Inhoud:
- De site Palenque
- Tempel van de Inscripties
- Tempel van het Kruis & Tempel van de Zon
- Het Grote Paleis
- In de omgeving van Palenque
- Reizen naar Palenque
- Beste reistijd Palenque
- Reiservaringen en tips
Waar staat Palenque bekend om?
Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat Palenque bewoond was tot het jaar 800 na Christus. Hoewel het niet de grootste site is, is het wel één van de meest bijzondere. Dat komt door de ligging in de jungle, maar ook vanwege het feit dat hier bijvoorbeeld heel veel inscripties en Maya-hiërogliefen gevonden en ontcijferd zijn.
Daardoor is een gedetailleerd beeld gereconstrueerd van de historie van Palenque. De Mayatempels op piramides waren getooid met een stenen dakkam, maar op veel plaatsen in Mexico zijn die kwetsbare constructies verdwenen. In Palenque zijn veel dakkammen echter bewaard gebleven.
Mexico reis boeken – onze tips!
Top-5 Mexico reisaanbieders
- TUI – zonvakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Travel – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen
De site Palenque
De ruïnes van Palenque liggen in de jungle. De belangrijkste gebouwen en piramides zijn al lang geleden opgegraven en deze trekken de meeste bezoekers. Als je wat verder van de bekende gebouwen afdwaalt, wordt het veel rustiger en heb je grote kans om toekans of zelfs apen te zien.
Je kunt je haast een archeoloog voelen, vooral als je bedenkt dat naar schatting nog 90% niet is opgegraven. Het is ook goed te zien hoe de jungle de gebouwen als het ware heeft opgegeten. Wat een heuvel lijkt, is hier in werkelijkheid een overgroeide piramide.
Tempel van de Inscripties
Deze grote piramide is 27 meter hoog en bevat het graf van de bekendste heerser van Palenque: koning Pakal. Hij regeerde 68 jaar lang in de zevende eeuw en werd begraven als een soort Toetanchamon van Palenque. Dit graf werd in 1952 helemaal onderin de piramide ontdekt. De oude koning lag in een enorme sarcofaag en zijn lichaam was helemaal bedekt met jade.
- Vooral beroemd is het groen jaden dodenmasker. Hiervan zijn veel replica’s te koop, zowel van groene steen als van echte jade, wat een heel ander prijskaartje heeft.
- Een replica van de grafkamer en de imposante sarcofaag kun je zien in het Antropologisch Museum in Mexico City.
- Pakal en zijn zoon/opvolger waren verantwoordelijk voor de bouw van ongeveer alle beroemde gebouwen gedurende hun lange regeerperiodes.
Tempel van het Kruis en Tempel van de Zon
In de Tempel van het Kruis en de Tempel van de Zon is goed te zien hoe de bouwkunst in elkaar zit. De Maya’s kenden de boogvorm niet, maar hadden een eigen oplossing uitgevonden om toch gewelven te kunnen bouwen. Dit deden ze door middel van de zogenaamde corbel-boog. Hierdoor krijg je smalle gangen met een hoog plafond, typerend voor de kruip-door-sluip-door gebouwen van de Maya’s.
Het Grote Paleis
Behalve de grote piramides is zeker ook het ‘Palacio’, oftewel Het Grote Paleis, de grote blikvanger van Palenque. Dit enorme markante gebouw ligt centraal op een terras. Het paleis is 5000 m2 groot en bestaat uit een wirwar van trappen, binnenplaatsen en gewelven, waar je doorheen kunt dwalen.
- Het is door verschillende generaties gebouwd die er steeds iets aan toegevoegd hebben en had waarschijnlijk een administratieve functie.
- Een uniek architectonisch detail is het vierkante torentje, de Observatietoren genaamd. Er is nog mooi stucwerk te zien, een soort hall of fame van Maya-royalty, en stèles met beeldhouwwerk.
- Het paleis was ook voorzien van een waterleiding waarvoor een aquaduct is gebouwd.
In de omgeving van Palenque
Vanuit Palenque kun je met een dagtocht een bezoek brengen aan twee andere Mayasites, Bonampak en Yaxchilán. Je vaart dan over de rivier Usumacinta, die de grens met Guatemala vormt, naar Yaxchilán. Die boottocht over de junglerivier is al een belevenis op zich.
Bonampak is over de weg te bereiken. Deze twee sites worden veel minder bezocht dan Palenque en liggen echt in het oerwoud. Hier kun je je echt een Indiana Jones voelen. Vooral Bonampak is bekend geworden omdat dat daar heel goed bewaard gebleven muurschilderingen zijn gevonden. Op basis van die schilderingen kwamen de archeologen tot de conclusie dat de Maya’s niet zo vreedzaam waren als altijd gedacht werd.
Hoe kom je in Palenque?
Palenque ligt in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Chiapas. Dit is ten zuidwesten van Yucatán. Het stadje kun je bereiken per openbaar vervoer (bus) of met een huurauto. Er zijn dagelijkse busverbindingen met onder andere:
- San Cristobal de las Casas (5 uur)
- Merida (8 uur)
- Campeche (5 uur)
- Cancun (13 uurs)
- Mexico-Stad (16 uur)
- Oaxaca (15 uur)
- Playa del Carmen (12 uur)
- Tulum (12 uur)
Sinds kort heeft Palenque ook een eigen vliegveldje met dagelijkse vluchten naar Mexico-Stad.
Vanuit het stadje Palenque is de site (7km verderop) per auto te bereiken of met een pendelbusje. Het parkeerterrein is klein, dus een busje is een goed idee. Zowel in het stadje zelf als op de weg naar de ruïnes zijn diverse accommodaties, waaronder goedkope hotels en hostels vanaf €15 à €20.
Beste reistijd Palenque
Palenque is het hele jaar door goed te bezoeken. Er is wel een natte en een droge tijd. De natte tijd loopt van mei tot oktober.
Mexico reis boeken – onze tips!
Top-5 Mexico reisaanbieders
- TUI – zonvakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Travel – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!