• Uitgebreide reisinformatie
 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • Tips & ervaringen van reizigers!

Panoramaroute ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

13 Panoramaroute reiservaringen en tips

Geweldig

54%

Tof

46%

Wel oké

0%

Niet zo

0%

Vreselijk

0%

 • debbie op 12-04-2019

  “Ga eten bij de Boskombuis!”

  Wij hebben in de ochtend het Krugerpark verlaten via de Phabeni gate en zijn naar Graskop gereden naar ons hotel. Vanaf Graskop hebben wij de bijzondere panoramaroute gereden met als start de Graskop Gorge Lift. Deze is in 2018 geopend en het is heel bijzonder. Je gaat met een lift naar beneden de gorge in en je kunt hier een kleine wandeling maken. Je kunt in 1 dag prima de hoogtepunten van de panoramaroute zien. Natuurlijk de Blyde River Canyon, maar zeker ook de Potholes. Die zijn prachtig. Tip: Ga eten bij Boskombuis. Dit is een open keuken, een soort barbecue midden in de natuur. Laat je niet afschrikken door het zandpad er naartoe: JA er ligt echt een restaurantje aan het eind van die weg en het is er heerlijk!

 • Donna op 11-04-2019

  “Hopen op mooi weer”

  De Panoramaroute is fantastisch mooi! Helaas hadden wij de pech dat het mistig was en een aantal watervallen niet konden zien. Hoe verder we boven kwamen, hoe meer het open trok, dus geef zeker niet te snel op. Three Rondavels, God's Window en Bourkes Luck Potholes zijn prachtig! En ga eten bij Boskombuis, echt een aanrader. Je moet even rijden over een onverharde weg, maar komt dan op een heel mooi plekje uit met de lekkerste bobotie ever!

 • Roy op 09-04-2019

  “Schitterende rotsformaties”

  Hele mooie route om in één dag te rijden. Burkes potholes zijn een mooi begin, waarbij je ook zelf een beetje kan klimmen en klauteren. Daarnaast zijn er een paar hele mooie uitzichtspunten (vooral God's Window) en een aantal hele indrukwekkende watervallen.

  Alles is goed aangegeven, erg veilig en overal is voldoende parkeerplek (voor een klein bedragje). Als het enigszins in je plan past, zou ik deze route altijd opnemen!

 • Nikki Janssen op 07-04-2019

  “Mooie route voor 1 of 2 dagen”

  Een mooie route om te rijden. Het lukt je op zich wel om het in 1 dag te doen, maar ben je van langer ergens blijven, even rustig genieten, dan zou 2 dagen wel fijner zijn. Wij moesten namelijk uiteindelijk de stops toch wat sneller afronden, omdat we nog de nodige tijd nodig hadden om bij onze lodge te komen voor het donker.
  Er wordt met veel lof gesproken over God’s Window, maar dat vonden wij juist de mindere van alle uitzichten. Van de watervallen hebben wij zowel Lison en Berlin falls bezocht. Lukt het beide, zeker doen, anders vooral Lisbon doen, die is net wat mooier vonden wij. Pak ook Bourke’s Luck Potholes mee. En eindig met de mooie plekken van Three Rondavels en Blyde River Canyon. Deze laatste stops moesten wij dus wat sneller doen, maar terugkijkend zou ik deze liever langer en beter doen en God's Window daarmee of overslaan of vervangen door Wonder View waar je ongeveer hetzelfde uitzicht hebt, maar minder klimmen en wandelen en dus sneller klaar bent.

 • Stefan Poel op 27-11-2017

  “Genieten van de vergezichten ”

  Allereerst de tip om een extra dag voor de panoramaroute uit te trekken aangezien bij slecht weer het uitzicht gewoon "belabberd" is. Bij de herkansing een genoten van een schitterend uitzicht! Het parkeren kost een paar rand. De Route is in een dag prima te doen.(natuurlijk afhankelijk waar je vandaan komt)

 • Stephanie Roeffen op 22-11-2017

  “Mooie kennismaking met Zuid-Afrika”

  Wanneer je landt in Johannesburg, is de panoramaroute een mooi begin van je reis door Zuid-Afrika. Officieel begint de route pas vanaf Sabie, maar de bergpas vanaf Lydenburg (de Long Tom Pass) is ook prachtig. We verbleven in Graskop om vervolgens via The Pinnacle Rock, God's Window, Blyde River Canyon, Drie Rondavels, Bourke's Luck Potholes naar Kruger Park te reizen.
  Wij waren in september 2016 in Zuid-Afrika. Vanwege de droogte was er nauwelijks iets te zien van de watervallen, verreweg van spectaculair.

 • Chantal van Beek op 20-11-2017

  “prachtige route!”

  De panoramaroute is een ontzettend mooi route, waar je zeker geweest moet zijn bij je reis naar Zuid-Afrika. Blyde River Canyon, God's Window, de Drie Rondavels, Bourkes Luck Potholes en de Abel Erasmus Pass. Allemaal prachtig. Wij hebben dit in een dag gedaan. Gelukkig hadden wij een mooie dag, want als het te mistig is kan je sommige uitzichten niet goed zien. Verder heb je overal leuke souvenier winkeltjes. De panoramaroute is echt de moeite waard!

 • wendy op 09-11-2017

  “Prachtige route”

  De panaramaroute is een prachtige route. In een volle dag kun je van alles zien. Ze komt eerst langs verschillende watervallen, vervolgens zie je de Blyde River Canyon, hier heb je een prachtig uitzicht. Wat je ook zeker niet mag missen zijn the Potholes, die zijn werkelijk prachtig om te zien. Het is gemakkelijke route om te rijden. Overal langs de weg staan bordjes wat je daar kunt zien, je kunt over makkelijk parkeren, even gaan kijken en weer door. Zorg wel dat je genoeg geheugen op je kaartje hebt staan, want je gaat hier heel veel foto’s maken.

 • Simone Kmn op 06-11-2017

  “Fotocamera mee en genieten”

  Helaas hebben wij deze dag een wat mindere dag. Het was een beetje mistig.
  Maar wat hebben wij genoten.
  Wij zijn 1 dag onderweg geweest.
  Dit was echt perfect.
  Wij zijn bij de volgende punten geweest: Blyde River Canyon, Pinnacle Rock, Bourkes Luck Potholes en God’s Window. En als laatste Hazyview of White River.
  Dit is heel goed in 1 dag te doen!
  Overal heb je leuke shops.
  Wij waren op een dag dat er ook veel school kinderen waren. En voor sommige kinderen waren wij al een belevenis. Echt leuk om te zien!

 • sammy tempels op 06-11-2017

  “perfecte rit in één dag”

  De panoramaroute is een zeer mooie route vlakbij het Kruger nationaal park. Ideaal om een dag safari af te wisselen met een toer via deze mooie weg. Je passeert vele ongelooflijk mooie plekken op deze weg. De Panorama Route ligt in het noordoosten van Mpumalanga. Deze route voert je langs spectaculaire vergezichten en bijzondere natuurverschijnselen, vandaar de naam Panorama Route.
  Onderweg zie je kleine dorpjes, spectaculaire watervallen, prachtige Canyons en mooie vergezichten.
  Een eerste stop is de “Pinnacle”. Deze spits toelopende rotsformatie komt bijna 30 m boven het dichtbegroeide bos uit. Vlakbij de plek waar je de wagen kan parkeren zijn vrouwen hun goederen aan het uitpakken. Wil je een souvenir, een houten of stenen beeldje, kopen ben je bij hun aan het juiste adres.
  Vervolgens gaan het naar “God’s window”. God’s window is een uitzichtpunt waar je bij goed weer een geweldig uitzicht hebt over de Blyde River Canyon en het Laagveld. Ook loopt er een vrij steil wandelpad naar boven door een klein stukje overgebleven regenwoud met inheemse planten, varens en bomen. Er hangt bijna altijd een wolkendek boven de bergen dus je moet een beetje geluk hebben. De beklimming is steil maar te doen (zelfs voor ons) en de beloning boven is groot. Een prachtig uitzicht van vele kilometers in alle richtingen. God’s Window, zelden heeft een plaats zijn naam zo fel verdient!
  Ook hier kan je mooie souvenirs kopen op het marktje vlakbij de parking. Verwacht geen drukte of opdringerige verkopers. De mensen hier zijn kalm en rustig en geven je ruim de tijd om rond te kijken.
  Enkele honderden meters verder kom je aan Wonderview. Wonderview is het hoogste uitkijkpunt langs de route nl. 1.730 m. Ook hier heb je, uiteraard bij goed weer, een geweldig uitzicht. Het nadeel is echter dat je met de wagen tot aan de rand kan rijden zonder enige inspanning waardoor er toch een beetje charme verloren is en God’s Window veel leuker is.
  Het volgende op de route is de Lisbon waterval. Met 92 m is dit de hoogste waterval. Via een 100m pad kom je bij het uitzichtpunt. Bij de Lisbon Creek waren veel gouddelvers. Te bereiken via een onverharde weg. Picknickplaats aanwezig en uiteraard plaatselijke markt mogen niet ontbreken. Hier moet je tevens een kleine toegangsprijs betalen.
  Na de Lisbon waterval is de Berlin waterval aan de beurt. De Berlin waterval is een van de meest spectaculaire watervallen. Dit komt omdat het via een sluis in een diepgroen meer valt. Er is een speciaal platform gebouwd waardoor je de waterval van heel dichtbij kunt zien als het 45 m naar beneden valt.
  Vanhier is het een eindje rijden tot het volgende hoogtepunt, de Bourke's Luck Potholes: hier komen 2 rivieren samen, de Blyde en de Treur. Door de kolkende watermassa's die vermengd waren met zand en grind en door erosie, zijn de rotsformaties door de eeuwen heen steeds verder uitgesleten. De gouddelver Tom Bourke vond hier wat goud en voorspelde dat er veel goud te vinden was. Helaas voor hem was het niet genoeg om er rijk van te worden. De Potholes zijn naar hem genoemd. Vanaf het bezoekerscentrum loopt een pad naar de potholes. De plaats is zeer toeristisch en dat merk je aan de prijs: Bij de parking is een markt maar de prijzen liggen hier al een stuk hoger. Ook kan je hier iets eten en drinken, let wel op voor de apen die in de bomen zitten en je eten in de gaten houden. De potholes zelf zijn mooier dan verwacht. De plek is mooi aangelegd met houten bruggen die je rond de potholes en over de rivier en kleine canyon brengen. Je ziet duidelijk het uitslijten van de rotsen en de verschillende kleuren van de rotsen samen met het donkere water geeft een bijzonder schouwspel. Boven kan je een wandeling langs kleine stroomversnellingen maken.
  Wanneer je verder rijd kom je bij de Three Rondavels. Deze 3 uniek gevormde heuvels zijn ontstaan door erosie. Ze bestaan uit leisteen onder een kap van hard kwarts waar dennenbomen op groeien. De naam komt omdat ze lijken op rondavels, de traditionele hutten van de Xhosa stam. De toppen hebben ook een naam en zijn genoemd naar 3 vrouwen van Chief Maripi Mashile nl. Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto. Doordat ze bijna 700 m boven het bos uitsteken zijn ze al duidelijk van ver te zien. Het leuke is dat de rotsen naast een prachtige ravijn liggen zodat je werkelijk een spectaculair uitzicht hebt. Wanneer je een klein beetje naar rechts gaat vanaf het aangelegde terras kan je tot op de rotsen klimmen en heb je het gevoel dat je aan een enorme afgrond staat. De begroeide heuvels, het helblauwe water waar de zon in weerkaatst en de vrijheid om hier rond te lopen maken dit tot één van de absolute hoogtepunten van de dag.

  Terug rij je via de mooie maar moeilijke Robben’s Pass. Steile afdaling met scherpe bochten maar wondermooi. Vervolgens kom je in Pilgrims Rest. Volgens de reisgidsen een charmant slaapstadje maar ik denk dat mijn editie een beetje verouderd is ofwel heb ik een ander idee of iets charmant. Slaapstad is al helemaal niet het geval. De stad is ondertussen zeer toeristisch en druk geworden. Zodra je de stad binnen rijd staan er jonge mannen het verkeer te regelen en dwingen je bijna op een parkeerplaats. Overal lopen toeristen en staan er grote bussen langs de kant. De oude gebouwen zijn mooi om te bekijken. Verder kan je er winkelen, shoppen, souvenirs kopen en iets eten of drinken. Verder zijn er nog enkele musea te bezoeken, waaronder een auto museum. Sorry voor de reisgidsen maar dit was iets minder interessant. Gelukkig heeft niet iedereen dezelfde mening en interesses……verder kan je op één dag nog vlug naar de Mac Mac Pools, waterpoelen in de rotsen. Het kristalheldere koele water is ideaal om lekker in te plonzen of op te frissen. Er zijn picknickplaatsen en toiletten. Vanaf hier kun je de Secretary Bird wandeling (3 km) doen.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Deel jouw Panoramaroute reiservaring en tips!

Ben jij in Panoramaroute geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Uitgebreide reisinformatie
Meer dan 10 jaar ervaring
Tips & ervaringen van reizigers!

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief