Palenque wordt door velen beschouwd als de mooiste en best bewaarde oude Mayastad van Mexico. De ruïnes hebben een mystieke ligging middenin het oerwoud. Hoogtepunten zijn de Tempel van de Inscripties en het Grote Paleis.

Reizigers over Palenque

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Palenque bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 8 Palenque reiservaringen

Palenque

Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat Palenque bewoond was tot het jaar 800 na Christus. Hoewel het niet de grootste site is, is het wel één van de meest bijzondere. Dat komt door de ligging in de jungle, maar ook vanwege het feit dat hier bijvoorbeeld heel veel inscripties en Maya-hiërogliefen gevonden en ontcijferd zijn. Daardoor is een gedetailleerd beeld gereconstrueerd van de historie van Palenque. De Mayatempels op piramides waren getooid met een stenen dakkam, maar op veel plaatsen in Mexico zijn die kwetsbare constructies verdwenen. In Palenque zijn veel dakkammen echter bewaard gebleven.

Vliegtickets Mexico

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mexico
V.a. 422

Overnachten in Palenque

Vergelijk alle hotels in Palenque
Bekijk hotels

De site Palenque

Palenque

Uitzicht over Palenque.

De ruïnes van Palenque liggen in de jungle. De belangrijkste gebouwen en piramides zijn al lang geleden opgegraven en deze trekken de meeste bezoekers. Als je wat verder van de bekende gebouwen afdwaalt, wordt het veel rustiger en heb je grote kans om toekans of zelfs apen te zien. Je kunt je haast een archeoloog voelen, vooral als je bedenkt dat naar schatting nog 90% niet is opgegraven. Het is ook goed te zien hoe de jungle de gebouwen als het ware heeft opgegeten. Wat een heuvel lijkt, is hier in werkelijkheid een overgroeide piramide.

Tempel van de Inscripties

Deze grote piramide is 27 meter hoog en bevat het graf van de bekendste heerser van Palenque: koning Pakal. Hij regeerde 68 jaar lang in de zevende eeuw en werd begraven als een soort Toetanchamon van Palenque. Dit graf werd in 1952 helemaal onderin de piramide ontdekt. De oude koning lag in een enorme sarcofaag en zijn lichaam was helemaal bedekt met jade. Vooral beroemd is het groen jaden dodenmasker. Hiervan zijn veel replica’s te koop, zowel van groene steen als van echte jade, wat een heel ander prijskaartje heeft. Een replica van de grafkamer en de imposante sarcofaag kun je zien in het Antropologisch Museum in Mexico City. Pacal en zijn zoon/opvolger waren verantwoordelijk voor de bouw van ongeveer alle beroemde gebouwen gedurende hun lange regeerperiodes.

Tempel van de Inscripties

De Tempel van de Inscripties.

Tempel van de Inscripties

Het panoramische uitzicht vanaf de piramide van Inscripties.

Tempel van het Kruis en Tempel van de Zon

In de Tempel van het Kruis en de Tempel van de Zon is goed te zien hoe de bouwkunst in elkaar zit. De Maya’s kenden namelijk de boogvorm niet, maar hadden een eigen oplossing uitgevonden om toch gewelven te kunnen bouwen. Dit deden ze door middel van de zogenaamde corbel-boog. Hierdoor krijg je smalle gangen met een hoog plafond, typerend voor de kruip-door-sluip-door gebouwen van de Maya’s.

Tempel van het Kruis

De Tempel van het Kruis.

Het Grote Paleis

Behalve de grote piramides is zeker ook het ‘Palacio’, oftewel Het Grote Paleis, de grote blikvanger van Palenque. Dit enorme markante gebouw ligt centraal op een terras. Het paleis is 5000 m2 groot en bestaat uit een wirwar van trappen, binnenplaatsen en gewelven, waar je doorheen kunt dwalen. Het is door verschillende generaties gebouwd die er steeds iets aan toegevoegd hebben en had waarschijnlijk een administratieve functie. Een uniek architectonisch detail is het vierkante torentje, de Observatietoren genaamd. Er is nog mooi stucwerk te zien, een soort hall of fame van Maya-royalty, en stèles met beeldhouwwerk. Het paleis was ook voorzien van een waterleiding waarvoor een aquaduct is gebouwd.

Het Grote Paleis, Palenque

De toren van het paleis in de oude Mayastad Palenque.

In de omgeving van Palenque

Vanuit Palenque kun je met een dagtocht een bezoek brengen aan twee andere Mayasites, Bonampak en Yaxchilán. Je vaart dan over de rivier Usumacinta, die de grens met Guatemala vormt, naar Yaxchilán. Die boottocht over de junglerivier is al een belevenis op zich. Bonampak is over de weg te bereiken. Deze twee sites worden veel minder bezocht dan Palenque en liggen echt in het oerwoud. Hier kun je je echt een Indiana Jones voelen. Vooral Bonampak is bekend geworden omdat dat daar heel goed bewaard gebleven muurschilderingen zijn gevonden. Op basis van die schilderingen kwamen de archeologen tot de conclusie dat de Maya’s niet zo vreedzaam waren als altijd gedacht werd.

Hoe kom ik in Palenque?

Palenque ligt in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Chiapas. Dit is ten zuidwesten van Yucatán. Het stadje kun je bereiken per openbaar vervoer (bus) of met een huurauto. Er zijn dagelijkse busverbindingen met o.a. San Cristobal de las Casas (5 uur), Merida (8 uur), Campeche (5 uur), Cancun (13 uurs), Mexico-Stad (16 uur), Oaxaca (15 uur), Playa del Carmen (12 uur) en Tulum (12 uur). Sinds kort heeft Palenque ook een eigen vliegveldje met dagelijkse vluchten naar Mexico-Stad.

Vanuit het stadje Palenque is de site (7km verderop) per auto te bereiken of met een pendelbusje. Het parkeerterrein is klein dus een busje is een goed idee. Zowel in het stadje zelf als op de weg naar de ruïnes zijn diverse accommodaties, waaronder goedkope hotels en hostels vanaf €15 à €20.

Top 3 Mexico specialisten

Riksja Mexico
Riksja Mexico

Zelf je Mexico reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Ruim aanbod aan groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Goedkope strandvakanties in Playa del Carmen, Cancun, Tulum en de Rivièra Maya.
Bezoek website

Beste reistijd Palenque

Palenque is het hele jaar door goed te bezoeken. Er is wel een natte en een droge tijd. De natte tijd loopt van mei tot oktober.

Mexico rondreis aanbiedingen

8 Palenque reiservaringen en tips • 24 landen bezocht
  26 reviews
  6 waarderingen

  “Overweldigend magisch”

  Geplaatst 26-04-2019

  Geen archeologische plek in Latijns-Amerika maakte zo'n indruk als de ruïnes van Palenque. Gelegen temidden de jungle is het alsof men terug in de tijd gaat. Gelukkig ging ik er vroeg naartoe, aan het einde van de ochtend stond het hier al vol bussen met toeristen. Het leuke aan Palenque is dat je ook de ruïnes kunt beklimmen, dit kan lang niet overal (zoals in Tulum) Het dorpje is het overnachten waard maar heeft verder niet heel veel te bieden. Het is prima bereikbaar vanuit Merida per ADO-bus.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  30 reviews
  14 waarderingen

  “Spectaculaire en mystieke mayaruïnes in het oerwoud”

  Geplaatst 10-04-2019

  Absoluut een aanrader! Ga hier 's ochtends vroeg heen als het oerwoud (brulapen) ontwaakt, als de mist nog een beetje over de boomtoppen hangt en als het nog niet zo heel warm is. Bezoek de hele site en loop ook zeker nog even door het woud naar de zijingang, zodat je ter hoogte van het museum het complex weer verlaat. Palenque is zeer spectaculair en vanaf het gelijknamige stadje goed te bereiken met busjes. Het stadje zelf is niet zo heel erg bijzonder, hoewel je er wel veel hotels hebt en je er vrij goed kunt eten.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  97 reviews
  108 waarderingen

  “tempels en natuur ”

  Geplaatst 10-11-2017

  De Maya site Palenque wordt aanzien als één van de belangrijkste, ook al is ze niet enorm groot. Het beeldhouwwerk en de architectuur zijn hier echter zeer goed bewaard gebleven. Palenque zou het rijk geweest zijn van de grootste Maya koning aller tijden: Pakal de Grote. De site ligt midden in de jungle en is op sommige plaatsen zelfs gedeeltelijk overwoekerd. Er schijnt zelfs maar een klein deel van wat ooit dit machtige rijk was te zijn opgegraven. De archeologen hebben al een deeltje opgegraven en tentoongesteld aan de vele toeristen die Palenque elk jaar bezoeken. Een aantal voorbeelden zijn de prachtige tempels en paleizen. De meest imposante tempels zijn de “Temple of the Inscriptions”, “Temple of the Cross”, “Temple of the Skull”, Temple XIII” en “The Temple of The Jaguar”. Deze tempels zijn bijna allemaal opgericht door de machtige heerser K’inich Janaab Pakal . Doordat de ruines heel dicht bij elkaar liggen is de site perfect te bezoeken op één dag. Tip: Net zoals in Chitzen Itza is de boodschap hier heel vroeg komen. Vanaf 10.00u komen de bussen vol toeristen eraan en mis je de magie van deze plaats compleet door de drukte. Palenque is ook zeer gunstig gelegen. Aan de ene kant kan je verder naar het mooie bergdorpje San Cristobal, en in de andere richting heb je de wondermooie waterval Aqua Azul. Aqua Azul ligt 70km van Palenque en is een reeks watervallen in hel blauw water. Enkel wanneer het geregend heeft ziet het water bruin maar dan nog is een passage hier zeker en vast de moeite.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  13 reviews
  4 waarderingen

  “Mayastad Palenque”

  Geplaatst 10-11-2017

  In de jungle vind je dit mooie tempelcomplex Palenque. Je kunt hier gerust een halve dag doorbrengen. Loop langs alle tempels en beklim de Tempel van de zon voor een mooi uitzicht. Vergeet niet om tijdens je bezoek aan Palenque met een gids door de jungle te gaan. Je komt verschillende dieren tegen als spinnen en wilde apen, maar ook mooie plekken in de natuur met watervalletjes.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 27 landen bezocht
  26 reviews
  10 waarderingen

  “Sla Palenque zeker niet over!”

  Geplaatst 02-11-2017

  De meesten gaan naar Yucatan, maar de provincie Chiapas is ook zeker de moeite waard. En dan heb ik het voornamelijk over de plaats Palenque. Het centrum is niet waar je voor komt, juist de omgeving maakt deze plaats zo fantastisch. Reserveer je eigen cabana in de jungle en geniet van het uitzicht over de groene omgeving. Je wordt in de midden van de nacht wakker gemaakt door brulapen. Een geweldige ervaring! Ook vind je in het natuurpark wat verborgen tempels die je kunt beklimmen. En je kunt hier lekker wandelen!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  26 reviews
  14 waarderingen

  “De jungle van Palenque”

  Geplaatst 01-11-2017

  Pelenque ligt verscholen in de jungle maar zeker een bezoek waard. Bezoek de mooie watervallen: Misol Ha en Agua Azul. Bezoek de ruïnes in Palenque! Posada Nachan is een prima basic hostel voor 150 pesos per nacht. Op zo'n 8 min lopen van het grote busstation. Tip: bezoek je Palenque en ga je daarna naar San Cristóbal? Dan is het voordeliger om een tour te boeken die je naar de watervallen brengt, de ruïnes en vervolgens 's avonds naar San Cristóbal. Het is een lange dag maar veel goedkoper en makkelijker dan met een ADO bus.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 19 landen bezocht
  5 reviews
  1 waardering

  “Vergeet Chichen Itza! Ontdek Palenque en omgeving”

  Geplaatst 18-02-2016

  Chichen Itza is natuurlijk de bekendste bestemming als je het hebt over de Maya's. Natuurlijk is het een van de wereldwonderen, en zitten er prachtige verhalen aan vast, maar toch verkies ik Palenque boven Chichen Itza. Vanuit hier kun je enkele andere Maya-sites bezoeken (Bonampak en Yaxchilan) en daarna raad ik je echt aan om naar Tikal in Guatemala te gaan. Zoveel minder toeristisch! De tempels zitten midden in de jungle, in plaats van midden tussen de Amerikaanse en Japanse toeristen. Heerlijk rustgevend en indrukwekkend.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 3 reviews
  0 waarderingen

  “Indiana Jones gevoel”

  Geplaatst 10-12-2015

  In totaal was ik 3 dagen in Palenque en ben ook naar Bonampak en Yaxchilan geweest. Dat vond ik erg mooi want is midden in het bos en er komen geen bussen vol met mensen. Palenque is het mooist s morgens vroeg en dan is het nog niet zo heet. Je kan er op de pyramides klimmen (meer dan in Chichen Itza) en het bos in lopen voor het Indiana Jones gevoel. Heel mooi! Ook toekans gezien. Rondom het stadje zitten de meer luxe hotels met zwembaden enzo, dat is wel een aanrader.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Palenque reiservaring en tips!

Ben jij in Palenque geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Mexico specialisten

Riksja Mexico

Riksja Mexico

Stel zelf de Mexico rondreis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX heeft een ruim aanbod aan Mexico groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen, ook mogelijk met andere landen!
Bezoek website


TUI

TUI

TUI heeft het grootste en goedkoopste aanbod aan Mexico strandvakanties in Playa del Carmen, Cancun, Tulum en de Rivièra Maya.
Bezoek website

Meer Mexico reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Mexico on a budget.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Privé flydrives & groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Zeer geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

‘Vakanties voor reizigers’.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Individuele Mexico reizen op maat.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie Discounter

Voordelige strandvakanties Yucatan.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Mexico

Alle bezienswaardigheden in Mexico

Vliegtickets naar Mexico


Hotels in Mexico zoeken

Hotels in Mexico zoeken

Boek je rondreis naar Mexico

Riksja Mexico
1. Riksja Mexico

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
2. FOX Verre Reizen

Groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website

TUI
3. TUI

Goedkope strandvakanties.
Bezoek websiteBekijk 383 Mexico rondreizen
Vanaf €513 incl. vliegticket

Vliegtickets Mexico

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mexico
V.a. 422