Panoramaroute (Zuid-Afrika): alle bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Panoramaroute (Zuid-Afrika): alle bezienswaardigheden, tips & ervaringen

De Panoramaroute is één van de mooiste routes van Zuid-Afrika met een opeenvolging van natuurwonderen. Over een afstand van 180 km vind je uitzonderlijk hoge watervallen, diepe kloven (Blyde River Canyon!) en waanzinnige vergezichten.

Door , laatst bijgewerkt op 1 januari 2024
6 minuten lezen

Wat is de Panoramaroute in Zuid-Afrika?

De provincie Mpumalanga ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika en betekent ‘plek waar de zon opkomt’. Het gebied vormt de toegangspoort tot het beroemde Krugerpark maar kent nog vele andere natuurlijke hoogtepunten. De beroemde Panoramaroute verbindt de mooiste van deze bezienswaardigheden over een afstand van zo’n 180 kilometer. Een absolute must tijdens elke rondreis Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Mpumalanga is de provincie waar de Drakensbergen beginnen. Het is dit gebergte waarin de hoogtepunten van de Panoramaroute samen komen. Dit gebied ontvangt de meeste regenval van Zuid-Afrika. De natuur is er dankbaar voor: het is hier uitzonderlijk groen en er zijn meerdere spectaculaire watervallen.

 • De beste manier om de Panoramaroute te bewonderen is per (huur)auto: alle bezienswaardigheden zijn goed aan te rijden.
 • Het hoogtepunt zal zonder twijfel de Blyde River Canyon zijn. Eenmaal aangekomen op het spectaculaire uitzichtpunt over deze immense groene kloof rest je niets anders dan ademloos te genieten van een van de mooiste uitzichten op aarde.

De Panoramaroute rijden: een begin vol watervallen

De route zelf is zo’n 180 km lang en is in 1 dag te doen, maar je zou jezelf wel enorm tekortdoen als je er geen twee dagen voor uittrekt. Officieel begint de Panoramaroute eigenlijk bij Graskop, maar de beste plaats om te starten is iets zuidelijker in Sabie, waar je meteen tussen de schitterende watervallen belandt.

 • Net buiten het dorp zie je al de Sabie Falls zo’n 73 meter naar beneden storten.
 • Even verderop vind je de Horseshoe Falls, met zijn perfecte hoefijzervorm, Lonecreek Falls met zijn 70 meter valhoogte tot in de varens en bossen en Bridal Veil Falls met zijn mystieke mistachtige waterwaaier.
Sabie Falls, Zuid-Afrika

Sabie Falls.

Eenmaal rijdend naar het noorden over de R532 kom je bij de fotogenieke, 56 meter hoge Mac Mac Falls, vernoemd naar de Schotse mijnwerkers die hun geluk beproefde in de gold rush van 1870. Hier kun je ook heerlijk zwemmen!

 • Een stuk verder noordwaarts over dezelfde R532 volgt Zuid-Afrika’s hoogste waterval: de Lisbon Falls, genoemd naar de Portugese mijnwerkers die hier eveneens naar goud zochten. Deze waterval valt maar liefst 90 meter in een kloof neer.
 • Heel vlakbij ligt ook de 80 meter hoge Berlin waterval, gevormd als een grote witte kaars, die in een diepe poel valt. De begroeiing maakt het idyllische plaatje compleet.

Het meest bijzondere aan al deze watervallen is dat ze nog relatief onbekend zijn en je het gevoel geven iets unieks gevonden te hebben. De ligging in het verre noordoosten van Zuid-Afrika zorgt ervoor dat hier van massatoerisme geen sprake is.

Mac Mac Falls, Zuid-Afrika

De Mac Mac Falls.

Lisbon Falls, Zuid-Afrika

De Lisbon Falls.

De mooiste uitzichtpunten: God’s Window & meer

Langs de R534 – een bescheiden detour van de R532 vlak voor de Lisbon Falls – liggen de mooiste uitzichtpunten van de route. Bekendste van allemaal is God’s Window. Diverse wandelpaden leiden je naar uitzichtpunten die uitkijken op het oorspronkelijke tropische regenwoud met zicht tot aan de Blyde River Canyon, de Lowveld-vlakte en het Krugerpark.

Met een beetje mazzel kun je tot wel 70 km ver kijken. Wonder Uitsig (‘Wonder View’) ligt vlakbij en biedt een minstens zo spectaculair zicht met minder toeristen. Stop ook bij het viewpoint over de The Pinnacle Rock voor een foto van deze bijzondere spitse rots van 30 meter hoog.

De Blyde River Canyon en de 3 rondabels

De Blyde River Canyon en de 3 rondabels.

Pinnacle Rock, Zuid-Afrika

The Pinnacle Rock.

Blyde River canyon

Eenmaal terug op de R532 en noordwaarts vanaf de Lisbon Falls kom je steeds dichterbij de daadwerkelijke Blyde River Canyon, een van de absolute hoogtepunten van de route.

 • De 26 kilometer lange Blyde River Canyon is tot wel 700 meter diep en mag beschouwd worden als de derde grootste kloof ter wereld, net na de Grand Canyon in Amerika en de Fish River Canyon in Namibië.
 • Kijkend vanaf de eerste diverse uitzichtsplaatsen langs de weg zie je aan de overkant van het ravijn al de drie ronde bergtoppen die op de ronde hutten lijken, de zogenaamde Rondavels.
 • Deze Drie Rondavels vormen samen een van de meest iconische fotokiekjes van Zuid-Afrika. Bij de Blyde River Canyon kun je ook fantastische hikes maken, waaronder het Leopard Trail.

Bourke’s Luck Potholes

30 kilometer noordwaarts van Graskop langs de Blyde River Canyon tref je de Bourkes Luck Potholes. Deze potholes, vernoemd naar de goudzoeker Tom Bourke, zijn ontstaan door eeuwenlang slijt- en slijpwerk van de rivieren Blyde en Treur. Het zachte gesteente liet zich door het kolkende water gestaag modelleren in grote diepe kloven met daarin diepe cilindrische gaten van wel een meter breed, de zogenaamde potholes. Qua fotografie schiet je hier, door de veranderende kleuren in een onwerkelijke omgeving, de mooiste plaatjes. Vlakbij de potholes liggen World’s End en Lowveld Lookout, twee van de mooiste uitkijkpunten boven de Blyde River Canyon.

Bourkes Luck Potholes, Zuid-Afrika

De Bourkes Luck Potholes.

World's End, Blyde River Canyon

World’s End, Blyde River Canyon.

Echo grotten, Robber’s Pass & Pilgrims Rest

Als je vanaf Bourke’s Luck Potholes over de R36 weer naar beneden rijdt, kun je via Ohrigstad en Pilgrim’s Rest terug naar Graskop en/of Sabie. Onderweg kom je nog langs de Echo Grotten. In deze druipsteengrotten, die meer dan een kilometer de berg ingaan, bevindt zich onder meer een 40 meter hoge en 100 meter lange kamer. Je kunt hier elk uur een rondleiding volgen. De weg tussen Ohrigstad en Pilgrim’s Rest voert je daarna over de prachtige Robber’s Pass, die in de goudzoekersdagen berucht was om zijn vele bandieten en overvallen.

Robber’s Pass, Zuid-Afrika

Robber’s Pass. Fotocredit: South African Tourism.

Pilgrims Rest zelf is een voormalig goudzoekersdorpje dat veranderd is in een levend museum. Het laat lokale winkels en hotels zien zoals ze ruim 100 jaar geleden dienst deden tijdens de goudzoekersdagen. Dik 20 minuten verder rijden en je bent weer in Graskop.

Pilgrim's Rest, Zuid-Afrika

Hotel in Pilgrim’s Rest.

Overnachten aan de Panoramaroute – welke uitvalsbasis?

Er zijn grofweg drie logische uitvalsbasissen voor een bezoek aan de Panoramaroute. Allereerst het al genoemde Sabie (accommodatieoverzicht hier) en Graskop (accommodatieoverzicht hier), beide wat rustiger toeristenstadjes met enkele tientallen overnachtingsmogelijkheden en diverse restaurants en winkeltjes. Vanuit beide stadjes kun je ook gaan riviertuben, abseilen, vliegvissen en mountainbiken.

 • Mooie verblijfplek in Sabie is de The Sabia Town House Guest Lodge (v.a. €62 per tweepersoonskamer).
 • In Graskop is het charmante Laguna Lodge erg geliefd (v.a. €78).
 • Tip: ga in Graskop sowieso ook Zuid-Afrikaanse pannenkoeken eten bij het legendarische Harrie’s Pancakes!

Andere optie is verblijven in het wat oostelijker gelegen Hazyview, dat tevens vlakbij een van de ingangen van het Krugerpark ligt. Hazyview ligt in een fraaie subtropische omgeving en biedt nog wat meer toeristische mogelijkheden, tourbureaus en accommodaties (overzicht hier) dan Sabie en Graskop. Onze tips:

Beide accommodaties hebben een fijn zwembad en mooie tuinen. Er zijn ook reizigers die vliegen op Nelspruit en vanaf daar zowel de Panoramaroute rijden als het Krugerpark bezoeken. Kan prima, maar Nelspruit zelf is minder pittoresk.

LEES OOK: De 7 mooiste plekjes van Zuid-Afrika

Reizen naar de Panoramaroute – hoe kom je er?

Meest logisch is aanvliegen op Johannesburg en met eigen (gehuurd) vervoer verder richting Sabie, Graskop of Hazyview. Vluchten Amsterdam – Johannesburg zijn er al vanaf €460 retour.

Ter idee: van Johannesburg is het naar al deze plaatsjes minder dan 4,5 uur rijden. Je kunt ook een binnenlandse vlucht nemen naar Kruger Mpumalanga International Airport (vlakbij Nelspruit); vanaf hier ben je er nog veel sneller met huurauto. Huurauto’s regel je van tevoren o.a. via Sunny Cars. Liever een camper huren in Zuid-Afrika? Dan moet je hier bij TravelHome (onderdeel van ANWB) zijn! Complete flydrives naar Johannesburg zijn vaak voordelig hier bij TUI.

Georganiseerde Zuid-Afrika rondreizen die de Panoramaroute aandoen vind je onder meer hier bij Van Verre en Djoser; of bekijk de individuele flydrives van TUI. Je eigen rondreis Zuid-Afrika samenstellen? Bij Riksja Zuid-Afrika vind je verschillende bouwstenen.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

13 Panoramaroute reiservaringen en tips

 • debbie op 12-04-2019

  “Ga eten bij de Boskombuis!”

  Wij hebben in de ochtend het Krugerpark verlaten via de Phabeni gate en zijn naar Graskop gereden naar ons hotel. Vanaf Graskop hebben wij de bijzondere panoramaroute gereden met als start de Graskop Gorge Lift. Deze is in 2018 geopend en het is heel bijzonder. Je gaat met een lift naar beneden de gorge in en je kunt hier een kleine wandeling maken. Je kunt in 1 dag prima de hoogtepunten van de panoramaroute zien. Natuurlijk de Blyde River Canyon, maar zeker ook de Potholes. Die zijn prachtig. Tip: Ga eten bij Boskombuis. Dit is een open keuken, een soort barbecue midden in de natuur. Laat je niet afschrikken door het zandpad er naartoe: JA er ligt echt een restaurantje aan het eind van die weg en het is er heerlijk!

 • Donna op 11-04-2019

  “Hopen op mooi weer”

  De Panoramaroute is fantastisch mooi! Helaas hadden wij de pech dat het mistig was en een aantal watervallen niet konden zien. Hoe verder we boven kwamen, hoe meer het open trok, dus geef zeker niet te snel op. Three Rondavels, God's Window en Bourkes Luck Potholes zijn prachtig! En ga eten bij Boskombuis, echt een aanrader. Je moet even rijden over een onverharde weg, maar komt dan op een heel mooi plekje uit met de lekkerste bobotie ever!

 • Roy op 09-04-2019

  “Schitterende rotsformaties”

  Hele mooie route om in één dag te rijden. Burkes potholes zijn een mooi begin, waarbij je ook zelf een beetje kan klimmen en klauteren. Daarnaast zijn er een paar hele mooie uitzichtspunten (vooral God's Window) en een aantal hele indrukwekkende watervallen.

  Alles is goed aangegeven, erg veilig en overal is voldoende parkeerplek (voor een klein bedragje). Als het enigszins in je plan past, zou ik deze route altijd opnemen!

 • Nikki Janssen op 07-04-2019

  “Mooie route voor 1 of 2 dagen”

  Een mooie route om te rijden. Het lukt je op zich wel om het in 1 dag te doen, maar ben je van langer ergens blijven, even rustig genieten, dan zou 2 dagen wel fijner zijn. Wij moesten namelijk uiteindelijk de stops toch wat sneller afronden, omdat we nog de nodige tijd nodig hadden om bij onze lodge te komen voor het donker.
  Er wordt met veel lof gesproken over God’s Window, maar dat vonden wij juist de mindere van alle uitzichten. Van de watervallen hebben wij zowel Lison en Berlin falls bezocht. Lukt het beide, zeker doen, anders vooral Lisbon doen, die is net wat mooier vonden wij. Pak ook Bourke’s Luck Potholes mee. En eindig met de mooie plekken van Three Rondavels en Blyde River Canyon. Deze laatste stops moesten wij dus wat sneller doen, maar terugkijkend zou ik deze liever langer en beter doen en God's Window daarmee of overslaan of vervangen door Wonder View waar je ongeveer hetzelfde uitzicht hebt, maar minder klimmen en wandelen en dus sneller klaar bent.

 • Stefan Poel op 27-11-2017

  “Genieten van de vergezichten ”

  Allereerst de tip om een extra dag voor de panoramaroute uit te trekken aangezien bij slecht weer het uitzicht gewoon "belabberd" is. Bij de herkansing een genoten van een schitterend uitzicht! Het parkeren kost een paar rand. De Route is in een dag prima te doen.(natuurlijk afhankelijk waar je vandaan komt)

 • Stephanie Roeffen op 22-11-2017

  “Mooie kennismaking met Zuid-Afrika”

  Wanneer je landt in Johannesburg, is de panoramaroute een mooi begin van je reis door Zuid-Afrika. Officieel begint de route pas vanaf Sabie, maar de bergpas vanaf Lydenburg (de Long Tom Pass) is ook prachtig. We verbleven in Graskop om vervolgens via The Pinnacle Rock, God's Window, Blyde River Canyon, Drie Rondavels, Bourke's Luck Potholes naar Kruger Park te reizen.
  Wij waren in september 2016 in Zuid-Afrika. Vanwege de droogte was er nauwelijks iets te zien van de watervallen, verreweg van spectaculair.

 • Chantal van Beek op 20-11-2017

  “prachtige route!”

  De panoramaroute is een ontzettend mooi route, waar je zeker geweest moet zijn bij je reis naar Zuid-Afrika. Blyde River Canyon, God's Window, de Drie Rondavels, Bourkes Luck Potholes en de Abel Erasmus Pass. Allemaal prachtig. Wij hebben dit in een dag gedaan. Gelukkig hadden wij een mooie dag, want als het te mistig is kan je sommige uitzichten niet goed zien. Verder heb je overal leuke souvenier winkeltjes. De panoramaroute is echt de moeite waard!

 • wendy op 09-11-2017

  “Prachtige route”

  De panaramaroute is een prachtige route. In een volle dag kun je van alles zien. Ze komt eerst langs verschillende watervallen, vervolgens zie je de Blyde River Canyon, hier heb je een prachtig uitzicht. Wat je ook zeker niet mag missen zijn the Potholes, die zijn werkelijk prachtig om te zien. Het is gemakkelijke route om te rijden. Overal langs de weg staan bordjes wat je daar kunt zien, je kunt over makkelijk parkeren, even gaan kijken en weer door. Zorg wel dat je genoeg geheugen op je kaartje hebt staan, want je gaat hier heel veel foto’s maken.

 • Simone Kmn op 06-11-2017

  “Fotocamera mee en genieten”

  Helaas hebben wij deze dag een wat mindere dag. Het was een beetje mistig.
  Maar wat hebben wij genoten.
  Wij zijn 1 dag onderweg geweest.
  Dit was echt perfect.
  Wij zijn bij de volgende punten geweest: Blyde River Canyon, Pinnacle Rock, Bourkes Luck Potholes en God’s Window. En als laatste Hazyview of White River.
  Dit is heel goed in 1 dag te doen!
  Overal heb je leuke shops.
  Wij waren op een dag dat er ook veel school kinderen waren. En voor sommige kinderen waren wij al een belevenis. Echt leuk om te zien!

 • sammy tempels op 06-11-2017

  “perfecte rit in één dag”

  De panoramaroute is een zeer mooie route vlakbij het Kruger nationaal park. Ideaal om een dag safari af te wisselen met een toer via deze mooie weg. Je passeert vele ongelooflijk mooie plekken op deze weg. De Panorama Route ligt in het noordoosten van Mpumalanga. Deze route voert je langs spectaculaire vergezichten en bijzondere natuurverschijnselen, vandaar de naam Panorama Route.
  Onderweg zie je kleine dorpjes, spectaculaire watervallen, prachtige Canyons en mooie vergezichten.
  Een eerste stop is de “Pinnacle”. Deze spits toelopende rotsformatie komt bijna 30 m boven het dichtbegroeide bos uit. Vlakbij de plek waar je de wagen kan parkeren zijn vrouwen hun goederen aan het uitpakken. Wil je een souvenir, een houten of stenen beeldje, kopen ben je bij hun aan het juiste adres.
  Vervolgens gaan het naar “God’s window”. God’s window is een uitzichtpunt waar je bij goed weer een geweldig uitzicht hebt over de Blyde River Canyon en het Laagveld. Ook loopt er een vrij steil wandelpad naar boven door een klein stukje overgebleven regenwoud met inheemse planten, varens en bomen. Er hangt bijna altijd een wolkendek boven de bergen dus je moet een beetje geluk hebben. De beklimming is steil maar te doen (zelfs voor ons) en de beloning boven is groot. Een prachtig uitzicht van vele kilometers in alle richtingen. God’s Window, zelden heeft een plaats zijn naam zo fel verdient!
  Ook hier kan je mooie souvenirs kopen op het marktje vlakbij de parking. Verwacht geen drukte of opdringerige verkopers. De mensen hier zijn kalm en rustig en geven je ruim de tijd om rond te kijken.
  Enkele honderden meters verder kom je aan Wonderview. Wonderview is het hoogste uitkijkpunt langs de route nl. 1.730 m. Ook hier heb je, uiteraard bij goed weer, een geweldig uitzicht. Het nadeel is echter dat je met de wagen tot aan de rand kan rijden zonder enige inspanning waardoor er toch een beetje charme verloren is en God’s Window veel leuker is.
  Het volgende op de route is de Lisbon waterval. Met 92 m is dit de hoogste waterval. Via een 100m pad kom je bij het uitzichtpunt. Bij de Lisbon Creek waren veel gouddelvers. Te bereiken via een onverharde weg. Picknickplaats aanwezig en uiteraard plaatselijke markt mogen niet ontbreken. Hier moet je tevens een kleine toegangsprijs betalen.
  Na de Lisbon waterval is de Berlin waterval aan de beurt. De Berlin waterval is een van de meest spectaculaire watervallen. Dit komt omdat het via een sluis in een diepgroen meer valt. Er is een speciaal platform gebouwd waardoor je de waterval van heel dichtbij kunt zien als het 45 m naar beneden valt.
  Vanhier is het een eindje rijden tot het volgende hoogtepunt, de Bourke's Luck Potholes: hier komen 2 rivieren samen, de Blyde en de Treur. Door de kolkende watermassa's die vermengd waren met zand en grind en door erosie, zijn de rotsformaties door de eeuwen heen steeds verder uitgesleten. De gouddelver Tom Bourke vond hier wat goud en voorspelde dat er veel goud te vinden was. Helaas voor hem was het niet genoeg om er rijk van te worden. De Potholes zijn naar hem genoemd. Vanaf het bezoekerscentrum loopt een pad naar de potholes. De plaats is zeer toeristisch en dat merk je aan de prijs: Bij de parking is een markt maar de prijzen liggen hier al een stuk hoger. Ook kan je hier iets eten en drinken, let wel op voor de apen die in de bomen zitten en je eten in de gaten houden. De potholes zelf zijn mooier dan verwacht. De plek is mooi aangelegd met houten bruggen die je rond de potholes en over de rivier en kleine canyon brengen. Je ziet duidelijk het uitslijten van de rotsen en de verschillende kleuren van de rotsen samen met het donkere water geeft een bijzonder schouwspel. Boven kan je een wandeling langs kleine stroomversnellingen maken.
  Wanneer je verder rijd kom je bij de Three Rondavels. Deze 3 uniek gevormde heuvels zijn ontstaan door erosie. Ze bestaan uit leisteen onder een kap van hard kwarts waar dennenbomen op groeien. De naam komt omdat ze lijken op rondavels, de traditionele hutten van de Xhosa stam. De toppen hebben ook een naam en zijn genoemd naar 3 vrouwen van Chief Maripi Mashile nl. Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto. Doordat ze bijna 700 m boven het bos uitsteken zijn ze al duidelijk van ver te zien. Het leuke is dat de rotsen naast een prachtige ravijn liggen zodat je werkelijk een spectaculair uitzicht hebt. Wanneer je een klein beetje naar rechts gaat vanaf het aangelegde terras kan je tot op de rotsen klimmen en heb je het gevoel dat je aan een enorme afgrond staat. De begroeide heuvels, het helblauwe water waar de zon in weerkaatst en de vrijheid om hier rond te lopen maken dit tot één van de absolute hoogtepunten van de dag.

  Terug rij je via de mooie maar moeilijke Robben’s Pass. Steile afdaling met scherpe bochten maar wondermooi. Vervolgens kom je in Pilgrims Rest. Volgens de reisgidsen een charmant slaapstadje maar ik denk dat mijn editie een beetje verouderd is ofwel heb ik een ander idee of iets charmant. Slaapstad is al helemaal niet het geval. De stad is ondertussen zeer toeristisch en druk geworden. Zodra je de stad binnen rijd staan er jonge mannen het verkeer te regelen en dwingen je bijna op een parkeerplaats. Overal lopen toeristen en staan er grote bussen langs de kant. De oude gebouwen zijn mooi om te bekijken. Verder kan je er winkelen, shoppen, souvenirs kopen en iets eten of drinken. Verder zijn er nog enkele musea te bezoeken, waaronder een auto museum. Sorry voor de reisgidsen maar dit was iets minder interessant. Gelukkig heeft niet iedereen dezelfde mening en interesses……verder kan je op één dag nog vlug naar de Mac Mac Pools, waterpoelen in de rotsen. Het kristalheldere koele water is ideaal om lekker in te plonzen of op te frissen. Er zijn picknickplaatsen en toiletten. Vanaf hier kun je de Secretary Bird wandeling (3 km) doen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Panoramaroute reiservaring en tips!

Ben jij in Panoramaroute geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief