De Masai Mara is het bekendste national park van Kenia. Het is dé plek voor een meerdaagse safari. Rijd over de weidse groene vlaktes en probeer de Big Five te spotten.

Reizigers over Masai Mara

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Masai Mara bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 5 Masai Mara reiservaringen

Masai Mara

De Masai Mara heeft de status van National Reserve, wat wil zeggen dat er menselijke bewoning wordt toegelaten. Krijgers van de inheemse Masaï-stam mogen er jagen en hun vee in het reservaat laten grazen. In Masai Mara maak je de kans kans om de ‘grote vijf’ te zien: leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. De Masai Mara heeft een totale oppervlakte van ongeveer 1.700 km2 en grenst aan het Serengeti National Park in Tanzania.

Vliegtickets Kenia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Kenia
V.a. 453

Overnachten in Masai Mara

Vergelijk alle hotels in Masai Mara
Bekijk hotels

Het landschap

Masai Mara National Reserve

Wanneer je de Masai Mara binnenrijdt valt het meteen op: vele onverharde zandwegen met aan weerszijden grasvlaktes zover je kunt kijken. Deze vlaktes worden af en toe onderbroken door een groepje bomen of een heuvel. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan het gortdroog zijn in de Masai Mara, waardoor de begroeiing kleiner is en de grassen bruinig van kleur zijn. In en net na het regenseizoen zijn de grassen felgroen en de struiken volop in bloei. De groene natuur zorgt dan voor een fotogenieke omgeving, echter is wild spotten in de droge periode weer makkelijker. De struiken zijn dan kleiner waardoor je er beter tussendoor of doorheen kunt kijken. Daarnaast zijn er in de droge periode minder drinkplassen waar de wilde dieren kunnen drinken, zodat de grotere en bekendere drinkplaatsen beter bezocht worden. In de Masai Mara National Reserve liggen twee rivieren, de Mara en de Talek, die zorgen voor voldoende drinkplaatsen voor het wild.

Op safari in de Masai Mara: zelf of georganiseerd?

Masai Mara safari

Het plannen van een safari brengt altijd de nodige vragen met zich mee. Huur je een auto en ga je zelfstandig door het park rijden of boek je een safari met chauffeur en gids? In de Masai Mara is beide mogelijk. Houd er rekening mee dat er enkel onverharde wegen zijn in het park, waardoor een 4×4 wel zo handig is. In de droge periode is het rijden in het park redelijk makkelijk en zijn wegen vaak goed begaanbaar. In het regenseizoen kunnen de wegen veranderen in flinke modderpoelen waardoor zelfs een ervaren 4×4 chauffeur nog moeite kan hebben.

Het voordeel van een georganiseerde safari is, los van dat je het rijden aan ervaren locals overlaat, dat de gids die je begeleid ervaren is in het spotten van wild. Zeker in het hoge grasland kunnen vooral kleinere dieren zoals katachtigen lastig te spotten zijn voor het ongetrainde oog.

Naast het maken van een safari per auto is het in de Masai Mara ook mogelijk om een wandelsafari of safari per luchtballon te maken.

Wildlife in de Masai Mara

Masai Mara wildlife

Het Masai Mara National Reserve huist de complete klassieke Big Five: de leeuw, het luipaard, de olifant, de buffel en de neushoorn. Het spotten van de hele Big Five kan echter lastig zijn in de Masai Mara, aangezien vanwege het hoge gras vooral luipaarden lastig te vinden zijn. De populatie neushoorns is er relatief klein. Naast de Big Five leven ook giraffen, zebra’s, krokodillen, vossen en cheeta’s in dit gebied. Bokken, zoals gazelles, antilopen en impala’s zijn er ook in overvloed in het park. De duizenden wildebeesten zorgen in augustus-september voor de grote migratie over de vlaktes van de Masai Mara. Dit is een bijzonder schouwspel waarbij de wildebeesten en masse door het landschap razen en rivieren oversteken. Lees hier meer over de Grote Trek in Kenia en Tanzania.

De Grote Trek in het Masai Mara National Reserve
De Grote Trek in het Masai Mara National Reserve

De Grote Trek in het Masai Mara National Reserve.

Kenia Mara-rivier

Honderden wildebeesten steken de Mara-rivier in Kenia over tijdens de ‘Great Migration’.

Het Masai Mara National Reserve herbergt maar liefst 470 verschillende vogelsoorten, zoals gieren, struisvogels en de nationale vogel van Kenia: de zogenaamde Vorkstaartscharrelaar. Dit is een klein vogeltje met een paarsbruine borst.

Jachtluipaard in de Masai Mara

Jachtluipaard in de Masai Mara.

De populatie van het wild in de Masai Mara wordt de afgelopen jaren geregeld onderzocht. Het blijkt dat de aantallen van diverse diersoorten teruglopen. Dit komt onder andere door illegaal stropen en de groeiende mensenpopulatie in de omgeving waardoor de dieren minder ruimte krijgen.

Overnachten in het Masai Mara National Reserve

De Masai Mara National Reserve is een enorm natuurpark. Er zijn ruim 100 verschillende lodges en campsites in alle prijsklassen. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor een meer basic kamp waarbij je bijvoorbeeld overnacht in een tent, of voor een luxe optie waar je in een privé lodge slaapt. Enkele relatief betaalbare luxe tips: de AA Lodge Maasai Mara (v.a. €180), het Fig Tree Camp (v.a. €185) en het Crocodile Camp-Masai Mara (v.a. €148).

In het Masai Mara National Reserve zijn tevens enkele restaurants, winkeltjes en bars gevestigd. Ook net buiten het reservaat vindt je diverse overnachtingsopties.

Masai Mara National Reserve – hoe kom je er?

De Masai Mara ligt op ongeveer 280 km afstand van Nairobi: dat is zo’n 5 a 6 uur rijden. Je kunt zelf een auto huren of met de lokale bus richting de Masai Mara gaan. Houd er rekening mee dat er vanuit Nairobi geen rechtstreekse bus naar het park gaat, waardoor je enkele keren zult moeten overstappen. In het park zelf is er sowieso geen openbaar vervoer, waardoor je of een auto moet huren of een georganiseerde safari moet boeken. Vanuit Nairobi en enkele plaatsen aan de Keniaanse kust is het tevens mogelijk om naar de Masai Mara National Reserve te vliegen: wel een erg prijzige aangelegenheid.

Georganiseerde Kenia rondreizen die de Masai Mara aandoen vind je bij álle Kenia aanbieders rechts op deze pagina, zoals bij FOX Verre Reizen, Sawadee, Djoser en Shoestring.

Top 3 Kenia specialisten

Sawadee
Sawadee

Meerdere Kenia en Tanzania groepsrondreizen, maar ook speciale rondreizen en safari’s voor het hele gezin.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Voor Kenia kampeerrondreizen, combireizen met Tanzania en Zanzibar.
Bezoek website

Riksja Tanzania & Kenia
Riksja Tanzania & Kenia

Zelf je Kenia en/of Tanzania reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Beste reistijd Masai Mara

Op safari gaan in de Masai Mara kan het beste in de droge periode van juni tot en met september, aangezien wilde dieren dan beter te spotten zijn. Wil je de grote migratie van wildebeesten zien, dan kun je het beste in juli en augustus naar het Masai Mara park gaan. Echter is het, ook als je in deze maanden gaat, niet met zekerheid te zeggen dat je op de juiste tijd op de juiste plek bent voor de migratie. Het park is namelijk enorm groot en de migratie van de wildebeesten verloopt ieder jaar weer anders. In januari en februari valt er over het algemeen ook weinig neerslag, al kunnen de temperaturen dan boven de 30 graden komen waardoor het erg heet kan zijn. In de maanden maart tot en mei en van oktober tot en met december is het regentijd: het levert prachtige natuurplaatjes op maar het wildlife is moeilijker te spotten.

Kenia rondreis aanbiedingen

5 Masai Mara reiservaringen en tips • 57 landen bezocht
  27 reviews
  2 waarderingen

  “Het echte Kenia”

  Geplaatst 15-04-2019

  Zodra je Nairobi uitrijdt, krijg je dat echte Kenia gevoel te pakken. In de Masai Mara zie je fantastische dieren: olifanten, giraffes, leeuwen, nijlpaarden, zebra's etc. Een perfecte eerste kennismaking met wildlife in Afrika.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 30 landen bezocht
  26 reviews
  26 waarderingen

  “Perfecte afsluiting rondreis Kenia”

  Geplaatst 17-11-2017

  Het is ongelofelijke hoe groot het oppervlakte van de Masai Mara is. Dit zie je pas als je er doorheen rijdt en het met eigen ogen gezien heb. Dit is dé plek die je in je hoofd hebt als je aan Afrika denkt; verre, uitgestrekte uitzichten en kuddes dieren. Vooral de kuddes wildebeesten leek geen einde aan te komen!
  Wij waren er halverwege juli en de migratie van de wildebeesten was net geweest. Ze waren enkele dagen ervoor de rivier overgestoken. Helaas hebben wij dit moment zelf gemist, maar het gevolg was nog duidelijk te zien en te ruiken! Vele dieren hadden de oversteek namelijk niet gehaald en lagen levenloos in de rivier. Dit trok veel marabu's, gieren en krokodillen aan. Ook dit is natuur; prachtig!! Wel even de neus dicht gehouden..
  Verder hebben wij hier o.a. zebra's, giraffen, jachtluipaarden, olifanten, leeuwen, gazellen en hyena's gezien.

  Kortom; als je in Kenia bent. mag je deze plek zeker niet overslaan!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 18 landen bezocht
  26 reviews
  23 waarderingen

  “Geweldige safari ervaring”

  Geplaatst 19-10-2017

  Na veel safari ervaringen was dit toch wel de meest bijzondere! De eerste paar uurtjes meteen 5 mannelijke cheeta's gezien die op jacht gingen en verschillende leeuwen waaronder hele schattige kleintjes. De mooie vlaktes zorgen ervoor dat je ver kan kijken met af en toe een mooie boom. Ondanks dat je ver kunt kijken, kun je zelfs olifanten makkelijk over het hoofd zien door een bosje waarvan je niet weet dat er een olifant achter past. Goed opletten dus. De zonsondergangen zijn ook geweldig in Masai mara!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  25 reviews
  5 waarderingen

  “Migratie!”

  Geplaatst 03-01-2017

  In de masai mara twee keer de indrukwekkende migratie van de gnoes over de rivier mogen aanschouwen! Ik was er half juli, goede tijd! Het kost je wat geduld en tijd, maar het is her wachten absoluut waard! Masai mara is wat mij betreft het Afrika wat je je er bij voorspeld: uitgestrekt, groots, authentiek en indrukwekkend! Het is echt de middle of nowhere: de weg naar de ingang naar masai mara is een zandweg vol gaten en hobbels en kost je met een grote truck uren. Kamperen net buiten het park heeft echt wat en je hoort de vele dierengeluiden vanuit je tentje!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 1 review
  0 waarderingen

  “Luipaard = cheeta”

  Geplaatst 28-02-2016

  Afgelopen 3 weken naar Kenia en Tanzania geweest. Prachtig, oa geleerd dat het luipaard zoals de afbeelding op deze site (ook toegevoegd) een cheeta is..

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Masai Mara reiservaring en tips!

Ben jij in Masai Mara geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Kenia specialisten

Sawadee

Sawadee

Bij Sawadee vind je meerdere Kenia en Tanzania groepsrondreizen, maar ook speciale rondreizen en safari’s voor het hele gezin.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Voor Kenia kampeerrondreizen, combireizen met Tanzania en Zanzibar, luxere lodge-reizen en 45 dagen ‘Kaapstad naar Nairobi’.
Bezoek website


Riksja Tanzania & Kenia

Riksja Tanzania & Kenia

Stel zelf de individuele Kenia en/of Tanzania reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een rondreis.
Bezoek website

Meer Kenia reisorganisaties

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele reizen + strand!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Groepsreizen on a budget.
Bezoek website

Kras
Kras

Voordelig & internationale groepen.
Bezoek website

TUI
TUI

Korte safari's & startpakket.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Familiereis én Oeganda-combi.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Kenia in style.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Privé safari’s.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Diverse familiereizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Kenia

Alle bezienswaardigheden in Kenia

Vliegtickets naar Kenia


Hotels in Kenia zoeken

Hotels in Kenia zoeken

Boek je rondreis naar Kenia

Sawadee
1. Sawadee

Rondreizen en familiesafari's.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Kampeer- en combireizen.
Bezoek website

Riksja Tanzania & Kenia
3. Riksja Tanzania & Kenia

Zelf je Kenia reis samen stellen.
Bezoek websiteBekijk 143 Kenia rondreizen
Vanaf €121 incl. vliegticket

Vliegtickets Kenia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Kenia
V.a. 453