Bernkastel-Kues: centrum van de Mittelmoesel – álle bezienswaardigheden, info & vakantie tips!

Bernkastel-Kues: centrum van de Mittelmoesel – álle bezienswaardigheden, info & vakantie tips!

Bernkastel-Kues is een van de meest geliefde plaatsen aan de Moezel. De kleine stad bestaat uit twee delen; elk met een eigen charme. Bernkastel ligt aan de rechterkant en heeft een schilderachtig centrum met vakwerkhuizen, Kues bevindt zich aan de linkerkant en kent een aantal historische bezienswaardigheden. Ook van plan om het moezeldorp Bernkastel Kues te bezoeken? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en (verblijf)tips.

Door , laatst bijgewerkt op 1 december 2023
10 minuten lezen

Waar staat Bernkastel-Kues om bekend?

Bernkastel-Kues is een van de trekpleisters van het Moezeldal en staat bekend om haar oude centrum met vakwerkhuizen en de ruïne van Burg Landshut die boven de stad uittorent. De twee stadsdelen worden van elkaar gescheiden door de Moezel en worden omringd door wijngaarden. Daarnaast kun je het wijndorpje Kues kennen als de geboorteplaats van Nikolaus von Kues, een beroemde filosoof.

Bernkastel Kues centrum

Straat in het centrum van Bernkastel(-Kues).

Moezel vakantie boekenb – onze tips!

Is Bernkastel-Kues leuk? Ervaringen van bezoekers!

Bernkastel-Kues is een van de meest pittoreske moezeldorpen in Duitsland. Het centrum van Bernkastel voelt aan als één groot museum en vanaf de ruïnes van Burcht Landshut heb je een schitterend uitzicht op de Moezel. Ook de andere bezienswaardigheden en de wandel- en fietsroutes in de omgeving maken Bernkastel-Kues de moeite waard.

Bernkastel Kues aan de moezel

Uitzicht op Burcht Landshut.

Ook online wordt positief over Bernkastel-Kues gesproken, al vinden sommige bezoekers het er wat te druk in de zomermaanden. Een greep uit de vele ervaringen:

“Prachtig plaatsje aan de Moezel. Heerlijk lopen door de kleine straatjes of lekker genieten van de Moezel. Er zijn genoeg restaurantjes om heerlijk te eten. Tevens kun je hier een Burcht bezoeken. Je kunt zelf naar de burcht lopen of met een pendelbus.”

– Albert Rene Bergsma

“Prachtig typisch Moezel plaatsje met mooie vakwerkhuizen. Gezellig oud centrum met veel winkeltjes en eetgelegenheden. Ruime parkeerplaats in de ‘Altstadt’ aan de Moezeloever op loopafstand van het centrum. Ook kan je hier opstappen voor de Moezel rondvaartboten, tickets zijn direct verkrijgbaar. Bernkastel-Kues Altstadt is in zo’n 3 uur te verkennen.”

– Evert Weeren

“Prachtig historisch stadje waar alles draait om wijn. Goed bewaarde gebouwen, gezellige straatjes en veel terrasjes.”

– Marco Schröder

“Een typische Duitse stad met een historisch centrum waar je het gevoel krijgt dat de tijd heeft stilgestaan. Hier vind je geen moderne kunst, maar prachtige vakwerkhuizen. De ene nog schilderachtiger dan de andere.”

– Wanda van Wanda’s Wereld

“Waarom gaat iedereen (o.a. met de boot) naar Cochem als je Bernkastel-Kues hebt. Een prachtig stadje dat heel anders is dan je vanaf het water zou verwachten. Schitterende en goed onderhouden panden, smalle straatjes, gezellige terrassen en leuke winkeltjes (geen meuk zoals in Cochem).”

– Mildrid Nieraeth

“Een mooie stad met veel historische gebouwen. Leuke winkels die toeristen kunnen verrassen met mooie, maar ook lekkere producten. Het is ook zeker de moeite waard om achter het centrum en langs de wijngaarden te gaan lopen. Je kunt altijd weer met een trap het centrum in komen.”

– Aaltje Alita Lep

Mooi stadje, leuke winkeltjes en veel restaurants en hotels. Voor ieder wat wils. En een bezoek aan de ruïne is ook de moeite waard, mits het weer goed is. Wel goede wandelschoenen aan doen.”

– Saskia Beringen

Bernkastel-Kues is heel klein, toch zijn er enkele leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. In 2 uurtjes heb je het stadje echt wel gezien, tenzij je natuurlijk gaat wandelen in de omgeving.”

– Linda van Travellers of the World

“Leuke boottocht over de Moezel gemaakt. Over de brug is de Altstad. Verder zijn er heel veel plekken waar je plaatselijke wijn kunt drinken. Echter een bittergarnituur kennen ze hier niet.”

– Marga Walakutty

Plein in het centrum van Bernkastel Kues

Plein met vakwerkhuizen in het centrum.

Winkelstraat in Bernkastel aan de Moezel

Het toeristische Bernkastel-Kues op een drukke dag.

VIDEO: Bernkastel-Kues filmpje!

Wat is er te doen in Bernkastel-Kues (& omgeving)?

Bernkastel-Kues is een relatief kleine plaats met een paar interessante bezienswaardigheden. Het historisch marktplein en de ruïne mogen er zeker niet overgeslagen worden, net als een glas lokale wijn en een rondvaart over de Moezel. Overnachten in Bernkastel-Kues is geen must, maar wel leuk om te doen tijdens een rondreis door de Moezel. ‘s Avonds zien de straten en pleinen er nog nét wat mooier uit als alle dagtoeristen weer vertrokken zijn.

Winkelstraat Bernkastel

Centrale winkelstraat van Bernkastel-Kues.

Het historisch centrum

De meeste dagtoeristen komen naar Bernkastel-Kues toe om het centrum te bezoeken en met goede reden. In het oudste deel van de stad bevindt zich een aaneenschakeling van smalle, geplaveide straten en historische pleinen met vakwerkhuizen.

De Marktplatz is een van de mooiste plekken in Bernkastel-Kues. Op dit plein vind je het rood met witte Rathaus en de Michaelsbrunnen, een fontein uit de Renaissance. Op een paar minuten lopen van de Marktplatz vind je de Graacher Tor uit het jaar 1.300, de laatst overgebleven stadspoort

Bernkastel-Kues Marktplatz

Marktplatz met de Michaelsbrunnen.

In het centrum is ook het 600 jaar oude ‘Spitzhäuschen’ te vinden, een mooi voorbeeld van de traditionele architectuur aan de Moezel. De stijl is kenmerkend voor de huizen die wijnboeren bouwden met hun leisteenwijnkelder en hoge dakberging voor wintervoer en huisdieren. Tegenwoordig biedt Spitzhäuschen onderdak aan een weinstube.

Winkelen in moezelstad

Leuke kleine winkeltjes.

Werp tijdens een wandeling door ‘Alterstadt’ ook zeker een blik naar binnen bij de St. Michaelskirche. Deze kerk komt uit de veertiende eeuw en behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Tussen de hotels en restaurants bevinden zich tal van boutiques en winkels met lokale producten. Kleding- en speelgoedwinkels zijn er ook te vinden, al zijn het er niet zoveel als in Cochem of Trier.

3x goed beoordeelde hotels in Bernkastel-Kues:

Lifestyle Bernkastel

LIFESTYLE Resort Zu Kurfüsten ★★★★

Prachtig gelegen hotel nabij de Moezel met twee restaurants, een panorama zwembad en een sauna. Kan gratis geparkeerd worden.

Bekijken
DEINHARD's

DEINHARD’S

Modern boutiquehotel in het centrum. Heeft een sauna, kamers met airco en een rooftop lounge met uitzicht op de oude stad en bergen

Bekijken
Marchenhotel

Märchenhotel ★★★★

Hotel in het pittoreske centrum. Serveert uitgebreid ontbijt en heeft kamers met een sprookjesthema. In de spa is een hottub en sauna aanwezig.

Bekijken

Bezienswaardigheden

Binnen en buiten het centrum van Bernkastel-Kues bevinden zich meerdere interessante bezienswaardigheden. De meeste bezoekers trekken er een dag voor uit om alles te verkennen. Je kunt elders in de Moezelstreek verblijven, maar ook in Bernkastel-Kues zelf. In en rondom de plaats bevinden zich meerdere goede hotels, B&B’s, campings en vakantieparken.

Burcht Landshut

Burcht Landshut – ook wel Burg Landshut genoemd – is een ruïneburcht hoog boven Bernkastel-Kues. De burcht was gebouwd in de 13e eeuw, maar werd later door een brand verwoest. Je kunt de restanten van de burcht bezoeken door ernaartoe te lopen (750 meter, ongeveer 30 minuten), maar ook door er de auto te parkeren of de Burg Landshut Express te nemen. Deze toeristentrein rijdt dagelijks (van april t/m oktober) van het parkeerterrein van de Moezel naar de burcht toe.

Kasteel Landshut

Uitzicht vanaf Burg Landshut.

Vanaf de burcht heb je een mooi uitzicht op Bernkastel-Kues en de rest van het Moezelgebied. Je kunt ook de toren bezoeken, een rondje om het kasteel heen lopen en een rondleiding volgen. Verder zit er nog het restaurant – weinstube Burg Landshut. Hier kun je currywurst en flammkuchen eten, maar ook dineren.

Bernkasteler Wein-Erlebenispfad

Houd je van wijn én wandelen? Dan mag je het Bernkasteler Wein-Erlebnispfad niet missen. Deze wandeling van 3,7 kilometer loopt tussen de wijnvelden door en vertelt middels informatieborden het verhaal over hoe de wijn in de regio verbouwd wordt.

Mocht je de wandeling aan de korte kant vinden; je kunt ook doorlopen tot aan Traben-Trarbach en vanaf daar de boot terugnemen naar Bernkastel-Kues.

Wandelen bij Bernkastel Kues

De omgeving van Bernkastel-Kues: perfect voor wandelen!

Moezelwijnmuseum

Duitsland telt 13 wijnregio’s, maar de Moezel? Dat is toch wel de bekendste regio. In het interactieve Moeselwijnmuseum – in het Duits ‘Moselweinmuseum’ – wordt er dan ook uitgebreid aandacht besteed aan de wijnen uit deze regio en hoe deze tot stand komen. Een bezoek zou niet compleet zijn zonder ook te mogen proeven. In de vinotheek staan dan ook meer dan 160 wijnen voor je klaar. Het kleine museum is ondergebracht in het St. Nicolaus-Hospitaal.

Bernkastel Kues terras

Een terrasje pakken in Old Town.

St. Nikolaus Hospital

Het St. Nikolaus Hospital (ook wel Cusanusstift genoemd) is een laatgotisch kloostercomplex in het stadsdeel Kues. Het werd gesticht door Nicolaas van Cusa in 1458 en herbergt – naast het wijnmuseum – een van de kostbaarste bibliotheken ter wereld. Tegenwoordig functioneert het klooster voor een groot deel als bejaardentehuis, maar er is ook een permanente tentoonstelling over Nikolaus von Kues te zien. De kapel is vrij toegankelijk, de bibliotheek kan onder begeleiding bezocht worden.

St. Nikolaus Hospital

St. Nikolaus Hospital.

Zylinderhaus Museum

Autoliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Zylinderhaus Museum für Oldtimer und Technik. In het museum bevinden zich meer dan 100 klassieke voertuigen van Duitse fabricage.

Het oudste voertuig is een DIXI DA1 uit 1928 en tot de meest bijzondere auto’s behoren de Audi 225 luxe cabriolet uit 1935, de BMW 321 uit 1945, de DKW Monza uit 1958. Het museum is 6 dagen per week geopend en heeft een restaurant.

Wijnhuizen

In Bernkastel-Kues worden diverse soorten Riesling-druiven geteeld en geproduceerd. Er over lezen en leren is interessant, maar (de verschillen) proeven is natuurlijk leuker. In en rondom Bernkastel-Kues bevinden zich meerdere wijnhuizen, Weingut Dr. Loosen en Weingut Dr. Pauly-Bergweiler staan het best aangeschreven.

  • Weingut Dr. Loosen bevindt zich net buiten het centrum van Bernkastel-Kues en kan alleen met een reservering bezocht worden. Het wijnhuis wordt al 200 jaar gerund door dezelfde familie en de wijnen worden er handmatig geoogst vanwege de steile helling waarop de ranken zich bevinden.
  • Weingut Dr. Pauly-Bergweiler is een klassiek wijnhuis in het centrum van Bernkastel-Kues. Het heeft 15 wijngaarden in zijn beheer en behoort tot de populairste adressen voor een wijnproeverij. Bij een proeverij mag je kiezen uit 5 soorten wijn, niet vergeten te reserveren!

3x leuke Moezel rondreizen:

Moezel

6-daagse fietsreis Moezel

6-daagse fietsreis langs o.a. Trier, Cochem en Koblenz. Inclusief 5 overnachtingen, boottocht in Trier, wijnproeverij en toegang tot Reichsburg Cochem.

Bekijken
Koblenz

6-daagse busreis Moezel en Rijn

Busreis met een veelzijdig programma (o.a. Boppard, Koblenz, Cochem, Trier, Monschau) en verblijf in wijndorpje Löf o.b.v. halfpension.

Bekijken
Luxemburg

Historische parels van de Moezel & Luxemburg

5-daags treinrondreis met bezoek aan o.a. Koblenz, Trier en Luxemburg. Incl. treintickets en overnachtingen met ontbijt. Kan uitgebreid worden.

Bekijken

Klimaat & beste reistijd

Bernkastel-Kues kan het best bezocht worden tussen mei en september. In deze periode is de kans op mooi weer het grootst en neerslag het kleinst. In juli en augustus lopen de temperaturen het hoogst op naar een graad of 23 gemiddeld, maar dit is ook de drukste periode.

Een van de leukste perioden om Bernkastel-Kues te bezoeken, is tijdens het Middelste Moezel Wijnfeest. In 2024 vindt het wijnfeest plaats van 29 augustus t/m 2 september.

Reizen naar Bernkastel-Kues: hoe kom je er?

Bernkastel-Kues ligt aan de Moezel in Duitsland, op zo’n 360 kilometer (4 uur rijden) vanaf Utrecht. Je kunt het grootste deel van de route door Duitsland afleggen, maar ook via Maastricht en België rijden.

In de stad zijn een aantal grote parkeerplaatsen te vinden (aangeduid met P1 t/m P6), waar je tegen betaling kunt parkeren. Je moet hier vooraf betalen, dus vergeet niet om een ticket te halen. In Bernkastel-Kues is ook een tweetal campings te vinden; MoselCamping Bernkastel en KNAUS Campingpark Bernkastel-Kues.

Moezel vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Bernkastel-Kues reiservaring en tips!

Ben jij in Bernkastel-Kues geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief