Het eiland Santiago (Kaapverdië): bezienswaardigheden & tips

Het eiland Santiago (Kaapverdië): bezienswaardigheden & tips

Santiago is het grootste eiland van de Kaapverdische eilandengroep, maar zeker niet het drukst bezocht. Je vindt er volop Afrikaanse sferen, kleurrijke markten, fraaie stranden en een bergachtig binnenland vol groen.

Door , laatst bijgewerkt op 22 juni 2022
6 minuten lezen

Waar staat Santiago (Kaapverdische Eilanden) om bekend?

De naam Santiago stamt af van de Portugese kolonisten en betekent ‘Saint James’. Zo’n beetje de helft van de Kaapverdische bevolking woont hier op het grootste eiland (275.000 inwoners). Ook de hoofdstad van de Kaapverdische Eilanden, Praia genaamd, vind je op Santiago. Naast het bescheiden toerisme heeft de plaatselijke bevolking hier andere inkomstenbronnen zoals landbouw, visserij en productiebedrijven. Volgens deskundigen is het eiland Santiago al tientallen miljoenen jaren oud. Destijds ontstonden twee kleinere eilandjes door verschuivingen in de aarde. Later zijn deze eilanden aan elkaar gegroeid en is Santiago ontstaan.

Kaapverdië vakantie boeken – onze tips!

Bezienswaardigheden Santiago

Ondanks dat Santiago enkele fraaie stranden heeft, wordt het eiland door Nederlandse touroperators niet – zoals Sal en Boa Vista – als zonvakantiebestemming aangeboden. Op Santiago speelt het toerisme maar een kleine rol, het is een gevarieerde bestemming voor wie het authentieke Kaapverdië wil ontdekken. Dat kan onder meer met déze rondreis van Djoser, die Santiago combineert met enkele andere Kaapverdische Eilanden.

Wat te doen in Praia, de hoofdstad van Kaapverdië?

Kaapverdië’s hoofdstad Praia heeft momenteel ruim 100.000 inwoners en blijft maar groeien. Naast dat dit de hoofdstad is, is het ook de grootste stad van de Kaapverdische Eilanden. Praia is het politieke en economische centrum van het land. Het centrum van de stad ligt op een plateau met uitzicht over de zee en is zeker een bezoek waard.

 • Aan en nabij het mooie plein Praça de Alexandre Albuquerque tref je fraaie oude gebouwen uit de koloniale tijd met veel Portugese en mediterrane invloeden. Vlakbij ligt ook de levendige lokale markt waar de bevolking de dagelijkse boodschappen doet.
 • Praia heeft twee stadsstranden – Quebra Canela en Praia Prainha – die dienst doen als een plaatselijke ontmoetingsplek en waar ook geregeld festivals worden gehouden.
Praia, Santiago, Kaapverdië

De oude stad Cidade Velha

15 kilometer ten westen van Praia ligt ‘Cidade Velha’, de oorspronkelijke eerste settlement op het eiland. Dit stadje is inmiddels meer dan 500 jaar oud, vormt de historische kern van Santiago en werd zelfs uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. In Cidade Velha vind je diverse ruïnes en historische gebouwen. Centraal in het oude centrumpje ligt het mooie Pillory Square met zijn pilaarmonument uit 1520. Vlakbij vind je de naar verluid oudste koloniale kerk ter wereld: de Nossa Senhora do Rosário church, die gebouwd werd tussen 1493 en 1495.

Cidade Velha, Santiago

Fortaleza São Felipe, Cidade Velha.

Nabij de stad op een hoger stuk land ligt het Fortaleza Real de São Felipe. Dit oude fort werd gebruikt door de Portugese kolonisten om aanvallers vanaf zee aan te zien komen en aan te vallen. Inmiddels is het fort in verval geraakt, toch kun je de grandeur van vroeger, mede door de nog steeds aanwezige kanonnen, zeker nog herkennen. Daarnaast biedt het fort een fraai uitzicht over het stadje en de kustlijn.

De markt van Assomada

Assomada ligt in de bergachtige, groene binnenlanden van Santiago. Alleen de rit er naartoe is al de moeite waard! Het plaatsje staat bekend om zijn kleurrijke, Afrikaanse markt op woensdag en zaterdag. De markt is vooral in trek bij de lokale bevolking voor de grote wekelijkse boodschappen.

 • Je kunt hier alles verwachten: van groente & fruit en verse vis tot kleding, de typische batik doeken en allerhande huishoudelijke benodigdheden. Afdingen is een must op deze markt, zeker voor toeristen!
 • Een gedeelte van de markt is voorbehouden aan levend vee dat hier tevens wordt verhandeld. Ook tref je verkopers van souvenirs zoals sieraden, houtsnijwerk en sarongs.
De markt van Assomada, Santiago, Kaapverdië

Stranden Santiago: bezoek Tarrafal!

Een van de mooiste en meest geliefde stranden van Santiago is dat van Tarrafal, helemaal in het noorden van het eiland. Op het zachte zand staan rijen palmbomen; de zee is prachtig blauw en op de achtergrond zorgen groen begroeide rotsen voor het perfecte plaatje. Het strand van Tarrafal is populair bij zowel reizigers als ook de lokale bevolking (en honden!).

Doordeweeks is men op gedeeltes van het strand druk in de weer met vissersboten en de dagelijkse visvangst. In het weekend is het strand de ontmoetingsplek voor de lokale bevolking uit de buurt. Iedereen komt met zelfgemaakte lekkernijen naar het strand om familie en vrienden te ontmoeten en te relaxen. Een totaal andere sfeer dan op de toeristenstranden van Sal en Boa Vista, maar minstens zo leuk.

Tarrafal, Santiago, Kaapverdië Tarrafal, Santiago, Kaapverdië

Tarrafal.

Wandelen in de bergen van Santiago

Santiago is één van de weinige Kaapverdische Eilanden met flinke bergen. Vanwege deze bergen heeft het eiland ook een vochtiger klimaat dan veel andere eilanden, waardoor het er groener en meer begroeid is. Santiago is daarom erg geliefd bij wandelaars. Er zijn talloze routes en paden te volgen. Met 1.394 meter hoogte is Pico da Antónia de hoogste berg op het eiland. Er wordt gezegd dat een beklimming van deze berg meteen ook de mooiste wandeling op het eiland vormt. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht op de groene bergen en – als je mazzel hebt qua weer – de oceaan.

Wandelen in de bergen van Santiago Pico da Antónia, Santiago

Pico da Antónia.

Ook het dichtbegroeide Serra Malagueta National Park in het noorden van Santiago is populair bij hikers. Er is een bezoekerscentrum met informatie over wandelroutes en de bijzondere flora en fauna in dit park, waar verschillende endemische planten- en dierensoorten voorkomen. Niet alles staat goed aangegeven, dus een goede kaart van de omgeving en wat lokaal advies is geen overbodige luxe. Lees hier meer over wandelen op Kaapverdië.

Serra Malagueta National Park, Kaapverdië

Serra Malagueta National Park.

Santiago, Kaapverdië

Weg in het binnenland.

Tip: bij SNP Natuurreizen kun je wandelreizen naar Kaapverdië boeken.

Reizen naar Santiago – hoe kom je er?

Santiago ligt nabij de kleinere eilanden Maio en Fogo, de drie zuidelijke eilanden van Kaapverdië. Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Santiago. Met een tussenstop in bijvoorbeeld Marokko, Portugal of op andere Kaapverdische Eilanden kun je hier wel met het vliegtuig komen. Bekijk en vergelijk vliegtickets prijzen op Cheaptickets.nl.

Een lokale vliegtuigmaatschappij biedt frequente vluchten aan tussen de diverse eilanden van Kaapverdië. Daarnaast zijn er bootdiensten die de verschillende eilanden met elkaar verbinden. Vliegen is uiteraard sneller, maar wel vele malen duurder.

Klimaat & beste reistijd Santiago

Op de Kaapverdische Eilanden is de temperatuur het gehele jaar door tussen de 25 en 30 graden. Het land kent een regenseizoen dat loopt van juli tot half november. Kaapverdië en daarmee Santiago is een echte winterzon bestemming vanuit Europa. De beste reistijd ligt dan ook tussen november en juni wanneer het warm is en het minder regent.

Kaapverdië vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Santiago reiservaring

 • Jacqueline Westerhoff op 10-11-2017

  “Afrikaans Kaapverdisch multi-culti-eiland”

  Santiago is van de vijf door ons bezochte Kaapverdische eilanden het meest Afrikaanse eiland. Vooral de hoofdstad Praia - waar wij verbleven – ademt de drukte, vrolijkheid en chaos van een grote stad (de dichtstbevolkte van Kaapverdië) en ondanks dat het eiland tegelijkertijd ook erg multicultureel is, proef je nergens op het eiland meer van de typisch Afrikaanse sfeer dan hier.

  De hectiek van een grote stad is in Praia snel te ontvluchten, omdat de stad tevens mooie stranden bezit. Een andere uitvalsbasis is Tarrafel, waarvan het parelwitte strand vooral ook populair is onder de locals. Verder wordt Santiago gedomineerd door rotsstranden.

  Must do excursies zijn het rijden over de weg langs de kust naar Santa Cruz en Santa Catharina, een bezoek aan het fort van Cidade Velha, het dor ogende palmenbos S. Jorge en het authentieke, min of meer witte dorpje S. Domingos.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Santiago reiservaring en tips!

Ben jij in Santiago geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief