Op stedentrip in het najaar? In oktober, november of december? De volgende 8 steden bieden redelijke kans op zon en lekker weer in de herfst en zijn dus ideaal voor een warme citytrip in bijvoorbeeld de herfstvakantie.

Terwijl het in ons kikkerland begin oktober vaak alweer eindeloos begint te regenen, vind je wat zuidelijker in Europa (of daarbuiten) diverse steden waar het nog lekker warm en zonnig kan zijn. Je moet een beetje mazzel hebben – regen kan natuurlijk altijd vallen – maar de basistemperatuur is er in ieder geval véél aangenamer en de terrasjes staan nog uit! Ideaal dus voor een korte najaars-citytrip. Hieronder de tofste ‘warme’ steden voor een stedentrip in oktober, november of december, bijvoorbeeld in de herfstvakantie.

1. Valencia (Spanje)

Stedentrip Valencia herfst

Gemiddelde dagtemperatuur herfst: 24 graden (oktober), 19 graden (november), 19 graden (december)
Vliegduur: 2,5 uur
Prijs retourvlucht: vanaf €59
Voordelige pakketdeals (hotel+vlucht) te boeken bij: TUI, De Vakantiediscounter, Prijsvrij
Voor losse hotels of appartementen: Trivago, Booking.com, Airbnb
Vooraf activiteiten boeken: via Guide And Go (tip: de wijntour met proeverij!), Get Your Guide of Tiqets

Valencia

Valencia is een klassieke Spaanse stad van de sinaasappels, de paella en een prachtig historisch centrum. Maar is ook een moderne ‘stad van kunst en wetenschap’. De fijne authentieke sfeer, vele goede restaurantjes en het bruisende nachtleven in combinatie met het warme klimaat en de ligging aan de Costa del Alzahar maken Valencia tot een van de mooiste en leukste steden van Spanje. Van futuristische gebouwen (de unieke ‘Ciudad de las Artes y de las Ciencias’) tot oude authentiek stadswijken, het levendige Valencia is niet bang om te innoveren en weet toch haar originele charme te behouden. En: het strand is vlakbij! Lees hier meer Valencia tips, bezienswaardigheden & ervaringen.

2. Athene (Griekenland)

Stedentrip Athene herfst

Gemiddelde dagtemperatuur herfst: 23 graden (oktober), 18 graden (november), 14 graden (december)
Vliegduur: 3 uur en 15 minuten
Prijs retourvlucht: vanaf €98
Voordelige pakketdeals (hotel+vlucht) te boeken bij: TUI, De Vakantiediscounter
Voor losse hotels of appartementen: Trivago, Booking.com, Airbnb
Vooraf activiteiten boeken: via Guide And Go (tip: fietstour met Nederlandse gids!), Get Your Guide of Tiqets

Athene

Athene wordt hopeloos onderschat. De reputatie van de Griekse hoofdstad is mede dankzij de Griekse kredietcrisis niet ideaal. Maar mán, Athene is groots en magisch! Een bruisende metropool met zo’n 4 miljoen inwoners, dus ja: ook met armoede, criminaliteit en half afgebrokkelde wijken. Maar Athene is altijd een kosmopolitische stad gebleven met hippe hotels, restaurants en een levendig uitgaansleven. Het Athene van nu vormt een bijzondere mix van oud en nieuw. Het historische centrum en de iconische Akropolis laten de eeuwenoude geschiedenis zien, maar daartussendoor raast het drukke verkeer en vindt het sociale en culture leven van de inwoners plaats. Smalle straatjes, kleurrijke huisjes, bougainville die overal groeit en talloze traditionele tavernes en ouzeri; de oude wijk Plaka ademt een heerlijke Griekse sfeer uit en is bijzonder geschikt om lekker in te verdwalen. Lees hier meer Athene tips, bezienswaardigheden & ervaringen.

3. Sevilla (Spanje)

Stedentrip Sevilla herfst

Gemiddelde dagtemperatuur herfst: 26 graden (oktober), 20 graden (november), 16 graden (december)
Vliegduur: 3 uur
Prijs retourvlucht: vanaf €76
Voordelige pakketdeals (hotel+vlucht) te boeken bij: TUI, De Jong Intra Vakanties, De Vakantiediscounter, Prijsvrij
Voor losse hotels of appartementen: Trivago, Booking.com, Airbnb
Vooraf activiteiten boeken: via Guide And Go (tip: de flamenco show!), Get Your Guide of Tiqets

Sevilla

Die elegante pastelkleurige huizen, die sinaasappelbomen op straat, dat fabuleuze Plaza de Espana, het Alcázar paleis; maar ook die enorme groene oase van het Maria Luisa Park, de rivier in het midden van de stad, die authentieke zigeuner- en flamencowijk Triana aan de overkant van het water; en natuurlijk de tapasbars, het nachtleven, de temperaturen… mogen we concluderen dat Sevilla een van de mooiste en fijnste steden van Europa is? De hoofdstad van Andalusië is Spanje op zijn mooist. Daar komt nog eens bij dat het klimaat van Sevilla ideaal is: zelfs in de wintermaanden is het hier vaak wel 15 graden overdag. Lees hier meer Sevilla tips, bezienswaardigheden & ervaringen.

4. Istanbul (Turkije)

Stedentrip Istanbul herfst

Gemiddelde dagtemperatuur herfst: 19 graden (oktober), 15 graden (november), 11 graden (december)
Vliegduur: 3,5 uur
Prijs retourvlucht: vanaf €148
Voordelige pakketdeals (hotel+vlucht) te boeken bij: TUI, De Vakantiediscounter, Corendon
Voor losse hotels of appartementen: Trivago, Booking.com, Airbnb
Vooraf activiteiten boeken: via Guide And Go (tip: de culinaire wandeltour met gids!), Get Your Guide of Tiqets

Istanbul

Istanbul is dé metropool van Turkije. Een stad met duizend-en-één mogelijkheden waar twee werelddelen samensmelten. Een stad zó prachtig, zó vitaal en zó overrompelend dat iedere reisliefhebber er ooit geweest moet zijn. Nergens anders ter wereld vormen land, lucht, water en architectuur zo’n harmonieus geheel. De machtige Bosporus bij ondergaande zon, met op de achtergrond de silhouetten van veel fameuze moskeeën: Istanbul is een plaatje. Een levend museum enerzijds en een moderne metropool anderzijds. En de enige stad die zowel in Europa als in Azië ligt. Istanbul is groots, met tientallen wijken en districten en talloze bezienswaardigheden. De stad is een smeltkroes van verschillende culturen en lagen uit de samenleving. Als toerist kan je je hier met gemak een volle week vermaken. Lees hier meer Istanbul tips, bezienswaardigheden & ervaringen.

5. Napels (Italië)

Stedentrip Napels herfst

Gemiddelde dagtemperatuur herfst: 22 graden (oktober), 17 graden (november), 14 graden (december)
Vliegduur: 2,5 uur
Prijs retourvlucht: vanaf €102
Voordelige pakketdeals (hotel+vlucht) te boeken bij: De Vakantiediscounter, Stedentrips.nl
Voor losse hotels of appartementen: Trivago, Booking.com, Airbnb
Vooraf activiteiten boeken: via Tiqets (tip: Pompeii Skip The Line!) of Get Your Guide

Napels

Smalle straatjes vol waslijnen, scooters en de geur van verse pizza. Napels is het levende cliché van een Italiaanse stad. Uniek gelegen in een van de mooiste baaien van de wereld, met in de nabijheid de vulkaan Vesuvius, de ruïnes van Pompeii en de Amalfikust. Rome, Florence, Milaan … Stuk voor stuk schitterende steden vol historie, pracht en praal. Maar de echte ziel van Italië vind je in Napels. In de achterafstraatjes. Waar de moeder boven vanuit het raam naar haar jongens op straat schreeuwt. Waar oude mannetjes op bankjes urenlang discussiëren. Waar de pizza nog gebakken en gegeten wordt zoals dat hoort: met alleen olijfolie, basilicum, tomaten en buffelmozzarella. Lees hier meer Napels tips, bezienswaardigheden & ervaringen.

6. Marrakech (Marokko)

Stedentrip Marrakech

Gemiddelde dagtemperatuur herfst: 27 graden (oktober), 22 graden (november), 19 graden (december)
Vliegduur: 4 uur
Prijs retourvlucht: vanaf €90
Voordelige pakketdeals (hotel+vlucht) te boeken bij: De Vakantiediscounter, Bebsy, TUI
Voor losse hotels of appartementen: Trivago, Booking.com, Airbnb
Vooraf activiteiten boeken: via Guide And Go (tip: dagtrip Essaouira!) of Get Your Guide

Ali ben Youssef Medersa, Marrakech

De gedetailleerde mozaïken in de Ali ben Youssef Medersa, Marrakech. Foto door Alfons Taekema.

Het is bizar hoe je in enkele uren in een wereld terecht kunt komen die zó afwijkt van de onze. Het exotische Marrakech ligt zo’n beetje om de hoek. Voor nog geen honderd euro vlieg je tegenwoordig naar zuidelijk Marokko. Marrakech vormt een bijzondere combinatie van oud en nieuw: de oude medina is het historische hart van de stad, vol exotische steegjes, eeuwenoude ambachten en kleur- en geurrijke markten (‘souks’). Maar daar tegenover staat de ville nouvelle, het nieuwe Franse stadsgedeelte met trendy bars, internationale restaurants en luxe hotels. Marrakech is vooral dankzij de komst van low cost airlines een populaire weekendbestemming geworden en trekt inmiddels een bonte mix van reizigers: van backpackers en hippies tot shop-a-holics en rijkere (Marokkaanse) clubgangers. Het betoverde Djemaa el Fna-plein, aan de rand van de medina, vormt het spirituele hart van Marrakech. Iedere dag zorgen slangenbezweerders, magiërs, acrobaten, muzikanten en verhalenvertellers hier voor een fantastische mystieke sfeer. Als de avond valt wordt het plein omgebouwd tot één groot rokerig openluchtrestaurant. Lees hier meer Marrakech tips, bezienswaardigheden & ervaringen.

7. Tel Aviv & Jeruzalem

Tel Aviv, Israel

Tel Aviv.

Gemiddelde dagtemperatuur herfst: 27 graden (oktober), 24 graden (november), 19 graden (december)
Vliegduur: 4,5 uur
Prijs retourvlucht: vanaf €134
Voor losse hotels of appartementen: Trivago, Booking.com, Airbnb
Vooraf activiteiten boeken: via Tiqets (tip: Ochtendtour door Jeruzalem & Davidstoren) of Get Your Guide

Jeruzalem, Israel

Jeruzalem.

Een citytrip Jeruzalem én Tel Aviv ineen? Ja! Wie op Israël vliegt, landt op Ben-Gurion Airport: 50 kilometer van Jeruzalem en 15 kilometer van Tel Aviv. Laatstgenoemde kuststad is modern en hip, heeft fraaie zandstranden, een fantastische culinaire scene en een wild nachtleven, inclusief levendige gayscene. En Jeruzalem, tja, Jeruzalem… Zo’n stad die iedereen een keer gezien moet hebben. Het kruispunt van drie grote wereldreligies. De gouden Rotskoepel, de Al-Aqsa moskee, de Klaagmuur, de Tempelberg… Het religieuze heden en verleden concentreert zich vooral rond de ommuurde oude stad. Deze is onderverdeeld in vier ‘kwartieren’: Islamitisch, Christelijk, Joods en Armeens. Wat je plannen verder ook zijn, reserveer minimaal één hele dag om hier rond te lopen. De oude stad is – zelfs voor de nuchtere mens – overweldigend. Lees hier meer Israël tips & ervaringen.

8. Beiroet (Libanon)

Stedentrip Beiroet

Gemiddelde dagtemperatuur herfst: 26 graden (oktober), 21 graden (november), 16 graden (december)
Vliegduur: 4,5 uur
Prijs retourvlucht: vanaf €150 (tip: kijk ook direct bij Transavia!)
Voor losse hotels of appartementen: Trivago, Booking.com, Airbnb

Beiroet

Beiroet klinkt spannend, als een gevaarlijke stad vol kapotgeschoten gebouwen uit oorlogstijden. En dat klopt ook, althans: dat laatste. Meerdere oorlogen hebben hun sporen achtergelaten. Gevaarlijk is Beiroet echter niet meer, de locals behoren zelfs tot de meest vriendelijke die je ooit zult ontmoeten. Sinds Transavia in 2018 startte met een rechtstreekse vlucht tussen Amsterdam en Beirut is de bruisende hoofdstad van Libanon een realistische citytrip geworden. Want hoé tof is Beiroet?! Hoge hakken onder trendy hoofddoekjes, kunstgalerijen, pop-up bars en organic food markets, volle terrassen waar waterpijpen en Libanese mezze’s (hapjes) van hand tot hand gaan en een uitgaansleven zonder sluitingstijden. Beirut is de hipste stad van het Midden-Oosten en bruist op elke straathoek. Levenslust is het woord. En harmonie, tussen christenen en moslims.

Meer lezen


 , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)