Reiservaringen Montenegro, verhalen & tips over Montenegro reizen

Montenegro essentials

Beste reistijd: Mei t/m september
Visum nodig? Nee
Minimum vliegduur: 4 uur
Richtprijs retourticket: € 225
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A, evt. BMR, hepatitis B, rabiës. Meer info of een afspraak maken kan hier.


Deel jouw reiservaring!

Vakantie Montenegro

Nog niet zo lang geleden was Montenegro ‘gevaarlijk’, nu is het kleine Balkanlandje (met nog geen 700.000 inwoners) een veelbesproken opkomende reisbestemming, en hip en happening onder de rijken. Montenegro is mooi en overzichtelijk, met schitterende ruige gebergtes en kustlijnen. Ga mountainbikend naar de pelikanen bij het Skadarmeer, raft door de diepste kloof van Europa, hike door een van de laatste stukken oerbos in het Biogradska National Park en zet jezelf op de foto met de oudste boom van Europa: een olijfboom van meer dan 10 m in omtrek. En: kijk stinkendrijke aapjes in een van de mondaine havenplaatsen.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Montenegro

Podgorica en omgeving

De Montenegrijnse hoofdstad is Podgorica. Het centrum bezit enige West-Europese allure, maar daarbuiten is het vooral een stad met lange, grauwe boulevards. Niet ver van Podgorica ligt de grootste aaneengesloten wijngaard van Europa: de 13.jul-Plantaže. Verder is het nabijgelegen Virpazar een leuk dorpje om centraal Montenegro te leren kennen. Ontdek de omgeving van Podgorica en het Skadarmeer tot Bar en Ulcinj aan de kust. Aanrader is de wijnroute door Crmnica met een uitgestrekt terrein vol druivenstokken.

Fjord: de Baai van Kotor

Baai van Kotor

Het meest zuidelijke fjord ter wereld, de Baai van Kotor, is een van de mooiste baaien op aarde. Vanaf de ‘ingang’ gaat de baai zo’n 25 kilometer landinwaarts. Vaar van Porto Montenegro, de luxueuze jachthaven van het stadje Tivat, door de smalste doorgang, Verige, naar het pittoreske Perast. Je kunt via de hoofdweg of via lokale dorpsweggetjes de hele baai rondrijden. Gemarkeerde wandelpaden voeren op een zekere hoogte door de Baai van Kotor.

Het Adriatische Monaco: Sveti Stefan

Voor de kust van Montenegro, op een paar kilometer afstand van de stad Budva, ligt het eiland Sveti Stefan. Ooit was het een vissersdorp, maar halverwege de vorige eeuw is het eiland omgebouwd tot hotelresort, compleet met casino. Het is een van de meest bekende en prestigieuze plaatsen in het land, icoon van het luxe Montenegro.

< Lees minder

7 Montenegro reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

8,3

Op basis van 7 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8,3

  • Gastvrijheid: 8,3

  • Natuur: 9,0

  • Stranden: 8,4

  • Eten: 7,7

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Montenegro. Deel jouw ervaring met Montenegro en maak iedere week kans op ons boek ‘De Wereld in 27 Vakantiedagen’ t.w.v. €14,95!

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 8,4

    35 landen bezocht
    34 reviews
    8 waarderingen

    “Overweldigende natuur, prachtige baaien en heerlijke stranden”

    Geplaatst 02-12-2017 • gereisd augustus 2017 • 1 week lang • met familie • zelfstandig

    Van alle Balkan landen die wij hebben bezocht, vonden wij Montenegro de meest toeristische. De stranden zijn doorgaans beter ontwikkeld en hebben veelal meer faciliteiten. De prijzen liggen hierdoor ook wat hoger dan in de omringende landen; onder andere taxichauffeurs durven meer te vragen voor een rit. Opmerkelijk vonden wij het daarom wel dat de bevolking niet overal de Engelse taal (goed) beheerst.

    Wij zijn vanuit Belgrado met de trein naar Bar gereisd, wat een spectaculaire treinrit van bijna 14 uur was. Onderweg viel ons vooral de overweldigende natuur van Montenegro op. Prachtige berglandschappen passeerden ons de revue, voordat wij Bar met haar heerlijke strand bereikten. Bar is een havenplaats die je voornamelijk voor het strand aandoet.

    Kotor was onze volgende bestemming in Montenegro. Wanneer je eenmaal in de baai van Kotor staat, snap je onmiddellijk waarom cruiseschepen deze haven aandoen. Wij verbleven overigens twee nachten in een bergdorpje in de buurt, waar wij een gedeelte van een villa met zwembad hadden gehuurd. Een prima uitvalsbasis voor Kotor en het strand. Op aanraden van onze taxi chauffeur hebben wij dagje doorgebracht in Lustica Bay, waar je eveneens een prachtige baai vindt die goed bereikbaar is vanaf de gelijknamige beach club.

    Heel relaxed van Montenegro vonden wij dat je er gewoon met de euro kunt betalen en je even niet met moeilijke wisselkoersen hoeft te rekenen. Over het algemeen is de Montenegrijnse bevolking erg vriendelijk en zeer behulpzaam.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Montenegro:

    Kotor • Lustica Bay • Bar

    Mijn Montenegro beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 8
    • Stranden: 9

    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 10 december 2017 10:20

      Hallo Jacqueline, Wij zijn ons ook aan het oriënteren op een soortgelijke vakantie. We willen ook graag de treinreis doen van Belgrado naar Bar. Mag ik vragen hoe jij dit georganiseerd hebt? Heb je dit zelf geregeld? Deden jullie de treinreis in een keer of overnachten jullie op tussenstops? Ik hoor heel graag van je :) Groeten Aniek

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,2

    35 landen bezocht
    26 reviews
    2 waarderingen

    “Verrassend en chaotisch ”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd augustus 2016 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Montenegro is compact, heeft de prachtige kust van Kroatië, maar is nog niet zo toeristisch. En dat is waarom wij Montenegro heel erg leuk vonden. Wij verbleven een weekje in Budva, een historisch en sfeervol stadje. Bijzonder mooi stadje met gezellige kleine steegjes en leuke restaurantjes en pleintjes! Toen wij er waren was het Sea Dance Festival (net buiten Budva) bezig, wat wij ook hebben bezocht. Hierdoor was het druk in Budva zelf. Veel hotels en appartementen zaten vol en het was chaotisch. Wij hadden via booking.com een hostel geboekt, maar zijn twee keer verhuisd omdat er misverstanden waren (zo waren er overboekingen). Het is lastig communiceren met de lokale bevolking omdat zij amper tot geen engels praten. Maar dit maakt zo'n vakantie natuurlijk ook wel weer avontuurlijk.

    Sveti Stefan
    Vanuit Budva ben je in een half uurtje/drie kwartier met de auto bij het bekende schiereilandje Sveti Stefan. Natuurlijk hartstikke fotogeniek en bijzonder en daarom ook toeristisch. Je kunt alleen het eilandje op als je reserveert voor een lunch of een diner bij een duur restaurant. Dat is jammer.. toch hebben we hier ons wel een middag kunnen vermaken, op de mooie maar drukke stranden die voor het schiereilandje liggen.

    Bereisbaarheid
    Het verkeer is chaotisch, dit kwam natuurlijk ook wel door het festival. Maar het is wel opletten. Het beste kun je hier reizen met een eigen auto. Sowieso raad ik het aan om een rondreis door de Balkan te maken met je eigen auto of een huurauto. Op die manier ben je het meest flexibel en zie je het meeste.

    Ook kan het ontzettend heet zijn in Montenegro, maar gelukkig is het gelegen aan de mooie Adriatische zee;). Het festival was grotendeels 's nachts (het festival is trouwens ook echt een aanrader). Naar horen zeggen heeft Montenegro ook een mooi binnenland met prachtige natuur. We willen graag nog een keer dit stukje Montenegro ontdekken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Montenegro:

    Sveti Stefan • Budva • Kotor

    Mijn Montenegro beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: 9

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,4

    34 landen bezocht
    26 reviews
    1 waardering

    “Natuur op zijn best en nog erg onbekend ”

    Geplaatst 27-11-2017 • gereisd augustus 2017 • 2 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Montenegro is in mijn ogen nog totaal niet touristisch waardoor het een top land is om te verkennen! Een auto huren is de beste optie om het land te verkennen aangezien het op de wegen totaal niet druk is en je de mogelijkheid krijgt om op plekken te komen waar je nier veel touristen tegen zult komen. In de zomer is het er lekker warm en langs de kust heb je hele mooie stranden en meren met prachtige bergen op de achtergrond. Als je het binnnenland intrekt wordt de natuur wat avontuurlijker met veel bossen, rivieren waar je kan raften en zelfs bergen waar je in de winter kan gaan snowboarden! Het land heeft eigenlijk alles! De lokale mensen zijn erg gastvrij, nodigen je snel uit en bieden ook vaak wat aan! De wegen zijn goed aangelegd en alles was goed bereikbaar per auto (zelfs door de bergen). Tip: in het land is het legaal om te kamperen en door het warme weer is dit zeker een aanrader!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Montenegro:

    Kotor • Lovcen National Park  • Zabljak

    Mijn Montenegro beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 7
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,4

    6 reviews
    0 waarderingen

    “Reizen door Montenegro”

    Geplaatst 22-11-2017 • gereisd augustus 2017 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Montenegro is een land met een prachtige natuur.
    De baai van Kotor is een geweldig mooie plaats omgeven door bergen. Vanaf Zuid-Kroatië is het met openbaar vervoer ook prima te bereizen. Vele steden hebben klassieke binnensteden, waar voor een zachte prijs prima gegeten kan worden. Een ander voordeel is dat Montenegro gebruik maakt van de Euro.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Montenegro:

    Kotor • Herceg Novi • Budva

    Mijn Montenegro beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 10
    • Eten: 9
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,6

    20 landen bezocht
    26 reviews
    2 waarderingen

    “Prachtig, maar vreselijk openbaar vervoer”

    Geplaatst 20-11-2017 • gereisd augustus 2017 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Montenegro is een prachtig land, dat goed betaalbaar en nog niet heel toeristisch is. De stranden zijn erg mooi, de steden zijn gezellig, en de natuur is prachtig. Alle mensen zijn ook hartstikke aardig en gastvrij hier. Het is wel echt aan te raden om met de auto naar Montenegro te reizen. Wij zijn door Montenegro gekomen tijdens onze interrail reis met de trein, maar eenmaal aangekomen (oké, we waren slecht voorbereid) kwamen we Montenegro eigenlijk heel erg moeilijk weer uit. Er is maar 1 treinspoor dat in het land gaat, en eentje dat er weer uit gaat, waardoor we met de bus naar een ander dorp moesten, vanuit daar een taxi moesten pakken naar Budva en vanuit daar moesten we een nachtbus nemen richting Bosnië & Herzegovina. Niet erg handig dus, en dit kostte ons erg veel tijd. Ondanks dat alles is het wel echt een prachtig land.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Montenegro:

    Sveti Stefan • Bar • Budva

    Mijn Montenegro beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: 10

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,8

    28 landen bezocht
    6 reviews
    3 waarderingen

    “Montenegro heeft alles!”

    Geplaatst 19-07-2017 • gereisd juli 2015 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Montenegro is haast een dwergstaat. Je reist er zo doorheen. Wij kwamen met de trein vanaf Kosovo, grens overgangen zijn geen probleem hier. Montenegro heeft mij verrast in uitersten. Zo vond ik het binnenland prachtig. De natuur was mooi en ongerept. Er zijn maar een paar enkele dorpen in dit gebied en het voelt echt alsof je je waant in het onbekende. Hele gastvrije mensen, bijzonder gastvrij. We mochten van een Montenegrijnse familie op hun land slapen, maar dat was niet alles. Het vuur werdt al voor ons gestookt, grote varkens werden aan het spit geregen en de flessen Rakija kwamen al uit de tas. Ondanks de taalbarriere kan je heerlijk communiceren met de Montegrijnen.
    Aan de kust zie je een heel ander land. Grote stranden, luxe hotels, gigantische jachten in de haven, chique restaurant en aardig wat toerisme. Het is hier ook een stuk drukker en meer chaotisch. Voor een luxe vakantie zit je perfect aan de Montenegrijnse kust. Het is net Monaco.
    Ikzelf prefereer het binnenland, voornamelijk vanwege de gastvrijheid en het gevoel van het onbekende. De kust is ook heel mooi, maar voor mij niet langer dan een aantal dagen.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Montenegro:

    Mojkovac • Niksic • Kotor

    Mijn Montenegro beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 9
    • Natuur: 10
    • Eten: 8
    • Stranden: 8

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,6

    32 landen bezocht
    8 reviews
    2 waarderingen

    “Montenegro heeft ons verrast ”

    Geplaatst 29-10-2014 • gereisd juli 2014 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Een land dat zo klein is dat je er in één dag doorheen kunt rijden, maar ook veel variatie biedt. Stranden, bergtoppen, diepe kloven, natuurparken en sfeervolle dorpen en steden; Montenegro heeft ons verrast! Je kunt hier makkelijk één tot twee weken volmaken. Het land is nog niet heel bekend als een vakantiebestemming (op Budva en Kotor na), dus je kunt hier nog redelijk rustig en betaalbaar rondreizen.

    Omdat het niet mogelijk is om rechtstreeks vanuit Nederland naar Montenegro te vliegen, zijn we onze rondreis gestart in Dubrovnik, Kroatië. Vanuit daar de bus gepakt die ons in 3 uur naar Budva heeft gebracht. Een valse start want Budva is waarschijnlijk de meest overgewaardeerde toeristenplek van de hele regio. Budva is reuze populair onder Servische en Russische toeristen die de stad in zomer zo bijna overnemen. Denk hierbij aan mafiosi-achtige types, meisjes met iets te strakke neon jurkjes en een boulevard met casino's en clubs met laserlichten en Russische dance muziek. Skip Budva en ga naar Kotor, 20 km verderop. Een prachtige UNESCO-stad met een charmante en sfeervolle oude binnenstad. Voor 50 euro slaap je al in één van de - tot hotel omgebouwde - 13-eeuwse gebouwen, met een kamer die rechtstreeks uit Game of Thrones lijkt te komen. In de binnenstad zit ook een prima en betaalbaar hostel (Hostel Old Town) waar je tours kunt regelen. Beklim de San Giovanni-vesting en kijk uit over de schitterende baai. Vanuit Kotor kun je weer een hoop andere mooie plekken in Montenegro bezoeken, zoals Perast een liefelijk dorpje met een rustig strand en een mooi uitzicht op de baai en de twee eilandjes. Ook mooi de overweldigende natuur van het Durmitor National Park in het westen.

    De mensen in Montenegro zijn heel vriendelijk, ze zijn trots op hun land en vertellen er graag over. Laat je verassen en denk eens over Montenegro voor een korte Europese vakantie.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Montenegro:

    Kotor • Perast • Durmitor National Park

    Mijn Montenegro beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 8
    • Eten: 7
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Montenegro reiservaring!

Ben jij onlangs in Montenegro geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Montenegro vakanties en accommodaties

Goedkope vliegtickets Montenegro

Vergelijk hotelprijzen Montenegro