Reizen is het ontdekken van nieuwe culturen, gewoonten én gerechten! Reizen en eten zijn wat ons betreft onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Daarom zetten wij de ‘lekkerste’ stedentrips in (en net buiten) Europa op een rij. In deze food-steden kun je niet alleen cultuur snuiven, maar ook nog eens een heerlijk vorkje prikken.

Door Mandy Kraakman

1. Bologna (Italië)

Bologna, Salumeria

Salumeria in Bologna.

Bologna is een heerlijke stedentripbestemming én een culinair hoogstandje. In deze stad werd de wereldwijd geroemde bolognesesaus uitgevonden. Volgens traditie eet je de saus met verse tagliatelle – dus geen spaghetti. Zou de naam van de stad soms ook iets met die heerlijke rode saus te maken hebben? Maar Bologna kent nog vele andere namen, zoals ‘La Rossa’, de rode stad, ‘La Dotta’, de geleerde stad, ‘La Turrita’, de getorende stad. En last but not least ‘La Grassa’, oftewel: de vette stad. Dat zal iets te maken hebben met al het lekkers dat je hier kunt eten: van rijkelijk gevulde tortellini’s of tortelloni’s tot boterige gnocchi, romige lasagnes en meer. Ga ook zeker langs de kleine salumeria’s waar je salumi (Italiaanse vleeswaren) en andere lekkere producten kunt kopen.

Tussen de maaltijden door kun je de monumenten en bouwwerken in het historische stadscentrum bewonderen, een wandeling door Parco della Motagnola maken en je dagelijkse portie cultuur voorgeschoteld krijgen in museum Pinacoteca Nazionale di Bologna. TIP: boek vooraf een Bologna food tour of een rondleiding door FICO Eataly World, ’s werelds beste Italiaanse eetervaring!

Boek je stedentrip naar Bologna via:


2. Berlijn (Duitsland)

Duitsland, Berlijn, Currywurst

Dat Berlijn de ultieme citytrip dichtbij huis is, is natuurlijk al lang en breed bekend. Deze Duitse hoofdstad combineert het oude en historische met hippe wijken, grote warenhuizen en niet te evenaren raves. Natuurlijk moet je must-visits als de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie, het Holocaust Monument en de Brandenburger Tor van je lijst afvinken. Maar maak ook zeker tijd vrij om doelloos door de stad te slenteren, van de kunstzinnige street art te genieten, winkels te bezoeken en te eindigen in een van de vele underground restaurants of pop-up cafés. Juist hier vind je het lekkerste eten, waar ook de vegan foodies onder ons vrolijk van zullen worden. Ook leuk: een Secret Food Tour die je meeneemt langs verborgen eettentjes en lokale restaurants. De vele foodmarkten met een divers aanbod aan internationale gerechten, geven een idee van de centrale hub die Berlijn is. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor de klassieke currywurst gaan.

Boek je stedentrip naar Berlijn via:


3. San Sebastian (Spanje)

Pintxos bar, San Sebastian

Het mondaine San Sebastian heeft een uniek stadsstrand, fraai oud centrum, ontspannen surfcultuur én – niet geheel onbelangrijk – het is hier culinair genieten! Deze stad wordt niet voor niets gezien als een van de belangrijkste gastronomische steden van het land. Op dit kleine stukje Spanje vind je namelijk de meeste Michelinsterren per vierkante meter, zoals Arzak (drie sterren) en Mugaritz (twee sterren). Beide etablissementen staan al jaren in de top 10 beste restaurants ter wereld. Maar voor de echte lekkerbekken draait het niet per se om sterren tellen. Je kunt namelijk, voor een zachter prijsje, ook heerlijk eten in een van de vele pintxos bars. Hier staan de kleine, Baskische tapas tentoongesteld op de toog en kun je naar hartenlust kiezen welke je wilt proeven. Er wordt in de keuken veel gebruik gemaakt van verse vis, schaaldieren, verschillende soorten groenten, pepers en Spaanse witte bonen. En als je een echte zoetekauw bent, moet je zeker even de San Sebastian Cheesecake proberen.

Boek je stedentrip naar San Sebastian via:


4. Kopenhagen (Denemarken)

Denemarken, Kopenhagen, Smorrebrod

De Scandinavische keuken, ofwel ‘New Nordic Cuisine’, heeft de afgelopen jaren vlucht genomen. En dan hebben we het niet over de Zweedse balletjes van de IKEA. Vers, simpel en puur zijn de kernbegrippen van deze nieuwe kookstijl die is ontstaan toen onder andere de Deen René Redzepi pleitten tegen het kant-en-klare fabrieksvoedsel. Samen met Claus Meyer richtte hij Noma op, een restaurant waar met lokale, verse, seizoensgebonden producten wordt gekookt en waar oude Deense tradities in een nieuw jasje worden geserveerd. Het restaurant is inmiddels meerdere malen uitgeroepen tot ’s werelds beste restaurant. Als een maaltijd hier een te grote hap uit je budget betekent, kun je ook in de rest van Kopenhagen terecht voor lekker eten in een van de trendy restaurants, kleine delicatessezaakjes of food markets die de stad rijk is. En zomers kun je naar het tiendaagse foodfestival Copenhagen Cooking. Verlaat de stad in ieder geval niet zonder het traditionele smørrebrød te proberen, een soort roggebrood met verschillende toppings.

Boek je stedentrip naar Kopenhagen via:


5. Napels (Italië)

Napels, pizzeria Gino Sorbillo

Een groeiende rij voor de welbekende pizzeria Gino Sorbillo.

In Napels wordt de pizza nog gebakken en gegeten zoals het heurt: met alleen olijfolie, basilicum, tomaten en buffelmozzarella. Niet zo gek ook, dit is immers de bakermat van deze pizza waarvan je de fijne geur tot in de achterafsteegjes kunt ruiken. Een van de bekendste pizzeria’s is Gino Sorbillo, waar zelfs de Paus wel eens voor een puntje heerlijkheid langskwam. Je kunt in deze stad ook gefrituurde pizza scoren, de pizza fritta. Een andere Napolitaanse specialiteit is ragù. Bij veel families wordt er zaterdagavond al een pan met vlees op het vuur gezet, zodat het vlees ’s nachts gaar kan stoven in de tomatensaus en het hele gezin op zondag kan genieten van deze Naplitaanse pasta bolognese. Verder heb je ook nog de streetfood must-eats als arancini (rijstballen met vleessaus), crocché (gebakken aardappelballen met mozzarella) of sogliatelle (bladerdeegkoekjes gevuld met ricotta, kaneel, vanille en geconfijt fruit). Maak elke maaltijd helemaal af met een heerlijk bakkie in de zo geliefde koffiebars van Napels.

Boek je stedentrip naar Napels via:


6. Lyon (Frankrijk)

Frankrijk, Lyon, Restaurant

In Lyon zul je aan den lijve ondervinden dat de ogen vaak groter zijn dan de maag. Met specialiteiten als quenelles (een rol van gepureerde vis), le saucisson brioché (een stevige worst op zacht brood) en zwarte truffelsoep. Paul Bocuse, de belichaming van de Franse keuken en vertegenwoordiger van de ‘nouvelle cuisine’, runt vlak bij Lyon zijn driesterrenrestaurant en heeft in de stad ook vijf brasseries. Wat je ook veel tegenkomt in de stad zijn ‘bouchons’, eenvoudige, bistroachtige restaurants waar de voedzame keuken voor de arme zijdewerkers van vroeger nog wordt geserveerd. Denk hierbij aan lever, schapenpootjes, varkensoren en worst. Voor de liefhebber dus.

Je kunt ook direct naar de bron gaan van al het lekkere eten in Les Halles de Lyon. Traiteurs, kaasboeren, slagers en visverkopers brengen hier hun verse producten aan de man. Op de versmarkt aan de Quai St. Antoine prijzen boeren uit de omgeving hun waren aan. Probeer de worsten en salami’s in een van de bekende charcuteries van de stad. Of als je meer van de zoetigheid bent, ga je naar een van de hemelse Lyonese patisseries. En aangezien de stad op het kruispunt van enkele geroemde wijnstreken ligt, kun je al het lekkers wegspoelen met een soepel glaasje rood, wit of rosé.

Boek je stedentrip naar Lyon via:


7. Sevilla (Spanje)

Spanje, Sevilla, tapasbar

Lekker eten en drinken staan in de Andalusische hoofdstad centraal. Sevillianen nemen de tijd (zo’n twee à drie uur) om samen met familie, vrienden of collega’s te eten. In de vele tapasbars in Sevilla kun je voor een prikkie een vorkje prikken. Kleine tip: in de wijk Santa Cruz en rondom de kathedraal struikel je over de veelal authentieke tapasbars. Hier krijg je verse hapjes van goede kwaliteit voor een zeer redelijke prijs. Tijdens een Street Food Tour kun je de klassieke patatas bravas proeven, de tortilla española, garbanzos con espinacas (spinazie met kikkererwten) en de typische Sevilliaanse torta naranja. Dit is een knapperig broodje met avocado, sinaasappel en zalm. Paar dit met een goede wijn, bier of sherry, want ook die kunnen ze in deze Spaanse stad heerlijk brouwen. Tijdens je wandeling van de ene naar de andere tapas bar krijg je een goed idee van deze temperamentvolle stad die overloopt van de cultuur, historie, oude wijken, knusse straatjes, pastelkleurige huizen en sinaasappelbomen.

Boek je stedentrip naar Sevilla via:


8. Istanbul (Turkije)

Istanbul, Grand Bazaar

In de Kruidenbazaar in Eminönü (de ‘Egyptische Bazaar’) vind je de meest exotische kruiden en delicatessen.

Toen wijlen foodfreak en tv-maker Anthony Bourdain Istanbul aandeed voor zijn culinaire reisprogramma No Reservations, verwachtte hij vooral veel kebab. Maar na een paar dagen was hij om: Istanbul is een eetwalhalla. Waar je ook bent, restaurants zitten bomvol en overal op straat wordt eten bereid. Verplicht proeven: lahmacun (pikante Turkse pizza), köfte (gekruid gehakt in verschillende variaties), mezze (kleine vegetarische voorgerechtjes met Turks brood), de vele soorten kebabs (lamsvlees), verse vis aan de Bosporus, diverse zoete nagerechten (baklava!) en natuurlijk het Turks fruit. Ook op straat vind je overal in Istanbul heerlijke lokale street food, zoals de iconische ‘simit’ (ringvormig broodje met sesamzaad erop), ‘kumpir’ (gestoomde aardappel met salades) en ‘balık ekmek’ (broodje makreel met ui). De beste plek om lokale specialiteiten te proeven is de oude bloemenpassage (Çiçek Pasaji) halverwege de İstiklâl Caddesi, een oergezellige verzameling restaurants waar tot diep in de nacht wordt gegeten en raki (Turkse sterkedrank) wordt gedronken. Een andere bijzondere ervaring is om tijdens deze tour een huisgemaakte maaltijd bij een lokale familie te eten.

Boek je stedentrip naar Istanbul via:


9. Londen (Engeland)

Londen, Brick Lane

De reputatie van de Londense foodscene was niet altijd om over naar huis te schrijven. Het stond vooral te boek als ongezond en vet. Denk alleen al aan het bij uitstek Britse gerecht Fish and Chips, gefrituurde vis met dikke frieten. Niet heel gezond, maar – zeker tijdens een eerste bezoek aan Londen – niet over te slaan. Ook niet te missen: een traditionele English Breakfast met roerei, toast, witte bonen in tomatensaus, gebakken spek en worstjes. Favoriet van de locals is toch wel curry. Gezien de vroegere koloniale band tussen India en het Verenigd Koninkrijk is er een grote Indiase gemeenschap in Londen en is de Indiase keuken hier goed vertegenwoordigd. Dat is goed voelbaar op Brick Lane (tip!). Deze vooral ’s avonds exotische straat is het middelpunt van de Bengaalse gemeenschap en de ultieme plek om wat te winkelen en Bengaalse delicatessen te eten. Als je de uitspraken van de Indiase restaurants op deze straat mag geloven, serveren ze allen ‘the best curry in town’. Onder andere deze Secret Indian Food Tour neemt je mee naar Brick Lane. Verder zijn er in deze multiculturele stad nog genoeg andere keukens te ontdekken, zoals Peruviaans of Perzisch. Je kunt het allemaal proeven en beleven tijdens een leuke streetfood tour.

Boek je stedentrip naar Londen via:


10. Marrakech (Marokko)

Marokko, Marrakech, Djemaa el Fna

Stedentrippen naar Marrakech is sowieso aan te raden: de sfeer, het weer, het is er betaalbaar en relatief dichtbij. En dan heb je het nog niet eens over de heerlijke, gevarieerde Marokkaanse gerechten waar je hier van kunt genieten. Denk daarbij aan harira (linzensoep), couscous of stomende tajines met kip of rund. Alles voor een prikkie te scoren op het centrale Djemaa el Fna-plein. Eventueel vergezeld door een traditioneel bereidde Marokkaanse muntthee. Waar de Marokkaanse keuken eerst ferm vasthield aan oude tradities, wordt er tegenwoordig steeds meer geëxperimenteerd en komen er meer fusion restaurants. Dit samengaan van nieuw en oud zie je ook in de rest van de stad terug, waar je aan de ene kant de medina hebt als historisch hart van de stad, maar waar je ook de Ville Nouvelle vindt. Dit is een nieuw Frans stadsgedeelte met trendy bars, internationale restaurants en luxe hotels. Genoeg te zien, proeven en beleven dus in Marrakech!

Boek je stedentrip naar Marrakech via:


Meer lezen:


 , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  • Yilmaz Calin Gast
    Geplaatst op 29 Januari 2020, 20:51

    wat kun je nou in berlijn eten dan? Niks lekkers man.Al het lekkere eten is in het Zuiden.Turkije enz.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)