Santo Antão: groene bergen, rotsen en ravijnen
Santo Antão is van alle Kaapverdische Eilanden het meest westelijk gelegen in de Atlantische Oceaan. Na Santiago is het qua oppervlakte het grootste eiland van Kaapverdië. Het landschap van Santo Antão wordt gekenmerkt door drie immense bergen: de Topo de Coroa (1.979 meter), de Pico da Cruz (1.814 meter) en de Gudo de Cavaleiro (1.811 meter).
Het zuidelijke deel van Santo Antão is over het algemeen vrij droog, waardoor het landschap er wat dor uitziet. Het bergachtige gedeelte in het noorden krijgt veel neerslag, waardoor het erg begroeid en groen is. Het is een spectaculair landschap vol diepe ravijnen. Ook ruige kliffen, terrassen en fraaie kustlijnen met kleine verstopte dorpjes tekenen het eiland. Wonderschoon en zeer fotogeniek! Voor mooie stranden hoef je niet naar Santo Antão, de kust is grotendeels rotsachtig.
Kaapverdië vakantie boeken – onze tips!
- TUI – dé Kaapverdië specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - SNP – actieve vakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Voja Travel – kleinschalig & authentiek
→ Bekijk aanbiedingen - Cheaptickets.nl – losse vliegtickets
→ Bekijk aanbiedingen
Wandelen vanaf de Cova Do Paul Krater
De meest geliefde wandeling op Santo Antão is de Ribeira do Pául hike. Je start de wandeling in een groen begroeide oude vulkaankrater, waar je afgezet wordt. Je loopt eerst door de krater en eenmaal aan de andere kant heb je meteen een geweldig weids uitzicht op de omgeving. Hier begint het wandelpad richting het dal en loop je langzaam naar beneden.
- Onderweg kom je langs meerdere koffie- en bananenplantages, verlaten hutjes en kleine dorpjes. Hier kun je echte leven van de lokale bevolking in de bergen meemaken.
- Must-do wanneer je door het dorpje Passagem loopt is een lokale likeurstokerij bezoeken. Het drinken van een sterke likeur, die hier ook wel groque wordt genoemd, geeft je weer power om door te gaan!

De Cova Do Paul krater van een inactieve vulkaan.
Waar wandelen op Santo Antão?
Naast de wandeling vanaf de Cova Krater heeft Santo Antão nog veel meer te bieden op wandelgebied. Wie van bergbeklimmen houdt, kan één van de drie hoogste punten van het eiland beklimmen. Daarnaast zijn er diverse wandelingen die wat vlakker en daardoor minder pittig zijn.
- Voorbeeld is de wandeling van Corda naar Ribeira Grande, waarbij je vanuit een bergdorpje door de vallei van Fiqueral naar de kust loopt.
- Een fantastische wandeling lángs de kust is die vanuit Ribeira Grande naar Sinagoga, een nabijgelegen, achter de rotsen verstopte gehuchtje.
- Vanuit het stadje Cruzinhas kun je over een bestraat kustpad naar Ponta do Sol wandelen, waarbij je onder meer het desolate dorpje Fontainhas passeert dat tegen een bergwand is geplakt.

Berglandschap in het noorden van het eiland.

Het desolate dorpje Fontainhas.
Tip: kijk hier bij SNP Natuurreizen voor individuele wandelarrangementen op Santo Antão. Ook déze rondreis van Djoser doet het eiland aan.
Porto Novo & Ribeira Grande
Porto Novo en Ribeira Grande zijn de twee grootste stadjes van Santo Antão. Beiden kustplaatsen fungeren voornamelijk als centrum voor de lokale bevolking. Men komt hier om inkopen te doen en gebruik te maken van voorzieningen zoals de gemeente en de gezondheidszorg. Ribeira Grande (20.000 inwoners) is de hoofdstad van Santo Antão en ligt in het noorden, ingeklemd tussen de groene bergen.
Vergis je niet in de naam ‘Grande’, het is een bescheiden stadje met enkele straatjes met kleurrijke huizen en een mooi koloniaal kerkje: de Nossa Senhora do Rosário. Vlakbij ligt de plaatselijke markt waar handel wordt gedreven door de lokale bevolking. Er is een handjevol simpele hotels, maar langer dan een nachtje zul je hier waarschijnlijk niet blijven.

Ribeira Grande.
Het stoffige Porto Novo (10.000 inwoners) ligt in het droge zuidoosten van het eiland en vormt de belangrijkste haven van Santo Antão. Er is een handjevol koloniale oude huizen, een kerkje, wat vismarktjes en natuurlijk de haven. Van hieruit arriveren en vertrekken de boten naar São Vicente, je ontkomt dus niet aan Porto Novo.
Tip: de prachtige autorit van Porto Novo naar Ribeira Grande laat in korte tijd de bijzondere verschillen in landschappen zien tussen het droge zuiden en het groene, bergachtige noorden van Santo Antão. Je kunt zelf een auto huren of mee achterin een lokale pick-up-taxi!

Terrassen op de berghelling.

Ponta do Sol
Op het meest noordelijke puntje van het eiland ligt Ponta do Sol, het door reizigers meest bezochte plaatsje op het eiland. Dit fotogenieke stadje met zijn gekleurde huizen ligt in een baai tussen twee grote rotspartijen. Vanuit de hoofdstraat met zijn diverse kleine winkeltjes en restaurantjes loop je zo het kleine donkere strandje op. Her en der liggen vissersboten of zitten lokale vrouwen met hun koopwaar.
- Er zijn enkele simpele guesthouses en restaurantjes in Ponta do Sol, maar bovenal heerst een rustige en vredige sfeer.
- Accommodatie tip: de fijne Apartemento Fritzi (met hun balkonnetjes met hangmat en uitzicht) of pension Música do Mar met zijn schattige bar-terrasje.

Ponta do Sol.
Overnachten op Santo Antão
Santo Antão heeft een redelijk aanbod aan hotels, guesthouses en pensions. De meeste zijn van het wat eenvoudiger, maar goed betaalbare soort: reken op zo’n 20 tot 40 euro voor een prima kamer. De meeste hotelletjes liggen in de kustplaatsjes Porto Novo, Ribeira Grande en Ponta do Sol. Ook in de bergen in het binnenland vind je verschillende accommodaties. Kijk hier op Booking.com voor meerdere tips en de best beoordeelde accommodaties. Onze tips: pension Música do Mar in Ponta do Sol, Casa de France bij Porto Novo en de prachtige Casa Cavoquinho in het binnenland achter Paul.

Zonsondergang aan de noordust.
Reizen naar Santo Antão – hoe kom je er?
Santo Antão heeft geen vliegveld en is enkel per boot te bereiken vanuit het nabijgelegen eiland São Vicente, waar wel een luchthaven is (lees hier meer over vliegen naar Kaapverdië). Vanuit de haven van Mindelo op São Vicente gaan 2x daags veerboten naar Porto Novo op Santo Antão. Mocht je de veerboot missen dan kun je ook een privé boot huren voor de overtocht, al is dat wel een stuk duurder.
Klimaat & beste reistijd
Op de Kaapverdische Eilanden is de temperatuur het gehele jaar door tussen de 25 en 30 graden. Het land kent een regenseizoen dat loopt van juli tot half november. Kaapverdië en daarmee Santo Antão is een echte winterzon bestemming vanuit Europa. De maanden november en december zijn maanden met minder neerslag, maar dit zijn ook de warmste maanden van het jaar. Kom je naar Santo Antão om te hiken? Dan kan het gunstiger zijn om in januari tot en met juni het eiland te bezoeken.
Kaapverdië vakantie boeken – onze tips!
- TUI – dé Kaapverdië specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - SNP – actieve vakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Voja Travel – kleinschalig & authentiek
→ Bekijk aanbiedingen - Cheaptickets.nl – losse vliegtickets
→ Bekijk aanbiedingen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!