bezoek ook Eschwege en Hofgeismar, een gezellig stadje dat wordt omringd door het sprookjesachtige Reinhardswald.

Bezichtig de ruïnes van de Sababurg, een middeleeuws kasteel dat tegenwoordig het kasteel van Doornroosje wordt genoemd naar het overbekende sprookje van de gebroeders Grimm. Een wandeling door het oerbos Sababurg en een bezoekje aan het gelijknamige dierenpark zijn eveneens aanraders.

Sababurg, Duitsland

Kasteel Sababurg.

Het stadje Eschwege bezit een prachtige oude stadskern met honderden vakwerkhuizen. In het nabijgelegen bergmassief Hoher Meissner, dat deel uitmaakt van het Geo-Naturpark Frau-Holle-Land, zou volgens de legende de sprookjesfiguur Vrouw Holle (ook een sprookje van de gebroeders Grimm!) geleefd hebben.

LEES OOK: Top 10 mooiste campings in Duitsland

Natuurlijke bezienswaardigheden in Hessen

Nationaal Park Kellerwald-Edersee

Eindeloze beukenbossen, glooiende velden, uitgestrekte weiden en hier en daar idyllische dorpjes: dat is wat je aantreft in het nationaal park Kellerwald-Edersee. Het spreekt voor zich dat dit natuurgebied een eldorado is voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Het nationaal park grenst aan de Edersee, een stuwmeer met leuke stranden en tal van mogelijkheden voor watersportliefhebbers. In de omgeving van het meer vind je onder meer het Wildtierpark Edersee, een dierenpark van ruim 80 hectare met wolven, vossen, allerlei hertensoorten en een roofvogelshow. De kinderspeeltuin Aquapark en de zomerrodelbaan zijn een ‘must’ voor gezinnen met kinderen.

Edersee, Hessen

Uitzicht op de Edersee.

LEES OOK: Meren in Duitsland: dít zijn de 10 mooiste Duitse meren!

Natuurpark Hoher Vogelsberg

Dit is het oudste natuurpark in Hessen, dat een heuse vulkaan omvat. Schrik niet, want de vulkaan in het natuurpark is al zo’n 15 miljoen jaar geleden uitgedoofd. Dit is overigens de grootste vulkaan van Midden-Europa, als je de massa en de oppervlakte in beschouwing neemt. Indrukwekkende wandelpaden voeren je langs torenhoge basaltformaties. De Vulkanring Vogelsberg is een wandelroute van 115 kilometer, die je in zes etappes aflegt over de flanken van dit oude vulkanische gebied. Wie liever op de fiets zit, mag zich wagen aan de 96 kilometer lange Vulkanradweg, een fietsroute die het tracé van een voormalige spoorweg volgt.

3x goed beoordeelde campings / vakantieparken in Hessen:

BEECH Resort Fleesensee

BEECH Resort Fleesensee ★★★★

Familieresort met 5 thematische dorpen. Beschikt over volledig ingerichte appartementen (2 tot 6 personen) en 3 restaurants. Gratis toegang tot Aquafun Fleesensee.

Bekijken
KNAUS Campingpark Hünfeld

KNAUS Campingpark Hünfeld ★★★★★

Camping in het bos van Hünfeld Met een multisportterrein, tafeltennistafels, beachvolleybal en minigolf. Speeltuin voor de kinderen. Thermaalbad op korte afstand.

Bekijken
KNAUS Campingpark Eschwege

KNAUS Campingpark Eschwege ★★★★★

Camping gelegen op een schiereiland, omringd door water. Tal van watersportfaciliteiten. Animatieprogramma voor kleine kinderen. Met restaurant, supermarkt en speeltuin.

Bekijken

Rheingau en Taunusgebergte

Rheingau is een regio langs de Rijn nabij Wiesbaden, waar de rivier over 35 kilometer naar het westen stroomt. Op de flanken van het Rijndal die naar het zuiden gericht zijn, tref je de ene wijngaard naast de andere aan. Die wijngaarden kun je bewonderen vanop het langeafstandswandelpad Rheinsteig, een pad dat het dal van de Rijn volgt van Wiesbaden tot Bonn, over een afstand van 320 kilometer. Het pad brengt je langs tal van kloosters en abdijen in de Rheingau, waaronder het klooster van Eberbach.

Rheingau, Hessen

Rheingau.

Wandelen kun je ook in overvloed in het natuurpark Rhein-Taunus, ten noorden van Wiesbaden. De valleien van de Rijn, de Aar, de Wisper en de Woersbach nodigen je uit voor een ontspannen wandeling. Meer dan 200 wandelpaden met een totale lengte van 1.200 kilometer brengen je in alle uithoeken van het Taunusgebergte. Aanraders zijn bijvoorbeeld de wandelroutes Wispertalsteig en Gebueckwanderweg.

Hessen vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Hessen reiservaring en tips!

Ben jij in Hessen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief