Al-Karak (Jordanië): historische stad met unieke kruisvaardersburcht

Al-Karak (Jordanië): historische stad met unieke kruisvaardersburcht

Al-Karak is gelegen in het westen van Jordanië, ongeveer 125 km ten zuiden van Amman. In de 12e eeuw reisden veel kruisvaarders af naar Al-Karak. In deze stad ligt namelijk een religieus kasteel.

Door , laatst bijgewerkt op 31 maart 2022
3 minuten lezen

Waar staat Al-Karak om bekend?

Al-Karak of ‘Kerak’ is een stad nabij de oevers van de Jordaan, niet ver gelegen van de Dode Zee. De stad ligt op steenworp afstand van Kings Highway. De ligging van Al-Karak heeft er voor gezorgd dat de stad een belangrijke religieuze rol kreeg, voornamelijk in de vroegere kruistochten die over Kings Highway gingen, richting het Heilige Land. Deze kruistochten passeerden het in de heuvels gelegen Al-Karak.

Jordanië reis boeken – onze tips!

Kerak Castle

Al-Karak staat bekend om zijn bijna 1000 jaar oude kruisvaardersburcht. Deze burcht werd in de 12e eeuw door de Franse kruisvaarder Payen le Bouteillier gebouwd. Hij bouwde de burcht op de ruïnes van een citadel die dateerde uit de tijd van de Nabateeërs.

 • De burcht van Al-Karak diende als terugvalbasis en om dreigingen te kunnen voorzien.
 • De burcht bestaat uit zeven lagen. Deze verdiepingen zijn uitgehouwen in de rotsen.
Al-Karak Het kasteel van Al-Karak

Het kasteel van Al-Karak.

Al-Karak bezoeken

De burcht van Al-Karak werd tijdens zijn bestaan door meerdere volkeren veroverd. Hierdoor staat niet alles van de burcht meer overeind. Je kunt de zware bogen, deuropeningen, kamers, gangen, een kazerne, een kapel en een keuken nog wel bekijken.

 • De ingang van de burcht is in het zuiden van Al-Karak.
 • Entree tot de burcht kost €5 tot €10 (in de vorm van een fooi).
Al-Karak

Terroristische aanslag in 2016

Op 18 december 2016 werd er bij Al-Karak een terroristische aanslag gepleegd. Bij een vuuraanval door terroristen kwamen tien personen om en vielen 34 gewonden, voornamelijk lokale burgers en Jordaanse beveiligers. Eén Canadese toerist kwam ook om het leven. Islamitische Staat (IS) claimde verantwoordelijkheid voor de aanslag. De vijf aanslagplegers verschuilden zich in het kasteel, maar werden allen gedood.

 • Terroristische aanslagen zijn een zeldzaamheid in Jordanië.
 • Ondanks de locatie was de actie niet gericht op toeristen, maar op Jordaanse militairen.
 • Op 22 december opende het kasteel weer voor toeristen en de situatie is sindsdien weer ‘normaal’ in Al-Karak.

LEES OOK: Mooiste plekken Jordanië: de 10x absolute hoogtepunten!

Reizen naar Al-Karak – Hoe kom je er?

Vanuit Amman bereik je Al-Karak met de bus binnen 2 uur. Een enkeltje Al-Karak – Amman kost ongeveer €3. Wadi Rum en Petra bereik je ook binnen 2 uur vanuit Al-Karak.

Jordanië-rondreizen die Al-Karak aandoen vind je hier bij TUI, Djoser, Sawadee, Shoestring, ANWB Vakanties en Koning Aap. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen d.m.v. bouwstenen kan hier bij Riksja Jordanië, of kom in contact met de lokale reisspecialist van Better Places.

Wat is de beste reistijd voor Al-Karak?

De beste reistijd om Al-Karak te bezoeken is tijdens de lente- en herfstmaanden. Deze periode heeft een aangename temperatuur, waardoor je niet midden op de dag wegdrijft van de hitte.

Jordanië reis boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Al-Karak reiservaringen en tips

 • Donna op 07-05-2019

  “Mooi uitzicht”

  Leuk kasteel om even rond te lopen en super mooi uitzicht over de omgeving. Verder vonden wij het zelf niet heel bijzonder, maar misschien is het leuker als je er meer in geïnteresseerd bent. Het eten in de tentjes er omheen was niet echt goed en heel duur, hou daar rekening mee. Beter ergens verderop gaan zitten!

 • sammy tempels op 16-06-2018

  “kruisvaardersburcht”

  Karak of Kerak ligt vlakbij de Kings Highway tussen Amman en Petra. De 12de eeuwse kruisvaardersburcht staat boven op de top vanwaar je een machtig zicht hebt op de omliggende vallei. Zijn hoge ligging, vlak bij de Koninklijke weg, maakte het mogelijk het verkeer zowel uit het noorden als uit het zuiden te controleren.

  Het kasteel is ongelooflijk groot en je kan er nog steeds door de gebouwen en ondergrondse gangen lopen. Toch is vooral de ligging en het uitzicht samen met de weg ernaartoe de moeite.Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Al-Karak reiservaring en tips!

Ben jij in Al-Karak geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief