Córdoba (Spanje): álle bezienswaardigheden, info & verblijftips voor je vakantie!

Córdoba (Spanje): álle bezienswaardigheden, info & verblijftips voor je vakantie!

Córdoba is een van de culturele parels van Andalusië. De stad staat bekend om zowel zijn rijke geschiedenis als cultuur en architectuur. Toeristen komen dan ook graag naar Cordoba toe om de historische bezienswaardigheden, musea en eetgelegenheden te verkennen. Ook het groene gezicht van Córdoba weet velen te behagen. Ook een bezoek aan Córdoba brengen? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden & tips!

Door , laatst bijgewerkt op 31 augustus 2023
17 minuten lezen

Inhoud:

 1. Waar staat Córdoba om bekend?
 2. Is Córdoba leuk? Ervaringen van bezoekers!
 3. Wat is er te doen in Córdoba?
 4. Córdoba centrumb
 5. Córdoba bezienswaardigheden
 6. Mezquita Catedral de Córdoba
 7. Alcázar de los Reyes Cristianos
 8. Joodse wijk van Córdoba
 9. Patio’s in Cordoba
 10. Pleinen in Cordoba
 11. Wandelen over de Puente Romano
 12. Palacio de Viana
 13. Real Jardínes Botànico de Córdoba
 14. Musea in Córdoba
 15. De ruïnes van Al Madinah Al Zahra
 16. Klimaat Córdoba & beste reistijd
 17. Reizen naar Córdoba: hoe kom je er?
 18. VIDEO: Córdoba filmpje
 19. Leuke hotels & appartementen
 20. Vakantie Córdoba boeken?

Waar staat Córdoba om bekend?

Córdoba kent een lange geschiedenis, iets wat vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar is. Zo was Córdoba in de tiende eeuw de op één na grootste stad ter wereld en vormde het het centrum van de Spaanse moslimwereld. Uit deze glorieuze periode staan nog vele bouwwerken overeind, waarvan de enorme moskee Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Een andere bezienswaardigheid die het straatbeeld van Cordoba tekent is de Puente Romano. Deze brug stamt nog uit de Romeinse tijd.

Córdoba vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Córdoba vakantie aanbieders

Is Córdoba leuk? Ervaringen van bezoekers!

Córdoba is de minst bezochte stad is van de historische stedendriehoek (Sevilla – Cordoba – Granada) en misschien wel ten onrechte. Ook Córdoba heeft – naast bijzondere gebouwen – ook van alles te bieden: van gezellige pleinen tot intieme patio’s en van een bruisend nachtleven tot typisch Andalusische eetgelegenheden. Houd je wel van culinaire hoogstandjes? Dan moet je zeker ‘Rabo de Toro’ eens proberen: de bekende stoofpot van Córdoba met stierenstaart.

Uitzicht op Cordoba

Uitzicht op de grote moskee en Romeinse brug.

Ook op de Facebookpagina ‘Verslaafd aan Spanje’ zijn veel vakantiegangers het hiermee eens, al vinden veel de zomers in Cordoba wat (te) heet.

“Wat woon ik toch in een mooie stad! En dan niet alleen de Joodse wijk en de Mezquita, Córdoba is een stad om langer te verblijven dan 1 nachtje!

– Henk Meijer

“Een heel bijzondere Spaanse stad met veel historie. Niet te missen is de grote Moskee met in het midden een Rooms Katholieke kathedraal gebouwd.”

– Marcel Zoer, Enkhuizen

“Ben er ook twee keer geweest. Ook twee keer de Mezquita bezocht. Het blijft allemaal zo betoverend mooi. Zou ik zo nog weer eens naartoe gaan.”

– Tim Nieterau

“Wij zijn in 2012 geweest, maar na het lezen van De hand van Fatima van Ildefonso Falcones willen we graag nogmaals terug!”

– Anja Woltering-Jocker

“Absoluut het echte Spanje. Terrasjes, top restaurantjes, de koninklijke paardenstallen, etc. Dit MOET je gezien/ beleefd hebben.”

– Herman van Teylingen

“Met de kerst nog geweest, maar ik ga zeker nog een keer. Eén van de mooiste en gezelligste steden van Spanje. Me encanta Córdoba”

– Irma Bosch-Vonk, Herwijnen

straatbeeld met traditionele andalusische architectuur in de historische stad cordoba

Straat met traditionele Andalusische architectuur in Cordoba.

Wat is er te doen in Córdoba (& omgeving)?

Veel mensen bezoeken Córdoba als dagtrip tijdens een rondreis door Andalusië. Op zich best begrijpelijk, maar ook jammer: in Córdoba is van alles te zien en te beleven! Trek dus gerust 2 of 3 volle dagen uit voor een bezoek aan de bijzondere stad om alle pracht en praal in je op te nemen.

Córdoba centrum

In het historisch centrum van Córdoba zijn een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te vinden. Hierbij vormt de iconische kathedraal van Córdoba het absolute hoogtepunt. Ook de Romeinse brug ligt in dit deel van Córdoba. Het centrum van Córdoba kan het best ter voet verkend worden. Trek dus – ook op een ‘s zomerse dag – een goed paar schoenen aan en slenter door smalle straten en langs sfeervolle patio’s van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid.

Zoco Municipal Cordoba

Naar souvenirs struinen en verse marktwaren kopen bij Zoco Municipal.

 • De historische binnenstad van Córdoba staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Sinds deze benoeming heeft het toerisme een grote toevlucht gekregen, alhoewel Córdoba niet zoveel bezoekers trekt als Sevilla, Granada en Malaga.
 • Old Town vormt een ideale uitvalsbasis voor een stedentrip Cordoba. Aan leuke hotels, appartementen en B&B’s dan ook geen gebrek. Verblijf je liever buiten de drukte van het centrum? In het stadsdeel Los Tilos komt het groene karakter van Cordoba tot uiting.
plaza agrupacion de cofradias cordoba

Plaza Agrupacion de Cofradias.

Córdoba bezienswaardigheden & tips wat te doen

De bezienswaardigheden in Córdoba zijn niet op één hand te tellen. Aan een ééndaags bezoek zul je dus zeker niet genoeg hebben. Kan het echter niet anders in je planning? Dan zul je ongetwijfeld nog een keer naar Córdoba terugkeren om meer van de stad te ontdekken. Onderstaande highlights mag je in ieder geval niet missen.

Mezquita Catedral de Córdoba

De Mezquita is de belangrijkste bezienswaardigheid van Córdoba. De voormalige moskee met haar rood-wit gestreepte bogen staat in het centrum van de stad en de eerste stenen van het gebouw werden gelegd in de achtste eeuw, bovenop de fundamenten van een Romeinse tempel. In de dertiende eeuw werd de Mezquita omgetoverd tot een kathedraal, toen de Katholieke Koningen dit deel van Spanje heroverden.

Gevel van de Mezquita Cordoba

Gevel van de Mezquita

De gedaanteverwisseling is ook nu nog goed merkbaar: de Mezquita kent een mengelmoes van zowel Moorse als katholieke invloeden en bouwstijlen. Boek dus zeker een ticket om het gebouw van zowel binnen als buiten te bewonderen. Enkele van de hoogtepunten in de Mezquita zijn:

 • De klokkentoren: de 93 meter hoge toren werd in eerste instantie gebruikt als minaret, maar werd later omgebouwd tot klokkentoren. Het is mogelijk om de toren te beklimmen, al raken de tickets snel uitverkocht. Haal de tickets (kosten €2) daarom vroeg in de middag bij de kassa van de Mezquita op het Patio de los Naranjos of bestel de tickets online.
 • Patio de los Naranjos: hoe dit binnenplein bij de ingang van de Mezquita aan haar naam komt, is niet lastig te raden: het wordt volop omringd door sinaasappelbomen. In de Islamitische tijd werd het plein gebruikt voor openbare zaken als onderwijs en gerechtelijke doeleinden.
 • De zuilengalerij, dit is het meest opvallende element van de Mezquita. Oorspronkelijk waren er meer dan 1.200 rood met witte zuilen, maar dit aantal is teruggebracht naar 860.
 • De kapellen. Tientallen (gaf)kapellen zijn gebouwd tijdens de transformatie van moskee naar kerk. De meest bijzondere kapel, de hoofdkapel Capilla de Villaviciosa, werd echter gebouwd in de Moorse periode.
Bogen in de Mezquita van Cordoba

Bogen van de Mezquita

Alcázar de los Reyes Cristianos

Een andere must see in Cordoba is het middeleeuwse Alcázar de los Reyes Cristianos, oftewel: het ‘Paleis van de Christelijke vorsten’. Het paleis stamt uit de veertiende eeuw en wordt gekenmerkt door een mix van zowel Christelijke als Islamitische bouwstijlen. Opdrachtgever tot de bouw was koning Alfonso XI van Castilië en Leön, die het in eerste instantie liet bouwen als fort om de stad te beschermen tegen moslimaanvallen. Naast paleis heeft het Alcazar ook nog dienst gedaan als rechtbank van de Spaanse Inquisitie, als garnizoen voor de troepen van Napoleon en als gevangenis.

Alcazar in Cordoba

Fontein in de beroemde tuinen van Alcazar de los Reyes Cristianos.

Hoewel de kamers en binnenplaatsen vol staan met kunstwerken uit de renaissance- en barokperiode, zijn het vooral de Arabisch aandoende tuinen met bomen, fonteinen en bloemen die bezoekers weten te trekken. De tuinen met een oppervlakte van 55.000 m² zijn gesitueerd op drie niveaus: de boventuin, de midden tuin en de benedentuin.

Een van de mooiste delen van de tuin is te vinden bij de Koningswandeling (El Paseo de Los Reyes). Hier worden twee smalle vijvers omringd door een rij hoge cipressen. De tuin komt het meest tot zijn recht aan het eind van de middag en aan het begin van de avond, omdat de zon dan prachtig de tuin in schijnt.

Ook de vier torens maken van het Alcazar een bijzondere plek. Op elke hoek van het kasteel staat er één, elk met een eigen naam en geschiedenis. Ga ook zeker bij een van de torens omhoog om van een schitterend uitzicht over Cordoba te genieten. En nog een leuk weetje om mee af te sluiten: de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus heeft samen met de toenmalige koning in dit kasteel zijn plannen gesmeed om naar Amerika te gaan!

Bloeiende tuin met bloemen Cordoba

Bloeiende bloemen in de tuinen van Alcazar de los Reyes Cristianos.

Een middag naar het Alcazar is trouwens goed te combineren met een gratis bezoek aan de ‘Caballerizas Reales’, oftewel de koninklijke stallen van Córdoba. Je vindt hier prachtige ruiterstallen evenals oude koetsen. Daarnaast vinden er vier maal per week speciale paardenshows plaats, waarbij de kunst van het Andalusisch paardrijden wordt gecombineerd met flamenco.

Joodse wijk van Córdoba

Smalle, bloemrijke straatjes en pittoreske huisjes: de Joodse wijk Judería vormt misschien wel het meest charmante deel van Córdoba. Dit is dan ook de perfecte plek om even rond te dwalen, naar souvenirs te zoeken of bij een van de vele tapasbarretjes aan te schuiven. Naast de Mezquita en het Alcazar ligt trouwens ook de Sinagoga de Cordoba in Judería.

Oude, typische straat in de Juderia, Cordoba

Oude, typische straat in de Juderia, Cordoba

Hoewel de synagoge met pleisterwerk in mudejarstijl al in 1315 is gebouwd, is de staat ervan nog goed te noemen. Wat het gebouw extra bijzonder maakt, is het feit dat het de enige nog overeind staande moskee in Andalusië is. De synagoge is gratis te betreden, dus ga zeker even naar binnen. Loop na een bezoek aan Sinagoga de Córdoba ook nog even door naar de uiterst secuur gedecoreerde Capilla de San Bartolomé.

Staat een bezoek aan de wijk Sacromonte in Granada niet op je planning? Bezoek dan ook de in Judería gelegen Arabische baden van Santa María. Meermaals per week worden hier live flamenco optredens gegeven.

Patio’s in Cordoba

Hoewel veel Andalusische steden prachtige patio’s kennen, doet Cordoba daar nog een schepje bovenop. De stads verborgen binnenplaatsen staan bekend als een van de mooiste ter wereld. Je kunt natuurlijk zelf dwalen door de straten van Cordoba om de patio’s te ontdekken (tip: bekijk zeker die van Palacio de Viana), maar ook een tour met een gids boeken. Dit laatste raden we wel aan, niet alle patio’s zijn even eenvoudig te vinden of bereiken.

Patio in Cordoba Andalusië

De Cordovan Patio van Casa de las Bulas

Moet je je reis naar Cordoba nog plannen? Boek dan vliegtickets voor de tweede of derde week van mei. Gedurende een week worden de ruim 50 patio’s van Cordoba dan opengesteld voor publiek. Verder worden de balkons in de oude binnenstad worden versierd met bloemstukken en vinden er festiviteiten plaats in San Basilio, het meest westelijke deel van het centrum. Op het Festival de los Patios de Cordobeses komen zowel veel locals als toeristen af, houd dus rekening met enorme drukte.

Pleinen in Cordoba

Naast schitterende patio’s kent Cordoba ook een verscheidenheid aan pittoreske pleinen. Het gaat te ver om ze allemaal op te noemen, dus we houden het bij een aantal van de bekendste:

Plaza de al Corredera Cordoba

Plaza de la Corredera

 • Plaza del Potro is een klein plein in het centrum van Córdoba. Je vindt hier onder meer de herberg ‘La Posada del Potro’ en het monument Triunfo de San Rafael. Ook een tweetal musea (Bellas Artes en Romero de Torres) zitten aan dit plein gevestigd.
 • Zin om even op een terras neer te strijken? Plaza de la Corredera is de ideale plek voor een hapje en drankje. Het plein is volledig omsloten door appartementsblokken en de warme kleuren ervan geven het plein een bijzonder uiterlijk. Rechts van de ingang zit een binnenhal met verse marktwaren en op het plein zijn ook leuke winkels en boutiques te vinden.
 • Een ander plein dat we moeten benoemen is Plaza de las Tendillas. Dit plein ligt noordelijker in de stad en is het centrum van het meer moderne Cordoba. Je vindt hier een groot aantal restaurants en cafés om even pauze te houden. Relaxen op een bankje onder de bomen kan natuurlijk ook met uitzicht op de fontein.
 • Tot slot tippen we ‘Plaza de Capuchinos’. Het Kapucijnerplein is in tegenstelling tot veel andere pleinen maar klein en sober. Toch heeft het met graniet betegelde plein wel iets charmants. Midden op het plein staat het 200 jaar oude kruis ‘Cristo de los Faroles’.

Wandelen over de Puente Romano

Dat ook de Romeinen hun sporen hebben achtergelaten, is duidelijk zichtbaar op de Puente Romano. Deze Romeinse brug heeft een lengte van 331 meter en ligt over de rivier Guadalquivir heen. Aan de ene kant van de brug is de stadspoort ‘Puerto del Puente’ (ook wel ‘de Arc de Triomphe van Cordoba’ genoemd) te vinden, aan de andere kant de Torre de la Calahorra. Deze toren behoort tot de meest populaire attracties van Cordoba. Het herbergt zowel een museum over de cultuur van al-Andalus als een uitzichtpunt.

Cordoba gezien vanaf de rivier

Uitzicht op het historisch centrum van Cordoba vanaf de rivier.

De brug met haar 16 bogen is trouwens niet het enige ‘bouwwerk’ dat uit de Romeinse tijd dateert. Naast het stadhuis liggen ook ruïnes van een Romeinse tempel. Hoewel er nog maar enkele zuilen overeind staan, geeft Templo Romano de Córdoba wel een goed beeld van hoe de oorspronkelijke tempel uit de eerste eeuw na Christus eruit heeft gezien. De ruïnes zijn dagelijks tussen 09.00 en 20.00 uur te bezoeken en zijn vrij toegankelijk voor EU-burgers.

Palacio de Viana

Pleinen, patio’s en paleizen … overal in Cordoba kijk je je ogen uit. Een van de plekken waar dit alles mooi samenkomt is Palacio de Viana, een paleis met maar liefst twaalf prachtige patio’s en een tuin van 6,5 hectare. Je kunt het grootste stadspaleis als de tuinen los van elkaar bezoeken, maar je kunt het ook met elkaar combineren. Dat laatste kunnen we voor kunstliefhebbers zeker aanbevelen. In het paleis bevindt zich namelijk een museum met een verscheidenheid aan beeldhouwwerken en schilderijen, die ooit toebehoorden aan adelijke families.

Binnentuin Viana Palace Cordoba

Een van de binnentuinen van Palacio de Viana

 • Het paleis werd gebouwd in 1492 als landgoed voor de familie Figueroa. Door de eeuwen heen werd het ‘huis’ uitgebreid tot het architectonische hoogstandje dat het vandaag de dag is.
 • Elk van de twaalf patio’s vertegenwoordigt een aparte architectonische beweging. Zo is er een middeleeuwse kattenpatio en is de ontvangstpatio ontworpen volgens de stijlen uit de Renaissance.
 • Het Palacio de Viana bevindt zich enkele kilometers ten noorden van het centrum. Erheen lopen is een optie, maar het openbaar vervoer nemen ook. Bussen vanuit het stadscentrum stoppen voor de ingang van het paleis.

Real Jardínes Botànico de Córdoba

Even bijkomen van alle indrukken? Vlakbij het Alcazar bevinden zich de Real Jardínes Botánico de Cordoba, de botanische tuinen van de universiteit. Je kunt er een rustgevende wandeling maken tussen de vele bloemen, groene bomen en fonteinen of het kleine – maar interessante – paleobotanische museum bezoeken.

Real Jardínes Botánico de Cordoba is trouwens niet het enige groen in Cordoba. Naast patio’s en pleinen vol bloembakken kent de stad ook enkele parken. Een park waar menig toerist langskomt is Jardines de la Victoria. Dit stadspark is aangelegd in 1776 en ligt tussen het station en het centrum in. Hoewel het tussen twee drukke wegen inloopt, is het een aangename plek met een aantal kiosken en veel groen.

Musea in Córdoba

Cordoba heeft een rijke cultuur en dat is ook te merken aan het aantal musea dat de stad telt. Hieronder sommen we enkele van de leukste musea op:

 • Museo de Bellas Artes de Córdoba. In dit museum staat vooral kunst van lokale kunstenaars tentoongesteld uit de 14e tot de 20ste eeuw. Tot de hoogtepunten behoren beroemde schilderijen van schilders als Pablo de Céspedes en Antonio del Castillo.
 • In het bovengenoemde Museum voor Schone Kunsten zit ook het Museum Julio Romero de Torres gevestigd. Hier vind je het werk van de gelijknamige schilder, Julio Romero (1874-1930). Op veel van zijn schilderijen staan naakte vrouwen afgebeeld.
 • Een ander museum dat een bezoek verdient is het Museo Arqueologico van Cordoba. In dit archeologische museum zijn onder meer voorwerpen uit de prehistorische, de Romeinse tijd als de Visigotische periode te vinden. Ook aan vondsten uit de periode van de Moorse overheersing is een verdieping gewijd.
Museo Taurino Cordoba

Binnentuin van Museo Taurino

Tot slot tippen we nog het Museo Taurino. In dit museum vind je allerlei voorwerpen die te maken hebben met stiervechten: van affichhes en foto’s van populaire matadors tot het bureau en kostuums van Manolete, een van de bekendste stierenvechten van Spanje. Oud mocht de beste man helaas niet worden. Hij overleed op 30-jarige leeftijd na een verwonding die hij opliep tijdens het stierenvechten.

De ruïnes van Al Madinah Al Zahra

Wie wat langer de tijd heeft in Cordoba, moet zeker de ruïnes van Al Madinah Al Zahra aandoen. Deze volledig ommuurde stad werd opgericht in de tiende eeuw om een eeuw later weer met de grond gelijk gemaakt te worden. Naast de opgravingen van de Arabische stad staat een museum dat deels onder de grond is gebouwd om zo min mogelijk schade aan te brengen aan de ruïnes.

Hoewel we zelf niet in het museum zijn geweest, schijnt het erg interessant te zijn. Het werd in 2012 zelfs uitgeroepen tot Europees museum van het jaar. Sinds 2018 staat Al Madinah Al Zahra op de Werelderfgoedlijst.

Medina Azahara bij Cordoba

Medina Azahara, Moorse archeologische vindplaats naast Cordoba.

5x uitstekende hotels & appartementen in Cordoba

 • Patios del Orfebre ★★★
  Uitstekend beoordeeld (9.0/10) beoordeeld hostel op loopafstand van de stads bekendste bezienswaardigheden. Alle kamers zijn uitgerust met flatscreen-tv en een eigen badkamer.
 • Villa Oniria ★★★★
  Luxe 4-sterren hotel in het centrum van Córdoba op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Beschikt over een bar, tuin, patio, terras en wellnesscentrum. Ontbijt optioneel.
 • ApartaSuites Alberca Deluxe ★★★★
  Appartementen in een traditioneel huis in het historische centrum van Cordoba. Beschikken over airco en een volledig uitgeruste keuken met vaatwasser, magnetron en koelkast.
 • Las Casas de la Judería de Córdoba ★★★★
  Charmant hotel met buitenbad en bar op 250 meter van de Mezquita. Beschikt over een eigen tapasrestaurant en grote kamers met eigen badkamer.
 • Rondreis het mooiste van Andalusië
  8-daagse fly & drive met verblijf in 3*- en 4*-hotels. Onder meer Granada, Sevilla en Cordoba staan op het programma.

Córdoba klimaat & beste reistijd

Cordoba heeft een mediterraan klimaat. Dit zorgt ervoor dat de zomers heet en droog zijn en de winters zacht. In het hoogseizoen kan het er erg warm worden met een gemiddelde van zo’n 35/36 graden overdag. De temperatuur schiet echter met regelmaat door naar veertig graden of meer.

Dit maakt onze zomervakantie niet de meest geschikte periode voor een bezoek aan Córdoba. Van april t/m juni en in september en oktober is het weer er echter erg aangenaam met een warme temperatuur en bijna geen neerslag.

Reizen naar Córdoba: hoe kom je er?

Cordoba heeft een redelijk centrale ligging in de Guadalquivir Vallei, net ten zuiden van het Sierra Morena gebergte in Andalusië. Toch is Cordoba nog niet een hele populaire bestemming voor een stedentrip door het ontbreken van directe verbinding. Wie vanuit Nederland of België naar Cordoba toe wil gaan, zal dus moeten overstappen in Madrid, Sevilla of Malaga (tickets vanaf €21 retour via Cheaptickets.nl).

Vanaf deze plaatsen is het nog anderhalf tot twee uur reizen met de taxi, bus, trein of huurauto (tip: Sunny Cars) om in Cordoba te geraken. Mede om deze reden doen veel Nederlanders Cordoba aan als onderdeel van een rondreis door Andalusië.

VIDEO: Córdoba filmpje!

Córdoba vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Córdoba vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Córdoba reiservaring en tips!

Ben jij in Córdoba geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief