Drakensbergen (Zuid-Afrika): wandelen of rijden door schitterende natuur!

Drakensbergen (Zuid-Afrika): wandelen of rijden door schitterende natuur!

De Drakensbergen is met bijna 3.500 meter hoogte de hoogste bergketen van Zuid-Afrika. Natuurschoon, weidse uitzichten en hikes maken dit gebied populair bij wandel- en natuurliefhebbers.

Door , laatst bijgewerkt op 25 maart 2022
4 minuten lezen

Waar staan de Drakensbergen bekend om?

De naam Drakensbergen heeft het gebergte te danken aan de Zoeloe-taal en het betekent ‘barrière van speren’. Deze bergketen, die uitgeroepen is tot Unesco werelderfgoed, heeft een lengte van ongeveer 1.000 kilometer. Het hoogste punt, Thabana Ntlenyana, is gevestigd dichtbij de grens met buurland Lesotho.

De Drakensbergen zijn op te delen in drie gebieden: het noordelijke, het midden en het zuidelijke deel. Voor een rondrit per auto zijn de Panoramaroute in het noordelijke deel en de ietwat uitdagender Sani Pass in het zuiden uitermate geschikt. Het middelste gedeelte is beter te voet te verkennen.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

God’s Window en de 3 rondavels

In het noordelijke en meest bekende deel van de Drakensbergen bevindt zich de Blyde River Canyon. Deze kloof van 26 kilometer lang en 800 meter diep biedt een verscheidenheid aan uitzichten en natuur. Breng een bezoek aan de beroemde drie rondavels, dit zijn drie bergtoppen die qua vorm lijken op de lokale hutten die men hier rondavels noemt.

Viewpoint God’s Window biedt een ver uitzicht over het zogenoemde Laagveld bestaande uit kilometers groene planten en bossen zover als het oog reikt. Rijd de gehele Panoramaroute door dit deel van de Drakensbergen en bezoek de vele watervallen en uitzichtpunten!

De Blyde River Canyon en de 3 rondabels

De Blyde River Canyon en de 3 rondabels.

Drakensbergen Drakensbergen

Waar wandelen in de Drakensbergen?

Het middelste gedeelte van de Drakensbergen wordt gedomineerd door de 3.000 meter hoge Cathedral Peak. De diverse wandelroutes die door dit gebied lopen variëren in lengte van 2 tot 12 kilometer. Ook is het mogelijk het steile 11 kilometer lange pad naar Cathedral Peak te beklimmen.

 • Bezoek onderweg enkele watervallen of één van de grotten met historische schilderingen van de lokale San-bevolking.
 • In de regio van Giant’s Castle bieden de Drakensbergen maar liefst 285 kilometer aan wandelpaden. Tevens is dit gebied bevolkt door elanden en gieren.
Drakensbergen

De Drakensbergen.

Cathedral Peak

Cathedral Peak.

Bedwing de Sani Pass met een 4×4

Het zuidelijke gedeelte van de Drakensbergen is gelegen in het grensgebied met Lesotho. De Sani Pass, de hoogstgelegen bergpas in Zuid-Afrika die toegankelijk is voor voertuigen, staat bekend vanwege zijn steile wegen, authentieke dorpjes en natuurschoon. De Sani Pass hoort zeker op het lijstje van mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. Tip: Deze weg is alleen toegankelijk met een 4×4.

Sani Pass

De Sani Pass.

De Drakensbergen – hoe kom je er?

De Drakensbergen zijn zo immens dat enige planning van tevoren wel gewenst is. Het meest voor de hand liggende vertrekpunt is Johannesburg, van alwaar voornamelijk het noordelijke en midden gedeelte goed aan te rijden zijn.

 • Johannesburg ligt bijvoorbeeld 500 km van Blyde River Canyon en 400 km van Cathedral Peak.
 • De zuidelijke kant van de Drakensbergen is met 250 km goed vanuit Durban aan te rijden.
 • Het huren van een eigen huurauto is wel een must als je deze bergketen wilt bezoeken. Tip: Rijd je van Johannesburg naar het Kruger National Park? Bezoek dan op de heen- of terugweg de Blyde River Canyon.

Kijk voor vliegtickets naar Johannesburg op Cheaptickets.nl. Een auto huren kan vooraf al via bijvoorbeeld Sunny Cars. Liever een camper huren in Zuid-Afrika? Dan moet je hier bij TravelHome (onderdeel van ANWB) zijn!

LEES OOK: De 7 mooiste plekjes van Zuid-Afrika

De Drakensbergen – beste reistijd

In de Afrikaanse nazomer (januari tot en met maart) valt de meeste regen in de Drakensbergen. In de koude winter (juli tot en met augustus) is er zelfs kans op sneeuw in de hooggebergtes. De beste reistijd is daarom in het voorjaar van oktober tot en met december.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

18 Drakensbergen reiservaringen en tips

 • Karien van Jaarsveld op 05-05-2019

  “wandelen op de rug van een draak”

  De Drakenbergen zijn een echt wandelparadijs! Kortere wandelingen of meerdere dagen, op relatief vlak terrein met de machtige bergen in de achtergrond of echt klim- en klauterwerk, alleen op pad of met een georganiseerde tour, het is allemaal mogelijk. Spannend, maar absoluut de moeite waard vond ik de Sentinel Peak Hike met een hoogteverschil van ruim 600 meter, deels met een metalen touwladder! Wij hadden enorm geluk met het weer, want die kan hier wel van het ene op het andere moment ineens omslaan, en daar moet je altijd op voorbereid zijn (regenjas, warme trui, maar ook zonnebrand en genoeg water).

 • Amanda op 01-05-2019

  “Chainladder hike voor de avonturiers”

  Drakensbergen heeft overweldigende natuur. Het is een uitgestrekt landschap en je hebt fantastische wandelmogelijkheden. Er zijn verschillende plekken waar je kunt verblijven en die je kunt bezoeken. Je hebt het zuidelijke deel, wat bekend staat omdat het toegang geeft tot de Sani Pass, je hebt het tussenliggende deel rond Cathedral Peak, en dan heb je nog het noordelijke deel bij het Amphitheater. Je kan kortere wandelingen maken (van zo'n 3-12 uur), en ook wandelingen met overnachten. Als je echt van wandelen en natuur houdt, trek dan zeker zo'n 4-7 dagen uit voor dit gebied. Wat echt de moeite waard was, was de Chainladder Hike. Vanuit de Witsiehoek lodge kun je met een 4x4 naar het beginpunt gebracht worden. (Je kan ook zelf naar het beginpunt rijden maar je hebt een 4x4 nodig en de weg is écht heel erg slecht!) Wij zijn de Chainladders opgeklommen en vervolgens door de Gorge naar beneden (vrij gevaarlijk overigens - veel losliggende stenen). Tussen de Chainladders en de Gorge heb je een geweldig uitzicht over het Amfitheater, dat was het échte hoogepunt. Je zou ook de chainladders op en af kunnen klimmen, of ze overslaan en dan de gorge door aan beide kanten. Let op dat er niet echt bordjes staan, dus het is soms even zoeken naar het pad (maar de uitzichten zijn het absoluut waard!)

 • Nikki Janssen op 07-04-2019

  “Echt fantastisch mooi!!”

  Drakensbergen was echt wel een topper van ons verblijf in Zuid Afrika. Het is daar zooo mooi. Het is een groot gebied waarvan wij het lastig vonden te beslissen waar nu te verblijven. Uiteindelijk gekozen voor gebied bij Cathkin Park en dat vind ik zeker een aanrader. Vanuit daar vele wandelingen te doen, maar ook andere activiteiten zoals paardrijden. Je kan even helemaal tot rust komen en genieten van al het groen.

 • Stephanie Roeffen op 06-12-2017

  “Adembenemend mooi!”

  Drakensberg is een must als je van berglandschap houdt. Het ligt tegen Lesotho aan, op circa 3 uur rijafstand van Johannesburg. Het gebied is groot, dus het is verstandig om vooraf uit te zoeken welke regio's je het meest interessant lijken en hier een accommodatie te boeken.
  Wij hebben Cathedral Peak en Royal Natal National Park bezocht. Op de dag van aankomst was ik jarig en hebben we in het decadente Champagne Castle Hotel een glas wijn gedronken. Met uitzicht op de bergen, onze eigen ober en een heerlijk glas wijn, dachten we een fortuin kwijt te zijn. Niets was minder waar, voor een paar euro waren we klaar. Bizar!
  De eerste wandeling was naar de top van Cathedral Peak. De route was zwaar, maar absoluut prachtig! De volgende dag hebben we de Thukela Gorge walk gedaan in Royal Natal National Park. Het regende die dag en er hing een dikke mist wat ons uitzicht belemmerde. Ondanks het tegenvallende weer was de tocht mooi om te doen.
  Tip: koop de Cicerone wandelgids 'Walking in the Drakensberg'. Hierin staan 75 dagwandelingen beschreven met nauwkeurige info over de route, duur, moeilijkheidsgraad en bezienswaardigheden.

 • Chantal van Beek op 20-11-2017

  “Geweldige natuur!”

  Ik heb een geweldige wandeling gemaakt door de Drakensbergen tijdens mijn reis door Zuid-Afrika. De natuur is echt prachtig, je kijkt je ogen uit. Ik ben maar een volle dag in de Drakensbergen geweest, maar had hier echt langer willen blijven en nog meer van deze mooie natuur willen zien. Echt een must om de Drakensbergen te bezoeken bij je reis naar Zuid-Afrika.

 • M. op 19-11-2017

  “Mooie natuur”

  In Drakensbergen kan je mooie wandelingen maken. Trek hier zeker 2 dagen voor uit. Elke hoek die je om gaat ziet er weer anders uit. We sliepen in kleine hutjes met een gezamenlijke grotere 'keuken-hut' .

 • Wendy op 15-11-2017

  “een groots landschap!”

  Drakensbergen is een prachtig gebied en mag niet ontbreken op je reis naar Zuid-Afrika!
  Wij zijn eerst met gids (want verplicht!) naar de rotstekeningen geweest. De wandeling erheen was al adembenemend mooi. Het is bergop en gaandeweg zie je steeds meer van de omringende bergen. Echt heel mooi. De rotstekeningen vond ik ook interessant om te zien. Ze zijn zo'n 600 jaar oud en stellen dieren en jagers voor (en dat kun je er ook echt in herkennen!).
  Daarna zijn we (zonder gids) een wandeling gaan maken. We deden de Policeman's Helmet trail, vernoemd naar de uitstekende rots waar je heen loopt en die van een afstandje op een politieagent met helm lijkt. De trail was afwisselend, met enkele erg steile stukken. Ik vond het geweldig! Zoveel natuur en rust, je komt bijna niemand tegen.
  Let wel op het weer als je de bergen in gaat. Het kan gevaarlijk worden als het gaat onweren. Wij waren net niet op tijd bij de parkeerplaats en dat was best een beetje spannend. Op de terugweg naar het hotel barstte het pas echt los. Onvoorstelbaar hoe mooi de bliksem was en hoe imposant de donder. In Drakensbergen voel je je klein en nietig en krijg je echt respect voor moeder natuur!

 • Eri op 25-10-2017

  “Immens!”

  De drakensbergen laten je echt verloren voelen. We zijn er zonder gids ingegaan maar al snel kwamen we er achter dat dat voor ons geen goed plan zou gaan worden. Terugggegaan en samen met een gids een zeer klein stukje van de Drakensbergen bewandeld. Meer dan prachtig!

 • Julia van Haaster op 25-10-2017

  “Per 4x4 de bergen in”

  Wij gingen met 4x4 (terreinwagens) de Drankensbergen op. De stoere auto's waren gelukkig ook zo robuust als dat ze eruit zagen, want wat een steile wegen moest je af en toe op... Je begint laag en dus vaak met 'warme' temperaturen, maar zodra je steeds hoger klimt wordt het ook steeds kouder. Vergeet je vest (en paspoort) dus niet mee te nemen. Voor ons was dit de ultieme activiteit om de Drakensbergen te ontdekken en vervolgens te eindigen in de bergstaat Lesotho.

 • Daisy Koppen op 19-10-2017

  “WOW! wat een rust. ”

  In 2016 ben ik in mijn eentje met Sawadee naar Zuid-Afrika geweest. De reis eindigde in Drakensbergen. Dit was een enorm contrast met alle drukte die je in de rest van Zuid-Afrika ervaart. Een prachtig hotel, wat 's winters als ski resort gebruikt werd, een en al groen om je heen en geen geluid.. alles was stil.. Een rondvlucht met een helicopter is wat mij betreft een must. Deze is echter wel wat prijzig, maar dan heb je ook wat! Je vliegt in een half uur over Drakensbergen heen en hebt een machtig mooi uitzicht.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Drakensbergen reiservaring en tips!

Ben jij in Drakensbergen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief