27 Vakantiedagen

Reizen binnen Kenia – Openbaar vervoer & transport

In Kenia is het mogelijk om bijna overal in het land met het openbaar vervoer te komen. Je kan je verplaatsen met kleine taxibusjes, lijnbussen, treinen, de boot, het vliegtuig of met een eigen huurauto. Wegen en spoorwegen zijn net zoals de bussen en treinen die erover rijden vaak aan onderhoud toe.

Bussen

Tussen de steden en grote dorpen rijden lijnbussen, waarbij er vooral in het westen van het land, de kuststreek en de omgeving van Nairobi veel busverbindingen zijn. De staat en kwaliteit van bussen kan erg variëren, waardoor rondshoppen bij verschillende touringcaraanbieders kan lonen. Voorbeelden van nationale busbedrijven zijn: Falcon, Mombasa Raha, Tawakal en TSS Express. Sommige bussen rijden trajecten door het hele land, terwijl anderen alleen in een bepaalde regio actief zijn. Reizen met de bus is erg goedkoop; voor een twee uur durende busreis kost een kaartje bijvoorbeeld € 1,50.

Vliegen

De twee grootste vliegvelden van Kenia zijn het Jomo Kenyatta International in Nairobi en het MOI International Airport in Mombasa. Vanuit Amsterdam Schiphol gaan hier geregeld vluchten naartoe. Binnen Kenia worden er dagelijks vele binnenlandse vluchten uitgevoerd. Er zijn vijf nationale luchtvaartmaatschappijen, namelijk Kenya Airways, Airkenya, Mombasa Air Safari, Safarilink en Fly540. Veel voorkomende bestemmingen voor binnenlandse vluchten zijn Nairobi, Mombasa, de stranden aan de oostkust, Masai Mara National Park, Amboseli National Park en Tsavo East en West National Park. Een enkeltje Nairobi – Mombasa directe vlucht kost bijvoorbeeld € 50 a € 60. Wil je van Nairobi naar Lamu vliegen, dan kost dit ongeveer € 140. Lees hier verder voor meer informatie over vliegen naar en binnen Kenia.

Treinen

In Kenia zijn twee veelgebruikte spoorwegen, deze lopen van Nairobi naar Kisumu en van Nairobi naar Mombasa. De kwaliteit van de treinen neemt met de jaren af, onder andere vanwege het gebrekkige onderhoud aan het spoor en het materiaal. Een ritje met de trein levert wel een authentieke Afrikaanse beleving op; het is echter niet de snelste of goedkoopste manier van reizen. Voor een enkeltje Nairobi – Mombasa in de 2e klasse wordt al snel € 40 gevraagd. Houdt er rekening mee dat treinen vaak niet op tijd vetrekken en geregeld stilstaan onderweg.

Auto & motor

De auto is waarschijnlijk één van de beste vervoermiddelen om een rondreis door Kenia mee te maken. Op de vliegvelden van Nairobi en Mombasa zijn vele autoverhuurbedrijven gevestigd, zoals Avis, Budget Car en Rent-a-Car. In Kenia zijn zowel verharde als onverharde wegen; de verhouding hiertussen zal ongeveer 50/50 zijn. Het onderhoud van de wegen laat vaak te wensen over, waardoor er vele gaten en verzakkingen in de weg zitten. Sommige onverharde wegen staan bekend als ‘wasbordweg’: dat betekent dat de weg enkel uit elkaar opvolgende ribbels bestaat waardoor het lijkt alsof je over een wasbord rijdt. De ‘snelwegen’ in Kenia zijn vaak maar eenbaans en lopen door kleine dorpjes. Pas daarom op voor loslopend vee, spelende kinderen of straatverkopers op de weg. De verlichting rond de wegen is vaak erg schaars, waardoor ’s avonds rijden voor hachelijke situaties kan zorgen. Houdt er rekening mee dat men in Kenia aan de linkerkant van de weg rijdt. Voor het rijden in dit land is bezit van een internationaal rijbewijs vereist. Vooraf een auto reserveren kan o.a. hier bij Sunny Cars.

Lokaal vervoer

De ‘matatu’ is het lokale transportmiddel van Kenia dat door een groot deel van de bevolking dagelijks wordt gebruikt. De matatu is een klein busje dat voornamelijk korte afstanden rijdt volgens een vaste route. Deze busjes worden veel gebruikt in en om de steden en om van dorp naar dorp te reizen. Een matatu heeft geen vaste vertrek- of aankomsttijd; men vertrekt als het busje vol is. Houdt er rekening mee dat het begrip vol in Afrika anders is dan in Nederland. In een busje voor 10 personen passen in Afrika met gemak 18 personen. Onderweg wordt er geregeld gestopt om passagiers in of uit te laten stappen en bagage op of af te laden. Voordeel van reizen met de matatu is dat het erg goedkoop is en dat je met de matatu in bijna alle uithoeken kunt komen. En het is een leuke lokale ervaring!

Boot

Tussen het schiereiland Mombasa en de stranden aan de oostkust van Kenia, zoals Diani Beach en Likoni vaart een ferry. De overtocht met deze boot is voor voetgangers kosteloos en voertuigen betalen een klein bedrag voor een ticket. De ferry vaart zowel overdag als ’s nachts. Het nemen van deze boot zorgt voor een echt Afrika-gevoel; drukte, veel mensen, gehaast, geduw, getrek, veel kleuren, geluiden en geuren en dat allemaal onder het toeziend oog van bewapende militairen.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Kenia specialisten

Sawadee

Sawadee

Bij Sawadee vind je meerdere Kenia en Tanzania groepsrondreizen, maar ook speciale rondreizen en safari’s voor het hele gezin.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Voor Kenia kampeerrondreizen, combireizen met Tanzania en Zanzibar, luxere lodge-reizen en 45 dagen ‘Kaapstad naar Nairobi’.
Bezoek website


Riksja Tanzania & Kenia

Riksja Tanzania & Kenia

Stel zelf de individuele Kenia en/of Tanzania reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een rondreis.
Bezoek website

Meer Kenia reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB

Individuele reizen + strand!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Groepsreizen on a budget.
Bezoek website

TUI
TUI

Korte safari's & startpakket.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Familiereis én Oeganda-combi.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Kenia in style.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Diverse familiereizen.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Kenia

Sawadee
1. Sawadee

Rondreizen en familiesafari's.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Kampeer- en combireizen.
Bezoek website

Riksja Tanzania & Kenia
3. Riksja Tanzania & Kenia

Zelf je Kenia reis samen stellen.
Bezoek websiteBekijk Kenia rondreizen
Vanaf €221 incl. vliegticket

Vliegtickets Kenia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Kenia
V.a. 453