Vakantie Dorset, Wiltshire & Hampshire (zuid Engeland): alle bezienswaardigheden & highlights!

Vakantie Dorset, Wiltshire & Hampshire (zuid Engeland): alle bezienswaardigheden & highlights!

Op vakantie naar Dorset, Wiltshire en/of Hampshire in Engeland? Deze graafschappen behoorden in de 6de eeuw tot het koninkrijk Wessex. De historische bezienswaardigheden, waaronder Stonehenge en Maiden Castle zijn must-sees evenals de iconische kliffen aan de kust en de ongerepte natuurparken.

Door , laatst bijgewerkt op 7 februari 2023
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Vakantie in Dorset, Wiltshire & Hampshire
 2. Dorset bezienswaardigheden & tips
 3. De Jurassic Coast
 4. Historisch platteland Dorset
 5. Wiltshire bezienswaardigheden & tips
 6. Stonehenge
 7. Hampshire bezienswaardigheden & tips
 8. Geschiedenis en natuur Hampshire
 9. Winchester & Portsmouth
 10. 5x leuke hoteltips
 11. Vakantie Dorset, Wiltshire & Hampshire boeken

Vakantie in Dorset, Wiltshire & Hampshire

Dorset ligt in het zuidwesten van Engeland aan het Kanaal. Ongeveer de helft van de inwoners woont in verstedelijkt gebied rond de hoofdplaats Dorchester en rond de kuststeden Bournemouth en Poole. Het overgrote deel van Dorset bestaat uit dunbevolkt platteland.

Wiltshire ligt ten noorden van Dorset. Het graafschap wordt gekenmerkt door open vlakten met krijtheuvels en omvat het prehistorische Stonehenge, een van de drukbezochtste Engelse bezienswaardigheden.

Hampshire ligt aan de zuidkust van Engeland, ten oosten van Dorset. Het graafschap heeft naar Engelse maatstaven een zonnig klimaat en staat voornamelijk bekend om zijn maritieme geschiedenis.

Engeland vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Engeland reisaanbieders

Dorset bezienswaardigheden & tips

De Jurassic Coast

Het kustgebied van Dorset was de eerste bezienswaardigheid in Engeland die in de UNESCO-werelderfgoedlijst terechtkwam onder de naam ‘Jurassic Coast’. De kust staat bekend om zijn hoge kliffen met fossielen en zijn mooie zandstranden. Bezoek het Charmouth Heritage Coast Centre om de natuurlijke en menselijke geschiedenis van Dorsets kustlijn beter te leren kennen.

Golden Cap, Dorset

De Golden Cap.

Met zijn 191 meter is Golden Cap de hoogste klif van de zuidkust van Engeland. Je kunt de klif via een wandelpad beklimmen. Wie deze klim niet ziet zitten, kan Golden Cap overigens ook vanaf het strand bewonderen. Stormen leggen regelmatig interessante fossielen bloot onderaan de klif.

LEES OOK: De 7 mooiste plekken & regio’s van Engeland

Durdle Door, Dorset

De Durdle Door.

Een andere populaire bezienswaardigheid aan de kust van Dorset is Durdle Door. Deze natuurlijke brug bestaat uit kalksteen en is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Dorset: op vrijwel alle ansichtkaarten prijkt wel een foto van deze bezienswaardigheid.

Vakantie Dorset, Wiltshire & Hampshire – verblijftips

 • Vakantiepark Landal Marwell Resort
  Gloednieuw vakantiepark (2023) vlakbij de kust van Zuid-Engeland met luxe lodges (met bubbelbad!) en safaritenten in South Downs National Park.
 • Appartementen Old Orchard Apartments
  Appartementen in Winchester (Hampshire) op 2,5 kilometer van de kathedraal. Appartementen met een terras en buitenmeubels.
 • Hotel Connaught Lodge ★★★★
  Viersterrenhotel in Bournemouth, op 4 minuten lopen van het strand en op 5 minuten lopen van het stadscentrum. Toegang tot het zwembad, fitness- en wellnessruimten van het aangrenzende zusterhotel.
 • Vakantiehuisje The Byre
  Vakantiehuis in Pewsey (Wiltshire), op 26 kilometer van Stonehenge en 11 kilometer van Marlborough. Accommodatie op de eerste verdieping van een 18de-eeuwse cottage
 • Vakantiepark Southsea Holiday Home and Lodge Park
  Vakantiepark met caravans in Portsmouth, Hampshire. Grenst aan het strand en biedt een uitstekend uitzicht op het Isle of Wight. Met 2 bars en restaurant. Tijdens het hoogseizoen avondentertainment.

Historisch platteland van Dorset

Dorset is een erg landelijk graafschap, waar je op glooiende heuvels pittoreske landbouwdorpjes terugvindt. Het landschap is ideaal voor wandel- en fietstochten. In en rond de dorpjes tref je interessante bezienswaardigheden aan, waarvan Maiden Castle een van de bekendste is. Maiden Castle is een heuvelfort uit de ijzertijd, omringd door stevige aarden wallen die nog duidelijk in het landschap te zien zijn. Ook begraafplaatsen uit de bronstijd en archeologische vondsten uit het stenen tijdperk zijn hier teruggevonden. In de buurt van het fort kun je tevens de resten van een Romeinse tempel bezichtigen.

Corfe Castle, Dorset

Ruïnes van het Corfe Castle.

Corfe Castle is een kasteel uit de elfde eeuw. De ruïnes staan op een groene heuvel die boven het gelijknamige dorpje uittorent. Een ander historisch hoogtepunt van het graafschap is de Cerne Abbas Giant. Deze heuvelfiguur stelt een man voor die een knots vasthoudt. Het is nog steeds een raadsel hoe oud de uitgegraven figuur van 55 meter is.

Overige bezienswaardigheden Dorset

Shaftesbury is een klein dorpje dat dateert uit de Saksische tijd. In het dorp vind je de bekende Gold Hill terug, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Blackmore-vallei. Een andere interessante plaats in Dorset is het Tout Quarry Sculpture Park. Deze verlaten steengroeve bevat een reeks kunstwerken die uit de resterende stenen zijn gehakt. Met een beetje geluk kun je er een kunstenaar aan het werk zien.

Shaftesbury, Dorset

Shaftesbury.

Tyneham, Dorset

Tyneham.

Tyneham kun je slechts sporadisch bezoeken, aangezien het militair bezit is. Het dorp werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd toen het Britse leger op zoek was naar een trainingsplaats. De meeste huizen zijn ingestort, maar de kerk en school zijn verrassend intact gebleven.

Wiltshire bezienswaardigheden & tips

Stonehenge

Hét reisdoel van vele duizenden toeristen in Wiltshire is Stonehenge. Dit prehistorische monument bestaande uit een cirkelvormige constructie van grote verticale en horizontale stenen, dateert uit 2.300 voor Christus. Tot op de dag van vandaag vormt Stonehenge een mysterie voor geschiedkundigen. Sommigen beweren dat het een religieuze plaats was, terwijl anderen eerder denken aan een soort observatorium. Wat ook het oorspronkelijke doel van het bouwwerk was, Stonehenge is en blijft een enorm populaire attractie voor toeristen van over heel de wereld. Verwacht je tijdens het hoogseizoen aan een enorme drukte.

Stonehenge, Engeland

Overige bezienswaardigheden Wiltshire

Stonehenge mag dan wel de bekendste stenen cirkel van Engeland zijn, de Avebury Stone Circle is de grootste stenen cirkel ter wereld, met een omtrek van meer dan een kilometer. Ongeveer 40 procent van het complex staat nog steeds overeind. In de nabijheid van de Avebury Stone Circle vind je een graf van 4.000 jaar oud (West Kennet Long Barrow) en de prehistorische heuvel Silbury Hill. Deze heuvel werd meer dan 4.000 jaar geleden door mensen aangelegd om onbekende redenen.

Avebury Stone Circle, Wiltshire

Avebury Stone Circle.

Silbury Hill, Wiltshire

Silbury Hill.

Salisbury, Wiltshire

De kathedraal van Salisbury.

Een andere interessante plaats in Wiltshire is Salisbury. Deze stad heeft een historisch centrum met een imposante kathedraal. Veel toeristen bezoeken vanuit Salisbury het nabijgelegen Old Sarum. Dit enorme prehistorische ijzertijdfort groeide tijdens de middeleeuwen uit tot een van de grootste steden van Engeland. In de 13de eeuw werd in de buurt een nieuwe kathedraal gebouwd, waarrond de stad Salisbury ontstond. De bevolking trok van Old Sarum naar Salisbury en de oude stad werd verlaten. Je kunt er nu nog de grondvesten van het oude kasteel, de kathedraal en het koninklijk paleis terugvinden.

Hampshire bezienswaardigheden & tips

Geschiedenis en natuur Hampshire

Het New Forest National Park ligt voornamelijk in Hampshire en staat bekend om de wilde pony’s die er rondlopen. Het gebied werd gebruikt door Willem de Veroveraar als jachtterrein en later als houtbron voor de koninklijke vloot. Nu tref je in de streek naast de prachtige natuur het pretpark Paultons Park en automuseum Beaulieu National Motor Museum aan.

New Forest National Park, Hampshire

New Forest National Park.

Hayling Island, Hampshire

Hayling Island.

Hayling Island is eenvoudig te bereiken en bezit enkele van de mooiste stranden van Engeland. Het eiland wordt veel bezocht door zwem- en strandliefhebbers en kent een rijke militaire geschiedenis. Langs het World War II Heritage Trail ontdek je de belangrijkste historische bezienswaardigheden.

Winchester en Portsmouth

Winchester is de voormalige hoofdstad van Engeland en bezit bijgevolg een erg rijke geschiedenis. De Winchester Cathedral stamt uit de elfde eeuw en bevat prachtige muurschilderingen en schilderijen. Van Winchester Castle blijven slechts ruïnes over, waaronder een tafelblad waaraan King Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel vergaderd zouden hebben. Het Winchester College en College Street zijn andere hoogtepunten van de stad. Ten noorden van Winchester kun je bovendien Highclere Castle bezoeken, een prachtig kasteel dat regelmatig als filmset voor de televisiereeks Downton Abbey fungeerde.

Highclere Castle in Winchester

Het Highclere Castle in Winchester.

Portsmouth, Engeland

Het havengebied en de Spinnaker-toren in Portsmouth.

Portsmouth is een andere histche stad in Hampshire die zeker de moeite waard is. Deze havenstad is de geboorteplaats van Charles Dickens. Naast een museum over de beroemde auteur vind je er eveneens het Royaorisl Naval Museum en het Mary Rose Museum. De Mary Rose was het vlaggenschip van koning Henry VIII tot het in 1545 zonk. In het museum kun je stukken van het eeuwenoude schip bewonderen. Het Southsea Castle werd eveneens opgericht in opdracht van Henry VIII.

Engeland vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Engeland reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Dorset, Wiltshire & Hampshire reiservaring en tips!

Ben jij in Dorset, Wiltshire & Hampshire geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief