Dana Natuurreservaat (Jordanië): wandelen in prachtig natuurpark

Dana Natuurreservaat (Jordanië): wandelen in prachtig natuurpark

Dana Biosphere Reserve is het grootste beschermde natuurgebied van Jordanië. Je vindt er een grote diversiteit aan flora en fauna, prachtige wandelroutes en als uitvalbasis een bedoeïenendorpje met eeuwenoude stenen huizen.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
4 minuten lezen

Waar staat Dana Natuurreservaat om bekend?

Dana Biosphere Reserve oftewel het Dana Natuurreservaat is het grootste natuurreservaat van Jordanië. In totaal heeft Jordanië 7 natuurreservaten, waaronder Shaumari Biosphere Reserve, Dibeen Forest Reserve en Dana Biosphere Reserve. Het Dana natuurreservaat werd in 1989 gesticht. Het park heeft een oppervlakte van 308 km² en ligt een stukje zuidelijk onder het midden van Jordanië. Het is een geweldige bestemming om te gaan hiken.

Jordanië reis boeken – onze tips!

Dana Village

De uitvalsbasis voor wandelingen en andere tours door het natuurresevervaat Dana is het dorpje Dana village. Dit eeuwenoude landbouwdorpje vol simpele stenen huisjes is nu een upcoming eco-bestemming in Jordanië. Diverse straatjes en huizen zijn (en worden) gerenoveerd en in verschillende stenen woningen kun je nu overnachten, beter bekend als het Dana Hotel.

 • Dana Hotel is onderdeel van het lokale Dana Cooperative: alle winsten vloeien terug naar de lokale Ata’ta gemeenschap.
 • Deze coöperatie van bedoeïenfamilies werd opgericht om de cultuur en het natuurlijk erfgoed te beschermen en een duurzame ontwikkeling met eco-toerisme te ondersteunen.

Vlak buiten het dorp, bij de start van het Wadi Dana Trail, ligt ook het Wadi Dana Eco-Camp waar je kunt overnachten in tenten en chalets, eveneens eigendom van de lokale coöperatie. Andere overnachtingsmogelijkheden zijn het spectaculair gelegen Dana Guesthouse en het milieuvriendelijk Al Nawatef Camp, dat een authentieke bedoeïenenervaring biedt.

Dana Village, Jordanië

Natuur in Dana

Het Dana Biosphere Reserve is een natuurreservaat met diverse hoogteverschillen. Het hoogste punt in het gebied is het 1500 meter hoge Quadesiyya plateau. Het park loopt af tot het laagliggende woestijngebied van Wadi Araba. In het reservaat vind je een grote hoeveelheid kalksteen, zandsteen en graniet. Dana Biosphere Reserve is het enige park van Jordanië waar je 4 soorten landschap tegenkomt: een Meditteraans, Irano-Tureens, Saharo-Arabisch en Soedanees landschap.

Dana Natuurreservaat Dana Natuurreservaat Dana Natuurreservaat Dana Natuurreservaat

Wildlife in Dana

Dana Biosphere Reserve beschikt over meer dan 700 plantsoorten. Er groeien o.a. eiken, acacia’s en Cipressen. In het natuurgebied vliegen meer dan 200 soorten vogels rond, zoals de kleine torenvalk. Daarnaast leven er ongeveer 40 verschillende zoogdieren, zoals antilopen, gazelles, struisvogels, Nubische steenbokken, Syrische serins en Perzische wilde ezels.

Dana Natuurreservaat wildlife Dana Natuurreservaat herder

Lokale herder op zijn ezel.

Reizen naar het Dana Natuurreservaat – Hoe kom je er?

Je bereikt het Dana Natuurreservaat wanneer je Kings Highway vanuit Amman volgt richting Akaba. Het natuurpark ligt tussen de Dode Zee en Wadi Rum in.

 • Het is helaas alleen mogelijk om Dana te bereiken per auto; er gaan geen bussen heen.
 • Je kunt wel met het openbaar vervoer vanuit Amman, Kerak of Wadi Rum naar Tafilah afreizen. Daar aangekomen kun je een taxi nemen naar Dana.

LEES OOK: Mooiste plekken Jordanië: de 10x absolute hoogtepunten!

Rondreizen Jordanië inclusief overnachting in Dana Village en wandeltocht door het natuurreservaat zijn o.a. déze van Djoser of déze van Sawadee. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen d.m.v. bouwstenen kan hier bij Riksja Jordanië, of kom in contact met de lokale reisspecialist van Better Places.

Beste reistijd Dana Natuurreservaat

De beste reistijd voor Dana is tijdens de lentemaanden en de in de herfstperiode. Tijdens deze seizoenen is de gemiddelde temperatuur 28 graden en valt er de minste neerslag. De zomers zijn te heet en in de winter regent het vrij veel.

Jordanië reis boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

5 Dana Natuurreservaat reiservaringen en tips

 • Annet van der Stel op 09-05-2019

  “Als je van wandelen houdt zeker hiernaartoe gaan”

  Wij verbleven hier in het bijzondere Dana Tower hotel, een hotel in een het bijna uitgestorven dorpje met sprookjesachtige kamers. Beetje rommelig maar erg leuk. Vanaf het terras prachtig uitzicht en het eten was geweldig. Super hartelijk ontvangen, aanrader voor de reiziger met niet te veel luxe-eisen. 's avonds zat een vader met twee kindjes waterpijp te roken aan de rand van een flinke diepte. Beneden liep een schaapsherder en door het dorpje ging ook een herder met kudde. Superleuk! Vanaf ons hotel zagen we andere hotels die ook prachtig uitzicht hadden op de vallei. Er verbleven veel wandelaars.
  We zijn verderop gereden en hebben daar een heel mooie wandeling gemaakt.

 • Donna op 07-05-2019

  “Prachtig!”

  Super mooi natuurgebied om te wandelen! Het is echt de moeite waard om hier een gids te nemen, je krijgt zoveel leuke verhalen dan! En een zelf bereide lunch op locatie, geweldig! Wij hebben het geregeld vanaf onze verblijfplaats, Dana Tower. In een heel schattig dorpje vol ezels, heel bijzonder!

 • Eva Walraven op 07-03-2019

  “Wandelen tussen gekke rotsformaties”

  Wat is het mooi hier! Je kunt slapen in het stadje Dana in een rotshotel, doen! Ga wandelen in de vallei, drink een kopje thee mee met de lokale bevolking en kijk je ogen uit naar de fantastische rotsformaties!

 • Lisette op 23-11-2017

  “Prachtige natuur”

  Dit nationaal park heeft mij positief verrast. Je kan hier prachtig wandelen. Een aanrader is om met een gids op pad te gaan. Hij brengt je op prachtige plaatsen en je komt een hoop te weten over het leven in Jordanië. Overnachten kan je het beste doen in Wadi Dana Eco camp.

 • Kim op 18-10-2017

  “Slapen in een tipi”

  Het is even om maar Dana is in het voorjaar echt machtig mooi. Alles staat in bloei en het weer is prettig. Leuk om te overnachten in een tipi tent. Het is met ov alleen niet te bereiken. Je moet een eigen auto hebben.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Dana Natuurreservaat reiservaring en tips!

Ben jij in Dana Natuurreservaat geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief