De Kilimanjaro (Tanzania) bezoeken en/of beklimmen: tips & ervaringen

De Kilimanjaro (Tanzania) bezoeken en/of beklimmen: tips & ervaringen

De Kilimanjaro is de hoogste berg van het Afrikaanse continent en is wereldberoemd bij wandelaars en bergbeklimmers. De natuur op en rond deze vulkanische berg is erg divers en typisch Afrikaans met prachtige savanne landschappen en weidse uitzichten!

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Kilimanjaro beklimmen
 2. Hoe zwaar is de beklimming van de Kilimanjaro?
 3. Bij welke organisatie kan ik de beklimming het beste boeken?
 4. Wat mee te nemen tijdens een beklimming?
 5. Reizen naar Kilimanjaro
 6. Beste reistijd Kilimanjaro
 7. Reiservaringen en tips

Waar staat de Kilimanjaro om bekend?

De Kilimanjaro ligt in het noordoosten van Tanzania, niet ver van de grens met Kenia. De berg is eigenlijk meer een soort vrijstaand bergmassief van 60 bij 80 kilometer. De Kilimanjaro is ontstaan door het uitbarsten van meerdere vulkanen: er zijn zo’n 250 kraters op de berg. De hoogstgelegen vulkaan heet Kibo en de kraterrand van deze vulkaan is het hoogste punt op de Kilimanjaro op 5.895 meter.

Dit punt wordt Uhuru genoemd en betekent ‘vrijheid’ in het Swahili. De omgeving van de Kilimanjaro varieert van savanne en dorpjes tot bananen- en koffieplantages. Hoger gelegen vind je tropische bebossing, mossen en kale rotsen. Op de top van de Kilimanjaro ligt het gehele jaar door sneeuw.

Tanzania reis boeken – onze tips!

Top-5 Tanzania reisaanbieders

Het beklimmen van de Kilimanjaro

De Kilimanjaro is één van de meest beklommen bergen ter wereld. Er zijn verschillende routes die uitkomen op de top. Hieronder vallen de Marangu-route, de Machame-route, de Shira-route, Umbwe en het Rongai trail. Iedere track heeft zijn eigen voor- en nadelen: steilere beklimmingen, makkelijker begaanbare paden, meer of minder andere klimmers, een mooiere omgeving of een kortere route.

 • Afhankelijk van je wensen, ervaring en fysieke gesteldheid kun je kiezen voor één van deze routes.
 • Heb je niet veel tijd of ben je er nog niet klaar voor om helemaal naar de top te klimmen? Dan worden er ook dagwandelingen of hikes tot een bepaalde hut aangeboden.
 • Ter plaatse kun je een lokale gids in de arm nemen die de weg weet en die je kan helpen in geval van nood.
Kilimanjaro

De Kilimanjaro, gezien vanaf Amboseli in Kenia.

Kilimanjaro Kilimanjaro

Hoe zwaar is de beklimming van de Kilimanjaro?

De beklimming via de ‘normale’ route (de Maranguroute) is technisch gezien niet moeilijk; klimspullen zijn niet nodig. Vergis je echter niet: het hoogste punt van de kraterrand van de Kibo (de Uhuru Peak op 5950 meter) ligt ver boven de hoogste Alpentoppen. Er is een lage zuurstofdruk en om de top te halen moet je lichaam in zeer goede conditie zijn. Maar het kán dus, al ben je geen klimmer. Topsporters doen het in 5 dagen, maar indien je verstandig bent kies je voor een 9- of 10-daagse route.

Top van de Kilimanjaro

Op de top van de Kilimanjaro.

Bij welke organisatie kan ik de beklimming het beste boeken?

Er zijn vele organisaties die een beklimming van de Kilimanjaro aanbieden. Boek je bij een Nederlandse reisorganisatie of bij een lokale aanbieder? En boek je alles vooraf online of wacht je tot je ter plekke bent aangekomen? Alles is mogelijk en niets is goed of fout. Wel is het van levensbelang om goed geïnformeerd de berg op te gaan. Belangrijk is bijvoorbeeld om na te gaan wat er gebeurt als iemand ziek wordt of niet meer verder wilt klimmen. Bij sommige organisaties betekent dit dat de hele groep dan terug moet keren.

 • Check online recensies en zorg dat je een goed gevoel hebt bij de organisatie.
 • Een beklimming van de Kilimanjaro varieert qua kosten tussen de € 600 en € 1.000.
 • Het kostenplaatje wordt veelal bepaald door het aantal dagen en de organisatie waarmee je gaat.

Kijk voor goede georganiseerde rondreizen Tanzania inclusief Kilimanjaro-beklimmingen bij Riksja of Sawadee. Een minder bewandelde route – de Rongairoute – wordt aangeboden door Riksja Travel. Ook deze reizen van Djoser en Shoestring doen de Kilimanjaro aan, maar zonder beklimming. ‘Ter compensatie’ eindigen ze op het paradijselijke Zanzibar.

Wat mee te nemen tijdens een beklimming?

Het is belangrijk precies het juiste materiaal mee te nemen tijdens een beklimming van de Kilimanjaro. Op de berg is het weer erg afwisselend, dit kan variëren van 30 graden en zon tot regen en sneeuw. Zorg daarom voor:

 • Kleren voor uiteenlopende temperaturen, veel laagjes kleding, regenkleding en thermo ondergoed.
 • Goede (ingelopen) wandelschoenen, reserve schoenen en speciale wandelsokken.
 • Ook zaken als een slaapzak, matje en toiletspullen zijn natuurlijk belangrijk.
 • Een goede rugzak. Deze hoef je in de meeste gevallen echter niet zelf te tillen. De meeste organisaties zorgen namelijk voor dragers die de rugzakken met bagage de berg op dragen.
Overnachten op de Kilimanjaro

Overnachten op weg naar de top.

De Kilimanjaro – hoe kom je er?

Kilimanjaro heeft zijn eigen internationale vliegveld, met dagelijkse non-stop vluchten vanuit Schiphol met KLM. Retourtickets zijn er vanaf zo’n €650.

Wie overland naar de Kilimanjaro reist doet dit meestal via het dorp Moshi, waar diverse overnachtingsmogelijkheden en aanbieders van trekkings zijn gevestigd. De reisorganisatie zorgt meestal voor vervoer vanuit het dorpje naar het startpunt van de hike.

Mocht dit niet zijn geregeld, dan is het mogelijk ter plaatse een taxi te regelen. Moshi ligt op 550 km van Dar es Salaam en op een kleine 400 km van Nairobi. Vanuit beide steden is Moshi te bereiken met één of meerdere bussen. Zelf een auto huren en naar Moshi rijden kan natuurlijk ook.

Wat is de beste periode om de Kilimanjaro te beklimmen?

De beste tijd om de berg te bedwingen is van september tot november, omdat het in deze maanden weinig regent en de temperaturen niet zo hoog zijn.

 • In april en mei is het onmogelijk de berg te beklimmen vanwege zware regenval.
 • Tussen december en maart is het redelijk warm en regent het af en toe.
 • Van juni tot augustus is het koudste seizoen waardoor er minder klimmers zijn in deze periode.

Tanzania reis boeken – onze tips!

Top-5 Tanzania reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

5 Kilimanjaro reiservaringen en tips

 • Gitta op 07-04-2019

  “Je stapt zo de Lion King in”

  Je rijdt over een grote kale vlakte en overal om je heen bevinden zich leeuwen, zebra’s, gnoe’s en giraffes. Alle dieren kom je hier tegen en wonen samen op deze grote vlakte! Het is wonderlijk om je hier te bevinden, tevens slaap je op de kampen tussen de dieren. De tours zijn erg duur, wij hadden al al voor budget gekozen maar verwacht hier qua accommodatie niet te veel van. Buiten de parken is Tanzania niet echt mooi of fijn om door te reizen.

 • Donna op 22-10-2017

  “Dagtocht is een aanrader”

  Als je de Kilimanjaro wel zou willen beklimmen, maar net als ik niet de tijd en discipline hebt om tot de top te gaan.. Ga dan zeker een dag! Je kunt lopen tot de eerste hut, prachtige jungle. Loop daarna een stukje verder, de natuur is dan direct heel anders. Veel droger en je hebt mooie vergezichten. Sla deze plek zeker niet over als je in Tanzania bent, omdat je denkt toch niet de hele Kilimanjaro te kunnen beklimmen!

 • Bart op 20-08-2016

  “Kilimanjaro en Zanzibar, supercombi! ”

  Wij hebben de Kilimanjaro begin 2015 beklommen. Na weken van training vooraf was het begin maart 2015 tijd om de uitdaging aan te gaan. Het was een week vol prachtige uitzichten, adembenemende sterrenhemels en heel veel afzien! Maar zodra je aankomt op de top weet je dat het het allemaal waard is geweest! Zodra je weer naar beneden gaat, ben je blij als je weer onderaan de berg bent. Mijn tip is om daarna een binnenlandse vlucht te nemen vanaf Kilimanjaro Airport naar Zanzibar en daar even helemaal niets te doen. Na een week vol activiteit en afzien vond ik het heerlijk om met de beentjes omhoog op het strand te liggen. Dan kom je weer helemaal uitgerust terug in Nederland. Absoluut een aanrader om die twee met elkaar te combineren! Nog een tip: je kunt die combi boeken via www.sherpareizen.nl :) Een Nederlandse reisorganisatie die outdoor reizen aanbiedt.

 • Elly Siers op 13-08-2016

  “Like heaven !!!”

  Een " once in your lifetime " ervaring , onbeschrijfelijk mooi.
  Elke dag heb ik genoten van die weidsheid en eindeloze vlakten.

 • Sabine Pieters op 07-01-2016

  “Ervaar het dorpsleven!”

  Voor de Kilimanjaro ervaring hoef je echt niet de berg helemaal te beklimmen. Sterker nog, ik denk dat je dan vooral veel geld uitgeeft maar nog niets weet over de cultuur en bevolking in de buurt. Er zijn verschillende dag-tours die je ook rondleiden in de omgeving, de omringende dorpjes, de dorpsmarkt en de mooie natuur aan de voet van de kilimanjaro. Vaak zijn die tours met een local, die je gewoon meeneemt in de dalladalla's (de busjes) en die helemaal niet duur zijn! De Marangu Cultural tour (staan affiches van in de bekende koffie-huisjes in Arusha) is mij heel goed bevallen. Ook een stuk meer ontspannen, omdat je geen financiele druk hebt om de top van de berg maar te bereiken. Arusha is wel helemaal ontdekt door de hippe vrijwilligers, dus reken erop dat je die overal zult zien en de prijzen hier een stuk hoger liggen. Voor safari's te regelen vanaf Arusha; hier moeten de bedrijven wel meer met elkaar concureren, dus zorg ervoor dat je genoeg verschillende bedrijven raadpleegt. Vaak zijn ze allemaal met elkaar verbonden... Haastige spoed is zelden goed, niet overhaast beslissen. En probeer met meer mensen op safari te gaan, dat scheelt ontzettend in de kosten.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Kilimanjaro reiservaring en tips!

Ben jij in Kilimanjaro geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief