Masai Mara (Kenia): nationaal park met Big Five & inheemse Masai stam

Masai Mara (Kenia): nationaal park met Big Five & inheemse Masai stam

De Masai Mara is het bekendste national park van Kenia. Het is dé plek voor een meerdaagse safari. Rijd over de weidse groene vlaktes en probeer de Big Five te spotten.

Door , laatst bijgewerkt op 17 april 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Het landschap
 2. Op safari in de Masai Mara
 3. Welke dieren leven in de Masai Mara?
 4. Overnachten in het Masai Mara National Reserve
 5. Reizen naar het Masai Mara National Reserve
 6. Beste reistijd Masai Mara
 7. Reiservaringen en tips

Waar staat Masai Mara om bekend?

De Masai Mara heeft de status van National Reserve, wat wil zeggen dat er menselijke bewoning wordt toegelaten. Krijgers van de inheemse Masaï-stam mogen er jagen en hun vee in het reservaat laten grazen. In Masai Mara maak je de kans om de Big Five te zien: leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Het park heeft een totale oppervlakte van ongeveer 1.700 km2 en grenst aan het Serengeti National Park in Tanzania.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Het landschap

Wanneer je de Masai Mara binnenrijdt valt het meteen op: vele onverharde zandwegen met aan weerszijden grasvlaktes zover je kunt kijken. Deze vlaktes worden af en toe onderbroken door een groepje bomen of een heuvel. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan het gortdroog zijn in de Masai Mara, waardoor de begroeiing kleiner is en de grassen bruinig van kleur zijn. In en net na het regenseizoen zijn de grassen felgroen en de struiken volop in bloei.

De groene natuur zorgt dan voor een fotogenieke omgeving, echter is wild spotten in de droge periode weer makkelijker. De struiken zijn dan kleiner waardoor je er beter tussendoor of doorheen kunt kijken. Daarnaast zijn er in de droge periode minder drinkplassen waar de wilde dieren kunnen drinken, zodat de grotere en bekendere drinkplaatsen beter bezocht worden. In de Masai Mara National Reserve liggen twee rivieren, de Mara en de Talek, die zorgen voor voldoende drinkplaatsen voor het wild.

Masai Mara National Reserve

Op safari in de Masai Mara: zelf of georganiseerd?

Het plannen van een safari brengt altijd de nodige vragen met zich mee. Huur je een auto (hier via Sunny Cars, 100% verzekerd) en ga je zelfstandig door het park rijden of boek je een safari met chauffeur en gids? In de Masai Mara is beide mogelijk.

 • Houd er rekening mee dat er enkel onverharde wegen zijn in het park, waardoor een 4×4 wel zo handig is.
 • In de droge periode is het rijden in het park vaak redelijk makkelijk en zijn wegen goed begaanbaar.
 • In het regenseizoen kunnen de wegen veranderen in flinke modderpoelen, waardoor zelfs een ervaren 4×4 chauffeur nog moeite kan hebben.
Masai Mara safari

Het voordeel van een georganiseerde safari is, los van dat je het rijden aan ervaren locals overlaat, dat de gids die je begeleid ervaren is in het spotten van wild. Zeker in het hoge grasland kunnen vooral kleinere dieren zoals katachtigen lastig te spotten zijn voor het ongetrainde oog.

Naast het maken van een safari per auto is ook mogelijk om een wandelsafari of safari per luchtballon te maken.

Welke dieren leven in de Masai Mara?

Het Masai Mara National Reserve huist de complete klassieke Big Five: de leeuw, het luipaard, de olifant, de buffel en de neushoorn. Het spotten van de hele Big Five kan echter lastig zijn in de Masai Mara, aangezien door het hoge gras vooral luipaarden lastig te vinden zijn. De populatie neushoorns is er relatief klein.

 • Naast de Big Five leven ook giraffen, zebra’s, krokodillen, vossen en cheeta’s in dit gebied.
 • Ook bokken, zoals gazelles, antilopen en impala’s zijn rijkelijk vertegenwoordigd in het park.
 • De duizenden wildebeesten zorgen in augustus en september voor de grote migratie over de vlaktes van de Masai Mara. Dit is een bijzonder schouwspel waarbij de wildebeesten en masse door het landschap razen en rivieren oversteken.

LEES OOK: De Grote Trek in Kenia en Tanzania

Masai Mara wildlife De Grote Trek in het Masai Mara National Reserve De Grote Trek in het Masai Mara National Reserve

De Grote Trek in het Masai Mara National Reserve.

Kenia Mara-rivier

Honderden wildebeesten steken de Mara-rivier in Kenia over tijdens de ‘Great Migration’.

Het Masai Mara National Reserve herbergt maar liefst 470 vogelsoorten, waaronder gieren, struisvogels en de nationale vogel van Kenia: de zogenaamde Vorkstaartscharrelaar. Dit is een klein vogeltje met een paarsbruine borst.

Jachtluipaard in de Masai Mara

Jachtluipaard in de Masai Mara.

De populatie van het wild in de Masai Mara wordt de afgelopen jaren geregeld onderzocht. Het blijkt dat de aantallen van diverse diersoorten teruglopen. Dit komt onder meer door illegaal stropen en de groeiende mensenpopulatie in de omgeving waardoor de dieren minder ruimte krijgen.

Overnachten in het Masai Mara National Reserve

De Masai Mara National Reserve is een enorm natuurpark. Er zijn ruim 100 verschillende lodges en campsites in alle prijsklassen. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor een meer basic kamp waarbij je bijvoorbeeld overnacht in een tent of voor een luxe optie waar je in een privé lodge slaapt. Enkele relatief betaalbare luxe tips:

In het Masai Mara National Reserve zijn ook enkele restaurants, winkeltjes en bars gevestigd. Ook net buiten het reservaat vind je diverse overnachtingsopties.

Masai Mara National Reserve – hoe kom je er?

De Masai Mara ligt op ongeveer 280 km afstand van Nairobi: dat is zo’n 5 a 6 uur rijden. Je kunt zelf een auto huren of met de lokale bus richting de Masai Mara gaan. Houd er rekening mee dat er vanuit Nairobi geen rechtstreekse bus naar het park gaat, waardoor je enkele keren zult moeten overstappen.

 • In het park zelf is er sowieso geen openbaar vervoer, waardoor je of een auto moet huren of een georganiseerde safari moet boeken.
 • Vanuit Nairobi en de oostkust van Kenia is het mogelijk om naar de Masai Mara National Reserve te vliegen: wel een erg prijzige aangelegenheid.

Georganiseerde Kenia rondreizen die de Masai Mara aandoen vind je bij álle Kenia aanbieders op deze pagina, zoals bij ANWB Vakanties, Sawadee, Djoser en Riksja Travel.

 • Tijdens een reis door Kenia doen veel van deze aanbieders ook Samburu Nationaal Park en Lake Nakuru aan.
 • Een aantal van deze reizen steken de grens over naar Tanzania om ook Serengeti National Park, de Ngorongoro Krater en Arusha te bezoeken te bezoeken.
 • Eindigen met een strandvakantie? Bekijk de verschillende reizen en ontdek welke op Zanzibar eindigen.

Wat is de beste reistijd voor Masai Mara?

Op safari gaan in de Masai Mara kan het beste in de droge periode van juni tot en met september, aangezien wilde dieren dan beter te spotten zijn. Wil je de grote migratie van wildebeesten zien? Dan kun je het beste in juli en augustus naar het Masai Mara park gaan. Echter is het, ook als je in deze maanden gaat, niet met zekerheid te zeggen dat je op de juiste tijd op de juiste plek bent voor de migratie. Het park is namelijk enorm groot en de migratie van de wildebeesten verloopt ieder jaar weer anders.

 • In januari en februari valt er over het algemeen ook weinig neerslag, al kunnen de temperaturen dan boven de 30 graden komen waardoor het erg heet kan zijn.
 • In de maanden maart tot en mei en van oktober tot en met december is het regentijd: het levert prachtige natuurplaatjes op maar het wildlife is moeilijker te spotten.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

5 Masai Mara reiservaringen en tips

 • Thom op 15-04-2019

  “Het echte Kenia”

  Zodra je Nairobi uitrijdt, krijg je dat echte Kenia gevoel te pakken. In de Masai Mara zie je fantastische dieren: olifanten, giraffes, leeuwen, nijlpaarden, zebra's etc. Een perfecte eerste kennismaking met wildlife in Afrika.

 • Silvia op 17-11-2017

  “Perfecte afsluiting rondreis Kenia”

  Het is ongelofelijke hoe groot het oppervlakte van de Masai Mara is. Dit zie je pas als je er doorheen rijdt en het met eigen ogen gezien heb. Dit is dé plek die je in je hoofd hebt als je aan Afrika denkt; verre, uitgestrekte uitzichten en kuddes dieren. Vooral de kuddes wildebeesten leek geen einde aan te komen!
  Wij waren er halverwege juli en de migratie van de wildebeesten was net geweest. Ze waren enkele dagen ervoor de rivier overgestoken. Helaas hebben wij dit moment zelf gemist, maar het gevolg was nog duidelijk te zien en te ruiken! Vele dieren hadden de oversteek namelijk niet gehaald en lagen levenloos in de rivier. Dit trok veel marabu's, gieren en krokodillen aan. Ook dit is natuur; prachtig!! Wel even de neus dicht gehouden..
  Verder hebben wij hier o.a. zebra's, giraffen, jachtluipaarden, olifanten, leeuwen, gazellen en hyena's gezien.

  Kortom; als je in Kenia bent. mag je deze plek zeker niet overslaan!

 • Laura van der Heijden op 19-10-2017

  “Geweldige safari ervaring”

  Na veel safari ervaringen was dit toch wel de meest bijzondere! De eerste paar uurtjes meteen 5 mannelijke cheeta's gezien die op jacht gingen en verschillende leeuwen waaronder hele schattige kleintjes. De mooie vlaktes zorgen ervoor dat je ver kan kijken met af en toe een mooie boom. Ondanks dat je ver kunt kijken, kun je zelfs olifanten makkelijk over het hoofd zien door een bosje waarvan je niet weet dat er een olifant achter past. Goed opletten dus. De zonsondergangen zijn ook geweldig in Masai mara!

 • Jorien de Vries op 03-01-2017

  “Migratie!”

  In de masai mara twee keer de indrukwekkende migratie van de gnoes over de rivier mogen aanschouwen! Ik was er half juli, goede tijd! Het kost je wat geduld en tijd, maar het is her wachten absoluut waard! Masai mara is wat mij betreft het Afrika wat je je er bij voorspeld: uitgestrekt, groots, authentiek en indrukwekkend! Het is echt de middle of nowhere: de weg naar de ingang naar masai mara is een zandweg vol gaten en hobbels en kost je met een grote truck uren. Kamperen net buiten het park heeft echt wat en je hoort de vele dierengeluiden vanuit je tentje!

 • Laura de Boer op 28-02-2016

  “Luipaard = cheeta”

  Afgelopen 3 weken naar Kenia en Tanzania geweest. Prachtig, oa geleerd dat het luipaard zoals de afbeelding op deze site (ook toegevoegd) een cheeta is..

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Masai Mara reiservaring en tips!

Ben jij in Masai Mara geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief