Huay Xai (Laos): grensstadje tussen Laos en Noord-Thailand

Huay Xai (Laos): grensstadje tussen Laos en Noord-Thailand

In het noordoosten van Laos, vlakbij de grens met Thailand, ligt het rivierplaatsje Huay Xai. Het is hét overgangsstadje voor reizigers op weg van Noord-Thailand naar Laos of andersom.

Door , laatst bijgewerkt op 21 november 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Het stadje Huay Xai
 2. Overnachten in Huay Xai
 3. Reizen naar Huay Xai
 4. De slow boat naar Luang Prabang
 5. Reiservaringen en tips

Waar staat Huay Xai om bekend?

Voor reizigers die vanuit Noord-Thailand (omgeving Chiang Rai) komen, is Huay Xai de eerste stop op Laotiaanse bodem. Voor velen blijft het echter maar bij een korte tussenstop, want zij nemen onmiddellijk de iconische slow boat naar Luang Prabang of trekken naar de geïsoleerde noordwestelijke provincie Luang Namtha voor trekkings. Voor anderen is Huay Xai de plek waar hun avontuur in de jungle begint: de unieke Gibbon Experience.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Het stadje Huay Xai

Mocht je genoodzaakt zijn een dag en/of nacht door te brengen in Huay Xai, dan is dat geen drama. Al is er in het dorpje niet heel veel te beleven.

 • Het is vooral een plek om even tot rust te komen en lekker te relaxen met een drankje in de hand en uitzicht op de Mekong. Je kunt er even wennen aan de Laotiaanse levensstijl, die nog wat relaxter is dan de Thaise.
 • Voor wie toch wat wil doen: je kunt een mooie tempel bezichtigen, de Wat Jom Khao Manilat. Ook kun je in de heuvels de restanten van een oud Frans fort bezoeken. Ook de lokale Morning Market die elke ochtend wordt gehouden, is leuk om te bezoeken.
Huay Xai

Huay Xai, gezien vanuit Thailand.

Wat Jom Khao Manilat, Huay Xai

Wat Jom Khao Manilat. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Overnachten in Huay Xai

Omdat het een populaire tussenstop is, zijn er genoeg hotelletjes in Huay Xai, de meeste van het eenvoudiger soort. Het Oudomphone Guesthouse 2 is in elk geval een prima en goedkope plek om te overnachten. Je betaalt zo’n elf euro voor een eigen tweepersoonskamer. Nog goedkoper is een bed in de slaapzaal van het bij backpackers geliefde Little Hostel, een goede plek om andere reizigers te leren kennen.

Huay Xai, Laos

Straatbeeld in Huay Xai. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Reizen naar Huay Xai – hoe kom je er?

Als je vanuit Thailand naar Huay Xai wilt gaan, neem je eerst de bus vanuit Chiang Rai naar Chiang Kong, dit dorpje ligt zo’n dertien kilometer van de grensovergang. Als je de buschauffeur vertelt dat je de grens wilt oversteken naar Laos zet hij je op vijf kilometer van de grenspost af.

 • Van hieruit neem je een tuk-tuk naar het immigratiekantoor om uit te stempelen, waar je de bus neemt om de eigenlijke grens via de nieuwe Friendship Bridge 4 over te steken.
 • Aan de overkant kun je in het immigratiekantoor in Laos een visum voor 30 dagen krijgen. Deze kost €35 en je moet een pasfoto meebrengen. Met je visum op zak, neem je de tuk-tuk naar Huay Xai, dat 10 kilometer verder ligt.
Boot op de Mekong rivier

Cruisen op de Mekong rivier.

Vanuit andere steden in Laos gaan er dagelijkse bussen naar Huay Xai, onder meer vanuit Vientiane, Luang Prabang, Luang Namtha en Udomxai is het stadje over de weg te bereiken. Het is ook mogelijk om vanuit Vientiane te vliegen naar naar Huay Xai.

De slow boat naar Luang Prabang

Een populaire en inmiddels vrij iconische boottrip is die per lange houten ‘slow boat’ van Huay Xai naar Luang Prabang (of andersom). De tocht duurt twee dagen en voert je door een ongerept deel van Laos, stroomafwaarts op de Mekong.

 • Je overnacht in het riviergehuchtje Pakbeng, waar je ter plekke een kamer kunt boeken.
 • Boottickets zijn te koop in het centrum van Huay Xai. De pier ligt iets buiten het centrum. De boot vertrekt om 12.00 uur (al wordt er officieel vaak 10.30 uur aangehouden).
 • Kom op tijd, want een zitplek is niet gegarandeerd! Er zijn ook luxere boottrips te boeken, lees meer in ons artikel over Mekong cruises in Laos.
Slow boats bij Pakbeng

Slow boats bij Pakbeng.

Tip: georganiseerde Thailand-Laos reizen die de boottocht van Huay Xai naar Luang Prabang in hun programma hebben vind je o.a. hier bij Djoser, ANWB Vakanties en Van Verre. Of stel je eigen Thailand-Laos combi samen met de bouwstenen van Riksja Thailand.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Huay Xai reiservaring

 • Bob van den Broek op 28-10-2017

  “Vertrekplaats voor de Slowboat”

  Huay Xai wordt veel gebruikt als vertrekplaats voor de slowboat. Het was voor ons de eerste kennismaking met Laos en het contrast met Thailand was dan ook direct te zien. We wilden Laotiaans geld pinnen, maar dit lukte niet echt goed in deze grensplaats. Uiteindelijk na wat rondvragen is het gelukkig wel gelukt om te pinnen. Verder vonden wij Huay Xai wel gezellig, maar er was niet veel te zien of te doen. Wel was het 's ochtends lekker om eindelijk weer goed stokbrood te eten. Verder kun je aan alles merken dat men het gebruikt als tussenstop.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Huay Xai reiservaring en tips!

Ben jij in Huay Xai geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief