Wandelen op Kaapverdië: de mooiste eilanden & routes

Wandelen op Kaapverdië: de mooiste eilanden & routes

Kaapverdië alleen een zon, zee en strandbestemming? Think again! Het land wordt steeds populairder als wandelbestemming. De archipel omvat meerdere eilanden met bijzondere berg- en vulkaanlandschappen waar het prachtig wandelen is.

Door , laatst bijgewerkt op 22 juni 2022
7 minuten lezen

Waar wandelen op Kaapverdië?

Bij de Kaapverdische Eilanden denken de meeste reizigers eerst aan de mooie witte zandstranden en de azuurblauwe oceaan (van vooral het eiland Sal). Echter is Kaapverdië ook een wandelbestemming bij uitstek. Meerdere eilanden bieden goede hiking trails en spectaculaire berglandschappen. Hieronder de mooiste wandelplekken op Kaapverdië.

Kaapverdië vakantie boeken – onze tips!

Wandelen op Santiago: Pico da Antónia & de Serra Malagueta

Santiago – het grootste eiland van Kaapverdië – beschikt over flinke bergen die bekend staan vanwege hun groene begroeiing. De Pico da Antónia is met zijn 1.394 meter de hoogste berg van het eiland. De berg bestaat geheel uit vulkanisch gesteente en behoort tot het nabij liggende nationaal park Parque Natural de Rui Vaz e Pico de Antónia. De hike naar de Pico da Antónia wordt ook wel de mooiste hike van Santiago genoemd.

  • Je kunt de klim het beste beginnen vanuit het dorpje Rui Vaz (overnachtingstip: Quinta Da Montanha). De trek naar de top duurt zo’n 4 uur.
  • Onderweg zie je meerdere mooie uitzichtpunten, al is het soms ook oppassen waar je loopt met steile afgronden naast het pad. Eenmaal boven heb je een magnifiek uitzicht over het eiland en de blauwe oceaan.
Pico da Antónia, Santiago

Pico da Antónia.

Serra Malagueta National Park, Kaapverdië

Serra Malagueta National Park.

In het noorden van het eiland zijn in het fraaie Serra Malagueta berggebied nog talloze andere korte en lange wandelingen te maken. Het is aan te raden om voor vertrek eerst info in te winnen bij je accommodatie over de route en de duur van je wandeling. Niet alles staat goed aangegeven, dus een goede kaart van de omgeving en wat lokaal advies is geen overbodige luxe. Er is een bezoekerscentrum met informatie over wandelroutes en de bijzondere flora en fauna in dit park, waar verschillende endemische planten- en dierensoorten voorkomen.

Tip: bij SNP Natuurreizen kun je meerdere (individuele) wandelvakanties naar Kaapverdië boeken. Ook déze rondreis van Djoser combineert Santiago met enkele andere Kaapverdische Eilanden. Of lees verder voor meer informatie over het eiland Santiago.

Wandelen op Fogo: naar de top van de vulkaan

De meeste reizigers bezoeken het kleine ‘zwarte’ eiland Fogo om de vulkaan de Pico do Fogo te beklimmen. Het pad naar de top begint in het dorpje Chã das Caldeiras. Het is een lange en soms zelfs steile klim, alleen geschikt voor de gevorderde wandelaar met de juiste uitrusting. In totaal duurt het ongeveer 4 tot 6 uur voordat je de top bereikt. Het hoogteverschil tussen het beginpunt en de top bedraagt ongeveer 1.000 meter, waardoor er veel zigzagpaadjes en steile stukken in de wandeling zitten.

Onderweg heb je vaak fraaie vergezichten vanwege de nauwelijks aanwezige bomen of hoge begroeiing. Her en der zie je een klein berghutje, verder is het hier onbewoond. Eenmaal op de kraterrand heb je een geweldig uitzicht over het hele eiland. Met een beetje geluk kun je ook het buureiland Brava zien liggen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om nog hoger naar het hoogste punt te wandelen. Kijk goed uit vanwege de vele losse stenen en de afgrond aan weerskanten. Ook kun je een stukje in de krater afdalen!

Fogo vulkaan

De Pico do Fogo vulkaan.

Naast de grote krater – met een diepte van 180 meter – is er ook een kleinere krater: de Novo Pico. Deze is pas ontstaan na de laatste eruptie in 1995. Je kunt ook alleen naar de Novo Pico wandelen, dan doe je er maar 2 à 3 uur over.

Bij de beklimming van de vulkaan wordt het aangeraden om een lokale gids in te huren. Het is immers een actieve vulkaan die je beklimt, dus veiligheid en weten waar je wel en niet moet komen is erg belangrijk. Onder meer deze rondreis van Djoser heeft een georganiseerde beklimming van de Fogo vulkaan in het programma. Ook wandelparadijs op de zuidelijke eilanden van SNP Natuurreizen heeft een beklimming op het programma staan. Klik verder voor meer informatie over het eiland Fogo.

Wandelen op Santo Antão: groene kraters & verstopte kustdorpjes

Van alle Kaapverdische Eilanden biedt Santo Antão de mooiste wandelroutes. Het is het groenste eiland van allemaal en heeft een spectaculair berg- en kustlandschap.

  • Meest geliefde wandeling op Santo Antão is de Ribeira do Pául hike, die je vanaf de Cova do Paul-krater naar een dal leidt. Vanaf het beginpunt loop je dwars door de vulkaankrater naar de andere kant waar het wandelpad begint.
  • De krater van de al lange tijd uitgedoofde vulkaan is inmiddels helemaal begroeid met groen struikgewas. Vanaf de start van het wandelpad heb je een geweldig weids uitzicht over de bergen en groene heuvels.
  • Het wandelpad voert je naar beneden naar het dal. Onderweg loop je langs meerdere koffie- en bananenplantages. Her en der zie je verlaten berghutjes en kleine lokale dorpjes.
  • Ook passeer je Passagem, dat bekend staat om zijn vele likeurstokerijen. Hier wordt een lokaal alcoholisch drankje gebrouwen en je kunt het dorpje eigenlijk niet verlaten zonder een glaasje te proeven!
Santo Antão berglandschap

Berglandschap in het noorden van Santo Antão.

Cova Do Paul krater, Santo Antão

De Cova Do Paul krater.

Naast de wandeling vanaf de Cova Krater heeft Santo Antão nog veel meer te bieden op wandelgebied. Wie van bergbeklimmen houdt, kan één van de drie hoogste punten van het eiland beklimmen. Daarnaast zijn er diverse wandelingen die wat vlakker en daardoor minder pittig zijn. Voorbeeld is de wandeling van Corda naar Ribeira Grande, waarbij je vanuit een bergdorpje door de vallei van Fiqueral naar de kust loopt.

Een andere fantastische wandeling lángs de kust is die vanuit Ribeira Grande naar het nabijgelegen, achter de rotsen verstopte gehuchtje Sinagoga. Vanuit het stadje Cruzinhas kun je over een bestraat kustpad naar Ponta do Sol wandelen, waarbij je onder meer het desolate dorpje Fontainhas passeert dat tegen een bergwand is geplakt.

Van meerdere eilanden een graantje meepikken? De eilandhop reizen van TUI doen naast Santo Antão ook Sao Vicente aan. Daarnaast doen zowel rondreizen van Djoser (in groepsverband) als die van SNP Natuurreizen (individueel) het eiland aan. >> Lees verder voor meer informatie over het eiland Santo Antão.

Waar wandelen op Boa Vista?

Boa Vista is in eerste instantie een eiland voor zon, zee en uitgestrekte stranden. Maar los van relaxen in je resort zijn hier ook meerdere wandelmogelijkheden.

  • Het eiland Boa Vista is vrij plat, het hoogste punt is de Monte Estancia met zijn 387 meter hoogte. De meeste wandelingen op het eiland zijn daardoor vlak en passend voor wandelaars van alle niveaus.
  • Verspreid over het eiland zijn diverse mogelijkheden voor hikes. Dwars door het woestijnachtige midden van het eiland, langs kleine kustdorpjes of over het strand. De wandelingen op Boa Vista variëren in afstand van 6 tot 17 kilometer.
Boa Vista roadtrip

Woestijnlandschap op Boa Vista.

Praia de Santa Monica, Boa Vista

Praia de Santa Monica strand op Boa Vista.

Complete zonvakanties naar Boa Vista vind je onder meer bij TUI en de VakantieDiscounter. Klik verder voor meer informatie over het eiland Boa Vista.

Klimaat & beste reistijd voor wandelen op Kaapverdië

Op de Kaapverdische Eilanden is de temperatuur het gehele jaar door tussen de 25 en 30 graden. Het land kent een regenseizoen dat loopt van juli tot half november. Tijdens deze maanden wordt het afgeraden om bergbeklimmingen te plannen. Vanwege de regen kunnen rotsen en paden nat en glad zijn, waardoor het minder veilig is. De beste reistijd voor wandelen op Kaapverdië ligt dan ook tussen november en juni wanneer het warm is en het minder regent!

Kaapverdië vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Wandelen op Kaapverdië reiservaring en tips!

Ben jij in Wandelen op Kaapverdië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief