Vakantie Kent, Sussex & Surrey (kust zuidoost-Engeland): alle bezienswaardigheden & highlights!

Vakantie Kent, Sussex & Surrey (kust zuidoost-Engeland): alle bezienswaardigheden & highlights!

Op vakantie naar Kent, Sussex en/of Surrey aan de zuidoostkust van Engeland? Krijtrotsen, een fraai golvend landschap met schilderachtige dorpjes en een hele rits historische gebouwen: dat mag je verwachten in de graafschappen Kent, Sussex en Surrey. Een verblijf aan de kust in Zuid-Engeland is voor elke vakantieganger een aanrader!

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Vakantie in Kent, Sussex & Surrey
 2. Kent bezienswaardigheden & tips
 3. De kliffen van Dover
 4. Historische steden
 5. Sussex bezienswaardigheden & tips
 6. South Downs National Park
 7. Brighton
 8. Surrey bezienswaardigheden & tips
 9. North Downs
 10. Tuinen & parken
 11. Historische gebouwen
 12. Hotels & vakantiehuizen
 13. Vakantie Kent, Sussex & Surrey boeken

Vakantie in Kent, Sussex & Surrey – Graafschappen in de buurt van Londen

Kent, Sussex en Surrey zijn drie graafschappen in Zuidoost-Engeland die tot de zogenaamde ‘home counties’ behoren. Home counties zijn graafschappen die rond Londen liggen. Hoewel Sussex niet grenst aan de hoofdstad wordt het graafschap ook tot deze groep gerekend. Zowel Kent als Sussex grenzen aan het Kanaal.

Engeland vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Engeland reisaanbieders

Wegens zijn vele boomgaarden en tuinen wordt Kent ook wel de ‘Garden of England’ genoemd. De streek staat bekend om zijn wijngaarden, mooie kustlijn en historische havens.

Sussex is een graafschap in Zuid-Engeland, ten westen van Kent, dat voor bestuurlijke doeleinden wordt opgesplitst in East Sussex en West Sussex. Het rustige platteland, de pittoreske dorpjes en de indrukwekkende stranden vormen de belangrijkste toeristische troeven van dit graafschap.

Surrey ligt ten zuidwesten van Londen en ten noorden van Sussex. Met zijn vruchtbaar heuvelland en krijtheuvels is het graafschap een populaire recreatieplaats voor Londenaars. Ook voor buitenlandse toeristen heeft de streek veel te bieden.

Graafschap Kent – highlights & bezienswaardigheden

Kust van Kent

De kliffen van Dover vormen voor vele toeristen de eerste kennismaking met Engeland. De beroemde ‘white cliffs’ strekken zich uit van Kingsdown tot Folkestone. In de buurt van Dover kun je over de krijtrotsen wandelen, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de haven en de omgeving.

Kliffen van Dover, Kent

De krijtrotsen bij Dover.

LEES OOK: De 7 mooiste plekken & regio’s van Engeland

De kustplaats Ramsgate is eveneens een aanrader. Een bezoek aan de historische tunnels van Ramsgate mag je niet overslaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft men hier een compleet tunnelstelsel uitgegraven, waarin 60.000 mensen konden schuilen tegen luchtaanvallen. Het is de grootste schuilplaats in Engeland.

Historische steden: Canterbury & Chatham

Canterbury is een stad die al bestaat sinds de Romeinse tijd. Canterbury is vooral bekend om zijn kathedraal die relikwieën herbergt van de middeleeuwse aartsbisschop Thomas Beckett. Ook St Augustine’s Abbey en St Martin’s Church zijn religieuze gebouwen die veel bezoekers lokken.

Kathedraal van Canterbury, Kent

De kathedraal van Canterbury.

Een andere historische stad in Kent is Chatham. In Chatham tref je een historische scheepswerf aan met een maritiem openluchtmuseum. Tijdens de zeventiende eeuw vond in de buurt de Slag bij Medway plaats, waar de Nederlandse vloot onder leiding van Michiel de Ruyter het vlaggenschip Royal Charles buitmaakte.

Overige bezienswaardigheden

In Kent vind je een groot aantal indrukwekkende kastelen. Leeds Castle is beroemd voor zijn schoonheid, terwijl het kasteel van Dover het grootste kasteel van Engeland is. Andere populaire kastelen zijn Hever Castle, Rochester Castle en Tonbridge Castle.

Leeds Castle, Kent

Leeds Castle.

Dover Castle, Kent

Dover Castle.

Het Down House is een must voor wetenschapsliefhebbers. Charles Darwin woonde hier van 1842 tot aan zijn dood. Verschillende van zijn experimenten zijn nagebouwd in en rond het huis. Winston Churchill is een andere beroemde Engelsman die in Kent woonde. Zijn woonplaats, Chartwell, staat nog steeds vol met foto’s, boeken en andere persoonlijke items.

Graafschap Sussex – highlights & bezienswaardigheden

South Downs National Park

Natuurliefhebbers kunnen terecht in het nationale park South Downs dat zich grotendeels in Sussex bevindt. Het park bestaat uit glooiende heuvels, krijtrotsen, bossen en heidevelden. Her en der vind je een pittoresk dorpje terug. De South Downs Way is een meerdaagse wandelroute door het park, met een lengte van ongeveer 160 kilometer. Hoogtepunten van het park zijn de krijtrotsen Beachy Head en Seven Sisters. De Belle Tout Lighthouse is een vuurtoren uit 1832.

South Downs, Sussex

Het nationale park South Downs.

Ashdown Forest, Sussex

Het Ashdown Forest.

Ashdown Forest

Het Ashdown Forest is een natuurgebied in Sussex waar zowel natuur- als cultuurliefhebbers aan hun trekken komen. Onderdeel van dit bos is namelijk het 500 Acre Wood. Schrijver A.A. Milne vond hier de inspiratie voor het fictieve magische ‘100 Acre Wood’, waar zich de verhalen over Christopher Robin en zijn geliefde teddybeer Winnie The Pooh afspelen. Ashdown Forest is beschermd natuurgebied. Een kleine gedenkplaat bij het uitzichtpunt Gills Lap herinnert aan de ‘geboorteplaats’ van Winnie The Pooh.

Badplaats Brighton – waar staat Brighton om bekend?

De grootste stad van Sussex is Brighton. De stad is gelegen aan de kust en bezit een pier uit 1899. De Brighton Pier omvat verschillende attracties, waaronder een victoriaanse bierhal. Verder is de stad bekend om het bruisende nachtleven en de alternatieve winkels en cafés. Hét hoogtepunt van Brighton is de Royal Pavilion. Het gebouw met verschillende koepels en decoratieve minaretten is twee eeuwen oud en was een koninklijke verblijfplaats. Het is nu eigendom van de stad en toegankelijk voor het publiek.

Brighton Pier, Sussex

De Brighton Pier.

Royal Pavilion in Brighton

De Royal Pavilion in Brighton.

Overige bezienswaardigheden

In Sussex kun je twee heuvelfiguren bewonderen. De Long Man of Wilmington is 72 meter lang en houdt twee stokken vast. Zoals de naam al doet vermoeden, is Litlington White Horse een heuvelfiguur in de vorm van een paard, gemaakt uit wit kalkgesteente.

Long Man of Wilmington, Sussex

Long Man of Wilmington.

Camber Castle werd tijdens de zestiende eeuw gebouwd om de kust van Sussex te beschermen. Je kunt de ruïnes van het fort op bepaalde dagen bezoeken. Camber Castle ligt tussen Winchelsea en Rye. Het historische stadje Rye is eveneens een bezoek waard.

Graafschap Surrey – highlights & bezienswaardigheden

North Downs

De North Downs vormen een keten van krijtheuvels in het noorden van Surrey. Het wandelpad North Downs Way brengt je langs het hoogste punt van de heuvels, Box Hill genaamd. De heuveltop biedt je een indrukwekkend uitzicht over de valleien en heuvels in de streek en maakte deel uit van de Olympische wielerroute in 2012.

North Downs, Surrey

Vakantie Kent, Sussex & Surrey – accommodatietips

 • Natuurhuisje Little Boy Court in Headcorn, Kent
  Natuurhuisje in een voormalige hopdrogerij. Rustig gelegen te midden van velden en moerassen. Voorzien van 2 slaapkamers en een badkamer met bad en douche.
 • Ruime cottage met sauna in Kent
  Prachtige cottage voor stellen aan de Romney Marsch, 5 mijl ten westen van New Romney. Beoordeeld met een 4,7 uit 5.
 • Hotel Mandolay ★★★★
  Viersterrenhotel in het centrum van Guildford, Surrey. Op 5 minuten wandelen van het station en het park van Guildford. Familiekamers zijn beschikbaar. Tuin met zonneterras en tuinmeubelen.
 • Bed and Breakfast Gladstone Guesthouse
  B&B in Faversham (Kent) nabij de kust. Elke kamer voorzien van badkamer met douche en gratis toiletartikelen. Continentaal ontbijt.

Tuinen & parken in Surrey

Behalve betoverende natuurgebieden bezit Surrey eveneens aantrekkelijke tuinen en parken die toegankelijk zijn voor bezoekers. De Savill Garden bestaat uit acht verschillende tuinen waarin je zeldzame planten en seizoensgebonden tentoonstellingen kunt bewonderen. Het Gatton Park is eveneens een trekpleister voor natuurliefhebbers. Dit domein rond het Gatton-landgoed is maar liefst 260 hectare groot en werd aangelegd door de beroemde tuinarchitect Capability Brown.

Historische gebouwen

Hampton Court Palace ligt op de grens tussen Surrey en Londen. Dit koninklijk paleis stamt uit de zestiende eeuw en werd door de kardinaal van York gebouwd. Het gebouw is opgetrokken in de Tudorstijl en bevat schilderijen en wandkleden van de koninklijke familie. In de tuinen van het complex vind je een groot labyrint terug.

Hampton Court Palace, Surrey

Hampton Court Palace.

In 2015 verwoestte een grote brand Clandon Park House, een landhuis in palladiaanse stijl nabij Guildford. Sinds kort kun je het gebouw uit de achttiende eeuw weer bezoeken. Je wandelt door de zwaar beschadigde delen van het huis, dat in de toekomst mogelijk wordt heropgebouwd.

Vakantie Kent, Sussex & Surrey boeken – onze tips!

Top-5 Engeland reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Kent, Sussex & Surrey reiservaring en tips!

Ben jij in Kent, Sussex & Surrey geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief