Amboseli National Park (Kenia): safaripark met zicht op de Kilimanjaro!

Amboseli National Park (Kenia): safaripark met zicht op de Kilimanjaro!

Amboseli National Park ligt tegen de grens met Tanzania aan en is één van de beste plekken om wildlife te spotten in Afrika. Dit komt vanwege het unieke klimaat met weinig regenval. Daarnaast is dit dé plek om dichtbij wilde olifanten kunt komen.

Door , laatst bijgewerkt op 17 april 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Dieren in Amboseli National Park
 2. Zelf op safari in Amboseli National Park
 3. De lokale Masai stam
 4. Overnachten in het park
 5. Reizen naar Amboseli National Park
 6. Beste reistijd Amboseli National Park
 7. Reiservaringen en tips

Waar staat Amboseli National Park om bekend?

Het landschap van Amboseli National Park kenmerkt zich in eerste instantie door steppes en vlaktes, afgewisseld met enkele struikgewassen en acaciabomen. Het gebied staat echter ook bekend om de aanwezigheid van moerassen. Dit terwijl er over het algemeen vrij weinig regen valt in vergelijking met andere delen van Kenia en Tanzania. De moerassen in combinatie met de droogte staan garant voor een uniek ecosysteem. De nabije aanwezigheid van Mount Kilimanjaro met zijn besneeuwde bergtoppen zorgt voor onvergetelijke plaatjes.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Dieren in Amboseli National Park

Amboseli National Park is 392 km2 groot en herbergt het grootste aantal olifanten per vierkante kilometer in heel Afrika. Tijdens een safari is het zien van olifanten zo goed als gegarandeerd. Sterker nog: je kunt hier door de weinige vegetatie vaak heel dichtbij de olifanten komen.

 • Van de rest van de Big Five leven ook de leeuw, het luipaard en de buffel in het park.
 • Daarnaast wandelen er ook giraffen, zebra’s, impala’s, cheeta’s, wildebeesten en hyena’s rond.
 • Ook ruim 400 soorten vogels, waaronder pelikanen en gieren noemen het park hun thuis.
Amboseli National Park
Amboseli National Park
Amboseli National Park

Zelf op safari in Amboseli National Park

De wegen in Amboseli National Park zijn voor het grootste gedeelte onverhard. Vanwege de enorme droogte in deze regio zijn deze zandwegen echter goed berijdbaar. Ook de bewegwijzering is uitstekend. Je kunt hier daarom prima op eigen houtje met huurauto een safari maken.

 • Je kunt in het park zowel met een gewone personenauto als met een 4×4 jeep terecht.
 • Je kansen vergroten wilde dieren te spotten? Huur een lokale gids in. Zij weten de beste plekjes om wildlife te spotten.
 • Een andere optie is om aan te sluiten bij een door het park georganiseerde ochtend- of avondsafari per safari-jeep of het maken van een wandelsafari.
Amboseli National Park safari
Amboseli National Park

De lokale Masai stam

De Masai zijn de originele bewoners van het gebied waar nu het Amboseli National Park is gevestigd. Aan het begin van de 20e eeuw werd dit gebied uitgeroepen tot een reservaat voor leden van het Masai volk. Halverwege die eeuw nam de Keniaanse regering het gebied terug om er het nationale park Amboseli te starten. In 2005 werd de besturing van het land weer teruggeven aan de Masai.

Wanneer je een safari maakt door het park kom je de Masai gegarandeerd tegen. Ze trekken met hun kuddes over de vlakten om de dieren te laten grazen en te laten drinken bij waterbronnen. De Masai zijn te herkennen aan hun kleding, die meestal bestaat uit een blauw-rood geruite deken en uitbundige sieraden.

Masai stam, Kenia

Overnachten in het park

Amboseli National Park is qua oppervlakte kleiner dan de meeste andere wildparken in de regio. Er zijn daarom wat minder accommodaties dan in andere parken. Nog steeds heb je keuze uit zo’n 15 accommodaties, zowel basic, midrange als luxe. Bij een basic accommodatie slaap je meestal in een tent en zijn er enkel toiletfaciliteiten, terwijl een luxe lodge bijvoorbeeld over een zwembad en restaurant beschikt. Enkele tips:

Amboseli National Park

Reizen naar Amboseli National Park – hoe kom je er?

Amboseli National Park ligt op 228 kilometer van Nairobi en kan in 2,5 uur met de auto bereikt worden. Vanuit Mombasa is het ongeveer 7 uur rijden: Nairobi is dus een logischer startpunt als je Amboseli wilt bezoeken. Reis je met het openbaar vervoer? Dan kun je het beste de lokale bus nemen van Nairobi naar Emali. Van daaruit kun je dan een gedeelde taxi of lift nemen naar de ingang van het park. Houd er rekening mee dat dit nog een flink stuk rijden is. Ook moet je soms echt geluk hebben om vervoer te vinden.

Georganiseerde Kenia-reizen inclusief bezoek aan Amboseli National Park vind je onder meer bij ANWB Vakanties, Riksja Travel, 333 Travel of Sawadee (familiereis).

Wat is de beste reistijd voor Amboseli National Park?

Half juli tot en met september en december tot en met half maart zijn de beste maanden om het Amboseli National Park te bezoeken. Dit zijn namelijk de droge periodes, waarin wildlife beter te spotten is vanwege lager struikgewas en grassen. Ook zijn er dan minder drinkbronnen aanwezig, waardoor dieren vaak de grotere en bekende drinkplaatsen bezoeken. Houd er rekening mee dat het in december tot en met half maart erg heet kan zijn met temperaturen van boven de 30 graden.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

4 Amboseli National Park reiservaringen en tips

 • Anne Boon op 04-05-2019

  “Uitzicht op de Kilimanjaro”

  Het Amboseli National Park is een aanrader! Het constante uitzicht op de Kilimanjaro maakt dat alle uitzichten spectaculair zijn. Wij hebben hier een mooie groep leeuwen gezien, dit was echt de kers op de taart!

 • Jelle op 09-04-2019

  “De mooiste slaapplek met uitzicht op de Kilimanjaro”

  Amboseli Bush Camp !!! Dit is echt een aanrader. We vonden deze bij toeval. Normaal verblijven we in de parken en deze locatie ligt er net buiten. Maar wat een plek. 's ochtend wakker worden en dan uitzicht op de Kilimanjaro. De locatie kan tot 10 personen huisvesten maar je huurt het gehele complex en zeker betaalbaar (goedkoper dan de meeste lodges). Hiervoor krijg je heel veel luxe, een ruime buitenkeuken, 3 slaaptenten en uitzicht op een drinkplaats. En de pizzaoven is een toppertje. Deze locatie is zelf catering dus vooraf boodschappen doen en dan zeker niet de spullen vergeten om zelf pizza's te bakken. Er is personeel wat je overal bij helpt, dus ook met het bakken.

 • Laura van der Heijden op 19-10-2017

  “Olifanten!”

  In september 2017 4 nachten in Amboseli geweest. Helaas hadden we wat pech met de Kilimanjaro. Deze was 3 dagen in de mist. De dag dat we weg gingen kwam hij tevoorschijn maar helaas waren we deze dag niet meer in het park. Het uitzicht op de Kilimanjaro is iets wat denk ik wel veel meerwaarde is voor een bezoek aan Amboseli. We hebben heel veel olifanten mogen zien en we hebben ze vaak zien 'oversteken'. Ook de zebra's en olifanten in het water zien er geweldig uit. Het uitkijkpunt is heel mooi maar de vogels zorgen ervoor dat je snel moet eten.

 • Fieke op 14-02-2016

  “Prachtig ontzettend groot natuurpark”

  Zo ontzettend mooi om rond te rijden in een auto en dan plots moeten stoppen voor een overstekende kudde olifanten, zebra's of andere prachtige beesten. je komt helemaal tot rust. Groen en dor, rood of geel zand allemaal te zien. Heel grappig want door het rode zand zijn de olifanten donker rood van kleur. Een heel aantal km verderop is het zand geel en zijn de olifanten ook gewoon grijs zoals je gewend bent. Echt bijzonder om te zien. Wat je vaak hoort en ziet in bijvoorbeeld populaire plekken in Zuid-Afrika is dat de auto's aan en aan rijden in de safari parken. Dat is hier absoluut niet het geval. Hele lange tijd ben je als enige auto en zie je heel lang niemand. Natuurlijk sta je soms wel met een paar auto's bij een bijzonder beest te kijken bijv. als je leeuwen spot. Maar daarna rijd iedereen ook weer gewoon weg.
  Tip maak een combinatie safari met Tsavo east en west.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Amboseli National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Amboseli National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief