27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023

Bergketens, laagvlakten, rivierkloven, bossen, moerassen, rotskusten en zandstranden: de natuur van Frankrijk is overweldigend en wonderschoon. We zochten de 10 mooiste plekken uit voor de natuurliefhebbers.

Naar Frankrijk?

1. De Gorges de Verdon: een adembenemende rivierkloof

Gorges du Verdon, Provence

Over een lengte van 25 kilometer, vanaf Castellane tot in Moustiers-Sainte-Marie, slingert de rivier de Verdon zich door steile rotsen die soms tot 700 meter hoogte reiken. De Gorges vormen een uniek natuurgebied in de Provence en de tweede grootste rivierkloof in Europa. Schrik niet als er hier vale gieren boven je hoofd rondcirkelen! Spectaculaire wandelroutes leiden door de kloof, waaronder het Sentier Martel en het Sentier de l’Imbut. Wie het waagt, mag ook de wild stromende Verdon met een kajak afvaren.

Een absolute verblijftip bij de Gorges de Verdon is het vrijstaande natuurhuisje in Artignosc-sur-Verdon, met privézwembad (of een van de andere vele natuurhuisjes op dezelfde site). Een geliefde camping aan de rivier is Camping Domaine du Verdon.

2. De Camargue: een moerasgebied aan de Middellandse Zee

De Camargue, Frankrijk

Aan de monding van de Rhône in het zuiden van de Provence ligt het regionaal natuurpark Camargue. Het is een moerasgebied, dat het leefgebied is van meer dan 400 soorten vogels. Hét symbool van de Camargue zijn echter de grijswitte wilde Camarguepaarden. Je ziet er ook vele roze flamingo’s en zwarte stieren. Het gebied wordt eveneens voor zoutwinning gebruikt en er wordt zelfs rijst geteeld!

Een heerlijke camping in de omgeving is Camping Abri de Camargue *****.

3. Het Nationaal Park Cevennen

Parc National des Cévennes, Languedoc-Roussillon

Voor het meest ongerepte natuurgebied in Frankrijk moet je naar het Parc National des Cévennes, kortweg de Cevennen. Dit natuurgebied bevindt zich in de regio Languedoc-Roussillon. Het is niet uitzonderlijk dat je hier wolven, gieren of arenden ziet. De rivier de Tarn baant zich een weg tussen hoge kalkrotsen en heeft een adembenemend mooie kloof gevormd: de Gorges du Tarn. In deze kloof bevindt zich de schitterende druipsteengrot l’Aven Armend, waar je een stalagmiet met een hoogte van 30 meter aantreft.

Prachtige camping aan de rand van het park is RCN Val de Cantobre.

4. De Franse Opaalkust

Cap Blanc Nez, Nord-Pas-de-Calais

Cap Blanc Nez.

De kapen Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez liggen aan de Franse Opaalkust in de regio Nord-Pas-de-Calais. Cap Blanc Nez is een 134 meter hoge krijtrots, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de Noordzee en zelfs de krijtkust van Engeland kunt waarnemen. Cap Gris Nez ligt wat zuidelijker en bereikt een hoogte van 50 meter.

Een prima hotel met uitzicht op Cap Blanc Nez is Hotel l’Escale. Kijk voor meer vakantiewoningen aan de Franse Opaalkust hier op Booking.com.

5. De Gorges de l’Ardèche en het natuurpark Monts d’Ardèche

Ardèche

In het departement Ardèche in de regio Rhône-Alpes tref je spectaculair natuurschoon aan. De diepe kloof van de rivier Ardèche (Gorges de l’Ardèche) spreekt tot de verbeelding. Op vele plaatsen heb je een prachtig uitzicht op de grillige rivier en de steile rotswanden. In het natuurpark Monts d’Ardèche zie je nog sporen van vroegere vulkanische activiteit. De vulkanische puinberg Mont Gerbier-de-Jonc is hiervan een mooi voorbeeld.

Aanraders in de Ardèche zijn het Vakantiepark Les Sources De Manon en het Natuurhuisje in Saint-pierre-de-colombier. Campings aan de rivier zijn Camping La Grand’ Terre en Camping La Bastide en Ardèche. Bekijk ook ons uitgebreidere blog met mooiste campings in de Ardèche.

6. De Landes de Gascogne

Les Landes de Gascogne, Aquitanië

Het regionaal natuurpark Landes de Gascogne bevindt zich in de regio Aquitanië. Dit natuurpark omvat het grootste door de mens aangelegde bosgebied in Europa. Het gebied beslaat een oppervlakte van 315.000 hectare. Het uitgestrekte bos werd in de 19de eeuw aangeplant om de vochtige en moerasachtige bodem van Les Landes droog te leggen. Talrijke wandel- en fietspaden doorkruisen het bos. Ook mountainbikers en ruiters zijn welkom. De rivier de Leyre afdalen per kajak is eveneens mogelijk.

Verblijftips in Landes de Gascogne zijn Camping Domaine de la Rive en de appartementen van Nemea Le Domaine des Dunes.

LEES OOK: 15x vakantiehuizen met privé zwembad in Frankrijk

7. De Morvan in Bourgondië

Morvan, Bourgogne

Ook in de regio Bourgondië tref je indrukwekkende natuur aan. Het regionaal natuurpark van de Morvan bestaat vooral uit beboste heuvels met daartussen weilanden. Je vindt er een aantal stuwmeren, waaronder het Lac de Pannecière en het Lac des Settons. Trek je wandelschoenen aan of spring op je fiets om het gebied te verkennen! Het nabijgelegen Canal du Nivernais wordt bestempeld als één van de mooiste in Europa.

SNP Natuurreizen biedt een indrukwekkende 6-daagse wandelvakantie langs landingsstranden aan. Of kijk bij Natuurhuisje.nl voor vakantiehuizen in het park.

8. De Calanches van Piana

Calanches van Piana, Corsica

De Calanches van Piana vind je aan de westkust van Corsica, tussen Ajaccio en Calvi. De Calanches zijn rotsformaties die door erosie de grilligste vormen hebben aangenomen. Ze behoren tot de spectaculairste natuurwonderen op Corsica. Het zonlicht geeft de Calanches in de namiddag een rozerode gloed. Er lopen wandelroutes langs de Calanches, maar je kunt ook deelnemen aan een bootexcursie.

Complete flydrives en rondreizen naar Corsica worden aangeboden door o.a. TUI en ANWB. Kijk voor vakantiehuizen op Corsica hier bij Natuurhuisje.nl of Casamundo.

9. Cirque de Gavarnie

Cirque de Gavarnie, Midi-Pyrénées

De Cirque de Gavarnie is een keteldal in de Pyreneeën, gelegen in de regio Midi-Pyrénées. Door de erosie van een gletsjer tijdens de laatste ijstijd is dit keteldal ontstaan. Wandel langs een bergriviertje naar de Cirque vanuit het plaatsje Gavarnie. Bewonder in het dal de hoogste waterval van Europa, die een hoogte van 413 meter bereikt.

Accommodatie tips in de Midi-Pyrénées zijn Vakantiepark Domaine De Lanzac, Hotel Christina en dit natuurhuisje in Teyssieu. Geliefde campings in de regio zijn Camping Whaka Lodge en Camping Padimadour.

10. Het vulkaanlandschap van de Auvergne

Puy de Dôme, Auvergne

Puy de Dôme.

De Auvergne is bekend om zijn uitgedoofde vulkanen. Het Parc des Volcans d’Auvergne behoort tot de grootste regionale natuurparken in Europa. De Puy de Dôme is ongetwijfeld de bekendste uitgedoofde vulkaan, maar ook de piramidevormige Puy de Mary en de hoogste vulkaan, de Puy de Sancy, zijn toeristische topattracties. Doorgewinterde wandelaars beklimmen de toppen van de bekendste ‘puys’.

Een schitterende plek om te verblijven in de Auvergne is het Bed and Breakfast Domaine La Réveille. Een andere aanrader is hier Pension Le Clou. Tips om te kamperen zijn Camping Le Vaubarlet (in Sainte-Sigolène) en Camping Les Chelles (in Olliergues).

Naar Frankrijk?

Meer lezen:


 

1 reactie

 • avatar
  Marije op 16-01-2019
  Gast

  Goeden dag, ik lees uw stukje over 10 mooiste natuurparken. Daar is een foutje Ingeslopen bij het stukje over de Pyreneeën. Camping Padimadour ligt honderden km boven de Pyreneeën. Het kan zijn dat er nog 1 is, maar de link gaat naar de camping bij Roccamadour.
  Verder bedankt voor jullie informatieve stukjes!
  Marije

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)