Fogo (Kaapverdië): bezienswaardigheden & tips

Fogo (Kaapverdië): bezienswaardigheden & tips

Fogo staat binnen de Kaapverdische Eilanden bekend als het vulkaaneiland. Iedereen die dit eiland bezoekt komt eigenlijk maar voor één ding: een beklimming van die vulkaan. Maar Fogo biedt meer!

Door , laatst bijgewerkt op 18 september 2022
7 minuten lezen

Waar staat Fogo om bekend?

Het eiland Fogo ligt in het zuiden van Kaapverdië nabij de eilanden Santiago en Brava. Fogo betekent letterlijk ‘vuur’ en die benaming is zeker niet vreemd voor een eiland dat bekend staat om zijn vulkaan: de Pico do Fogo. Ook tegenwoordig is deze nog actief, de laatste uitbarsting was in 1995.

De berg Fogo (2.829 meter hoog) en zijn omgeving beslaat een groot deel van het eiland. De natuur van Fogo is enerzijds groen door plantages en bossen en anderzijds droog en dor vanwege het lavagesteente. Het is er voornamelijk bergachtig met her en der aan de oceaan een aantal zwarte zandstranden.

Kaapverdië vakantie boeken – onze tips!

Beklim de Pico do Fogo

Dé reden om Fogo te bezoeken tijdens een Kaapverdië rondreis is om de vulkaan de Pico do Fogo te beklimmen. De klim naar de top begint vanuit het dorpje Chã das Caldeiras. Vanuit hier loopt een pad naar boven. Het duurt ongeveer 4 tot 6 uur voordat je de top van de vulkaan hebt bereikt. Het hoogteverschil tussen het beginpunt en de top bedraagt ongeveer 1.000 meter. Onderweg loop je veelal door een desolate omgeving van lavagesteente afgewisseld met wat klein groen struikgewas.

Fogo vulkaan

De Pico do Fogo vulkaan.

Fogo, Kaapverdië

De vulkaan bestaat uit een grote krater met een diepte van 180 meter en een nabijgelegen kleinere krater: Novo Pico. Deze laatste is pas ontstaan na de eruptie in 1995. Je kunt ook alleen naar de Novo Pico wandelen. In dat geval doe je er maar 2 à 3 uur over.

Fogo vulkaan

Op de top van Mt Fogo.

Zo af en toe komt er uit de grote krater een pluim zwavel-rook die een geur van rotte eieren verspreidt. Vanaf de top heb je een geweldig ver uitzicht over het eiland Fogo en de Atlantische Oceaan eromheen. Op een heldere dag kun je het nabijgelegen eiland Brava zien liggen! Ook heb je vanaf de rand van de vulkaan een mooi uitzicht in de krater, waarin je zelfs een stukje kunt afdalen als je dat wilt.

Bij de beklimming van de vulkaan wordt het aangeraden om een lokale gids in te huren. Het is immers een actieve vulkaan die je beklimt, dus veiligheid en weten waar je wel en niet moet komen is erg belangrijk! Onder meer déze groepsreis van Sawadee en déze van Djoser hebben een georganiseerde beklimming van de Fogo vulkaan in hun programma. Ook bij SNP natuurreizen is een wandelvakantie naar Fogo (in combinatie met Santiago) te boeken.

Kan de vulkaan op Fogo nog uitbarsten?

Zoals je net hebt kunnen lezen, is de Pico do Fogo een actieve vulkaan. Dat wil zeggen dat de vulkaan meetbare activiteit vertoont die voor een eventuele uitbarsting kan zorgen. De meest recente uitbarsting was in 2015 en die daarvoor in 1995. De sporen van deze laatste uitbarsting zijn nog goed te zien. Gezien de bedrijvigheid in de vulkaan en het risico op uitbarsting is het verstanding om de vulkaan niet op eigen houtje te beklimmen.

Fogo vulkaanlandschap

Desolaat vulkaanlandschap met hier en daar wat groen.

Lees hier meer over wandelen op Kaapverdië.

Proef de lokale wijn en koffie

Fogo is een vruchtbaar eiland. Naast bananen- en papajaplantages staat Fogo bekend om zijn koffiebonen en druiven. Her en der op het eiland liggen plantages waar koffiebonen wordt geteeld, geoogst en gebrand tot koffie.

 • Een andere specialiteit van het eiland Fogo is de lokale wijn. Er worden op het eiland druiven verbouwd die speciaal gebruikt worden voor het maken van lokale wijnen. In cafeetjes op het eiland tref je dan ook vaak lokale koffie of lokale wijn op de menukaart.
 • In de winkeltjes van bijvoorbeeld het stadje São Filipe worden deze lokale producten verkocht als souvenir. Op sommige plantages ben je als reiziger welkom om koffie of wijn te proeven en te kopen.
Fogo wijn

Lokale wijn.

Bezoek het stadje São Filipe

São Filipe is met zijn 20.000 inwoners de grootste stad van het eiland Fogo. Het stadje ligt zo’n 100 meter boven de zeespiegel, waardoor je vanaf de kust en het strand een mooi uitzicht hebt op de iets hoger gelegen stad. Bijzonder is dat de stranden in de buurt van São Filipe uit zwart zand bestaan, in plaats van het witgele zand dat je zou verwachten op Kaapverdië. Dit komt door de lava erupties die hebben gezorgd voor een zwartgrijs gruis, dat mengt met het zand op het strand. Vanuit het strand beneden kun je via meerdere trappen het hoger gelegen stadje bereiken.

São Filipe, Fogo

De stad São Filipe is op Fogo de meest levendige stad waar de inwoners komen voor hun boodschappen, om uit eten te gaan of wat te drinken in een barretje. Het plein ‘Alto san Pedro’ splitst São Filipe in twee gedeelten: het lagere Vila Baixo en het hogere Vila Riba.

 • Op straat in São Filipe is altijd wel iets te doen en te zien. Iedere ochtend wordt een markt gehouden waar de plaatselijke oogst zoals bananen en papaja’s wordt verkocht, naast de zonet gevangen verse vis. De straten rondom de lichtblauwe Nossa Senhora de Conceição kerk staan vol koloniale gebouwen met Portugese invloeden die in allerlei vrolijke kleuren zijn geschilderd.
 • Er is een handjevol accommodaties in São Filipe, allemaal van het simpeler soort. Onze tips: Casa Colonial Koenig (met buitenzwembad, op 2 minuten van het strand) of de Tortuga B&B (met eigen bar).
Kerk in São Filipe, Fogo

De Nossa Senhora de Conceição kerk in São Filipe.

Roadtrip langs de kust

Langs de kust van het eiland Fogo loopt een rondweg die je door meerdere kleine dorpjes en langs verschillende uitzichtpunten en plantages voert. Wanneer je vanuit São Filipe richting het noorden rijdt kom je bij São Jorge, een ietwat verlaten stadje met een handjevol turquoise-gekleurde huisjes.

 • Wanneer je verder rijdt loopt de weg omhoog tot ongeveer 300 meter boven de oceaan van waaruit je een geweldig uitzicht hebt. Even verderop ligt Ponta da Salina waar je kunt zwemmen in een natuurlijk door rotsen gevormd zwembad (tip!).
 • Helemaal in het noorden van Fogo ligt Ribeira Ilhéu, een van de meest traditionele dorpjes op Fogo in een van de groenste landschappen van het eiland.
Fogo roadtrip, Kaapverdië

Ten zuiden van São Filipe liggen onder meer de dromerige gehuchtjes Cova Figueira, Mosteiros en Tinteira. De route langs deze dorpen biedt volop weidse uitzichten en een mooi kijkje in de lokale agricultuur, met o.a. diverse fruit- en vijgenbomen.

Reizen naar Fogo – Hoe kom je er?

Het luchthaventje van Fogo ligt bij São Filipe. Het is louter een nationale luchthaven. Hier landen enkel vliegtuigen die vanuit de andere eilanden komen. Wil je vanuit Europa naar Fogo vliegen? Dan zal je dus over moeten stappen op een ander eiland. Vanuit São Filipe kun je met de veerboot naar de eilanden Brava en Santiago varen. Andere eilanden – waaronder Sal en Boa Vista – zijn alleen bereikbaar door over te stappen op de twee buureilanden.

Klimaat & beste reistijd Fogo

Op de Kaapverdische Eilanden is de temperatuur het gehele jaar door tussen de 25 en 30 graden. Het land kent een regenseizoen dat loopt van juli tot half november. Op het eiland Fogo kan de temperatuur nogal verschillen afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. Soms scheelt het wel 10 graden tussen de bergtop en het lager gelegen strand. Vanwege de veiligheid is het aan te raden om Pico do Fogo te beklimmen bij droog weer. Hierdoor is de beste reistijd voor Fogo tussen november en juni wanneer het warm is en het minder regent.

Kaapverdië vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Fogo reiservaring

 • Jacqueline Westerhoff op 12-11-2017

  “Eenvoudig Kaapverdisch vulkaaneiland”

  Fogo is amper meer dan één groot vulkaan- en maanlandschap; enerzijds doordat de vulkaan Pico do Fogo het eiland domineert, anderzijds omdat het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan.

  Naast de beklimming van de vulkaan en het struinen door de verlaten enigszins witte dorpjes is de enige andere toeristische trekpleister de stad São Felipe. Hier vind je de zogeheten sobrado’s: oude Portugese huizen die bestaan uit een winkel op de benedenverdieping en een woonhuis op de bovenverdieping.

  Het toerisme op Fogo staat, met uitzondering van excursies naar en op de vulkaan, nog in de kinderschoenen. Kleinschalige hotelletjes met slechts een paar kamers kopen niet groot in en de gast die ’s avonds het laatst aan tafel schuift voor het diner kan het treffen dat enkele gerechten op de kaart al “fini” zijn, wat wel de charme van het eiland en de bevolking kenmerkt.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Fogo reiservaring en tips!

Ben jij in Fogo geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief