27 Vakantiedagen

Reizen binnen de Filipijnen – openbaar vervoer & transport

De infrastructuur van de Filipijnen is gebrekkig en het merendeel van de wegen is nog altijd onverhard. Enkel op het hoofdeiland Luzon kun je met de trein reizen. Daarnaast wordt het land gekenmerkt door een grote variëteit aan voertuigen met in het bijzonder de jeepney (kleurrijke verlengde jeeps) en tricycles (taximotorfiets met zijspan).

Bussen

Dit is meestal de goedkoopste manier om rond te reizen, maar ook de meest avontuurlijke. Bussen in de Filipijnen rijden niet altijd stipt, waardoor je soms een connectie mist en gedwongen wordt ergens anders dan gepland de nacht door te brengen. CERES is de grootste maatschappij en biedt de meest comfortabele bussen aan (met airco en zelfs WiFi).

Jeepney in Manilla

Jeepney in Manilla.

Vliegen

Dit is de snelste manier om rond te reizen en dankzij low cost luchtvaartmaatschappijen zoals Cebu Pacific en Air Asia niet eens zo gek duur. Vanuit Manilla en Cebu kun je naar alle uithoeken van het land vliegen voor vaak maar enkele tientjes per enkele reis. Lees hier meer over vliegen naar en binnen de Filipijnen.

Boot

Boten vormen – niet geheel verrassend – een van de belangrijkste vormen van vervoer op de Filipijnen. Het land heeft enkele honderden zeehavens waarvan de grootste die van Manilla, Cebu City, Dumaguete, Iloilo, Cagayan de Oro en Zamboanga City zijn. Elk kleiner bewoond eiland heeft wel een haven waar veerboten of kleinere bootjes aanmeren. Er zijn vele tientallen grotere bootmaatschappijen en eindeloos veel routes. De veerboten tussen de bekende eilanden zijn vaak redelijk modern en van goede kwaliteit.

Auto & motor

Je kunt op de Filipijnen zelf een auto huren, maar wees gewaarschuwd want de Filipino’s nemen het niet zo nauw met verkeersregels. Het wordt sowieso afgeraden zelf te rijden in grote steden zoals Manilla. Je kan altijd een auto met privé-chauffeur boeken. Buiten de grote steden is het wat veiliger om zelf te rijden, maar wees altijd voorzichtig. Een aanrader is om een scooter te huren en zo het gebied te verkennen, voornamelijk de eilandjes dan. Daarvoor is officieel wel een internationaal rijbewijs verplicht, dit kun je aanschaffen bij de ANWB. Er wordt vaak niet naar gevraagd bij verhuurders, maar mocht er iets gebeuren ben je niet verzekerd zonder internationaal rijbewijs.

Taxi

In de grote steden is het sneller met een taxi te reizen dan met het openbaar vervoer. Zorg altijd dat de meter aanstaat en weiger mee te rijden als ze dit niet willen doen. Een goede tip is om Uber of Grab te gebruiken, zo kun je er zeker van zijn dat ze geen rondjes met je rijden en je de juiste prijs betaalt.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Filipijnen specialisten

Undiscovered

Undiscovered

Specialist in Nederland voor individuele rondreizen naar de Filipijnen. Uitzonderlijke belevingen op bijzondere locaties; weg van de massa en geheel naar jouw wens!
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Verre reizen specialist Shoestring biedt verschillende scherp geprijsde Filippijnen groepsreizen, waaronder een 16-daagse groeps- én singlereis langs de highlights van Luzon en Palawan.
Bezoek website


Koning Aap

Koning Aap

Koning Aap biedt een avontuurlijke rondreis naar de Filipijnen aan waarbij je o.a. de eilanden Luzon en Palawan aandoet.
Bezoek website

Meer Filipijnen reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Privé rondreizen.
Bezoek website

Cheaptickets.nl
Cheaptickets.nl

Voor losse vliegtickets.
Bezoek website

Booking.com
Booking.com

Voor losse hotels.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Filipijnen

Undiscovered
1. Undiscovered

Individuele rondreizen .
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

On a budget.
Bezoek website

Koning Aap
3. Koning Aap

Avontuurlijke rondreis.
Bezoek websiteBekijk Filipijnen rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Filipijnen

Vind de goedkoopste vliegtickets naar de Filipijnen
V.a. 445