San Cristóbal de las Casas (Chiapas, Mexico): hart van de Indianencultuur

San Cristóbal de las Casas (Chiapas, Mexico): hart van de Indianencultuur

San Cristóbal de las Casas is bijzonder sfeervolle stad met indiaanse invloeden. De heuvelachtige straten, sfeervolle pleinen, levendige muziek-scene en indianeninvloeden maken een verblijf in San Cristobal onvergetelijk.

Door , laatst bijgewerkt op 4 oktober 2022
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. De stad San Cristóbal de las Casas
 2. Geschiedenis San Cristóbal
 3. Bezienswaardigheden
 4. De indianencultuur
 5. De omgeving van San Cristóbal
 6. Reizen naar San Cristóbal
 7. Beste reistijd San Cristóbal
 8. Reiservaringen en tips

Waar staat San Cristóbal de las Casas bekend om?

Reis vanuit Oaxaca verder naar het zuiden en je komt in Chiapas, de armste deelstaat van Mexico. Waar in Oaxaca vooral Zapotheken en Mixteken wonen, zijn de hooglanden hier het territorium van diverse Maya-afstammelingen, zoals de Tzotzil- en Tzeltal-indianen. In Chiapas liggen onder meer de beroemde de Maya-ruines van Palenque.

Kleiner dan die van Chichén Itzá in Yucatan, maar indrukwekkender dankzij hun ligging middenin in de jungle. Ook een omweg waard is de Canón del Sumidero, een enorme kloof waar de Rio Grijalva doorheen stroom en spectaculaire boottochten te maken zijn.

Mexico reis boeken – onze tips!

Top-5 Mexico reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

De stad San Cristóbal de las Casas

De centrale stad en uitvalsbasis van Chiapas is San Cristóbal de las Casas, gelegen op 2100 meter hoogte in een koele vallei omgeven met dennenwouden. Het is het kloppende hart van de nog levende indianencultuur in Mexico. Iedere dag komen de kleurrijke bewoners van omliggende bergdorpen naar de markt van San Cristóbal om zelfgeweven kleding andere spullen te verkopen.

San Cristóbal de las Casas San Cristóbal de las Casas

Als je een reis boekt langs de Mayaroute kan San Cristóbal wel eens een aangename afwisseling zijn op de Mayaruïnes en het warme, soms benauwde laagland. Het sfeervolle Sancris, zoals de bewoners het noemen, ligt mooi in de groene bergen van Chiapas. Het is er een stukje koeler en er is veel te beleven, zeker als je zin hebt om ook iets mee te maken van het leven van de indianen van nu.

In de omliggende dorpen kun je goed zien hoe deze kleurrijke bevolkingsgroep leeft, met al hun bijzondere rituelen. In de stad is het heerlijk om door de steile historische straatjes met kinderkopjes te slenteren en de bijzondere winkeltjes te bekijken, om daarna neer te strijken in een knus restaurantje of cafeetje. Je moet best moeite doen om in San Cristóbal de las Casas te komen, want het ligt een beetje geïsoleerd, maar het is het dubbel en dwars waard.

San Cristóbal de las Casas

Geschiedenis San Cristóbal

San Cristóbal werd gesticht in 1528 door de Spanjaarden, nadat de lokale indianen waren verslagen. De toevoeging ‘De las Casas’ komt van een Dominicaanse bisschop die zich inzette tegen de uitbuiting van de indianen, wat in de koloniale tijd vrij bijzonder was. In 1994 kwam de stad in het nieuws door een aanval van het Zapatistenleger, die onder andere opkwamen voor de rechten van indianen. Inmiddels is San Cristóbal de las Casas al tientallen jaren populair als toeristische maar authentieke trekpleister. En terecht!

LEES OOK: De 6 mooiste steden van Mexico

Wat zijn de bezienswaardigheden in San Cristóbal de las Casas?

Je kunt rustig een hele dag doorbrengen in San Cristóbal met zijn aangename koloniale én indiaanse sfeer. Het is de culturele hoofdstad van Chiapas en ruim voorzien van horeca voor de toeristen. Het stratenplan is volgens het Spaanse schaakbordpatroon en de gebouwen in het centrum hebben gezellige rode pannendakjes.

Op het centrale plein staat een grote kathedraal uit 1528 waarvoor het altijd levendig is. De gevel is spectaculair met geel, rood en wit. Het barokke Santo Domingoklooster dateert uit 1547 en staat op een heuvel. Ervoor is een brede trap waar lokale vrouwen indiaanse kleden en souvenirs verkopen, altijd een kleurrijk gebeuren. Je kunt in San Cristóbal goed shoppen, vooral voor sieraden van amber. Er is ook een ambermuseum.

San Cristóbal de las Casas

De grote kathedraal uit 1528.

Ietsje buiten het centrum liggen twee heuvels, elk met een kerk erop, de San Cristóbal en de Guadalupe. Voor het uitzicht kun je hier het best overdag naartoe, want ’s avonds is het er minder veilig.

De indianencultuur

Rondom en in San Cristóbal wonen twee verschillende Mayavolken: de Tzeltal en de Tzotzil. De indiaanse cultuur en mensen zie je overal in de stad om je heen, maar er zijn ook een paar specifieke plaatsen waar je er meer van kunt zien.

 • Het privémuseum van Sergio Castro bijvoorbeeld heeft een heel uitgebreide collectie aan klederdracht en indiaanse muziekinstrumenten, die deze bijzondere man zelf heeft verzameld.
 • Verder is er onder andere het museum Na Bolom. Wees wel een beetje terughoudend met foto’s maken van de indianen, want zij stellen hier vaak geen prijs op. Het beste kun je het eerst even vragen, eventueel in gebarentaal.

De omgeving van San Cristóbal

Bezoek indiaanse dorpen in de buurt

Op een excursie naar de dorpen San Juan Chamula en San Lorenzo Zinacantán kun je zien hoe het leven van de indianen tegenwoordig in elkaar zit. Deze dorpen hebben een geheel eigen manier van leven en religieuze gewoontes. Zo hebben de indianen bijvoorbeeld hun eigen wetten en traditionele rechtspraak, los van die van Mexico.

Het meest interessant is het bezoek aan de kerk van Chamula, want dit is geen gewone katholieke kerk. Binnen doen de indianen hun rituelen met tientallen kaarsjes en zelfs met kippen, en de vloer is bezaaid met dennengroen. De manier waarop de mensen hier hun geloof beleven is heel bijzonder. Het katholicisme is hier vermengd met de indiaanse religie. Dit wordt syncretisme genoemd. Het is trouwens aan te raden om met een gids te gaan.

San Juan Chamula

De kerk van San Juan Chamula.

San Juan Chamula markt

De markt in San Juan Chamula.

Watervallen

Op de route van Palenque naar San Cristóbal de las Casas liggen twee fraaie watervallen.

 • Misol Ha is een waterval van 35 meter hoog die in een klein meertje stort. Je kunt hier achter het watergordijn komen. Het is wel aan te raden dit in zwemkleding te doen of met een regenponcho aan. Er is een restaurantje vlakbij.
 • Agua Azul is eigenlijk een heel stelsel van watervallen die in het droge seizoen prachtig blauw zijn. In de rest van het jaar is het water wat bruiner. Het water loopt van het ene bassin in het andere. In het onderste gedeelte kun je zwemmen. Langs de watervallen loopt een pad omhoog en er zijn volop eettentjes en souvenirkraampjes.
Agua Azul watervallen

De Agua Azul watervallen.

Cañón del Sumidero en Chiapa de Corzo

Een veel gemaakte excursie vanuit San Cristóbal is die naar de kloof Sumidero. Daar vaar je met een snelle boot door de spectaculaire kloof waarvan de wanden tot wel 800 meter oprijzen. De bootman stopt regelmatig bij bijvoorbeeld een waterval of een grot. Er zijn veel watervogels en vaak ook krokodillen te zien. Meestal doet een tour ook de plaats Chiapa de Corzo aan, een sfeervol koloniaal stadje.

San Cristóbal – hoe kom je er?

San Cristóbal kun je bereiken per openbaar vervoer (bus) of met een huurauto: er is tegenwoordig een goede snelweg naar San Cristóbal. Zoals gezegd ligt San Cristóbal vrij geïsoleerd en de afstanden zijn dus groot. Naar bijvoorbeeld Palenque is het 5 uur rijden per bus, vanaf Oaxaca gaan nachtbussen die er 12 à 13 uur over doen en naar Mexico-Stad is het zo’n 14 uur. Het dichtstbijzijnde grotere vliegveld is in Tuxtla Gutiérrez, een dik uur rijden van San Cristóbal.

Mexico-rondreizen inclusief San Cristóbal

Georganiseerde Mexico-rondreizen die San Cristóbal de las Casas aandoen vind je o.a. hier bij:

Wat is de beste reistijd voor San Cristóbal?

San Cristóbal is het hele jaar door goed te bezoeken. Er is wel een natte en een droge tijd. De natte tijd loopt van mei tot oktober. Omdat de stad op 2100 meter hoogte ligt is het klimaat iets koeler dan in Yucatán. Als je in Yucatán en Chiapas rondreist kan een bezoek aan San Cristóbal de las Casas wel eens een verademing zijn. In onze winter is het koel.

Mexico reis boeken – onze tips!

Top-5 Mexico reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

10 San Cristóbal de las Casas reiservaringen en tips

 • Lars Maree op 26-04-2019

  “Inheems én christelijk”

  In San Cristobal de las Casas ligt de inheemse cultuur voor het oprapen. Hoewel ze zich door Mexicaanse overheid behandeld voelen als minderen en hun onafhankelijkheidsstrijd voortduurt, komt de kleurrijke cultuur van de inheemse mensen in deze stad sterk naar voren. Ik was hier in de dagen van het feest van de heilige Guadaloupe, een van de grootste feestdagen van Mexico. Het was prachtig om te zien hoe men van heine en verre naar deze stad komt naar de Kathedraal van de heilige Guadaloupe als ware een pelgrimstocht.

 • Saskia Zwaard op 13-11-2017

  “Authentiek, maar hip”

  Verscholen tussen de bergen in Chiapas ligt mijn favoriete stadje van Mexico. Een mooi cultuurrijk stadje, waarin de traditionele klederdracht nog veel te zien is. De combinatie van cultuur en voorzieningen is erg fijn. Alles is tevens goed aan te lopen en het busstation ligt niet ver van het centrum. Doordat het stadje in de bergen ligt, is het er een stuk kouder en koelt het vooral ’s avonds er af. Blijf wel in het centrum, want net iets daarbuiten schijnt het wel crimineel te zijn en is het vooral ’s avond geen goed idee om rond te gaan lopen.

 • José van der Hoek op 12-11-2017

  “Net als in de film”

  We bezochten San Cristobal de las Casa jaren geleden, in een periode dat het nog wat onrustig was in de Mexicaanse staat Chiapas. Die onrust bleek uit de aanwezigheid van veel soldaten. In San Cristobal leek de tijd stil te hebben gestaan. Er hing een ietwat broeierige, revolutionaire sfeer, althans zo ervoeren wij het, of zo wilden wij het wellicht ervaren. Die tijd ligt inmiddels achter ons.
  In het kleurrijke San Cristobal zijn twee musea die je meer vertellen over de lokale cultuur. Er zijn enkele mooie kerken uit de koloniale periode en vanuit de stad bezoek je - bij voorkeur met een gids - indianendorpjes als Chamula en Zinacantan.

 • sammy tempels op 04-11-2017

  “indianen hoog in de bergen”

  San Christobal is een een dorpje in de hooglanden van Mexico omringt door bossen. In 1994 kwam het stadje in het nieuws door de protesten van de Zapatistas om meer rechten te verkrijgen voor de nog steeds grotendeels Maya bevolking. Het dorp ligt midden in de bergen en de weg er naartoe kan zwaar en vooral zeer bochtig zijn, mensen met bijvoorbeeld wagenziekte staan voor een zware uitdaging. Eens je de top van de laatste berg bereikt zit je letterlijk met je hoofd in de wolken, de bevolking heeft duidelijk Maya bloed in de aderen stromen. Ondanks dat de hoogte "maar" 2100 meter is waan je jezelf tussen de Indianen in de Andes van bijvoorbeeld Peru of Ecuador. Die sfeer dus..... Het stadje heeft mooie architectuur, authentieke marktjes en in de buurt kan je vele landelijke dorpjes bezoeken. Eén van die dorpen is Chamula waar het plaatselijke kerkje veel bekijks trekt. In het kerkje is het verboden te fotograferen maar toeristen kunnen het voor een kleine bijdrage bezoeken. De vloer ligt vol dennennaalden of stro en aan de zijkant staan talloze grote of kleine beelden van heiligen. De mensen komen hier met ganse families hun "favoriete" heilige om raad, hulp, of genezing vragen. Vreemd hierbij is dat ze liters coca cola drinken waarna ze luid en lang beginnen boeren. Het keren van de maag en de bijhorende geluiden zouden de kwade geesten verdrijven! Ook wordt het boeren als reinigend ervaren. Soms zie je hier zelfs een kip geofferd worden, kortom, een zeer authentieke inkijk in de plaatselijke Maya cultuur. Nog handig is dat San Cristobal niet ver van de tempelstad Palenque ligt waardoor een bezoek hier niet direct een grote omweg in je reisplanning hoeft te betekenen.

 • Aniek op 02-11-2017

  “Bijzonder.. ”

  Een heel bijzonder stadje met een aparte sfeer.. de moeite waard om daar bijv. ter paard heen te gaan en even rond te neuzen. Let op in de kerk, houd je wel strikt aan hun regels!
  Marktjes zijn leuk en leuk om ook in de buitenwijken rond te kijken hoe iedereen woont.

 • Emma op 01-11-2017

  “Een must visit”

  In mijn top 5 van favoriete plekken van Mexico staat San Cristóbal!! Ik ben er twee weken gebleven. Het ligt in de bergen wat het een stuk kouder maakt. Maar eigenlijk vond ik dat wel iets hebben. Je koopt een sjaal bij één van de vele vrouwen met bergen sjaals over de armen. En drinkt 's avonds als het echt kouder is, warme chocolademelk. De huizen zijn zo ingericht dat het er warm en knus is. Met een openhaard en veel kussens. Wat ook een bijkomend voordeel is, is dat het opmerkelijk goedkoper is dan andere plekken in Mexico. Zo verbleef ik in het beste hostel van de stad: Posada del Abuelito voor 6 euro per nacht, inclusief ontbijt. Het hostel is erg gezellig en meerdere ruimtes om andere reizigers te ontmoeten. Het verse Franse brood en zelfgemaakte jam smaken 's ochtends erg goed. De werknemers zijn vriendelijk en willen maar al te graag je helpen met tips. Er is meer dan genoeg te doen in en rondom San Cristóbal.
  1. bezoek de markt in het centrum.
  2. eet bij: El Caldero en Pachamama
  3.bezoek de Canyon (via een tour)
  4. bezoek Chiflon waterval (via tour)
  5. een must visit: Chamula. Woon een (kippen) ritueel bij.
  6. drink de beste koffie in town

 • Eva Walraven op 29-10-2017

  “Coole/koele stad in de bergen”

  San Cristobal de las Casas ligt op 2200 meter hoogte, wat je direct merkt aan de temperatuur. Het koloniale stadje is prachtig, de sfeer is ontzettend goed en er zijn veel goede koffietentje. Ga vooral op tour naar de indianendorpjes in de buurt, met als hoogtepunt de kerk van Chamula; dennennaalden, kaarsen, Coca Cola en kippen zijn er heel normaal. SCdlC is letterlijk cool!

 • Jeroen Osinga op 28-10-2017

  “Inheemse stad in interessante omgeving”

  Ik vind San Cristóbal de las Casas zeker de moeite waard. Het is een mooie inheemse stad met kleurrijke huizen en goede eetgelegenheden. Het zou echter zonde zijn om enkel de stad te bezoeken en niet de (veel interessantere) omgeving. Bezoek zeker het inheemse dorp San Juan Chamula, waar je je kunt onderdompelen in de lokale Tzotzilcultuur. Probeer geen foto's te maken van de bevolking, want dat stelt zij niet op prijs. Absoluut hoogtepunt is de kerk. Er vertrekken busjes vanuit het centrum van San Cristóbal de las Casas. Vanuit San Juan ben ik zelf per taxi naar San Lorenzo Zinacantán gegaan, een handwerkersdorpje waar minder toeristen komen dan in San Juan. Wel kan de plaatselijke bevolking zowel in San Juan als in San Lorenzo vrij opdringerig overkomen, maar de producten zijn over het algemeen erg mooi en van goede kwaliteit. Vanuit San Cristóbal de las Casas kun je ook vrij gemakkelijk naar Chiapa de Corzo gaan, naar de Cañón del Sumidero. Erg spectaculair is de tocht over de rivier hier. In het dorp kun je goed eten.

 • Kim Mutsaers op 14-02-2016

  “Relaxte stad”

  Een flink stuk de bergen in. Je hebt ook echt een vest of een trui nodig in de avond! De gekleurde huisjes en de kerkjes zijn niet veel anders dan in andere koloniale steden van Mexico, maar toch straalt deze stad een heel andere sfeer uit. Dit komt vooral door de vele indiaanse volkeren die hier rondlopen en hun waar via kraampjes of gewoon in de hand proberen te slijten. Loop vooral over de markt en geef je ogen de kost. Door de stad rijden veel eetkarretjes. Het proberen waard is een soort cowlesla met mais. Erg lekker en veilig!
  Je kunt excursies (met gids) doen naar een aantal Indianendorpen in de omgeving, zoals San Juan Chamula. Onvergetelijke ervaring! Het geeft mooi weer hoe de indianen nu leven.
  De Sumidero-kloof schijnt ook zeker de moeite waard te zijn. Helaas heb ik die niet zelf gezien en daar uiteindelijk best wel spijt van gehad. Een reden om terug te gaan!

 • Liesje op 10-12-2015

  “San Cristobal een van de boeiendse steden”

  Heel gezellige stad en veel te doen in de omgeving. Ben eerst de stad gaan verkennen, heel leuke winkeltjes met amber en zilveren sieraden en veel souvenirs, ook echt wel niet-doorsnee dingen. Je ziet veel indiaanse mensen rondlopen die uit de omliggende dorpen komen. Met een gids die dorpjes bezocht, zeeeeeeer interessant! Heel leuk om te zien hoe de indianen hun godsdienst beleven en hun dorpen besturen. Met een gids zie je echt meer. De canyon del Sumidero is spectaculair maar er kan soms wel afval in het water drijven. Dit schijnt vooral in de regentijd soms voor te komen. Veel krokodillen gezien, vet! Stuurman van de boot ziet ze meteen en gaat er dan op af voordat je ze zelf ziet.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw San Cristóbal de las Casas reiservaring en tips!

Ben jij in San Cristóbal de las Casas geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief