Granada (Spanje): álle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Granada (Spanje): álle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Granada behoort tot de populairste stedentripbestemmingen van Spanje en met goede reden. De stad, die 700 jaar in de handen van de Moren verkeerde, kent een ontelbare hoeveelheid mooie pleinen, historische bezienswaardigheden en een wonderschone natuur. Ook van plan een dagje naar deze bijzondere stad toe te gaan tijdens een rondreis door Andalusië of zelfs een Granada vakantie te boeken? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden & tips!

Door , laatst bijgewerkt op 7 oktober 2023
15 minuten lezen

Inhoud:

 1. Waar staat Granada om bekend?
 2. Is Granada leuk? Ervaringen van bezoekers!
 3. Hoeveel dagen nodig voor Granada?
 4. Wat is er te doen in Granada?
 5. Geschiedenis van Granada
 6. Historische wijk Granada
 7. Granada bezienswaardigheden
 8. Alhambra Granada & Generalife
 9. De Zigeunerwijk Sacromonte
 10. La Alcaicería markt
 11. Basílica de San Juan de Dios
 12. Mooist versierde klooster van Spanje
 13. Carmen de los Martires
 14. Paseo de los Tristes
 15. Science Park Granada
 16. Rondreis door Andalusië
 17. Klimaat Granada & beste reistijd
 18. Reizen naar Granada: hoe kom je er?
 19. VIDEO: Granada filmpje
 20. Leuke hotels & appartementen
 21. Vakantie Granada boeken?

Waar staat Granada om bekend?

Granada behoort met recht tot de mooiste steden van Europa. Alleen al het Alhambra is reden genoeg om naar Andalusië af te reizen, maar ook de andere sporen die de Moren hebben achtergelaten maken de stad de moeite waard. Bezoek naast de historische wijk ook zeker de grottenwijk Sacromento: een van de beste plekken in Spanje om een flamencoshow bij te wonen.

Granada vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Granada vakantie aanbieders

Is Granada leuk? Ervaringen van bezoekers!

Granada is het laatste bolwerk geweest van de Spaanse Moren en dat is terug te zien aan de stads pracht en praal. Naast de schitterende architectuur maken ook de hippe bars, cafés vol bohemian vibes en charmante flamencoclubs Granada tot een interessante bestemming. Tel daar de uitstekende restaurants en het uitzicht op de bergen van de Sierra Nevada bij op en je wilt nooit meer naar huis.

Moorse architectuur in het Alhambra

Moorse architectuur van het Hof van de Leeuwen, het Alhambra

Ook op de Facebookpagina ‘Verslaafd aan Spanje’ zijn veel vakantiegangers het hiermee eens. Een greep uit de Granada ervaringen:

“Granada is écht prachtig. Als je alleen voor het Alhambra gaat, hoe mooi deze ook is, doe je de stad zelf héél erg te kort! Wij komen hier zeker nog eens terug!”

– Mariët Eertman-Heemstra

“In de herfst is Granada het allermooist door het gouden zonlicht, de 1000 kleuren van de blaadjes en de rust om alles in je op te kunnen nemen!”

– Nicole Nijessen

“Ben nu 3x in het Alhambra geweest, en het blijft prachtig. En ja … bestel van te voren kaartjes, de kans dat je anders niet binnen komt is groot. En ga niet op het heetste van de dag! Dan brand je er weg”

– Jacqueline Jansen

“Wij vonden het veel te massaal en te druk. We hebben veel andere plaatsen bezocht in Andalusië, die echt mooier waren en minder massaal”

– Deesje Rodriguez Müller

“Net terug van 3 Andalusië! Geweldige steden! Zo mooi! Ga er alleen niet in de zomervakantie heen, veel te heet. Vanaf september is het beter te doen!”

– Nelleke van Meijgaard

“Volgende op de “to do” lijst. Wel vanuit Nerja er naar toe gereden. Je zou er moeten overnachten om meer te kunnen genieten.”

– S.A. De Geus-Luchmun

Hoeveel dagen nodig voor Granada?

Bezoek je Granada als onderdeel van een rondreis door Andalusië? Dan raden we aan om er te overnachten. Twee volle dagen zijn genoeg om de hoogtepunten van Granada te ontdekken. Houd er wel rekening mee dat je alleen al voor het Alhambra een volledige dag mag uittrekken. Wil je ook bezienswaardigheden meepikken die iets verder van het centrum af liggen, zoals het Cartuja klooster? Dan is 3 of meer dagen aan te bevelen.

monasterio de la cartuja de santa maria

Cartuja klooster van Jerez de la Frontera

Wat is er te doen in Granada (& omgeving)?

700 jaar lang zwaaiden de Moren de scepter in Granada, iets wat ook vandaag de dag nog goed terug te zien is. De historische bezienswaardigheden zijn echter niet de enige reden om naar deze Andalusische stad af te reizen. Ook de prachtige ligging in het Sierra Nevada, de restaurants met Islamitische invloeden en de sfeer in de binnenstad maken van Granada een geliefde bestemming voor een stedentrip.

Geschiedenis van Granada

Onder invloed van verschillende volkeren groeide Granada uit tot een belangrijk cultureel centrum in Spanje. De Moren hebben misschien wel de grootste invloed gehad. Vanuit het noorden van Afrika reisden zij naar Granada af, waarna zij de stad zevenhonderd jaar bezet hebben. Gedurende deze periode werd de rol van Granada steeds belangrijker: op een gegeven moment vormde het zelfs een koninkrijk en werd het Alhambra gebouwd.

Kleurrijk betegelde achtergrond in Moorse stijl op de binnenplaats van het Alhambra.

In 1492 kwam echter een einde aan de overheersing van de Moren toen de Katholieke Koningen (Ferdinand II van Aragon en koningin Isabella I van Castilië) tijdens de Oorlog van Granada de stad weer heroverden. De Moren – evenals de aanwezige Joden – kregen de keuze om te bekeren of het land te verlaten.

Hoewel de stad in eerste instantie in zowel economisch als cultureel opzicht verval kende, groeide het nieuwe en verenigde Spanje al gauw uit tot een van de machtigste landen ter wereld. Dit was mede te danken aan de kolonisatie van ‘de Nieuwe Wereld’ onder leiding van de bekende ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.

Historische wijk Albaicín

De stad Granada is ontstaan is de oude, historische wijk Albaicín dat tegenover de Alhambra ligt. Het kent veel sfeervolle straten met kasseien en intieme pleinen die voeren langs tal van historische bezienswaardigheden. Tijdens een wandeling door de wijk passeer je onder meer het archeologisch museum ‘Casa de Castril’, het paleis Dar al-Horra, de Iglesia de San Nicolás kerk en de Arabische badhuizen.

Ook enkele mooie uitzichtpunten doen zich aan, waarvan Mirador de San Nicolas de meest betoverende vergezichten biedt. Grote kans trouwens dat je de wijk betreedt via de stadspoort Puerta de Elviva. Deze poort, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, maakte onderdeel uit van de muren die om de wijk heen liepen en werd al gebouwd in de 11e eeuw. Gedurende de 16e en 17e eeuw werd Puerta de Elvira verder uitgebreid en kreeg het er vier torens en poortgebouwen bij.

De historische wijk Albaicin in Granada

Uitzicht op de middeleeuwse wijk Albacín

 • Paleis Dar al-Horra: dit paleis in het bovenste deel van de Albaicin wijk diende als woonhuis voor de moeder van de laatste Arabische koning. Het paleis ligt enigszins verscholen in de smalle steeg Callajon Ladron del Agua. Opvallend zijn de sfeervolle binnentuin met zwembad en de religieuze inscripties in het uitgehouden pleisterwerk.
 • Het 11e-eeuwse El Bañuelo, oftewel het Arabische badhuis, is het oudste en best bewaarde badhuis van Andalusië. Het badhuis is gratis te bewonderen en behoort tot een van de weinige Moorse gebouwen die niet werden gesloopt na de herinname van de Spaanse Koningen. Dit heeft er ook mee te maken dat baden door katholieken vaak als losbandige plaatsen werden beschouwd.
 • Wandel ook zeker even binnen bij de Catedral de Granada, gewijd aan de Maagd van de Incarnatie. De 16e-eeuwse kathedraal kent zowel elementen uit de Renaissance als de Gotische en Barokke bouwstijl. Naast de kathedraal ligt de Capilla Real, de grafkapel voor de koningen. Net als Rome werd de kathedraal ook niet in één dag gebouwd: ruim 180 jaar is er aan het imposante uiterlijk gewerkt.
Bib Rambla plein in Granada

Neptunes fontein op het Bib-Rambla plein

Direct aan de historische binnenstad ligt het Bib-Ramba plein, het bruisende hart van Granada. Op dit plein staat een enorme fontein van Neptunus evenals een groot aantal terrassen waar het aangenaam vertoeven is. Vanwege de vele bloemenkraampjes die het plein sieren staat Bib-Ramba ook wel bekend als Plaza de las Flores, oftewel: het bloemenplein. Zittend op dit plein is het misschien lastig voor te stellen, maar vroeger vonden hier zowel boekverbrandingen, stierengevechten als activiteiten van de inquisitie plaats. Een plein met een geschiedenis dus!

Granada bezienswaardigheden & tips wat te doen

Het Alhambra vormt de absolute trekpleister van Granada, maar ook andere plekken in deze Andalusische stad verdienen het om ontdekt te worden. Benieuwd wat jij niet mag missen in Granada? Hieronder delen we de belangrijkste dingen om te zien & doen.

Alhambra Granada & Generalife

Een bezoek aan Granada is niet compleet zonder het Alhambra aan te doen, een van de bekendste bezienswaardigheden van heel Spanje. Het woord ‘Alhambra’ betekent van oorsprong ‘rood paleis’ en werd gesticht door de Nashrids sultans toen Granada nog in handen van de Moren was. Voor het verkennen van het Alhambra kun je makkelijk een hele dag uittrekken. Op het terrein liggen namelijk ook het zomerpaleis Generalife met zijn tuinen, het paleis van Karel V en het Alcazar fort.

Let op: boek ruim van tevoren tickets op de officiële website van het Alhambra. Je ticket is gekoppeld aan een tijdslot. Hier wordt uiterst nauwkeurig op gecontroleerd, wees dus op tijd. Je kunt ook een Alhambra tour met lokale gids boeken (incl. skip-the-line).

Generalife gardens in Granada

Uitzicht op Granada vanuit de tuinen van het Generalife

Sacromonte

Naast Albaicín bevindt zich Sacromonte, een 15e eeuwse zigeunerwijk bekend om haar steile straten en typische grotwoningen. De wijk kent een lange traditie van flamenco door Spaanse zigeuners (Gitano’s of Roma). Gaat er een belletje rinkelen nu je dit zo leest? Waarschijnlijk heb je dan de Zeven Zussen serie gelezen van Lucinda Riley. De wijk vormde de inspiratie voor het vijfde deel uit de reeks, getiteld ‘Maan’.

Naast het bezoeken van de typische grotwoningen en een flamencoshow, is ook een bezoek aan het museum over de woningen en hun geschiedenis aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de wijk overdag tamelijk uitgestorven is, ‘s avonds komt Sacromonte pas tot leven. Het niet al te laat maken? Bezoek het op een heuvel gelegen Sacromonte rond zonsondergang en geniet van een schitterend uitzicht over Granada.

Sacromonte Granada

Typisch huis in de wijk Sacromonte

La Alcaicería markt

De Alcaiceria markt is een waar begrip in Granada. De ‘Grote Bazaar’ was van oorsprong een Moorse zijdemarkt en vormt tegenwoordig een toeristische markt vlakbij het Bib-Rambla plein. Het is de ideale plek om even lekker rond te struinen en souvenirs te scoren. De Arabisch aandoende markt is gratis te bezoeken en dagelijks geopend van 10.00 tot 20.30 uur. In augustus en september is de Alcaiceria nog een half uur langer open.

 • De markt is gesloten op een groot deel van de zondagen gedurende het eerste kwartaal van het jaar.
 • Niet alleen toeristen slaan hun slag in de smalle straten van de Alcaicería markt, ook zakkenrollers zijn er ruimschoots actief. Let dus goed op je spullen.
Arabische markt Granada Spanje

De arabische markt van Granada

Basílica de San Juan de Dios

Sober van buiten, overweldigend van binnen. Zo kunnen we de Basilica de San Juan de Dios het best omschrijven. Dit katholieke klooster werd omstreeks 1504 gebouwd en wordt door sommigen beschouwd als de bakermat voor Andalusische bouwkunst. Laat de buitenkant je er niet van weerhouden om naar binnen te gaan en de met bladgoud overtrokken inrichting te aanschouwen.

Uitgekeken bij de Basilica de San Juan de Dios? Bezoek dan ook het naastgelegen Monasterio de Jeronimo, oftewel het klooster van Hiëronymus. Het klooster heeft twee clausuren, die beide rond een tuin zijn gebouwd. Het klooster wordt nog altijd bewoond door de Augustijnen, maar heeft in het verleden wel tijden van verval gekend. Gelukkig heeft de Spaanse staat tussen 1916 en 1920 herstelwerkzaamheden uitgevoerd om het klooster in haar glorie te herstellen.

Interieur Basilica de San Juan de Dios

Interieur Basilica de San Juan de Dios

Mooist versierde klooster van Spanje

Heb je wat langer de tijd in Granada? Trek dan een ochtend of middag uit om naar het ‘Monasterio de Nuestra Señora de la Asunción‘ te gaan, een indrukwekkend klooster uit 1506. Het klooster is gebouwd door de Kartuizers op de meest noordelijke heuvel van Granada. Je moet er even voor wandelen (3+ kilometer), maar het is de moeite meer dan waard. Het klooster staat namelijk bekend als een van de mooist versierde van Spanje.

Ergens mag dat ook wel, als je bedenkt dat de bouw drie eeuwen(!) heeft geduurd. Het vormde vervolgens het thuis van de monniken van de Kartuizer Orde, die er een teruggetrokken leven leidde. Ondanks hun strenge leer, werd er op het interieur niet bespaard. De kerk is rijkelijk gedecoreerd en ziet er – voornamelijk van binnen – erg indrukwekkend uit.

Carmen de los Martires

Even genoeg van de drukte van de stad? Maak je hoofd leeg met een wandeling door de tuin van Carmen de los Martires. Deze tuin bevindt zich op loopafstand van het Alhambra en beslaat maar liefst 7 hectare. Naast een Franse tuin met vijver is er ook een Britse tuin, een drie verdiepingen tellende fontein en een labyrint te vinden. Ondanks de schoonheid van het park met haar vele pauwen en eenden weten kennen maar weinig toeristen deze bezienswaardigheid in Granada. Maak hier dus goed gebruik van!

Let op: de toegang tot het park is gratis, al is het doordeweeks tussen 14.00 en 18.00 uur gesloten.

Carmen de Los Martires in Granada

Fontein in de Carmen de Los Martires tuin

Paseo de los Tristes

Hoewel Granada niet aan zee ligt, heeft het wel een mooie boulevard. De Paseo de los Tristes loopt langs de Darro rivier en de naam betekent zoveel als ‘Promenade van de Verdrietigen’. Hoewel er tegenwoordig weinig ‘verdrietigs’ is aan de boulevard, was dat in vroegere tijden wel anders.

De route van begrafenisstoeten liep namelijk langs het water naar de begraafplaats achter het Alhambra. Vandaag de dag is het echter de plek om een romantische avondwandeling te maken. De Paseo de los Tristes – ook bekend onder de naam Carrera del Darro – biedt een prachtig uitzicht op het Alhambra evenals een flinke hoeveelheid terrasjes, restaurants en tapasbars.

Mooie wandeling langs de Carrera del Darro

Science Park Granada

Bezoek je Granada met je gezin? Dan is een bezoek aan het Parcue de las Ciencias, oftewel: het wetenschapsmuseum, een must. Het ultramoderne museum bevindt zich op 15 minuten lopen van het centrum en behoort tot de meest bezochte musea in Andalusië. Thema’s als het menselijk lichaam, het heelal, techniek en genetica worden op innovatieve en interactieve wijze aangesneden op een oppervlakte van zo’n 70.000 m2.

In het museum is ook nog een botanische tuin, een vlinderhuis, een doolhof en een 50 meter hoge uitkijktoren met een panoramisch terras te vinden. Je kinderen zullen de vele proeven en experimenten die ze kunnen ondernemen ongetwijfeld waarderen. Het museum is op dinsdag t/m zaterdag geopend van 10.00 tot 19.00 en op zondag van 10.00 tot 15.00 uur.

Rondreis door Andalusië

Veel vakantiegangers doen Granada aan als onderdeel van een rondreis door Andalusië. Je ziet dan ook vaak combinaties met de beroemde badplaats Malaga (1 uur en 40 minuten rijden), Cordoba (2 uur en 15 minuten rijden) en Sevilla (2 uur en 45 minuten rijden) voorbij komen. Naast steden kent Andalusië ook een bijzondere verzameling witte dorpen evenals gebieden waar prachtig gewandeld kan worden (tip: Caminito del Rey).

Complete fly & drives door Andalusië zijn te boeken bij onder meer TUI, de Jong Intra en ANWB. Stippel je graag zelf je route uit? Boek voordelige vliegtickets naar Malaga, huur een auto via Sunny Cars en kies mooie accommodaties op Booking.com.

Arcos de la Frontera

Witgekalkte straat in Arcos de la Frontera, een van de Pueblos Blancos

5x uitstekende hotels & appartementen in Granada

 • Hotel Anacapri ★★★
  Charmant ingericht hotel in het centrum van Granada. Beschikt over nette tweepersoonskamers met airco, een eigen badkamer en wifi. Fietsverhuur aanwezig.
 • Villa Oniria ★★★★
  Luxe 4-sterren hotel in het centrum van Granada op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Beschikt over een bar, tuin, patio, terras en wellnesscentrum. Ontbijt optioneel.
 • Room Mate Leo ★★★★
  Modern designhotel met dakterras met uitzicht over Granada en het Alhambra. Beschikt over elegante kamers met minibar en een kluisje. Bevindt zich in het belangrijkste winkelgebied van Granada.
 • B&B Casa Bombo ★★★
  Bed & Breakfast (9.3/10) met terras en buitenzwembad, gelegen in de wijk Albayzin. Kamers beschikken over een eigen badkamer. Ook een gemeenschappelijke keuken en woonkamer zijn aanwezig.
 • La Bobadilla ★★★★★
  Voormalige finca in het hart van Andalusië op ongeveer een uur rijden van Granada, Cordoba en Malaga. Ligt op een unieke locatie en beschikt over een ruim zwembad in een groene tuin.

Granada klimaat & beste reistijd

Net als de rest van Andalusië kent Granada een mediterraan klimaat. Hoewel het er overdag flink warm kan zijn, zorgt de ligging vlakbij het Sierra Nevada gebergte ervoor dat het behoorlijk kan afkoelen. Met name ‘s winters kan het hierdoor erg koud worden: soms valt er zelfs sneeuw! Gezien de vaak hete zomers kan Granada het best bezocht worden in het voorjaar of aan het begin van de herfst in september/oktober.

Reizen naar Granada: hoe kom je er?

Granada bevindt zich in het binnenland van Andalusië, op iets minder dan 2.200 kilometer van Utrecht. Gezien de afstand kiezen voor Nederlanders ervoor om naar Spanje toe te vliegen. De dichtstbijzijnde luchthaven bevindt zich in Malaga (128 kilometer). Retourtickets zijn te boeken vanaf €46 via Cheaptickets.nl. Vanaf de luchthaven duurt het zo’n 1,5 uur om met een huurauto (tip: Sunny Cars) in Granada te geraken.

VIDEO: Granada filmpje!

Granada vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Granada vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Granada reiservaring en tips!

Ben jij in Granada geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief