Bolaven Plateau (Laos): spectaculaire natuur & watervallen!

Bolaven Plateau (Laos): spectaculaire natuur & watervallen!

Het Bolaven Plateau is een spectaculair natuurgebied in het amper ontdekte zuiden van Laos. Het is een vruchtbare hoogvlakte vol regenwoud, watervallen en koffieplantages waar vooral de wandelaar en natuurliefhebber zijn genoegen vindt.

Door , laatst bijgewerkt op 24 februari 2023
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. De mooiste watervallen
 2. Etnische minderheden
 3. Baan E-Tu Waterfall Resort
 4. Reizen naar het Bolaven Plateau
 5. Beste reistijd Bolaven Plateau
 6. Reiservaringen en tips

Waar staat het Bolaven Plateau om bekend?

Het Bolaven Plateau, in Laos ook wel Phu Phieng Bolaven genoemd, is een natuurgebied met verschillende bergen en heuvels die qua hoogte zo’n 600 meter van elkaar verschillen. In het gebied zijn hierdoor als het ware natuurlijke plateaus ontstaan. Door het Bolaven Plateau loopt een deel van de bekende Big Loop-route. Deze route wordt gezien als een van de mooiste wegen van Laos.

Verschillende rivieren, waaronder de Mekong en de Xe Kong River, komen in het Bolaven Plateau bij elkaar. De samensmelting van de rivieren en de verschillende hoogtes in het Bolaven Plateau zorgen voor spectaculaire watervallen. De combinatie met het groene regenwoud, waarin het Bolaven Plateau zich bevindt, maakt het tot een fascinerende natuurlijke omgeving.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

De mooiste watervallen

Tad Fane watervallen

Eén van de mooiste watervallen van Zuidoost-Azië: de Tad Fane watervallen.

In het Bolaven Plateau gebied vind je verschillende schitterende watervallen. De Tad Fane Falls bijvoorbeeld, op de weg van Pakse naar Pakxong, vormt een schitterende duo-waterval die wel 100 meter naar beneden valt. Op twee minuten lopen vind je trouwens de bungalows van het geweldige Tad Fane Resort.

 • Rondom het dorpje Tad Lo vind je de tien meter hoge Tad Lo Falls op de bank van de Xe Set rivier. De Tad Lo Falls liggen op één minuut lopen vanuit Tad Lo. Tijdens de route spot je dieren die leven rondom water en loop je door het prachtige groene regenwoud.
 • Voordat je naar de Tad Lo Falls gaat, passeer je de lager gelegen Tad Hang waterval. Deze waterval ligt net naast het dorp, meteen aan het begin van de route. Tijdens het droge seizoen is het mogelijk om in de Tad Hang te zwemmen.

De derde waterval bij Tad Lo is de Tad Suong, een goede plek om te vissen ook (wat veel locals er dan ook doen!). Tad Suong is de minst toeristische van de drie watervallen bij Tad Lo. Deze waterval is te vinden door het linker pad, dat de jungle in gaat, vanaf Tad Lo te volgen. In Tad Lo kun je logeren in bungalows of guesthouses (tip: het Tadlo Lodge) terwijl je het water van de watervallen hoort kletteren.

Tad Lo waterval

Tad Lo waterval bij de Xe Set rivier.

Tad Lo waterval

Een olifant douchet bij de watervallen van Tad Lo.

Een lust voor het oog is ook de Tad Yuang Waterfall. Deze smalle hoge waterval klettert zijn hoeveelheid water op de rotsen die zich onder de waterval bevindt. Rondom Tad Yuang kun je goed picknicken.

Tad Yuang Waterfall

Tad Yuang Waterfall.

Etnische minderheden in het Bolaven Plateau

Bij het Bolaven Plateau wonen en leven nog meerdere etnische minderheidsgroeperingen en bergstammen zoals de Alak, de Katou, de Nghe, de Arious, de Ong, de Loven en de Souei. Vanuit Tad Lo kun je een mooie trekking maken waarbij je meerdere dorpen aandoet, maar je kunt ook een scooter huren en er zelf op uittrekken. Onder meer langs de stoffige weg tussen Tad Lo en de Tat Theng market vind je meerdere stammendorpjes.

Bolaven Plateau Bolaven Plateau

De omgeving van het Bolaven Plateau in het zuiden van Laos.

Baan E-Tu Waterfall Resort

In het Bolaven Plateau is het mogelijk om te verblijven in een klein aantal fraaie ecovriendelijke bungalowresortjes. Onze tip is het Fall View Resort Tad E-Tu (vanaf €37 per bungalow per nacht).

 • Dit eco-vriendelijke resort is gebouwd rondom de E-Tu Waterfall midden in de jungle. De lodges zijn gebouwd van natuurlijke producten en er hangt een rustige sfeer.
 • Je kunt je de hele dag begeven tussen de bomen en geluiden van de jungle, maar ook wandelingen maken naar de koffie- en theeplantage in de buurt om te genieten van een kopje vers gezette Lao-koffie. Je verblijft er midden in de natuur en er zijn meerdere exotische en inheemse vogels te zien.
Tad E-Tu Waterfall Tad E-Tu Waterfall

Tad E-Tu Waterfall.

Bolaven Plateau – hoe kom je er?

De meest logische uitvalsbasis voor een bezoek aan het Bolaven Plateau zijn de stadjes Pakse en Tad Lo. Er gaan van hieruit georganiseerde tours variërend van dag- tot meerdaagse tours, maar je kunt ook in Pakse een scooter huren en er zelf op uit trekken. Bij een georganiseerde tour zul je onder meer de etnische minderheden ontmoeten, de watervallen ontdekken en genieten van het wilde regenwoud. Reken op zo’n €45 per dag.

Pakse heeft een eigen vliegveldje, vrij recent gerenoveerd, waarop vluchten van Lao Airlines vliegen vanuit Vientiane, Savannakhet, Siem Reap, Bangkok en Ho Chi Minh City. Pakse is ook goed bereikbaar per bus vanuit bijvoorbeeld Thailand (Ubon Ratchatani ligt op 3 uur rijden). Bussen vanuit hoofdstad Vientiane naar Pakse zijn nachtbussen: ze doen er minimaal 12 uur over.

LEES OOK: 5x minder bekende highlights van Laos

Beste reistijd Bolaven Plateau

De beste periode om naar het Bolaven Plateau te gaan is in de wintermaanden, tijdens het droge seizoen van januari tot een met april.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

7 Bolaven Plateau reiservaringen en tips

 • Marthe Joosten op 02-05-2019

  “Bezoek de Tad Fan watervallen!”

  Ik bezocht het Bolaven Plateau per scooter, vanuit Pakse. In één of twee dagen krijg je al veel gezien. Hoogtepunt waren de watervallen van Tad Fan van zo’n 100 meter hoog. Smalle watervallen, twee stuks, die je vanuit een uitkijkpunt fijn kunt bekijken. Echter, gebruik zeker maps.me om via een overgroeid paadje naar de top van deze watervallen te lopen. Je kunt er prachtig relaxen, en ik kwam zelf helemaal niemand anders tegen op dit pad. Je kunt letterlijk op de rand gaan zitten en helemaal naar beneden kijken.

 • Jens op 28-11-2017

  “Ongerepte natuur, overheerlijke koffie! ”

  Vanuit Pakse kan je een meerdaagse scooter toer doen doorheen het Bolaven plateau. Eerst en vooral is deze area spotgoedkoop, ten tweede zijn er wondermooie watervallen en ten derde is de koffie er vers van het veld en absoluut heerlijk van smaak!

 • Anne op 22-11-2017

  “The Loop”

  Informeer in Tha Khek bij scooterverhuurders en ze zullen je een wazig A4'tje geven met iets wat een kaart zou moeten zijn. The Loop is een in 3 dagen te rijden (maar liever 4) rondje langs allemaal mooie plekken in Laos. Ik vond in het donker rijden heel vervelend, dus trek liever te veel tijd uit dan te weinig. Hoewel een redelijk populaire route heb je toch een ultiem 'off the beaten track' gevoel. Zwem in de blauwste diepste meren die je ooit zult zien, cross door het stof, laat je motor maken voor 3 euro, eet wat je tegen komt zonder Engelse menukaart, en geniet! Een extra lusje kun je eraan vast maken en een gigantische grot bezoeken waar je met een bootje doorheen kan varen.

 • Heikki op 06-11-2017

  “Scooter tocht over het Bolaven Plateau”

  Vanuit de stad Pakse kun je je scooter tour beginnen over het Bolaven Plateau. Voor ongeveer 5 euro per dag huur je een scooter inclusief helm en kun je je grote rugzak achterlaten bij je hotel of de scootershop. Je rijd door kleine dorpjes en fruitkraampjes langs de weg. De gehele weg is vrij goed mar het blijft opletten met andere weggebruikers. JE komt tijdens de route langs vele watervallen waarin je vaak ook even kan zwemmen. De uitzichten die je constant hebt tijdens het rijden door de koffieplantages is prachtig.

 • Kevin Boelsma op 05-11-2017

  “Bolaven Plateau ”

  Het Bolaven Plateau is op verschillende manieren te bezoeken. Een dagtrip met een bus waarbij je stopt bij enkele highlights. Ook kan je ervoor kiezen om hetzelfde rondje (om het plateau) te doen met de motor of de scooter. Bij beide moet je er wel meerdere dagen vooruit gaan trekken. Je kunt er ook nog voor kiezen om alleen enkele hotspots te bezoeken, zoals een thee- en koffieplantage, één van de vele stammen of enkele watervallen. Als je keuze op die laatste valt, zou je zeker naar Tad Fane, Tad Gneuang en Tad Pashuam moeten gaan.

 • Melissa op 03-11-2017

  “Bolaven plateau”

  Het Bolaven Plateau is zeker aan te raden om met de scooter te doen. Op deze manier kunnen de mooiste bezienswaardigheden zelf uitgekozen worden en zit je niet een hele dag in een bus om het hele rondje te doen. Het natuurgebied is prachtig met haar wonderschone watervallen, zoals de tad fane en tad yuang. Op de weg naar deze watervallen zijn er nog koffie- en theeplantages te vinden, die zeker een bezoek waard zijn.

 • Chantal Ter Horst de Nijs op 13-02-2016

  “Ervaar het Bolaven Plateau per scooter”

  In het stadje Pakse kun je een scooter huren om een meerdaagse tocht te maken over het Bolaven Plateau.
  Wij kozen ervoor om 2 dagen rond te rijden.
  Bij de verhuurder kregen we een kaart mee met de route die we gingen rijden en een beschrijving van de bezienswaardigheden. We bekeken veel watervallen, reden door kleine dorpjes en gingen op de koffie bij een koffieboer waar je eventueel ook kon overnachten.
  Wij deden dit elders bij een homestay waarbij ze in de buurt voor zonsondergang olifanten gingen wassen in de rivier.
  Er waren maar weinig toeristen, maar degenen die de route rijden kom je vaak op dezelfde plekken tegen, zodat je makkelijk contact legt. In het homestay waar we sliepen gingen we ook samen koken en met de andere gasten eten.
  Het is primitief maar erg leuk!
  Neem niet teveel spullen mee, alleen het hoognodige. De rest kun je achterlaten in bijvoorbeeld je hostel, of zoals wij bij de scooterverhuurder.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Bolaven Plateau reiservaring en tips!

Ben jij in Bolaven Plateau geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief