Cat Ba Island: must see in Halong Bay (Vietnam)!

Cat Ba Island: must see in Halong Bay (Vietnam)!

Cat Ba Island is het grootste eiland in Halong Bay en wordt steeds populairder bij toeristen, waardoor hotels er als paddenstoelen uit de grond schieten. Gelukkig bestaat de helft van het eiland nog altijd uit ongerepte natuur.

Door , laatst bijgewerkt op 22 februari 2023
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Cat Ba National Park
 2. Cat Ba Town
 3. Lan Ha Bay
 4. Reizen naar Cat Ba Island
 5. Beste reistijd Cat Ba Island
 6. Reiservaringen en tips

Waar staat Cat Ba Island om bekend?

Wanneer je een bezoek brengt aan Halong Bay, heb je ook de mogelijkheid om Cat Ba Island aan te doen. Wanneer je kiest voor een drie-dagen-twee-nachten-tour, is dit vaak al inbegrepen in het programma. Na de eerste nacht brengt de boot je de volgende dag aan wal, waar je met de bus wordt afgezet in het nationaal park. Daarna overnacht je vaak in een hotel of resort in Cat Ba Town, waar je eerst nog even kunt uitwaaien op het strand.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Cat Ba National Park

In 1986 werd bijna de helft van Cat Ba Islands en een deel van de aangrenzende wateren uitgeroepen tot nationaal park om de ecosystemen op het eiland te beschermen. Hier vind je ook de bedreigde witkoplangoer, een apensoort waarvan er nog maar 59 in het wild leven. Leuke wandeling in het park is de hike naar de uitkijktoren, een mooie tocht van een tweetal uur (heen en terug). Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op het bladerdak van de jungle. Zorg voor gepast schoeisel en neem voldoende water mee.

Cat Ba Island

De haven en het stadje bij Cat Ba.

Cat Ba Town

Cat Ba Town is het enige stadje op het eiland. Je vindt hier talloze restaurantjes, bars en zelfs discotheken waar het ’s avonds vaak gezellig druk is. Rond het stadje ligt een aantal stranden die de weinig inspirerende naam Cat Co 1, 2 en 3 hebben. Tijdens de zomermaanden (van juni tot augustus) zijn deze erg populair bij de inwoners van Vietnam zelf, waardoor je er nooit de enige zult zijn. In en rond Cat Ba Town liggen diverse overnachtingsmogelijkheden: van simpele guesthouses en hotels tot luxe resorts.

Cat Ba Town

Een van de strandjes bij Cat Ba Town.

Kanonfort op Cat Ba Island

Het kanonfort op Cat Ba Island.

Twee kilometer ten noorden van het stadje ligt het kanonfort, dat in 1942 werd gebouwd. Kaartjes kosten zo’n anderhalve euro en van hieruit heb je een adembenemend uitzicht op Lan Ha Bay. Het is ook een geweldige plek om de zon te zien ondergaan. Als je nog iets verder reist, kom je tot bij de Hospital Cave.

 • Dit grottencomplex werd tussen 1963 en 1965 gebouwd als een geheim en bomvrij ziekenhuis tijdens de oorlog met de Amerikanen. Daarnaast werd het gebruikt als schuilplaats voor de Vietcong leiders.
 • Kaartjes koop je in het café aan de overkant voor ca. €1,50. Het is een bezoek van ongeveer een half uur. Lees je van tevoren goed in of neem een rondleiding; op de locatie zelf is weinig informatie beschikbaar.

Lan Ha Bay

Ten oosten van Cat Ba Town ligt de eerder genoemde Lan Ha Bay. Dit is een groep van ongeveer 300 karsteilandjes die geologisch gezien een extensie zijn van Halong Bay, maar in feite in een andere provincie liggen. Deze eilandjes doen absoluut niet onder voor die van Halong Bay en hebben als bijkomende troef dat ze over heel wat witte zandstranden bezitten.

 • Omdat Lan Ha Bay wat verder verwijderd ligt van Halong City, is het er een heel stuk minder toeristisch. Vanuit Cat Ba Town kun je eenvoudig uitstapjes boeken om op deze eilandjes te gaan klimmen of het gebied per zeilboot of kajak te verkennen.
 • Gezien de honderden strandjes, is het niet moeilijk om een privé-strand te vinden. Op het wonderschone Hai Pai Beach (ook bekend als Tiger Beach) is het ook nog eens toegestaan op te overnachten. Een unieke ervaring voor kampeerliefhebbers!
Lan Ha Bay

Zicht op Lan Ha Bay vanaf het kanonfort.

Lan Ha Bay strand

Een van de vele eenzame strandjes in Lan Ha Bay.

Cat Ba Island Cat Ba Island

Reizen naar Cat Ba Island – Hoe kom je er?

Als je in Hanoi een driedaagse tour naar Halong Bay hebt geboekt, zit een bezoek aan Cat Ba Island vaak inbegrepen in het programma en word je netjes op het eiland afgezet.

 • Reis je afzonderlijk? Dan kun je een boot nemen in Halong City of Haiphong. Met een speedboat doe je er een uurtje over en betaal je €10 voor een kaartje. Met de slowboat doe je er dubbel zo lang over, maar betaal je slechts de helft.
 • Ook is het sinds 2017 mogelijk om over de Tân Vũ – Lạch Huyện Bridge een directe bus vanuit Hanoi naar Cat Ba Island te nemen. In ongeveer 4 uur, inclusief een korte oversteek met de speedboat, ben je dan in Cat Ba Town.

Georganiseerde Vietnam-reizen inclusief Halong Bay tour met bezoek aan Cat Ba Island vind je onder meer bij deze aan te vragen rondreis van Shoestring. Naast Cat Ba Island brengt deze reis ook een bezoek aan Ninh Binh, Hué en Hoi An.

Beste reistijd Cat Ba Island

De beste tijd om Cat Ba te bezoeken is in oktober en november. Er zijn dan relatief weinig toeristen en de temperatuur is uiterst aangenaam. Van december tot maart is het kouder en is het niet aan te raden te zwemmen. Tijdens maart en april regent het ook vaak en in de zomermaanden zijn er ontzettend veel toeristen, al is het weer dan meestal wel goed.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

8 Cat Ba Island reiservaringen en tips

 • Annet van der Stel op 17-05-2019

  “Superleuk tussen lokale mensen, erg vol strand”

  Bij onze vakantie in Vietnam hebben we een boottocht gedaan in Halong Bay, 1 nacht op de boot geslapen en 1 nacht op Cat Ba Island. Bij aankomst was er een wandeling de berg op, deze was best pittig, en bovenaan was niet veel bijzonders te zien. Jammer van de moeite.
  Wel heel leuk was de avond die we op dit eiland doorbrachten. Al rondwandelend zagen we hoe Vietnamese mensen hun vakantie doorbrengen en werden we uitgenodigd bij een bedrijfsfeestje.
  Verder brachten we 's middags tijd door op het strand. In het begin was het daar rustig, maar later werd het erg druk. Onze onderwatercamera baarde daar veel opzien. Zoiets vond men wel heel bijzonder en we kregen daardoor veel contact op het strand.

 • Jelmer Laernoes op 01-05-2019

  “Perfecte locatie om Ha Long Bay te bezoeken ”

  Dit eiland is perfect om relaxter en goedkoper Ha Long Bay te bezichtigen. Het eiland zelf vonden wij niet heel bijzonder, maar wel leuk om hier twee dagen rond te scooteren. De natuur op het eiland is mooi en er zijn een aantal leuke bezienswaardigheden te bezichtigen. Let wel op zonder motorrijbewijs ben je in Vietnam op de scooter niet verzekerd.

 • mariska op 22-04-2019

  “Cat Ba in combinatie met Lan Ha Bay”

  Wij hebben de minder tourische versie gedaan en dat is Cat Ba in combinatie met Lan Ha Bay. Je vaart door het nationale park, wat prachtig is. Hier zijn meerdere films opgenomen zoals King Kong. Het is bijzonder om te zien, hoe de mensen op het water wonen en leven. We hebben een nacht op een klein eiland voor Cat Ba Island geslapen, wat erg mooi was. Cat Ba is prachtig groen, je kunt er fietsen en wandelen, een bezoek aan de Hospital cave is de moeite waard. Daar heeft Ho Chi Minh ook gezeten in de oorlog.

 • Nicole op 13-04-2019

  “Ga vooral naar het nationale park”

  Ik was er op een grijze, druilerige dag dus daar moest ik even doorheen kijken. Met het juiste weer denk ik dat dit een leuk eiland is om 1-2 dagen te verblijven. Je kunt er een bijzonder mooie grot bekijken en een grot die ooit gebruikt is als ziekenhuis. Met een fiets zou ik dit niet aanraden, met de scooter zie je in 1 dag alle bezienswaardigheden. Het nationale park is trouwens ook prachtig en de wandelingen waard, wat een uitzicht! <3

 • Liselot Van Der Laan op 09-04-2019

  “Mooie natuur”

  Vanuit Cat Ba ken je het alternatief voor Halong bay bezoeken; Bai Tu Long. Dit is veel minder toeristisch en het ziet er precies hetzelfde uit als het populaire Halong bay. Je vaart op een boot met een kleinere groep en kan een tussenstop maken op monkey island, hier kan je een mooie wandeling doen naar een uitkijkpunt. Verder kan je op Cat ba een paar mooie wandelingen maken en zijn er genoeg grotten om te ontdekken. Dit natuurlijk allemaal met een scooter om je te vervoeren.

 • Krista op 06-04-2019

  “Mooie natuur - sfeerloos centrum ”

  In plaats van een meerdaagse bootttocht naar Cat Ba gegaan. Het centrum van Cat Ba heeft niet heel veel sfeer. De stranden zijn (vooral in het weekend) vol met Vietnamezen. De natuur op het eiland is wel heel mooi. Het is niet heel groot dus huur een scooter en je kunt het in een dagje zien. In het Nationale Park van Cat Ba heb je een leuk uitzicht punt met een pittige klim. In het dorp kun je naar Cannon Fort lopen. In plaats van het uitzicht punt bij Cannon Fort kun je ook voor het hek naar links een heuvelpad op. Je gaat dan door de bosjes direct een berg op. Zo kom je bij een uitzichtpunt bij een elektriciteitspaal. Hier heb je 360 graden uitzicht en je hebt deze plek waarschijnlijk helemaal voor jezelf. Een leuke plek om een drankje te drinken is Mona, op het dakterras heb je een prachtig uitzicht. Bij Cat Ba Oasis Bungalow kun je, als je er iets eet, de hele middag van het zwembad gebruik maken. Bij Casa Bonita kun je lekker eten. Een dagje op een boot rondvaren door Lan Ha bay is ook zeker een aanrader. Lan Ha Bay is iets rustiger dan Ha Long Bay. Weinig andere boten gezien en top plekjes om te zwemmen en kanoën.

 • Paul H. op 09-11-2017

  “Heerlijk mooi eiland”

  Als alternatief voor het toeristische Halong Bay zijn wij naar Cat Ba gegaan, wat een geweldige keuze was. De rotsformaties zijn er net zo spectaculair en het eiland is heerlijk rustig. Een dagtoer kost een euro of 12 en in plaats van tientallen toeristen boten zie je er maar enkele. We hebben ook nog een scootertje gehuurd en over het eiland getoerd. Ook hebben we in het nationale nationale park een berg beklommen, wat na een warme klim een geweldig uitzicht opleverde.

 • J. op 09-11-2017

  “super alternatief voor ha long bay”

  Zeer mooi eilandje in de buurt van Ha long Bay. Vanaf het eiland zie je al de typerende rotsformaties op het land en in het water. Een boottocht vanuit cat ba in de baai is veel rustiger dan vanuit Ha Long Bay zelf. Op die manier kom je veel minder andere toeristenboten tegen (wij hebben er de hele dag misschien 3 gezien) en heb je ook niet steeds andere boten op je foto's staan. Huur ook vooral een scooter om het eiland te verkennen. Het is mogelijk om naar een uitzichtpunt te wandelen en dit is zeker een aanrader. Je kunt over het hele eiland uitkijken en zelfs een heel stuk van de baai zien.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Cat Ba Island reiservaring en tips!

Ben jij in Cat Ba Island geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief