Kaapverdische Eilanden: de mooiste eilanden van Kaapverdië & hun verschillen

Kaapverdische Eilanden: de mooiste eilanden van Kaapverdië & hun verschillen
in Afrika, laatst bijgewerkt op 13 februari 2023
7 minuten lezen · 0 reacties

De Kaapverdische Eilanden worden steeds populairder als betaalbare exotische zonbestemming in onze koude herfst- en wintermaanden. Maar wat is het mooiste eiland van de Kaapverdische eilanden? Welk Kaapverdisch eiland moet je kiezen en wat zijn de verschillen? En wat zijn de mooiste plekken voor een rondreis Kaapverdië?

Inhoud:

 1. Sal
 2. Boa Vista
 3. Santo Antão
 4. Santiago
 5. Fogo
 6. São Vicente

De Kaapverdische eilanden

De Kaapverdië ligt op 6 uur vliegen voor de westkust van Afrika in de Noordelijke Atlantische Oceaan, ter hoogte van Senegal. Je vindt er Afrikaanse en Portugese invloeden en een brede variatie aan landschappen en eilanden. Er zijn zowel platte, woestijnachtige zon-, zee- en strandeilanden als meer bergachtige, tropische eilanden die vooral natuurliefhebbers en wandelaars aanspreken. Alhoewel het klimaat verschilt per eiland, is één ding zeker: het is in onze herfst en winter (oktober t/m maart) heerlijk warm en zonnig op de Kaapverdische Eilanden! Hieronder een overzicht van de verschillende Kaapverdische eilanden en hun highlights.

Voor een ontspannend strandvakantie: Sal of Boa Vista

De populairste toeristeneilanden van Kaapverdië zijn Sal en Boa Vista, beide geliefd om hun stranden en azuurblauwe zee. Er kan ge- (wind)surft, gedoken en vooral gechillt op prachtige zandstranden. Het zijn vaak de enige twee eilanden waar door TUI rechtstreeks op gevlogen wordt; de andere eilanden bereik je per boot en zijn dus meer voor de avontuurlijker reizigers.

Sal: het meest toeristische eiland met bountystranden

Santa Maria, Kaapverdische eilanden

Strand bij Santa Maria op Sal.

Sal is dé meest toeristische zon-, zee- en strandbestemming van de Kaapverdische Eilanden. Meer dan de helft van al het Kaapverdië-toerisme speelt zich af op dit kleine eiland, dat maar net iets groter is dan Schiermonnikoog. Verwacht geen exotische culturele parel; Sal drijft vooral op zijn fantastische winterweer, bounty-waardige stranden en grote hotels. Het landschap is verder vrij vlak, stoffig en droog en de hoeveelheid andere bezienswaardigheden is op één hand te tellen.

 • Aan de zuidkust van Sal ligt het stadje Santa Maria, waar bijna alle hotels en guesthouses zich bevinden: een relaxed, Caribisch aandoend stadje vol palmen.
 • Feitelijk zijn het niet meer dan twee of drie straten met wat restaurantjes, ijssalons, enkele barretjes en souvenirwinkeltjes; op het mooie strand bij het stadje zelf is een aantal leuke beach bars.
 • De grotere resorts liggen allemaal net iets buiten Santa Maria, maar vaak op loopafstand.
 • Lees hier meer over een vakantie op Sal

Vakantie Sal – beste aanbieders

Boa Vista: exclusiever, ‘puurder’ en ruiger

Praia de Santa Monica, Boa Vista

Praia de Santa Monica op Boa Vista.

Boa Vista is veel rustiger qua toerisme dan het nabijgelegen Sal, maar qua stranden en landschappen zeker net zo mooi (wat ons betreft nog mooier!). Men zegt ook wel dat Boa Vista iets meer ‘puur’ is dan Sal. Qua landschap verschilt Boa Vista ook van Sal: de binnenlanden zijn wat ruiger en heuvelachtiger dan het overwegend platte Sal. Je vind er woestijnen, zandduinen, rode rotslandschappen en groene oases.

 • De grotere hotels en resorts liggen op Boa Vista vrij ver van elkaar, verspreid over het eiland aan een eigen stuk strand.
 • Reken niet echt op een gezellig plaatsje of boulevard met terrasjes, het meeste vertier speelt zich bij de (grote) hotels zelf af.
 • Wil je meer levendigheid, dan is Santa Maria op Sal een betere keuze.
 • Lees hier meer over een vakantie op Boa Vista

Vakantie Boa Vista – beste aanbieders

Voor een actieve natuurvakantie: Santo Antão, Santiago of Fogo

Ook voor de actieve vakantieganger zijn de Kaapverdische Eilanden een bijzondere bestemming. Hike door de prachtige groene berglandschappen van Santo Antão (tip!) en Santiago of beklim de beroemde vulkaan van Fogo.

Santo Antão: groen wandeleiland vol spectaculaire bergen

Santo Antão bergen

Berglandschap op Santo Antão.

Het landschap van Santo Antão wordt gekenmerkt door drie immense bergen: de Topo de Coroa (1.979 meter), de Pico da Cruz (1.814 meter) en de Gudo de Cavaleiro (1.811 meter). Het plattere zuidelijke deel van Santo Antão is over het algemeen vrij droog. Het bergachtige gedeelte in het noorden krijgt veel neerslag, waardoor het erg begroeid en groen is. Het is een spectaculair landschap vol diepe ravijnen, ruige kliffen, terrassen en fraaie kustlijnen met kleine verstopte dorpjes. Wonderschoon en zeer fotogeniek! Er zijn meerdere hikeroutes: door oude vulkaankraters, in valleien vol bananenplantages en langs de spectaculaire kustlijn. Voor mooie stranden hoef je niet naar Santo Antão, de kust is grotendeels rotsachtig. Lees hier meer over Santo Antão.

Santiago: Afrikaanse sferen

Serra Malagueta National Park, Kaapverdië

Serra Malagueta National Park op Santiago.

Santiago is het grootste eiland van de Kaapverdische eilandengroep, maar zeker niet het drukst bezocht. Je vindt er volop Afrikaanse sferen, kleurrijke markten, enkele fraaie local stranden (tip: Tarrafal!) en een bergachtig binnenland vol groen. Beklim bijvoorbeeld de Pico da Antónia of ga hiken in het dichtbegroeide Serra Malagueta National Park met zijn bijzondere flora en fauna. Op Santiago speelt het toerisme maar een kleine rol, het is een gevarieerde bestemming voor wie het authentieke Kaapverdië wil ontdekken. Lees hier meer over Santiago.

Fogo: het vulkaaneiland

Fogo vulkaan

De Pico do Fogo vulkaan op Fogo.

Fogo staat binnen de Kaapverdische Eilanden bekend als het vulkaaneiland. Iedereen die dit eiland bezoekt komt eigenlijk maar voor één ding: een beklimming van die vulkaan ‘Pico do Fogo’. Fogo is ook een vruchtbaar eiland. Naast bananen- en papajaplantages staat Fogo bekend om zijn koffiebonen en druiven. Een andere specialiteit is de lokale wijn. Langs de kust loopt een rondweg die je door meerdere kleine dorpjes en langs verschillende uitzichtpunten en plantages voert. Lees hier meer over Fogo.

Reisaanbieders Santo Antão, Santiago & Fogo

Voor de bruisende Kaapverdische cultuur: São Vicente

Als Sal het zon-en-strandeiland is en Santo Antão het wandeleiland, dan is São Vicente het ‘cultuureiland’ van Kaapverdië. Hoogtepunt is de swingende havenstad Mindelo, die als culturele hoofdstad van het land wordt beschouwd.

São Vicente: het culturele hart van Kaapverdië

Mindelo, São Vicente

Mindelo op São Vicente.

São Vicente ligt in het noordwestelijke deel van de Kaapverdische Eilanden, op ca. 60 minuten varen van Santo Antão. De bijnaam ‘eiland van de cultuur’ heeft São Vicente volledig te danken aan zijn hoofdstad Mindelo. De grote haven bracht van vroeger uit al vele schepen met bemanning uit alle windstreken van de wereld. Die bemanning wilde tijdens hun korte verlof op het eiland ook wat vertier, waardoor Mindelo zich ontpopte tot een stad vol barretjes, restaurants en veel live muziek.

 • Ondanks dat er tegenwoordig minder zeelieden het eiland aandoen, is het culturele leven blijven bestaan. Door het internationale karakter vestigden ook veel Kaapverdische kunstenaars en muzikanten zich in de stad.
 • De laatste jaren maakt Mindelo een bescheiden revival door. Vooral in de weekenden is het gezellig druk in de restaurants en bars en wordt er ’s nachts volop gedanst.
 • Je kunt in Mindelo ook de hartverscheurende morna of de melodieuze coladera live meemaken, dé traditionele muzieksoorten van Kaapverdië.
 • Lees hier meer over São Vicente.

Vakantie São Vicente – beste aanbieders

Meer lezen:

Tags: 

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief