Vakantie Flevoland: álle bezienswaardigheden, plaatsen, uitjes & tips wat te doen!

Vakantie Flevoland: álle bezienswaardigheden, plaatsen, uitjes & tips wat te doen!

Op vakantie of weekendje weg in Flevoland? Deze bijzondere provincie is ontstaan door de drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Het is de kleinste en de jongste van alle provincies in Nederland. Maar in Flevoland vind je nú al Werelderfgoed van UNESCO en unieke natuur. Bekijk hier alle bezienswaardigheden en tips en ontdek wat te zien & doen in Flevoland!

Door , laatst bijgewerkt op 12 maart 2023
10 minuten lezen

Inhoud:

 1. Natuurgebieden
 2. Fietsen en wandelen
 3. Lelystad
 4. Meer interessante plaatsen
 5. Bezienswaardigheden & uitjes
 6. Campings, vakantieparken & meer
 7. Vakantie Flevoland boeken

Vakantie in Flevoland: water, natuur & cultuur

Flevoland is als vakantiebestemming misschien wel de meest onderschatte provincie van Nederland. Beschermd door dijken, bijna volledig omringd door water, door mensen gemaakt en onder zeeniveau: met Flevoland zijn we erin geslaagd om zelf land te creëren. Je loopt eigenlijk op de bodem van de vroegere Zuiderzee! Wist je dat Flevoland omringd wordt door het Drontermeer, Gooise Meer, Veluwemeer, IJsselmeer, Ketelmeer, IJmeer, Eemmeer en Markermeer? Héél veel water dus, in bijna alle hoeken van de provincie! De meeste vakantieparken en campings in Flevoland liggen rondom deze meren. Je vindt er rust en ruimte, met volop ongerepte natuur en in de nabijheid moderne steden als Almere en Lelystad én leuke bezienswaardigheden en attracties zoals het Aviodrome, Walibi, vissersdorp Urk en de unieke Markerwadden.

Waar op vakantie in Flevoland?

 • Flevoland wordt omringd door een heleboel water. Aan de vele meren die Flevoland in het zuiden scheiden van de rest van Nederland vind je de meeste vakantieparken & campings.
 • Geliefd is vooral de strook van Flevoland lang langs het Veluwemeer, waar je onder meer Landal Waterpark Veluwemeer, Walibi Village en EuroParcs Resort Zuiderzee vindt. Hier zit je vlakbij de tegenover gelegen Gelderse stadjes Harderwijk en vesting Elburg (beide absolute tips!), en ben je ook zo op de Veluwe.
 • Een stukje verder zuidwestwaarts, aan het Wolderwijd en Nuldernauw bij Zeewolde, vind je het populaire RCN Vakantiepark Zeewolde – Camping en Bungalowpark.
 • Nog iets verder naar het zuidwesten aan het Eemmeer, pál tegenover Bunschoten-Spakenburg (Utrecht), ligt Center Parcs De Eemhof, op een ideale locatie voor watersportliefhebbers.

Flevoland vakantie boeken – onze tips!

Natuurgebieden in Flevoland

In het poldergebied van Flevoland valt veel moois te ontdekken zoals het Horsterwold en de Oostvaardersplassen. Je vindt er unieke natuurgebieden met loofbossen, wetlands en graslanden. Nationaal Park Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld, dat bestaat uit de natuurgebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer. Het is een paradijs voor vogels, konikpaarden en runderen.

Oostvaardersplassen

Wist je dat ze van de Oostvaarderplassen eigenlijk een industriegebied wilde maken? Dit ging niet door omdat de grond te nat was. De Oostvaarderplassen vormen nu het grootste moerasgebied van Europa waar je grasvlaktes, veel vogels en kuddes wilde paarden, heckrunderen en edelherten vindt. Je moet hiervoor wel een beetje geluk hebben, de grotere dieren laten zich niet altijd zien.

Oostvaardersplassen

Onder natuurgebied De Oostvaardersplassen vallen de gebieden Hollandse Hout, Kotterbos, Oostvaardersbos, Oostvaardershout, Oostvaardersstrook en Oostvaardersveld. Als je een mooi stuk wilt wandelen in een steppe/savanne-achtig landschap tussen de vogels en talloze vlinders, dan zijn de Oostvaardersplassen een aanrader. Diverse hutten en uitkijkpunten bieden een schitterend uitzicht. Er zijn meerdere wandelroutes & fietsroutes rond de Oostvaardersplassen. Let op: niet alle delen zijn altijd toegankelijk, sowieso in de winter niet. Kijk hier bij Staatsbosbeheer!

Marker Wadden (tip!)

De Marker Wadden vormen een werkelijk uniék stukje Nederland. Deze nieuwe natuureilanden in het Markermeer zijn aangelegd met zand, klei en slib uit het meer. Hier komt nieuwe flora en fauna tot ontwikkeling en krijgt de natuur de vrije hand, onder meer om een rustplek te bieden aan trekvogels. Een natuurparadijs voor vissen en vogels dus en een héél bijzonder recreatie-eiland, waar een beperkt aantal bezoekers per dag wordt toegelaten. De Marker Wadden bestaan nog maar een paar jaar en zijn nog steeds in ontwikkeling. Een unieke dagtrip!

Marker Wadden

Vanuit Lelystad kun je er naartoe op ‘expeditie’ met o.a. het driemasterzeilschip Abel Tasman, maar er gaat ook een speciale veerboot (vanuit de Bataviahaven) en je mag er met eigen boot aanmeren. Vier jaar geleden was er nog geen korrel zand opgespoten: nu liggen er vijf eilanden in mét een nederzetting. Zomer 2020 ging het geheel zelfvoorzienende ‘dorpje’ op de Marker Wadden open, met een eilandpaviljoen, kleinschalige horeca, een informatieruimte, atelier, sanitair… én 4 vakantiehuisjes! Je kunt er zelfs blijven slapen in een van deze vier eco-vriendelijke houten huisjes van Landal en Natuurmonumenten. Een overgetelijke ervaring vér weg van alles!

Het Horsterwold

Een gebied waar je vrij kunt rondwandelen, op zoek naar vossen, reeën en Konikpaarden: Het Horsterwold. De meest stille plek van het Horsterwold is De Stille Kern; loop langs waterplassen, weidelandschappen en bossen, vooral september is een mooie maand om te wandelen. Je kunt dan veel vogels zien zoals de zeearend, lepelaars, grutto’s, zwanen en vele eendensoorten. Ontdek het gebied te voet, met de fiets, te paard of vanuit de kano. Tip: Beklim de 12 meter hoge Tuurtoren op de De Horsterberg voor een prachtig uitzicht!

LEES OOK: 15x de mooiste natuurgebieden & nationale parken in Nederland

Fietsen en wandelen in Flevoland

In Flevoland kun je kilometers wandelen en fietsen zonder veel mensen tegen te komen. Wandel over dijken, ontdek moderne architectuur en fiets door bossen en langs akkers. We hebben de leukste wandel- en fietsroutes voor je uitgezocht.

 • De fietstocht Langs Almeerse Wateren (40 km) brengt je langs natuur, water en bijzondere architectuur. Houdt je ogen open voor bijzondere vogelsoorten en zelfs bevers!
 • Ga lekker wandelen in het Larserbos. Dit bos zou eigenlijk bij het dorp Larsen horen, maar dit is nooit gebouwd. Het Larserbos heeft verschillende wandel- en fietspaden waar je uitkomt op mooie strandjes en langs vogelrijke gebieden met meertjes. De hond mag ook mee!
 • Kleurrijke bloemenvelden en die typische Flevolandse vergezichten vind je tijdens fietsroute De Grote Trap (38 km). De route begint het Buitencentrum Oostvaardersplassen.
 • Een mooie én leerzame wandelroute gaat door het Waterloopbos, waar je onderweg een aantal waterloopkundige modellen tegen komt. In het Waterloopbos werd jaren lang onderzoek gedaan door het Waterloopkundig Laboratorium, inmiddels heeft de natuur de oude watergoten, stuwen en sluizen weer overgenomen.
 • Bij de Oostvaardersplassen zijn talloze fiets- en wandelroutes, die onder meer langs diverse hutten en uitkijkpunten voeren.
 • Liefhebbers van architectuur mogen deze wandeling niet missen. De Almere Stadswandeling (3 km) brengt je langs alle architectonische hoogtepunten van het centrum van Almere.

Overnachten in Flevoland – 3x tips!

 • Landal Waterpark Veluwemeer
  Park met 140 villa’s en 120 appartementen direct aan of vlakbij het water. Huur een bootje in de eigen jachthaven, relax op het strand of neem een duik in het zwembad.
 • RCN Vakantiepark Zeewolde
  Goed beoordeeld camping en bungalowpark met kampeerplaatsen direct aan het water van het Veluwemeer. Een unieke combinatie van strand, haven en bos!
 • Center Parcs De Eemhof
  Aan de oever van het uitgestrekte Eemmeer, ideaal voor watersportliefhebbers. Op het park is een subtropisch zwemparadijs met spectaculaire trechterglijbaan en surfsimulator.

Lelystad, de jongste hoofdstad van Nederland

Na de drooglegging kon er gebouwd worden aan Lelystad, de hoofdstad van de provincie Flevoland. Deze jonge hoofdstad uit 1965 is inmiddels een behoorlijk veelzijdige stad geworden met attracties voor alle leeftijden, een bijzondere architectuur en natuurgebieden rondom, op minder dan een half uur rijden van Amsterdam. Niet iedereen is fan, maar Lelystad heeft z’n eigen charme.

 • In Natuurpark Lelystad kun je diverse dieren bekijken zoals otters en elanden. Je kunt er ook heerlijk wandelen en fietsen door de bosrijke omgeving. Kinderen kunnen meedoen met een speurtocht, rugzakroute of lekker klauteren in de speeltuin.
 • Reis door de 7000 jaar oude Nederlandse geschiedenis in Batavialand. Hier vind je o.a. replica’s van beroemde VOC-schepen.
 • Lekker klauteren en klimmen met de kids doe je in het Belevenissenbos, dat ten noorden van Lelystad ligt. Er zijn meer dan 50 survivalhindernissen, water, weide en bos waar je eindeloos bezig kunt zijn in de natuur.
 • •De ultieme shopbeleving krijg je in Batavia Stad Amsterdam Fashion Outlet. Hoge kortingen op internationale fashion merken, wie wil dat nou niet?!
 • Lelystad ligt aan het water waar je tal van activiteiten kunt ondernemen zoals zeilen, surfen en varen. Bezoek de mooie Bataviahaven of ga zwemmen in het IJsselmeer bij Houtribhoekstrand.
 • Altijd al eens in de cockpit van een vliegtuig willen kijken? In luchtvaartmuseum Aviodrome kan het! Naast een luchtvaartmuseum is het ook een ruimtevaartmuseum waar je veel kunt leren én kunt doen. Een leuk dagje uit!
Lelystad, Flevoland

Meer interessante plaatsen in Flevoland

De meeste plaatsen zijn pas ontstaan in de loop van de twintigste eeuw, met uitzondering van Urk en Schokland. Dat de dorpen en steden van Flevoland vrij nieuw zijn, zie je aan de structuur en architectuur. Er zijn dan ook weinig monumenten en oude dorpskernen, maar wel veel ruimte en groen.

Almere

Deze ruim opgezette stad (de grootste van Flevoland) staat vooral bekend vanwege de moderne architectuur en het grote winkelaanbod. Ook als je van watersport houdt is Almere een bezoek waard, met meer dan 40 kilometer kustlijn kun je alle kanten op. Surf- en kitesurfliefhebbers kunnen zich uitleven op surfstrand Almere Haven en bij het Atlantisstrand. Wist je dat Almere het grootste catamaranstrand van Europa heeft? Wil je meer van de architectuur bewonderen, neem dan een kijkje bij het stadhuis, de Smaragd, de Citadel en theaterpodium de kunstlinie.

Almere, Flevoland

Urk

Dit nog altijd traditionele, eigenzinnige vissersdorp was vroeger een eiland in de Zuiderzee. Inmiddels het door de drooglegging van Flevoland geen eiland meer, maar heeft wel zijn karakter weten te behouden. Visserij en scheepvaart waren toentertijd al belangrijk, en nog steeds heeft Urk de grootste vissersvloot van Nederland. Het dorp heeft leuke smalle straatjes en historische gebouwen die je het beste te voet kunt verkennen. Uiteraard kun je er goede vis eten aan het water.

Urk, Flevoland

Schokland

Dit voormalige veeneiland was al bewoond voor de inpoldering van Flevoland. De inwoners hebben eeuwen gestreden tegen het stijgende water, dit en meer culturele geschiedenis vind je in het Museum Schokland. Schokland is het eerste Nederlandse monument dat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, een bijzondere plek vol natuur, cultuur en historie. Bezoek de overblijfselen van de vuurtoren, de ruïnes van de kerk van Ens, de voormalige haven en de Gesteentetuin.

Schokland, Flevoland

LEES OOK: 15x leuke steden in Nederland voor een nachtje of weekendje weg!

Overnachten in Flevoland – 3x tips!

 • Walibi Village
  Blijven slapen bij het pretpark Walibi? Bij Walibi Village vind je diverse huisjes van verschillende groottes. Er is ook een zwembad. Per reservering krijg je één dag Walibi toegang.
 • EuroParcs Resort Zuiderzee
  Fraai gelegen vakantiepark voor gezinnen met o.a. een overdekt zwembad met 40-meter waterglijbaan, apart kinderbad met piratenschip, animatie, sauna, whirlpool en Turks stoombad.
 • Landal Marker Wadden
  WAUW! Overnachten op een eiland, ver weg van alle drukte van het vasteland, dat kan in de vier huisjes van Landal en Natuurmonumenten op de Marker Wadden.

Meer bezienswaardigheden & uitjes Flevoland

Wat nog meer te doen in Flevoland? Hier enkele leuke bezienswaardigheden en uitjes:

 • Het bekendste pretpark van Flevoland is Walibi Holland in Biddinghuizen, dat ook de namen Six Flags Holland en Walibi Flevo heeft gehad. Je vindt er enorm veel achtbanen en andere thrillseekers. Er worden regelmatig evenementen op het terrein georganiseerd zoals Lowlands en de Halloween Fright Nights. Je kunt bij Walibi ook overnachten!
 • Wandel door tropische tuinen, vlinders en andere diersoorten in de Orchideeënhoeve in Luttelgeest, je kunt je er uren vermaken. Ook geschikt voor jonge kinderen, met genoeg speel- en klimplekken.
 • Tulpen kijken in de Flevopolder? Jazeker, je vindt hier in het voorjaar kilometerslange bloemenvelden met kleurige tulpen!
Tulpen Flevoland

LEES OOK: Top-25 mooiste bezienswaardigheden in Nederland

Flevoland vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Flevoland reiservaring

 • Peter Verburg op 05-10-2020

  “Urk is wel heel bijzonder!”

  Laten we eerlijk zijn, Flevoland is niet echt een beauty van een provincie. Je mist hier natuurlijk de historie, vooral in de steden als Almere, Lelystad: het is wel interessant qua nieuwbouw en 'urban'-gevoel, maar mooi kun je het niet noemen.

  Toch is het stuk Flevoland dat aan de zuidoostkant bij het Veluwemeer enzo ligt wél fijn. Hier heb je echt leuke vakantieparken en campings met veel rust en ruimte, zoals van Landal aan Veluwemeer. En ik vind Urk wel een uniék vissersplaatsje in Nederland hoor. Wat een bijzondere sfeer daar, dat eigen accent, die eigen cultuur, alsof je even wat decennia terug in de tijd gaat.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Flevoland reiservaring en tips!

Ben jij in Flevoland geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief