Koblenz: waar de Rijn en Moezel samenkomen – álle bezienswaardigheden, info & tips!

Koblenz: waar de Rijn en Moezel samenkomen – álle bezienswaardigheden, info & tips!

Koblenz is een stad in de deelstaat Rijnland-Palts. Het heeft een bijzonder goed bewaarde Altstadt en ligt op de plek waar de Moezel uitmondt in de Rijn. Gezien haar ligging doen veel vakantiegangers Koblenz aan als start- of eindpunt van een reis langs de Rijn of de Moezel. Benieuwd of een bezoek aan Koblenz ook wat voor jou is? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en tips.

Door , laatst bijgewerkt op 1 december 2023
11 minuten lezen

Waar staat Koblenz om bekend?

De samenvloeiing van de Rijn en de Moezel maakt van Koblenz een unieke plaats. De strategische ligging was dan ook een van dé redenen voor de Romeinen om Koblenz – toen nog ‘Confluentes’ – te stichten. De lange geschiedenis van Koblenz is ook goed zichtbaar, vooral in de Altstadt. Hier staan veel historische gebouwen en monumenten, waaronder het keurvorstelijk paleis en de Basilica St. Kastor.

Deutsches Eck in Koblenz

Uitzicht op Deutsches Eck: het punt waar de Rijn en Moezel samenkomen.

Moezel vakantie boeken – onze tips!

Is Koblenz leuk? Ervaringen van bezoekers!

Koblenz is een leuke stad om aan te doen tijdens een vakantie aan de Rijn of de Moezel. Het heeft een betoverend oud centrum en een wonderschone ligging aan het water. Ook vinofielen komen er aan hun trekken, net als liefhebbers van musea. In de omgeving kan goed gewandeld worden en rondom Koblenz bevinden zich enkele mooie gerestaureerde kastelen.

Marktplein in Koblenz

Marktplein in Koblenz.

Ook op reviewsites en in blogs klinken positieve geluiden over Koblenz. De stad wordt zowel aangeraden voor een dagtrip en ook als uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Een greep uit de vele online ervaringen:

“Festung Ehrenbreitstein is een fantastisch en indrukwekkende vesting! Echt de moeite waard om er een bezoekje aan te brengen. Jammer dat we geen gids hadden omdat we last minute beslist hadden om het fort te bezoeken. Wat een uitzicht over de Rijn en de Moezel!

– Ha Je

“Langs de Rijn stroomopwaarts ligt een fraai park met een grote diversiteit aan speciale bomen zoals een gigantische sequoia en een dikke berk uit de Himalaya.”

– Rob Haszing

Konrad-Adenauer-Ufer is een geweldig mooie en lange autovrije boulevard langs de Rijn. Met uitzicht op het fort, de vertrekplaats van de Rijn rondvaartschepen en de kabelbaan naar het fort. In het verlengde is het Deutsches Eck. Daar stroomt de Moezel in de Rijn.”

– Eric Harms

“Mooie plaats, Koblenz, zeer de moeite waard om te ontdekken. En bovenal, ontzettend vriendelijke mensen die je graag helpen. Top!”

– Henri Ketelaars

“Ideaal als tussenstop naar Zuid-Europa. Maar mogelijk nóg interessanter als uitvalsbasis voor een onvergetelijke cultuur- en wijnreis.”

Grijsopreis.nl

“Deutsches Eck is een prachtige plek waar de Moezel uitmondt in de Rijn. Het standbeeld van de Duitse keizer is gigantisch groot en bombastisch, maar dat maakt deze plek ook weer bijzonder. Verder fraai uitzichtpunt met de Altstad om de hoek en een mooie lommerrijke boulevard langs de Rijn.”

– Ad van Peer

“Ons favoriete hotel, het vrolijk gekleurde Contel Hotel, ligt aan de rand van de binnenstad aan de Moezel. U kunt er gratis parkeren.”

Weekendplanner.nl

Koblenz stad aan de rijn en moezel

Deutsches Eck met het beeld van Keizer Wilhelm I.

Brug in Koblenz

Beeld op de Balduinbrucke in Koblenz.

VIDEO: Koblenz filmpje!

Wat is er te doen in Koblenz (& omgeving)?

De stad bewonderen vanaf het water of toch vanuit de lucht? Koblenz is op verschillende manieren te ontdekken. Zo kun je met een boottocht (zie het aanbod van GetYourGuide) meegaan, maar ook een ritje maken met de kabelbaan die de promenade met het kasteel verbindt. De Altstadt kan het best te voet verkend worden.

Ben je een fervent wandelaar? Een deel van de klassieke wandelroute Rheinsteig voert door Koblenz heen. Op de website van NS International staat een wandelroute (opgeknipt in 5 delen, zie ‘wandeling 1’) die van Koblenz naar St. Goarhausen voert. Bij het eindpunt kun je de trein weer terugpakken naar Koblenz.

Altstadt

Het oude centrum van Koblenz wordt ook wel aangeduid met ‘Altstadt’ en omringt het noordelijk deel van de Löhrstrasse, de voetgangers- en winkelstraat van Koblenz. De Altstadt werd gedurende de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel verwoest. Tussen 1944 en het eind van de oorlog werden er veertig luchtaanvallen op de stad uitgevoerd. De aanval op 6 november 1944 verwoestte 87 procent van de binnenstad.

Historische gebouwen in Koblenz

Kleurrijke gevels van historische huizen.

Na de oorlog werden de meeste gebouwen weer in ere hersteld. De Sint Kastorbasiliek (in het Duits ‘Basilika st. Kastor’) is een van de belangrijkste gebouwen in de stad. Het is de oudste kerk in Koblenz en werd al gesticht in de negende eeuw. Het huidige gebouw dateert uit de 12e eeuw en heeft zowel een mooie binnen- als buitenkant. Ga de Romaanse kerk zeker even binnen en maak een wandeling door de omliggende tuin.

Basiliek van Koblenz

Sint Kastorbasiliek.

Liebfrauenkirche

Liebfrauenkirche.

In de Altstadt bevinden zich ook nog een tweetal andere kerken die samen de skyline van Koblenz bepalen. De Liebfrauenkirche ligt op het hoogste punt van de binnenstad en vormt een mooi voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst in het Midden-Rijndal. De derde kerk, de Sint-Florinus basiliek, werd rond 1100 gebouwd en staat bekend om haar orgelconcerten.

In en rondom de Altstadt zijn nog enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

historiensaule in Koblenz

De geschiedeniscolumn ‘Historiensäule’.

  • Die Historiensäule: deze gedetailleerde zuil maakt deel uit van een fontein die zich op de Josef-Görres-platz bevindt. De Historiensäule werd in 2000 aan de stad geschonken en beeldt in tien fragmenten de geschiedenis van de stad af. Naast de fontein staat een Engelstalig bord met meer informatie.
Jezuitenplatz in Koblenz

Jesuitenplatz in de oude stad.

  • Jesuitenplatz: dit centraal gelegen plein staat bekend als het mooiste plein van Koblenz en werd aangelegd aan het begin van de zeventiende eeuw. Het stadhuis is het belangrijkste gebouw aan het plein en heeft in het verleden gediend als Jezuïetencollege. ‘s Zomers is het hier erg gezellig als de terrassen buiten staan.
  • Kurfürstliches Schloss: is het meest statige gebouw van Koblenz. Het werd gebouwd in opdracht van keurvorst Clemens Wenzeslaus tussen 1777 en 1786 en het aangrenzende park werd aangelegd met dank aan Augusta, de vrouw van de latere bewoner en keizer Wilhelm I. In het park is een monument ter ere van Augusta te vinden.
  • Löhr Center: is het grootste winkelcentrum van Koblenz met meer dan honderd winkels. Mocht je geen genoeg krijgen van winkelen, dan kun je ook nog terecht bij Forum Mittelrhein Koblenz of aan de Löhrstraße.

3x goed beoordeelde hotels in Koblenz:

CONTEL Hotel ★★★★

Goed beoordeeld hotel op 15 minuten lopen van de oude stad. Heeft een restaurant en een bar met terras, evenals een gratis parkeergarage.

Bekijken

Super 8 by Windham Koblenz ★★★

Centraal gelegen hotel in Koblenz. Heeft een prima prijs-/kwaliteitverhouding. Huisdieren zijn toegestaan en er kan tegen betaling ontbeten worden.

Bekijken

Food hotel Neuwied

Uniek food hotel in Neuwied, op 12 km van Koblenz. Heeft leuke themakamers en is een prima uitvalsbasis om de regio te verkennen.

Bekijken

Festung Ehrenbreitstein

Fort Ehrenbreitstein is een van de grootste forten van Europa en ligt op 118 meter hoogte aan de rechteroever van de Rijn. Het fort werd in 1801 verwoest door Napoleon, maar ook weer herbouwd. In het huidige fort bevinden zich meerdere musea, restaurants, bars en cafés. Het uitzicht vanaf Festung Ehrenbreitstein is echter reden genoeg om naar het fort toe te gaan.

fort ehrenbreitstein in Koblenz

Fort Ehrenbreitstein op een bewolkte dag.

Je kunt er te voet of met de auto geraken, maar ook met de kabelbaan. Kijk voor meer informatie en prijzen op de website van Tor Zum Welterbe. Je kunt er van april t/m oktober ook een 1 uur durende rondleiding met gids volgen. Reserveren is niet nodig.

Vergeet trouwens niet om door te wandelen naar het aangrenzende vestingpark. Vanaf ‘de zwevende driehoek’ heb je een prachtig uitzicht op de Deutsche Ecke.

Deutsches Eck

Deutsches Eck is een spitse landtong in Koblenz op de plek waar de Moezel en de Rijn samenkomen. Op de landtong staat een 37 meter hoog ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. Vanaf de sokkel heb je een uitstekend uitzicht op de plek waar de rivieren in elkaar overvloeien.

Duitse hoek in Koblenz

Deutsches Eck gezien vanaf het water.

Deutsches Eck ligt in het verlengde van de Rijnpromenade. Deze promenade ligt – zoals de naam al doet vermoeden – aan de Rijn en voert onder meer langs het Kurfürstliches Schloss. Je kunt er ook ook op de kabelbaan naar het fort stappen.

De kabelbaan van Koblenz

De kabelbaan naar Festung Ehrenbreitstein pakken is een van de leukste dingen om te doen in Koblenz. De kabelbaan vertrekt vanaf de Konrad-Adenauer-Ufer aan de Rijnpromenade (adres: Rheinstraße 6) en overbrugt met een snelheid van zo’n 16 kilometer per uur een afstand van 850 meter. De kabelbaan is dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Elke paar minuten vertrekt er een gondel in een van beide richtingen.

Fort Ehrenbreitstein

Kabelbaan over de Rijn.

Weindorf Koblenz

Weindorf Koblenz werd gebouwd ter ere van een tentoonstelling van de Duitse wijn in 1925. Het was de bedoeling dat het kleine dorp met typische huisjes van Duitse boeren na de tentoonstelling weer zou worden afgebroken, maar dat is niet gebeurd.

In das Weindorf bevinden zich vandaag de dag nog steeds vier huizen die elk een grote wijnregio in Duitsland vertegenwoordigen. Het is de plek om wijn te proeven in Koblenz en van lekker eten te genieten.

Musea in Koblenz

In Koblenz zijn meerdere interessante musea te vinden. Mittelrhein-Museum is een van de belangrijkste musea van de stad. In het museum wordt de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio uit de doeken gedaan. Je vindt er een bijzondere collectie met onder meer kunst, munten, porselein en textiel.

  • Liefhebbers van moderne kunst kunnen terecht in het Ludwig Museum. In het museum is werk van o.a. Picasso, Frank Stella, Jasper Johns en Jean Dubuffet te vinden. Het gaat met name om werken gemaakt na 1945. Tickets kunnen gekocht worden aan de kassa. Het museum is op maandag gesloten.
  • Wie van treinen houdt, kan z’n ogen uitkijken in het Spoorwegmuseum. DB Museum Koblenz is alleen op zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Schloss Stolzenfels

Schloss Stolzenfels is een sprookjesachtig kasteel dat 5 kilometer ten zuiden van Koblenz ligt. Het gebouw – dat verwoest was door de Fransen – werd in 1823 verbouwd tot zomerresidentie door de toekomstige koning van Pruisen, Friedrich Wilhelm IV.

Schloss Stolzenfels

Schloss Stolzenfels.

De kamers van het kasteel staan nog altijd vol met meubels, schilderijen en wapens uit deze tijd. Je kunt een boottocht langs het kasteel maken, maar ook de bus erheen nemen vanaf het hoofdstation. Een ticket om het kasteel te bezoeken kost €5 voor volwassenen en €3 voor kinderen.

3x goed beoordeelde vakantieparken in de regio:

Vakantiepark Felsenhof

Feriendorf Felsenhof ★★★

Prachtig gelegen vakantiepark met mooi ingerichte bungalows in Gerolstein (op 1 uur van Koblenz). Heeft 2 speeltuinen, een minigolfbaan en een kinderzwembad.

Bekijken
Center Parcs Park Eifel

Center Parcs Park Eifel ★★★

Bosrijk vakantiepark in de Eifel (3 kwartier van Koblenz). Heeft een indoor speeltuin, 5 restaurants en een binnenbad. ‘s Avonds animatie en livemuziek.

Bekijken
Lindner Nürburgring Ferienpark

Lindner Nürburgring Ferienpark ★★★★

Vakantiepark met ‘feel good’ vakantiehuisjes in de Eifel. Beschikt over een spa met sauna, een stoombad en ijsbronnen. Voor kinderen is er een kidsclub en ‘het Adventure House’.

Bekijken

Klimaat & beste reistijd

Koblenz ligt in de deelstaat Rijnland-PaltsRheinland-Pfalz in het Duits – in het westen van Duitsland. In het gebied heerst een gematigd zeeklimaat en er valt relatief veel regen.

Juni en juli zijn de warmste, maar ook de natste maanden. Qua neerslag doen andere maanden er niet veel voor onder; er valt met regelmaat een bui. De periode van mei t/m september is het populairst voor een bezoek aan Koblenz.

Reizen naar Koblenz: hoe kom je er?

Koblenz is uitstekend te bereiken met de auto. De stad ligt op iets meer dan 320 kilometer afstand van Utrecht. Zonder opstoppingen neemt de rit naar Koblenz zo’n 4 uur in beslag. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein naar Koblenz af te reizen.

De stad Keulen (zie NS International voor tickets naar Keulen) heeft een directe verbinding met Koblenz (50 minuten). Je kunt in diverse stations in Nederland opstappen. Afhankelijk van je beginpunt moet je minimaal 1x overstappen.

Moezel vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Koblenz reiservaring en tips!

Ben jij in Koblenz geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief