Cape Point & Kaap De Goede Hoop bezoeken: het meest zuidwestelijke punt van Afrika

Cape Point & Kaap De Goede Hoop bezoeken: het meest zuidwestelijke punt van Afrika

Cape Point, gesitueerd in het Table Mountain National Park, is het meest zuidwestelijke punt van Afrika. Houd je van ruige kliffen, verlaten stranden en ongerepte natuur? Bezoek dan dit beroemde natuurpark bestaande uit ruim 7.000 hectare!

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
4 minuten lezen

Geschiedenis van Cape Point

Cape Point werd vroeger ook wel ‘Cape of Storms’ genoemd vanwege de ruwe zee en de vaak aanwezige wind. Onderweg van Europa naar India moesten vele schepen het gevreesde punt passeren. Dit zorgde voor gestrande en op de kliffen gegooide schepen. In 1859 werd er een vuurtoren gebouwd op het hoogste punt om zo naderende schepen te kunnen waarschuwen.

De vuurtoren is tegenwoordig nog steeds één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Cape Point is in tegenstelling tot wat velen denken, niet het meest zuidelijke punt van Afrika. Dit is namelijk het 200 kilometer naar het oosten gelegen Cape Agulhas. Het is wel met recht een van de mooiste plekken van het Kaapse Schiereiland.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Hike naar de Vuurtoren

De wandelliefhebber kan kiezen tussen korte en lange hikes dwars door het park over redelijk vlakke gedeeltes tot en met enkele beklimmingen. Een bezoekje aan de vuurtoren is een must bij het bezoeken van Cape Point. Een korte, maar steile wandeling brengt je naar de vuurtoren die uitzicht biedt over de weidse Atlantische Oceaan.

 • Neem hier een foto met het bordje met daarop het aantal kilometers dat je van Amsterdam verwijderd bent!
 • Geen zin om te wandelen? Dan bestaat er de mogelijkheid om met de kabelbaan omhoog en omlaag te gaan.
 • In de Afrikaanse winter (van juni tot oktober) is het mogelijk om vanaf dit punt bij de vuurtoren walvissen te spotten.
Cape Point

De vuurtoren bij Cape Point.

Hoe kom je bij Kaap de Goede Hoop?

Een korte wandeling over een bergtop brengt je van Cape Point naar Kaap de Goede Hoop, maar om de berg heen rijden met de auto kan natuurlijk ook. In dit gebied vind je klipdasjes, bavianen, antilopen, hagedissen en diverse soorten vogels waaronder struisvogels. Een bezoek aan Kaap de Goede Hoop is niet compleet zonder een foto te maken bij het beroemde ‘Kaap de Goede Hoop’-bord ter bewijs dat je echt op het meest zuidwestelijke punt bent geweest!

Kaap de Goede Hoop

Het beroemde ‘Kaap de Goede Hoop’-bord.

Cape Point Cape Point

Cape Point – hoe kom je er?

Cape Point is ongeveer 50 km buiten het centrum van Kaapstad gelegen. Diverse reisbureautjes bieden dagexcursies aan inclusief gids en entree voor het National Park.

De meeste wegen in het park zijn geasfalteerd en goed begaanbaar. Tip: huur je zelf een auto, breng dan onderweg een bezoek aan Boulders Beach nabij Simonstown om de kolonie wilde pinguïns te bekijken! De route over het Kaapse Schiereiland zuidwaarts biedt sowieso vele hoogtepunten.

LEES OOK: De 7 mooiste plekjes van Zuid-Afrika

Wat is de beste reistijd voor Kaapstad?

Regio Kaapstad, en daarmee ook Cape Point, is het beste te bezoeken in de Afrikaanse zomer van oktober tot april.

 • In deze tijd bestaat er minder kans op bewolking, regen en stormen en heb je dus beter zicht.
 • Wil je echter walvissen spotten vanaf Cape Point? Dan is juni tot oktober de beste reistijd.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

37 Cape Point & Kaap De Goede Hoop reiservaringen en tips

 • Lisa Veldhoen op 28-04-2019

  “Mooie omgeving ”

  De plek zelf is een bordje aan zee. De route vanuit Kaapstad er naartoe is de moeite waard. Wij zijn vanuit Kaapstad langs de kust erheen gereden om vervolgens daar rond te lopen. Er lopen bavianen en struisvogels. Als je niet op let ben je je eten kwijt!

 • Donna op 11-04-2019

  “Mooie natuur”

  Ik dacht dat Cape Point heel toeristisch zou zijn door het beroemde bord. Inderdaad staat daar een rij met mensen die daarmee op de foto willen. Als je verder rijdt, kun je super mooi wandelen. De kliffen zijn adembenemend! Ga vooral niet met het treintje omhoog, maar lekker wandelen. Dan kom je op allemaal mooie uitzichtpunten.

 • Helma Mittertreiner op 29-11-2017

  “het meest Zuid-Westelijke punt van Zuid-Afrika”

  Het bord van Kaap de Goede Hoop is officieel niet het laagste punt of het punt waar de oceanen bij elkaar komen, maar wel het meest Zuidwestelijke punt van Afrika. Het officiële punt ligt aan de andere kant van de "berg". Bij het "officiële bord liep een weggetje omhoog richting vuurtoren en het punt waar je de oceanen bij elkaar ziet komen. We dachten dat het een kleine stukje de klif op lopen was maar het bleek ongeveer een uur wandelen te zijn. Een fikse wandeling maar wel met heel mooie uitzichten. Bij de vuurtoren kregen we de beloning van Cape Point: een prachtig uitzicht over links de Indische oceaan en rechts de Atlantische oceaan. Van heel ver hebben we nog walvissen gespot.

 • Jo C. op 29-11-2017

  “Kaap de Goede Hoop”

  Ik had maar 1 volledige dag in Kaapstad te besteden en moest dus een keuze maken wat ik wilde bekijken.
  Ik heb gekozen voor een excursie naar Cape Point. Deze tours kun je gemakkelijk boeken in Kaapstad zelf.
  Ik werd netjes bij mijn hotel opgehaald om samen met drie andere mensen een dagtour te maken.
  De route langs de kust van Kaapstad is adembenemend en zeer de moeite waard. Onderweg zijn wij langs Boulders Beach geweest, deze plek is bekend om de vele pinguïns die hier leven. Een erg leuke maar toeristische plek.
  Bij Cape point kun je naar boven klimmen naar de vuurtoren toe, maar het is ook mogelijk om met een soort trammetje naar boven te gaan. Het uitzicht is hier prachtig.

 • Karlijn van der Reest op 26-11-2017

  “Zuidelijkste punt”

  Kaap de Goede Hoop an sich is niet heel bijzonder, een bord waar de drommen toeristen omheen staan om op de foto te gaan. De omgeving vind ik daarentegen wel heel mooi. Je kunt leuke wandelingen maken, afdalen naar een prachtig stil strand en met een beetje geluk kom je wat wildlife tegen. Klimmen naar Cape Point is ook mooi, die kant bevalt me sowieso beter dan de intens drukke kant van Kaap de Goede Hoop.

 • Iris op 20-11-2017

  “Kaap de Goede Hoop”

  Leuk om een keer geweest te zijn. Mooie omgeving om te wandelen. Niet de mooiste plek van Zuid-Afrika, maar wel de moeite waard. Als je hier toch bent, stop dan ook even bij Boulders Beach. De vele pinguïns daar zijn echt leuk!
  Als jullie nog nooit in Afrika zijn geweest en overwegen naar Afrika te gaan, dan zou ik adviseren om de reis te beginnen in Kaapstad. Je bouwt je reis dan langzaam op qua bezienswaardigheden. Als je naar Cape Point rijdt, zie je wat struisvogels en bavianen en pinguins. Deze vind je dan waarschijnlijk geweldig. Langzaam aan zie je steeds meer dieren en uiteindelijk zal je niet meer heel erg onder de indruk van een struisvogel zijn.
  Mensen die hun allereerst reis naar Afrika in bijvoorbeeld de Serengeti (Tanzania) beginnen, zien gelijk leeuwen, olifanten, cheetah, et cetera. Zij zullen de struisvogels daartussen niet zo veel aandacht geven. Je begint dan eigenlijk op het hoogtepunt en alles daarna zal qua dieren tegenvallen. Dus begin rustig, bouw het langzaam op en voeg steeds wat meer dieren en activiteiten toe.

 • Ria Bonninga op 20-11-2017

  “Kaap De Goede Hoop”

  Veel wind op het zuidelijkste puntje, maar het is er best mooi. Je kunt naar boven lopen, is nog best een klim. Daar heb je een mooi uitzicht over het water. Verder zijn er veel pinguïns te vinden rondom Cape Point. Je kunt op de foto bij het bekende bord, maar meer is er ook niet. Leuk om er geweest te zijn, maar de rest van Zuid-Afrika is veel mooier.

 • M. op 19-11-2017

  “Zuidelijkste puntje”

  De plek zelf is niet heel bijzonder vergeleken met de rest van Zuid-Afrika. Het is meer de wetenschap dat het het meest zuidelijkste puntje is. Toeristen staan in de rij om op de foto te gaan met het bord 'Kaap de goede hoop'. De kliffen en het pad er naar toe zijn redelijk mooi, maar niet heel bijzonder.

 • Dick op 14-11-2017

  “Leuke fotostop”

  Niet heel bijzonder maar je moet er eigenlijk wel geweest zijn. Je hebt een mooi uitzicht op de kliffen als je naar boven gaat en ook de beroemde foto bij het bord van Kaap de goede Hoop is natuurlijk een must. Het is er wel super toeristisch, dus je kunt er beter vroeg op de dag of aan het eind van de dag naartoe gaan. Smitswinkel Tented Camp is een aanrader, dit zijn gemeubileerde tenten, erg mooi gemaakt.

 • Roy op 13-11-2017

  “De foto die je moet maken!”

  Eigenlijk kent iedereen het park vooral van Kaap de Goede Hoop, maar het park zelf is ook de moeite waard. Wel opletten voor de bavianen, die jatten werkelijk alles. Eenmaal bij de Kaap aangekomen ga je in de rij staan om het bord op de foto te gaan :).

  Ik denk dat het echt de moeite waard is om hier langer te zijn, maar ik denk dat in de praktijk mensen vooral voor de kaap (die schitterend is, met een wilde zee die tegen de rotsen opknalt) komen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Cape Point & Kaap De Goede Hoop reiservaring en tips!

Ben jij in Cape Point & Kaap De Goede Hoop geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief