Reiservaringen Macedonië, reisverhalen & tips over Macedonië

Macedonië essentials

Beste reistijd: Mei t/m september
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 3 uur
Richtprijs retourticket: € 250
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. hepatitis B, rabiës. Meer info of een afspraak maken kan hier.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Macedonië

Macedonië is een nog redelijk onontdekt en betaalbaar Europees vakantieland. Het land heeft een trotse cultuur met mooie historische steden en vooral veel prachtige natuur: groene bergen en diepe meren, waarvan de meren van Ohrid, Prespa en Dojran de bekendste zijn. Macedonië is tevens een geschikte bestemming voor outdoorfanaten. Met een afmeting van zo’n 60% van Nederland kun je in een korte tijd veel van het land zien. Prijzen zijn er relatief laag en de mensen vriendelijk.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Macedonië

Citytrip naar Skopje

Skopje

De hoofdstad van Macedonië, Skopje, heeft een historisch hart met een vleugje moderniteit. Vanwege het kleine formaat, kun je in korte tijd alle highlights bezoeken, waaronder vele historische gebouwen uit het Ottomaanse en Byzantijnse rijk. Ondanks diverse verwoestende aardbevingen in het verleden zijn er vele bezienswaardigheden bewaard gebleven, zoals het oude fort, de brug uit de 15e eeuw, de Sveti Spas kerk en de oude Turkse bazaar. De moderne clubs, bars en galerijen zorgen er mede voor dat deze stad voor jong en oud boeiend is.

Meer van Ohrid

De best bezochte bestemming van Macedonië is de stad Ohrid, ‘het Jeruzalem van de Balkan’. Bezoek de stad buiten de zomermaanden om de hordes toeristen te ontlopen. Het oude gedeelte van Ohrid is gezellig en biedt een aantal historische kerken. Het bekende Ohridmeer ligt aan de stad en is zo’n 3 miljoen jaar oud. Met een diepte van 300 meter is het een van de diepste meren van Europa. Het heeft spiegelglad water en is omgeven door mooie, onaangetaste natuur. Net buiten het centrum ligt het fort van Ohrid, vanwaar je vergezichten over de beboste gebieden hebt.

Outdoor: actief in zomer en winter

In Macedonië vind je diverse gebieden om te hiken, bergbeklimmen, mountainbiken of skiën. Een populaire regio is Kloof Matka, waar je niet alleen kunt bergbeklimmen, maar ook watersporten kunt doen op het Matkameer. Ook mooi is Mavrovo National Park. Hier kun je prima (en goedkoop) skiën. Met een hoogte van 2.764 m is de Golem Korab de hoogste bergpiek van het land.

< Lees minder

12 Macedonië reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

7,8

Op basis van 12 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8,3

  • Gastvrijheid: 8,5

  • Natuur: 8,7

  • Stranden: 6,3

  • Eten: 7,5

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Macedonië.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 8,2

    16 landen bezocht
    2 reviews
    4 waarderingen

    “Veelzijdig land”

    Geplaatst 12-01-2018 • gereisd augustus 2015 • 1 week lang • met partner • zonvakantie

    Mooi land dat veel te bieden heeft. Wij hadden voor Macedonië gekozen omdat het een land in opkomst is en dus nog niet vol met toeristen zit. We wilde graag wat van het land zien en hebben daarom verschillende excursies gedaan. Dit raad ik ook echt aan omdat het te mooi is om alleen aan het zwembad te liggen. Als eerste zijn we naar St. Naum geweest met de boot. Wij zijn meer natuurmensen dan cultuur dus de kerk vonden wij minder interessant dan het tochtje in de boot. Het water is hier zo helder en schoon dat je het kunt drinken heel bijzonder. Dit geldt trouwens ook voor het meer van Ochrid.

    Verder hebben een excursie naar de bergen geboekt. Hierbij ga je met een aantal jeeps de bergen in waar je een prachtig uitzicht hebt over zowel Macedonië, Griekenland als Albanië. Als laatste excursie zijn we een dag naar Albanië geweest. Dit is een totaal ander land. Vele resorts en bedelende kinderen. Ik vond dit geen prettig land. De mensen waren niet vriendelijk wat in Macedonië juist wel is. Ik vond het wel interessant om de verschillen met Macedonië te zien. De krottenwijk in Albanië was wel bijzonder om te zien. Een wijk waarin mensen wel 100 jaar terug in de tijd leven.

    Wij hebben ervoor gekozen om geen dagexcursie naar Skopje te doen omdat we ook gewoon een relaxte vakantie wilde hebben waarbij we lekker aan het meer konden liggen. Maar er is dus genoeg te doen!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Macedonië:

    Ochrid • de bergen • St. Naum

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 9
    • Stranden: 6

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,2

    35 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “"Land in ontwikkeling"”

    Geplaatst 29-11-2017 • gereisd november 2014 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Macedonië ontwikkelt zich snel. Een vrij arm land met potentie als het gaat om natuur, toerisme en recreatie. In Skopje mengt het communisme, zichtbaar in de megalomane bouwstijl zich met het historische uit de tijd van Alexander de Grote. Zodra je echter op weg gaat naar de Bulgaarse grens verandert het land en opent het zich voor je. Bergen en natuurschoon afgewisseld met arme dorpjes op weg naar de 21e eeuw. Goedkoop en heerlijk is het eten. Beren, wolven everzwijnen lopen er nog vrij rond in de bergen. Een oud stukje Europa uit de vorige eeuw! In het zuiden is het wat toeristischer rond het meer van Ohrid. Een populaire vakantie bestemming.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Macedonië:

    Skopje • national park Mavrovo • Meer van Ohrid

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: 6

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    35 landen bezocht
    26 reviews
    11 waarderingen

    “Mooi stukje Europa”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd juli 2015 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Mooi land! We begonnen onze reis in Skopje, de hoofdstad van Macedonië. Een bijzondere en aparte stad. Het centrum voelde voor ons een beetje als 'nep' aan. Dit komt door de gebouwen die historisch moeten lijken, maar nog niet zo oud zijn. De gebouwen zijn enorm best decadent met alle pilaren. De sfeer in Skopje misten we een beetje. Skopje heeft weinig gezellige kleine straatjes.

    Meer van Ohrid
    Na 2 dagen zijn we doorgereden naar Ohrid, oftewel het Meer van Ohrid. Hartstikke leuk stadje! En dus ook zeker een aanrader. Het is gelegen aan het prachtige meer. Wij hadden een appartementje geboekt met een balkonnetje, en vanuit ons balkon hadden we uitzicht over het mooi en het stadje. En dat voor 26 euro per nacht. Het prijsniveau ligt relatief laag, vooral vergeleken met landen als Kroatië. Bij het meer van Ohrid kun je je makkelijk een paar dagen vermaken, maak een wandeling naar de bekende kerkjes en kloosters, gelegen aan het water. Bezoek het museum 'Bay of Bones' en relax een paar dagen op de strandjes.

    Bereisbaarheid
    Over het algemeen waren de wegen relatief goed. Maar het is en blijft opletten, sommige stukken van de wegen zijn niet altijd even veilig. Denk aan vangrails die ontbreken bij een afgrond en bruggen die er niet al te veilig uitzien. Maar toch waren we verrast door de wegen, we hadden het erger verwacht.

    Ik denk dat Macedonië, en met name Ohrid, best toeristisch kan worden. Ik zou dus niet te lang wachten;)

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Macedonië:

    Meer van Ohrid • Oude stad van Ohrid • Skopje

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 8
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,6

    6 reviews
    1 waardering

    “Mijn reis door Macedonië ”

    Geplaatst 22-11-2017 • gereisd augustus 2015 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Macedonië is daadwerkelijk de parel van de Balkan. Het meer van Ohrid is een prachtig meer met superhelder water. Langs de kust van dit meer zitten heel veel leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Ook is de oude binnenstad van Ohrid heel leuk. Het Engels van de Macedoniërs is nog best goed en op het gebied van gastvrijheid zijn ze ook zeker niet slecht!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Macedonië:

    Oude stad van Ohrid • Meer van Ohrid • Skopje

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 7
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,2

    35 landen bezocht
    28 reviews
    3 waarderingen

    “Zo dichtbij en zo onbekend; een echte verrassing!”

    Geplaatst 15-11-2017 • gereisd juni 2017 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Wat een prachtig land is dit!
    De natuur is mooi, de mensen zijn extreem vriendelijk en behulpzaam, het is goedkoop, echt de ideale bestemming!
    Wij zaten in Struga, aan het meer van Ohrid. Een prima uitvalsbasis om ook de rest van het land te zien. In Struga huur je een fiets (of auto), of je pakt de lokale bus om naar Ohrid te komen. Een oud stadje. Super gezellig en heel veel te doen en te beleven. Enige minpunt vond ik, dat het wel heel erg is ingesteld op toeristen. En dan met name Nederlandse toeristen! Bij sommige winkels en restaurants staat alles in het nederlands aangegeven en sommige locals spreken zelfs onze taal. Voor mij een reden om deze plaatsen te mijden, maar ik kan me voorstellen dat dat voor anderen juist zou gelden als een pluspunt. Niettemin is Ohrid zeker het bezoeken waard. We zijn ook zelf naar Bitola geweest, een plaats waar Romeinse opgravingen zijn gevonden. Ik heb nog nooit zo veel en zulke mooie mozaiekvloeren bij elkaar gezien. Echt geweldig! Het "modernere" centrum van Bitola is ook erg leuk. Hier geldt zien en gezien worden. Gewoon lekker op een terrasje gaan zitten en mensen kijken.
    We hebben vanuit Struga ook een dagtocht gemaakt naar de hoofdstad Skopje. Wederom gewoon de bus gepakt. Hoewel de communicatie moeilijk was, omdat de chauffeur geen Duits of Engels sprak, was het toch een aangename rit. Met handen en voeten maakten we elkaar van alles duidelijk. Prima geregeld! Skopje zelf is een bizarre plek. Na de aardbeving in 1963 is een groot gedeelte van de stad verwoest. Langs de rivier zijn er enorm grote "pracht-en-praal' gebouwen neergezet. Dat moet een vermogen gekost hebben. Daarachter ligt de Ottomaanse wijk met leuke smalle straatjes, kleine winkeltjes en heerlijke restaurantjes. Als je daar dan weer verder loopt, kom je in een vervallen wijk terecht. Half ingestorte gebouwen, kapotte ramen, viezigheid, echt armoede. Het contrast met de promenade langs de rivier had niet groter kunnen zijn. Heel bizar.
    Een ander uitstapje (prima zelf te regelen in de haven van Ohrid) is het klooster van St Naum. Heel mooi gelegen aan het meer en zeker een must-do als je in Macedonie bent. Maak hier ook een boottochtje naar de bronnen van het meer. Adembenemend mooi!
    Het land heeft me echt positief verrast. We gingen hierheen als "tussendoor-vakantie", maar het heeft onze verwachtingen overtroffen. Echt een Topbestemming!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Macedonië:

    Skopje • St. Naum • Oude stad van Ohrid

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,0

    15 landen bezocht
    14 reviews
    8 waarderingen

    “Prachtig land”

    Geplaatst 30-10-2017 • gereisd juli 2016 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Macedonië is een zeer verrassend land, voordat ik er heen ging had ik nooit verwacht dat dit een van mijn favoriete landen uit Europa zou worden. Mijn uitvalbasis voor de vakantie was Struga, een klein dorpje naast Ohrid. Dit is zeker een aanrader, het is wat kleiner dan Ohrid, het eten is spotgoedkoop (2 euro voor een hoofdgerecht) en het ligt maar 20 minuutjes met de bus van Ohrid af. Verwacht echter geen luxe, het is namelijk geen rijk land. De mensen zijn echter ontzettend vriendelijk, ze doen ontzettend hun best om het je naar je zin te maken. Het eten was niet mijn favoriet, maar als je een echte vleesliefhebber bent dan is dit echt een ideale plek, je krijgt namelijk standaard 2 stukken vlees.

    Struga is tevens de perfecte basis voor uitstapjes. Het is een aanrader om georganiseerd een dorpentocht te doen, je ziet dan het echte leven van de Macedoniërs en komt op plekken waar je zelf niet zou komen. Verder zou ik sowieso naar Ohrid gaan, vele mensen pakken de taxi, maar met de bus ben je zo'n 40 cent kwijt en het is ook nog eens een beleving! Bezoek hier vooral het fort bovenop de berg, wat een prachtig uitzicht heb je daar! St Naum is ook echt een aanrader. Stap daar vooral in een van de bootjes, dan krijg je echt een schitterend uitzicht en zie je de indrukwekkende waterbronnen. Het is ook leuk om met een bootje over het meer te varen, een jeepsafari richting de bergen te doen, een dagtocht te maken richting Albanië en een van de nationale parken te bezichtigen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Macedonië:

    St. Naum • Oude stad van Ohrid • Struga

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,2

    2 reviews
    0 waarderingen

    “Heel mooi land”

    Geplaatst 26-10-2017 • gereisd juni 2017 • 1 week lang • met vrienden • zonvakantie

    Een land met veel cultuur en bezienswaardigheden! Prachtige wandelingen in de bergen gemaakt. De bevolking is erg trots op hun land en laten, dat graag zien . Het eten is ook heerlijk, veel groente gerechten ook. Het meer van Ohrid is een aanrader, kleine kiezelstrandjes en lekker zwemmen in het meer. Het is ook een heel goedkoop land.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Macedonië:

    Oude stad van Ohrid • Sveti Naum klooster • national park Mavrovo

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 10
    • Stranden: 6

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,5

    53 landen bezocht
    27 reviews
    4 waarderingen

    “Prima bestemming voor weekje”

    Geplaatst 19-10-2017 • gereisd juni 2017 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Niet zo voor de hand liggend om naar toe te gaan en kende ook niemand die er al was geweest. Maar dit is een prima bestemming om er even tussenuit te zijn voor een week. In een huurauto langs de hoogtepunten van het land met het toeristische Ohrid, de hoofdstad Skopje, mooie natuur en oude opgravingen. Heerlijk eten voor weinig en vriendelijk mensen in een land waar je nog grote stukken kunt rijden zonder iemand tegen te komen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Macedonië:

    Skopje • Oude stad van Ohrid • Bitola

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 5,8

    22 reviews
    4 waarderingen

    “Teleurstelling”

    Geplaatst 06-01-2017 • gereisd juli 2015 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Ze zeggen een land in opkomst. Ik vond het behoorlijk amateuristisch. Ze denken dat toeristen graag toeristenhappen willen eten waardoor wij geen authentieke maaltijd hebben kunnen vinden. Ze spreken ook weinig Engels waardoor je ook niet echt duidelijk kan maken waar je naar op zoek bent. Ik zou hier niet nog een keer naar toe gaan.

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 6
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 6
    • Eten: 4
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,2

    1 review
    0 waarderingen

    “Macedonië, een land vol bezienswaardigheden”

    Geplaatst 03-01-2017 • gereisd augustus 2014 • 2 weken lang • met vrienden • zonvakantie • met TUI

    Niet iedereen zal snel een keuze maken voor Macedonië als vakantieland. Maar, ik raad het jullie toch écht allemaal aan. Macedonië is een land met veel natuur en cultuur. In de zomer zijn wij naar het meer van Ohrid afgereisd en hebben daar een fantastische vakantie gehad. Op een van de eerste dagen hebben wij een prachtige wandeling gemaakt door de oude stad, we begonnen met een boottochtje over het meer van Ohrid en hebben daarna 11 km door de oude stad gewandeld. Echt waanzinnig! Daarnaast hebben we tijdens deze reis een lokale bus gepakt om St. Naum te bezoeken, het water is daar kraakhelder en ze serveren er heerlijke wijnen. Daarnaast hebben wij een auto gehuurd zodat we de rest van Macedonië konden bekijken. We zijn via het binnenland naar de grens van Bulgarije gereden om daar de hoogste waterval van Europa te bekijken (aanrader!), we hebben een wijnboerderij bezocht en zijn naar de hoofdstad Skopje geweest. Skopje is echt het Las Vegas van Europa.

    Het eten was jammer genoeg het enige minpunt van deze reis. Je moet goed zoeken naar een goed restaurant. Tip: vraag lokale bewoners naar goede restaurants en welke gerechten je moet nemen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Macedonië:

    Smolarski Vodopad • Oude stad van Ohrid • St. Naum

    Mijn Macedonië beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 5
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Macedonië reiservaring!

Ben jij onlangs in Macedonië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Macedonië vakanties en accommodaties

Goedkope vliegtickets Macedonië

Vergelijk hotelprijzen Macedonië