Laatst bijgewerkt op 2 januari, 2020

Het Bolaven Plateau is een spectaculair natuurgebied in het amper ontdekte zuiden van Laos. Het is een vruchtbare hoogvlakte vol regenwoud, watervallen en koffieplantages waar vooral de wandelaar en natuurliefhebber zijn genoegen vindt.

Bolaven Plateau

Het Bolaven Plateau, in Laos ook wel Phu Phieng Bolaven genoemd, is een natuurgebied met verschillende bergen en heuvels die qua hoogte zo’n 600 meter van elkaar verschillen. In het gebied zijn hierdoor als het ware natuurlijke plateaus ontstaan. Door het Bolaven Plateau loopt een deel van de bekende Big Loop-route. Deze route wordt gezien als een van de mooiste wegen van Laos. Verschillende rivieren, waaronder de Mekong en de Xe Kong River, komen in het Bolaven Plateau bij elkaar. De samensmelting van de rivieren en de verschillende hoogtes in het Bolaven Plateau zorgen voor spectaculaire watervallen. De combinatie met het groene regenwoud, waarin het Bolaven Plateau zich bevindt, maakt het tot een fascinerende natuurlijke omgeving.

Vliegtickets Laos

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Laos
V.a. 791

Overnachten in Laos

Vergelijk alle hotels in Laos
Bekijk hotels

De mooiste watervallen

Tad Fane watervallen

Eén van de mooiste watervallen van Zuidoost-Azië: de Tad Fane watervallen.

In het Bolaven Plateau gebied vind je verschillende schitterende watervallen. De Tad Fane Falls bijvoorbeeld, op de weg van Pakse naar Pakxong, vormt een schitterende duo-waterval die wel 100 meter naar beneden valt. Op twee minuten lopen vind je trouwens de bungalows van het geweldige Tad Fane Resort.

Rondom het dorpje Tad Lo vind je de tien meter hoge Tad Lo Falls op de bank van de Xe Set rivier. De Tad Lo Falls liggen op één minuut lopen vanuit Tad Lo. Tijdens de route spot je dieren die leven rondom water en loop je door het prachtige groene regenwoud. Voordat je naar de Tad Lo Falls gaat, passeer je de lager gelegen Tad Hang waterval. Deze waterval ligt net naast het dorp, meteen aan het begin van de route. Tijdens het droge seizoen is het mogelijk om in de Tad Hang te zwemmen. De derde waterval bij Tad Lo is de Tad Suong, een goede plek om te vissen ook (wat veel locals er dan ook doen!). Tad Suong is de minst toeristische van de drie watervallen bij Tad Lo. Deze waterval is te vinden door het linker pad, dat de jungle in gaat, vanaf Tad Lo te volgen. In Tad Lo kun je logeren in bungalows of guesthouses (tip: het Tadlo Lodge) terwijl je het water van de watervallen hoort kletteren.

Tad Lo waterval

Tad Lo waterval bij de Xe Set rivier.

Tad Lo waterval

Een olifant douchet bij de watervallen van Tad Lo.

Een lust voor het oog is ook de Tad Yuang Waterfall. Deze smalle hoge waterval klettert zijn hoeveelheid water op de rotsen die zich onder de waterval bevindt. Rondom Tad Yuang kun je goed picknicken.

Tad Yuang Waterfall

Tad Yuang Waterfall.

Etnische minderheden in het Bolaven Plateau

Bij het Bolaven Plateau wonen en leven nog meerdere etnische minderheidsgroeperingen en bergstammen zoals de Alak, de Katou, de Nghe, de Arious, de Ong, de Loven en de Souei. Vanuit Tad Lo kun je een mooie trekking maken waarbij je meerdere dorpen aandoet, maar je kunt ook een scooter huren en er zelf op uittrekken. O.a. langs de stoffige weg tussen Tad Lo en de Tat Theng market vind je meerdere stammendorpjes.

Bolaven Plateau
Bolaven Plateau

De omgeving van het Bolaven Plateau in het zuiden van Laos.

Baan E-Tu Waterfall Resort

In het Bolaven Plateau is het mogelijk om te verblijven in een klein aantal fraaie ecovriendelijke bungalowresortjes. Onze tip is het Fall View Resort Tad E-Tu (vanaf €37 per bungalow per nacht). Dit eco-vriendelijke resort is gebouwd rondom de E-Tu Waterfall midden in de jungle. De lodges zijn gebouwd van natuurlijke producten en er hangt een rustige sfeer. Je kunt je de hele dag begeven tussen de bomen en geluiden van de jungle, maar ook wandelingen maken naar de koffie- en theeplantage in de buurt om te genieten van een kopje vers gezette Lao-koffie. Je verblijft er midden in de natuur en er zijn meerdere exotische en inheemse vogels te zien.

Tad E-Tu Waterfall
Tad E-Tu Waterfall

Tad E-Tu Waterfall.

Bolaven Plateau – hoe kom je er?

De meest logische uitvalsbasis voor een bezoek aan het Bolaven Plateau zijn de stadjes Pakse en Tad Lo. Er gaan van hieruit georganiseerde tours variërend van dag- tot meerdaagse tours, maar je kunt ook in Pakse een scooter huren en er zelf op uit trekken. Bij een georganiseerde tour zul je o.a. de etnische minderheden ontmoeten, de watervallen ontdekken en genieten van het wilde regenwoud. Reken op zo’n €45 per dag. Pakse heeft een eigen vliegveldje, vrij recent gerenoveerd, waarop vluchten van Lao Airlines vliegen vanuit Vientiane, Savannakhet, Siem Reap, Bangkok en Ho Chi Minh City. Pakse is ook goed bereikbaar per bus vanuit bijvoorbeeld Thailand (Ubon Ratchatani ligt op 3 uur rijden). Bussen vanuit hoofdstad Vientiane naar Pakse zijn nachtbussen: ze doen er minimaal 12 uur over.

Georganiseerde Laos-reizen die het Bolaven Plateau aan doen vind je o.a. bij Van Verre of 333Travel.

Top 3 Laos specialisten

Riksja Laos
Riksja Laos

Zelf je Laos reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt individuele Laos rondreizen en groepsrondreizen, waaronder een Laos-Cambodja-combireis met privé-chauffeur.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen Laos gecombineerd met Thailand, Vietnam en/of Cambodja.
Bezoek website

Beste reistijd Bolaven Plateau

De beste periode om naar het Bolaven Plateau te gaan is in de wintermaanden, tijdens het droge seizoen van januari tot een met april.

7 Bolaven Plateau reiservaringen en tips • 20 landen bezocht
  26 reviews
  11 waarderingen

  “Bezoek de Tad Fan watervallen!”

  Geplaatst 02-05-2019

  Ik bezocht het Bolaven Plateau per scooter, vanuit Pakse. In één of twee dagen krijg je al veel gezien. Hoogtepunt waren de watervallen van Tad Fan van zo’n 100 meter hoog. Smalle watervallen, twee stuks, die je vanuit een uitkijkpunt fijn kunt bekijken. Echter, gebruik zeker maps.me om via een overgroeid paadje naar de top van deze watervallen te lopen. Je kunt er prachtig relaxen, en ik kwam zelf helemaal niemand anders tegen op dit pad. Je kunt letterlijk op de rand gaan zitten en helemaal naar beneden kijken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 reviews
  15 waarderingen

  “Ongerepte natuur, overheerlijke koffie! ”

  Geplaatst 28-11-2017

  Vanuit Pakse kan je een meerdaagse scooter toer doen doorheen het Bolaven plateau. Eerst en vooral is deze area spotgoedkoop, ten tweede zijn er wondermooie watervallen en ten derde is de koffie er vers van het veld en absoluut heerlijk van smaak!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  13 reviews
  4 waarderingen

  “The Loop”

  Geplaatst 22-11-2017

  Informeer in Tha Khek bij scooterverhuurders en ze zullen je een wazig A4'tje geven met iets wat een kaart zou moeten zijn. The Loop is een in 3 dagen te rijden (maar liever 4) rondje langs allemaal mooie plekken in Laos. Ik vond in het donker rijden heel vervelend, dus trek liever te veel tijd uit dan te weinig. Hoewel een redelijk populaire route heb je toch een ultiem 'off the beaten track' gevoel. Zwem in de blauwste diepste meren die je ooit zult zien, cross door het stof, laat je motor maken voor 3 euro, eet wat je tegen komt zonder Engelse menukaart, en geniet! Een extra lusje kun je eraan vast maken en een gigantische grot bezoeken waar je met een bootje doorheen kan varen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Scooter tocht over het Bolaven Plateau”

  Geplaatst 06-11-2017

  Vanuit de stad Pakse kun je je scooter tour beginnen over het Bolaven Plateau. Voor ongeveer 5 euro per dag huur je een scooter inclusief helm en kun je je grote rugzak achterlaten bij je hotel of de scootershop. Je rijd door kleine dorpjes en fruitkraampjes langs de weg. De gehele weg is vrij goed mar het blijft opletten met andere weggebruikers. JE komt tijdens de route langs vele watervallen waarin je vaak ook even kan zwemmen. De uitzichten die je constant hebt tijdens het rijden door de koffieplantages is prachtig.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Bolaven Plateau ”

  Geplaatst 05-11-2017

  Het Bolaven Plateau is op verschillende manieren te bezoeken. Een dagtrip met een bus waarbij je stopt bij enkele highlights. Ook kan je ervoor kiezen om hetzelfde rondje (om het plateau) te doen met de motor of de scooter. Bij beide moet je er wel meerdere dagen vooruit gaan trekken. Je kunt er ook nog voor kiezen om alleen enkele hotspots te bezoeken, zoals een thee- en koffieplantage, één van de vele stammen of enkele watervallen. Als je keuze op die laatste valt, zou je zeker naar Tad Fane, Tad Gneuang en Tad Pashuam moeten gaan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Bolaven plateau”

  Geplaatst 03-11-2017

  Het Bolaven Plateau is zeker aan te raden om met de scooter te doen. Op deze manier kunnen de mooiste bezienswaardigheden zelf uitgekozen worden en zit je niet een hele dag in een bus om het hele rondje te doen. Het natuurgebied is prachtig met haar wonderschone watervallen, zoals de tad fane en tad yuang. Op de weg naar deze watervallen zijn er nog koffie- en theeplantages te vinden, die zeker een bezoek waard zijn.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • “Ervaar het Bolaven Plateau per scooter”

  Geplaatst 13-02-2016

  In het stadje Pakse kun je een scooter huren om een meerdaagse tocht te maken over het Bolaven Plateau.
  Wij kozen ervoor om 2 dagen rond te rijden.
  Bij de verhuurder kregen we een kaart mee met de route die we gingen rijden en een beschrijving van de bezienswaardigheden. We bekeken veel watervallen, reden door kleine dorpjes en gingen op de koffie bij een koffieboer waar je eventueel ook kon overnachten.
  Wij deden dit elders bij een homestay waarbij ze in de buurt voor zonsondergang olifanten gingen wassen in de rivier.
  Er waren maar weinig toeristen, maar degenen die de route rijden kom je vaak op dezelfde plekken tegen, zodat je makkelijk contact legt. In het homestay waar we sliepen gingen we ook samen koken en met de andere gasten eten.
  Het is primitief maar erg leuk!
  Neem niet teveel spullen mee, alleen het hoognodige. De rest kun je achterlaten in bijvoorbeeld je hostel, of zoals wij bij de scooterverhuurder.


  • 0 landen bezocht
   0 reviews
   0 waarderingen
   Geplaatst op 01 oktober 2016 10:55

   Zoiets willen wij ook doen, welke route he je dan gedaan the Loop gedaan, bij welke maatschappij heb je dit gehuurd? mVg, christophe

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Bolaven Plateau reiservaring en tips!

Ben jij in Bolaven Plateau geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Laos rondreis aanbiedingen

Top 3 Laos specialisten

Riksja Laos

Riksja Laos

Stel zelf de Laos reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt individuele Laos rondreizen en groepsrondreizen, waaronder een Laos-Cambodja-combireis met privé-chauffeur.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt meerdere geliefde groepsrondreizen naar Laos aan die een bezoek aan het land combineren met Thailand, Vietnam en/of Cambodja.
Bezoek website

Meer Laos reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Bouwstenen & startpakketten.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privéreizen op maat.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Laos on a budget.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen, gezinsreizen & Laos fietsvakantie.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

O.a. familiereis Laos-Cambodja.
Bezoek website

Laos2Go
Laos2Go

Individueel & zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

O.a. boetiekhotel en Zuid-Laos natuur.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Laos

Alle bezienswaardigheden in Laos

Vliegtickets naar Laos


Hotels in Laos zoeken

Hotels in Laos zoeken

Boek je rondreis naar Laos

Riksja Laos
1. Riksja Laos

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Individuele en groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Groepsrondreizen incl. combireizen.
Bezoek websiteBekijk 21 Laos rondreizen
Vanaf €557 incl. vliegticket

Vliegtickets Laos

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Laos
V.a. 791

Volg ons op Facebook