Mekong cruise in Laos: met de slowboat van Huay Xai naar Luang Prabang!

Mekong cruise in Laos: met de slowboat van Huay Xai naar Luang Prabang!

Een cruise op de Mekong is de perfecte manier om de natuurpracht van Laos op een relaxte manier te bewonderen. Het land vaart aan je voorbij, lokale kinderen spelen aan de rivieroever.

Door , laatst bijgewerkt op 7 oktober 2023
6 minuten lezen

Waar staat de Mekong cruise om bekend?

De meest geliefde route voor een langere boottocht in Laos is die van Huay Xai (aan de Thaise grens) naar Luang Prabang. Andersom kan trouwens ook, maar wordt minder vaak gedaan. Voor de route over de Mekong rivier zijn drie opties: de bij backpackers geliefde ‘slow boat’, de snelle maar oncomfortabele speedboot of een wat luxere ‘cruise’. De speedboot raden we je niet aan, omdat er vrij veel ongelukken mee gebeuren. Wil je toch het risico nemen? Vergeet dan zeker je oordopjes niet. Je bent dan in circa 7 uur over.

De andere boten doen de tocht in twee dagen, met overnachting in het geïsoleerde rivierdorpje Pakbeng. Alle boten vertrekken vanuit het kleine haventje bij Huay Xai, dat iets meer dan een kilometer buiten het dorp ligt, en komen uiteindelijk aan bij de pier net buiten Luang Prabang.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Met de slowboat van Huay Xai naar Luang Prabang

De zogenaamde ‘slow boat’ is de populairste en best betaalbare optie om van Huay Xai naar Luang Prabang te reizen. Het is een lange, dunne, houten boot, zeer basic en met autozetels als zitjes. Er is plaats voor ongeveer 100 passagiers. Zorg dat je op tijd klaarstaat zodat je een plekje kunt zoeken verder weg van de luide motor. Kaartjes koop je het beste ter plaatse in Huay Xai (via tourbureaus betaal je altijd meer). Deze kosten omgerekend ongeveer €25 om tot Luang Prabang te reizen.

 • De eigenlijke tocht neemt twee dagen in beslag: na ongeveer zeven uur varen stop je de eerste dag in het dorpje Pakbeng, een gehuchtje aan de rivier in de middle of nowhere. Hier breng je de nacht door: je kunt ter plekke een hotel of guesthouse uitzoeken of er een van te voren reserveren (tip: The Sanctuary Pakbeng Lodge of het gunstig gelegen Mekong Riverside Lodge).
 • De volgende dag vaar je nog eens zo’n zeven uur naar Luang Prabang. Het is aangeraden om zowel in Huay Xai als Pakbeng je eigen eten en drinken in te slaan, want het aanbod op de boot is beperkt.
Slow boat op de Mekong rivier

Slow boat in de buurt van Luang Prabang. Foto door Alfons Taekema.

Cruisen van Huay Xai naar Luang Prabang

Om te beginnen: stel je niet te veel voor bij een ‘cruise’ in Laos, want het zijn geen luxueuze cruiseschepen met zwembaden en casino en al. Maar: de rivier-cruiseboten zijn wel een stuk comfortabeler dan de vaak volle, winderige slow boats. Je hebt keuze uit twee opties: een vrij basic cruise en een echt luxueuze cruise.

 • De eerste cruise wordt aangeboden door maatschappijen zoals de Mekong Smile Cruise of ‘The Nagi of Mekong’. Kaartjes kosten zo’n €125 à €150 per persoon, dat is inclusief overnachting in Pakbeng, tweemaal een lunch op de boot en transfer van en naar de piers.
 • Ook de basic cruise is al heel wat comfortabeler dan de slow boat: er is een modern toilet aan boord, de stoelen zijn zachter en er zijn veel minder mensen aan boord (bij Mekong Smile Cruise bijvoorbeeld maximaal 30). Onderweg stop je een paar keer, onder meer in een lokaal dorpje en bij de Pak Ou-grotten.
Mekong Smile Cruise Mekong Smile Cruise

Foto’s via Mekong Smile Cruise.

Als geld geen probleem is, kun je kiezen voor de luxere cruises van Luang Say. Kaartjes kosten tussen de €350 en €500 (afhankelijk van het seizoen) voor de tweedaagse tocht van Huay Xai naar Luang Prabang of andersom. De prijs is inclusief drinken, ontbijt, lunch (2x) én diner, plus een overnachting in de vrij luxe Luang Say Lodge bij Pakbeng. Aan boord is altijd een Engelssprekende gids aanwezig die veel kan vertellen over de stops onderweg. Er zijn twee westerse toiletten op de boot. Je kunt bij Luang Say trouwens ook kiezen voor een programma van meerdere dagen en overnachtingen.

Mekong Cruise Luang Say Mekong Cruise Luang Say Mekong Cruise

Luang Say cruise.

Pakbeng

Pakbeng ligt vrij geïsoleerd in een ongerept deel van Laos. Anders dan hotels, guesthouses en wat restaurantjes en barretjes is in Pakbeng weinig te beleven: het is echt een ‘doorgangsplaatsje’ waar alleen in de avonduren reizigers zijn. Alle elektriciteit wordt voorzien door een generator die meestal pas rond 17:00 uur begint te werken. Tot dan heb je dus geen airconditioning en wifi, maar eigenlijk kent het dorpje ook alleen ná die tijd pas bezoekers.

Slow boats bij Pakbeng

Slow boats bij Pakbeng.

Mekong Cruise Laos – Hoe kom je er?

Als je vanuit Tha naar Huay Xai wil gaan neem je eerst de bus vanuit Chiang Rai naar Chiang Kong, dit dorpje ligt op zo’n dertilandien kilometer van de grensovergang.

 • Zeg tegen de buschauffeur dat je de grens wil oversteken naar Laos en dan zet hij je op vijf kilometer van de grenspost af. Van hieruit neem je een tuk-tuk naar het immigratiekantoor om uit te stempelen, waar je de bus neemt om de eigenlijke grens via de nieuwe Friendship Bridge 4 over te steken.
 • Aan de overkant kun je in het immigratiekantoor in Laos een visum voor 30 dagen krijgen. Deze kost €35 en je moet een pasfoto meebrengen. Met je visum eenmaal op zak, neem je de tuk-tuk naar Huay Xai, dat tien kilometer verder ligt.

Vanuit andere steden in Laos gaan er dagelijkse bussen naar Huay Xai, onder meer vanuit Vientiane, Luang Prabang, Luang Namtha en Udomxai is het stadje over de weg te bereiken. Vanuit Vientiane is het ook mogelijk om te vliegen naar Huay Xai.

Tip: georganiseerde Thailand-Laos reizen die de boottocht van Huay Xai naar Luang Prabang in hun programma hebben vind je o.a. hier bij Djoser, ANWB Vakanties en Van Verre. Of stel je eigen Thailand-Laos combi samen met de bouwstenen van Riksja Thailand.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

11 Mekong cruise reiservaringen en tips

 • Michelle van Beek op 09-05-2019

  “Mooie trip, overnachting in Pakbeng voelde niet veilig ”

  Wij hadden helaas pech dat we vrij achterin de boot zaten dichtbij de motor, deze maakt nogal veel lawaai en stonk soms ook. Verder natuurlijk prachtige natuur om je heen en is het ook wel echt een aanrader om te doen. Ook leuk om te zien hoe locals langs de Mekong wonen. Wij overnachtten alleen in Pak Beng, dit voelde niet veilig aan. Iedereen is hier maar 1 nacht en vaart dan weer door, dit weten de locals ook. Meerdere mensen op onze boot waren de volgende ochtend wat 'kwijt'.

 • Nathalie Nagtegaal op 17-04-2019

  “Mooie relaxte trip ”

  Op de dag dat wij aankwamen bij de boten, had ik er een zeer hard hoofd in. Ik dacht: Dit kan niet serieus zijn. De boten zijn oud en er zitten genoeg locals op de boot. Uiteindelijk super blij dat we dit gedaan hebben. 2 dagen relaxen in een boot over de mekong met nieuwe mensen om je heen. Iedereen heeft eten/drinken en anders kan je op de boot wat kopen. Eerste moment in onze trip dat we beetje tot rust kwamen.

 • J. Jaspers op 16-04-2019

  “Boothangen met de locals”

  Een heel mooie en relaxte ervaring van twee dagen in een slowboat, een lange motorboot die je van de grens van Thailand en Laos naar Luang Prabang brengt. Het mooie aan de reis is dat je niet alleen met toeristen op de boot zit, maar ook met locals. Onderweg zie je prachtige landschappen, mensen die langs de oever van de Mekong wonen en werken, kinderen die spelen, en hier en daar wat waterbuffels. De heuvels in de mist zijn prachtig om te zien.
  Zorg ervoor dat je niet te ver naar achteren in de boot zit, want daar maakt de motor nogal wat lawaai.

 • Lieke van der Heiden op 30-11-2017

  “Luxe en ontspanning”

  Ik heb de luxe Mekong cruise van Luang Prabang naar Thailand gedaan. Heerlijk ontspannen zie je het Laotiaanse platteland en de natuur voorbij glijden. Een voordeel ten opzichte van de goedkope boten is dat je onderweg een paar stops maakt en zo nog iets meer van het land zien. Aanrader als je (net als ik) weinig tijd hebt in Laos en ontspanning nodig hebt.

 • Bartek vds op 21-11-2017

  “Slowboat”

  Leuk om een keer gedaan te hebben maar 2 dagen langzaam varen door een en al dezelfde natuur is best saai. Gelukkig hadden we veel leuke mensen aan boord dus dat maakte de reis wel aangenaam. Je moet het een keertje doen om het zelf te ervaren.

 • Wendy op 20-11-2017

  “Pak Ou (Buddha Cave)”

  Toeristisch, maar zeker ook indrukwekkend.
  Vanuit Luang Prabang is het niet moeilijk om een boottrip over de Mekong te regelen naar de Buddha Cave. Het uitzicht onderweg is mooi (en de verplichte stop bij de Whisky village is precies wat je ervan had verwacht). De grotten zelf zijn bijzonder, omdat ze helemaal vol staan met buddha's. Grote Buddha's, kleine Buddha's, houten en gouden, ze zijn er in alle soorten en maten. Voor de Laotianen is dit een heilige plaats, dus hou daar rekening mee.

 • Michel Bosch op 01-11-2017

  “Slowtravel op de slowboat”

  Vanaf Chinag Khong steek je de Mekong over en kom je in het dorp Huay Xai. Vanaf hier kan je een slowboat nemen die je in twee dagen naar Luang Prabang in Laos brengt. De slowboaten varen zoals de naam al aangeeft langzaam. Dat geeft je de mogelijkheid om uitgebreid te genieten van het uitzicht onderweg. In een langzaam tempo vaar je de Mekong af en je passeert allerlei dorpjes. Soms legt de boot hier aan om passagiers in en uit te laden. Ook komen er dan snackverkopers langs. In het dorp Pakbeng ongeveer halverwege stopt de boot en overnacht je ergens in een ter plekke uit te kiezen guesthouse. Keuze genoeg. De volgende dag ga je weer verder. Onze slowboat had behoorlijk harde banken. Je kunt een kussentje maken van een fleecevest dan zit je wat beter. We zagen onderweg soms ook een speedboat voorbij komen. Dit is het alternatief. In een grote snelheid racen deze boten over het water. Het is wel snel maar ook gevaarlijk, er schijnen regelmatig ongelukken mee te gebeuren. Bovendien zit je non stop in de spetters en de herrie van de boot. Ga lekker onthaasten op de slowboat en geniet van de mooie natuur onderweg.

 • Tanja Peeters op 01-11-2017

  “Jurassic park ”

  Een beetje met een chagrijnige mood ging ik 2 dagen de Mekong op met de boot. Overgehaald door een vriendin waarmee ik reisde. Wat ga ik twee dagen in een klein bootje doen? Ik kan nog niet eens 3 uur op een stoel zitten. Maar wat was het mooi. Mijn chagrijnige mood sloeg al snel om naar een blije en tevreden mood. Een prachtige omgeving waarbij het lijkt alsof je in de film van Jurassic park bevind. Een bijzondere ervaring!

 • S.D. op 31-10-2017

  “Leuk voor een dag!”

  Varen over de Mekong met een slowboat. Leuk voor een dag, maar zeker niet voor 2 dagen. Een dag lang op een houten bankje zitten is prima te doen aangezien er veel bekijks was. De omgeving is echt prachtig! De dag erna had ik het eigenlijk wel gezien. Misschien ook omdat we in een overvolle boot zaten. Onderweg werden er namelijk locals opgepikt (met een bende bagage) waardoor de boot wel heel erg zwaar werd. We konden niet eens meer normaal de bocht door aangezien er anders water in de boot kwam. Niet altijd heel veilig dus.

 • Bob van den Broek op 29-10-2017

  “Wat een mooie natuur”

  Vanuit Chiang Rai in Thailand zijn we naar Laos gegaan, naar Huay Xai. Vanuit Huay Xai hebben we de slowboat gepakt. Deze tocht duurt 2 dagen. De eerste dag gaat naar Pakbeng en daarna ga je naar Luang Prabang. Doordat wij eerst Thailand bezocht hadden, was dit een mooie manier om bij te komen van het drukke reizen. Op de boot kun je prima relaxen, je moet er wel voor zorgen dat je een goede plek krijgt, want anders kun je heel krap zitten. Verder is er aan boord onder andere koffie en ander drinken te krijgen. Het is wel slim om vantevoren wat stokbrood mee te nemen (ja, dat hebben ze in Laos, ideaal!).

  Pakbeng is verder niet heel spannend, maar dit wordt eigenlijk alleen gebruikt om te eten, te slapen en ontbijt te scoren. Onderweg zie je verder veel kleine ''dorpjes''. Hier komen dan kleine kindjes naar de pier rennen om te zwaaien. Verder is de tocht magisch, zolang je van natuur houdt. Het bruine water, de blauwe lucht en overal groene planten. Dat is hetgene dat je ziet. Geen vogels gek genoeg.

  De slowboat is echt een aanrader!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Mekong cruise reiservaring en tips!

Ben jij in Mekong cruise geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief