Waar staat Ronda om bekend?
Ronda heeft haar bekendheid voor een groot deel te danken aan de Tajo de Ronda. Deze kloof is achtergelaten door de rivier Guadalevín en heeft ervoor gezorgd dat de stad uit twee delen bestaat. Ook behoort Ronda tot de Pueblos Blancos, oftewel: de witte dorpen. Veel reizigers doen tijdens hun rondreis door Andalusië een of meerdere van deze dorpen aan.
Ronda vakantie boeken – onze tips!
Top 5 Ronda vakantie aanbieders
- Eliza was here – Ronda vakanties met huurauto
→ Bekijk aanbiedingen - TUI – Andalusië reizen & vakanties
→ Bekijk aanbiedingen - de Jong Intra – Andalusië reizen & vakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Prijsvrij – online Andalusië deals
→ Bekijk aanbiedingen - Natuurhuisje – Vakantiehuizen Ronda
→ Bekijk aanbiedingen
Zelf je Ronda vakantie regelen
Ronda ervaringen van bezoekers!
Alleen al de schilderachtige omgeving maakt Ronda tot een van de populairste Pueblos Blancos in Andalusië, ondanks het feit dat de stad met haar 100 meter diepe kloof relatief klein is. Mooie vergezichten is echter niet het enige wat Ronda te bieden heeft. Door de overheersing van zowel de Moren als Christenen kent het dorp een rijke geschiedenis. Trek dus zeker een volle dag voor Ronda uit en ontdek welke sporen deze grootmachten achtergelaten hebben.
Ook op de Facebookpagina ‘Verslaafd aan Spanje’ zijn veel vakantiegangers het hiermee eens, al vinden veel de zomers in Ronda wat (te) heet.
“Een bezoek zeker waard. Wij zijn de tel kwijt geraakt. Als vrienden en familie komen die het niet gezien hebben, gaan we steevast met hun daar naar toe.”
– Margriet Oemed, Santpoort-Noord
“Prachtig stadje. Jaren geleden tijdens een stedentrip door Andalusië met een vriendengroep geweest en van genoten!”
– Maartje Roer, Rotterdam
“Zijn ook in Ronda geweest. Eerst met het treintje door de bergen naar Ronda en later met de bus terug naar Costa Natura in Estepona. Het was prachtig.”
– Jan Tegenbosch, Eindhoven
“Inderdaad een prachtig stadje met mooie hotelletjes. De wandeling bij de brug naar beneden is wel zwaar, maar zeker de moeite waard om te doen.”
– Joop Palmers
“Zo verschrikkelijk mooi. Twee keer geweest. Met de auto en met de motor + overnachting. Ronda met verlichte brug en diepte. Awesome”
– Jan Sanberg
“Neem zeker de moeite om af te dalen in de kloof. Direct na de kloof rechts als je uit de richting van de arena komt en dan afdalen naar beneden. Je weet niet wat je ziet vanaf beneden. Is veel mooier dan vanaf boven.”
– Jos de Dijcker, Hulst
Activiteiten: wat te doen in Ronda (& omgeving)?
Niet alleen vandaag de dag kunnen we de bijzondere ligging van Ronda waarderen, ook in de tijd van de Romeinen en daarvoor werd de goed verdedigbare positie van het dorp op prijs gesteld. Door de eeuwen heen heeft het eveneens als strategisch handelsknooppunt gediend met ‘Arunda’ en ‘the Eagles Nest’ als bijnamen. Vandaag de dag is Ronda vooral een sfeervolle stad met een rustige sfeer, idyllische plekken en historische bezienswaardigheden.
Ronda centrum
Wie naar Ronda gaat, moet geen hoogtevrees hebben. Het stedelijk centrum Ciudad ligt op 740 meter boven zeeniveau en wordt doorkliefd door een honderd meter diepe kloof. De beste manier om het centrum met zijn mengelmoes van Europese en Arabische sferen te verkennen is te voet. Trek wel goede schoenen aan, de straten in Ronda zijn smal en kronkelig. Het leukste is om gewoon door het centrum te kuieren en je door de witgekalkte huizen en charmante pleinen te laten verrassen.
Enkele van de mooiste bezienswaardigheden in het centrum van Ronda zijn het Palacio de Salvatierra, de poort Aco de Felipe V en de oude stadsmuren van de stad. Ook de stenen brug, de Arabische baden en Casa Juan Bosco bevinden zich in dit deel van het dorp. Een van de dingen een bezoek aan Ronda zo leuk maakt, zijn de vergezichten waar je zo nu en dan op getrakteerd wordt. Vooral rond zonsondergang zijn de panorama’s vanaf deze miradors oogstrelend.
Ronda bezienswaardigheden & tips wat te doen
Ronda werd gedurende een lange periode overheerst door de Moren. Dit is vandaag de dag ook nog goed terug te zien in het dorp: de Islamitische bevolkingsgroep heeft overal haar sporen achtergelaten. Veel historische bouwwerken in Ronda stammen dan ook uit nog uit deze tijd.
Geheel Moors kunnen we deze gebouwen echter niet noemen. Toen ‘de Katholieke Koningen’ in 1548 de scepter weer gingen zwaaien in Ronda, kregen veel van deze gebouwen een nieuwe – christelijke – rol. Ongeveer een eeuw later werd Ronda ook de thuisbasis van de Real Maestranza de Caballería, de nobelste orde van de paardrijderskunst. Hier werden paarden opgeleid voor het leger.
De Puente Nuevo
In Ronda zijn niet één, niet twee, maar drie bruggen over de El Tago kloof te vinden. De Puente Nuevo (de nieuwe brug) is de beroemdste van de drie. Deze brug heeft een hoogte van maar liefst 120 meter en verbindt het oude Moorse centrum met het nieuwere El Mercadillo. Ondanks dat deze brug wordt aangeduid als ‘nieuw’, werd de brug al in 1793 voltooid na een bouwperiode van 42 jaar.
- De Puente Nuevo is trouwens niet de eerste brug op deze locatie. Een ouder exemplaar uit 1735 werd in een tijdspanne van een paar maanden gebouwd, maar viel uiteen in 1741. Tientallen mensen moesten deze tragische gebeurtenis met hun leven bekopen.
- Naast de Puente Nuevo staat het voormalige stadhuis van Ronda. Hier zit tegenwoordig een luxe staatshotel in gevestigd, ook wel een parador genoemd. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Tajo-kloof. Overnachten in dit hotel kost wel wat, maar uniek is het zeker.
De brug met haar drie bogen tot de meest gefotografeerde bruggen in Andalusië. Wil je de brug op de gevoelige plaat zetten vanuit een bijzonder perspectief? Vanaf Plaza de Maria Auxiliadora loopt een wandelpad genaamd Carretera de los Molinos naar de voet van de brug toe. Nog een interessant weetje: ooit zaten gevangenen vast in de ruimte boven het middelste gedeelte van de Puente Nuevo. Of ze van het uitzicht hebben kunnen genieten is niet duidelijk. Tegenwoordig zit er een klein informatiecentrum met uitleg over de bouw van de brug en de geschiedenis van Ronda.
El Tago de Ronda
El Tago de Ronda, dat is de naam van de kloof die Ronda in tweeën deelt. De 500 meter lange kloof is ontstaan door de rivier Guadalevin en meet een diepte van ongeveer 100 meter. Naast de nieuwe brug, Puente Nuevo, overspannen ook nog twee andere bruggen de kloof.
- Puente Romano is de oudste brug en wordt ook wel Puente Arabe genoemd. Deze brug vormde tot de 16e eeuw de belangrijkste verbinding tussen de markt en het centrum van Ronda. Van oorsprong was deze brug Romeins, maar de Moren bouwden een nieuwe brug bovenop de Romeinse fundamenten.
- Hoewel de naam anders doet vermoeden, vormde de Puento Viejo de opvolger van de Puente Romano / Arabe. Ook deze stenen brug werd gebouwd als verbinding tussen de markt en het oude stadscentrum tot de bouw van de Puente Nuevo in de 18e eeuw. Opvallend is de toegangspoort de Arco de Felipe V, aan de westzijde van de Puente Viejo.
Plaza de Toros
In de achttiende eeuw was Ronda een bloeiende handelsstad met een steeds meer vermogende middenklasse. Omdat onder deze nieuwe rijken het stierenvechten een populair tijdverdrijf vormde, werd er tussen 1779 en 1785 een stierenarena gebouwd. Plaza de Toros is nog steeds in gebruik, maar stierenvechten vindt er nauwelijks nog plaats.
Alleen in de feestweek in september worden er nog stierengevechten gehouden. Gedurende de rest van het jaar kan het Museo Taurino bezocht worden. Een deel van dit museum is gewijd aan Pedro Romero, een beroemde matador uit Ronda. Gedurende zijn loopbaan zou hij tussen de 5.000 en 6.000 stieren de dood ingejaagd hebben.
- Plaza de Toros is met een diameter van 66 meter een van de grootste arena’s voor stierenvechten ter wereld. De arena biedt plaats voor 5.000 toeschouwers, verdeeld over twee galerijen met Toscaanse zuilen.
- Leuk weetje: Orson Welles en Ernest Hemingway behoorden tot de bekendste bezoekers van stierengevechten in Ronda.
Baños Arabes
De Arabische baden in Ronda behoren tot de best bewaarde van Spanje. De Baños Arabes zijn gebouwd in de dertiende eeuw en liggen dichtbij de rivier. Via een rad en een aquaduct werd het water naar de baden toegevoegd. Bijzonder zijn de stervormige openingen in het dak van het badhuis. Deze lieten daglicht naar binnen vallen in het baddergedeelte van het badhuis. Je kunt ook nog twee andere zalen in de Baños Arabes bewonderen: een warmwaterruimte waarin stroom doorstroomde en een massageruimte.
Casa del Rey Moro
’Huis van de Moorse koning’, dat is de letterlijke vertaling van Casa del Rey Moro. Best bijzonder, als je bedenkt dat er nooit een Moorse koning heeft gewoond. Het huis werd namelijk pas in de 18e eeuw gebouwd toen de Moren al eeuwenlang verjaagd waren. Het huis heeft een mooie tuin met fonteinen in Moorse stijl, maar dat is niet de voornaamste reden om Casa del Rey Moro een bezoek te brengen. Dat is het onderaardse gewelf, La Mina.
Je kunt het met eigen ogen bewonderen door een ingenieuze trap met 231 treden af te dwalen. Het gewelf is in een rots gehouwen met bogen, gewelven en luchtgaten en kende verschillende functies. Koningen en andere belangrijke personen kwamen hier voornamelijk om zich schuil te houden bij gevaar, maar ook om te baden in de waterbron.
Het Casa del Rey Moro is dagelijks geopend. Een ticket kost €7. Via de website van Casa del Rey Moro is een gratis audiogids te downloaden over de Mina (alleen voor Android).
Kerken in Ronda
Nog als veel andere steden in Andalusië, is het aantal kerken in Ronda niet op één hand te tellen. Toch raden we aan enkele van binnen te bezichtigen; elke Iglesia heeft zo haar eigen charme. Onderstaande kerken staan bekend als de mooiste van Ronda!
- Iglesia de Santa Maria la Mayor is de bekendste kerk van Ronda. Deze kerk, gelegen aan de Plaza Duquesa de Parcent, kent een mengelmoes aan bouwstijlen en heeft meer dan 200 jaar ‘in de steigers gestaan’. De bouw van de kerk startte in 1485 op de plek van een moskee die ooit deel uitmaakte van de medina in Ronda. Opvallend aan de kerk is de collectie religieuze kunst evenals het gotische maaswerk op de torenspitsen van de klokkentoren.
- Ook op het gezellige Plaza del Socorro is een bijzondere kerk te vinden. Deze kerk, de Parroquia de Nuestra Señora del Socorro is gebouwd halverwege de twintigste eeuw op de plaats van een andere kerk, die volledig afbrandde in 1936. Hoewel deze kerk misschien niet zo oud is als sommige andere kerken in Cordoba, zal de schoonheid ervan je zeker verrassen.
- Tot slot tippen we de Iglesia de Nuestro Padre Jésus. Deze 18e-eeuwse kerk ziet er van de buitenkant misschien niet zo indrukwekkend uit, maar weet dit binnen ruimschoots te compenseren. De architect heeft hier uitstekend werk afgeleverd met mooi stucwerk en grote bogen. Kijk ook zeker omhoog om een prachtig standbeeld van Christis in het hoogkoor te aanschouwen.
Mirador de Ronda
Een bezoek aan Ronda is niet compleet zonder een foto te schieten vanaf Mirador de Ronda, het populairste uitzichtpunt van de stad. Vanaf het balkon heb je een betoverend uitzicht op een deel van de El Tajo kloof als wel over de rest van de omgeving. Je bereikt het uitzichtpunt via het stadspark, dat aan dezelfde kant van de kloof ligt als de stierenarena. Het uitzichtpunt heet eigenlijk Mirador de Aldehuela naar de architect die het ontworpen heeft, José Martin de Aldehuela. Naast deze mirador ontwierp hij ook de arena en de Puente Nuevo.
Puerta de Almocabar
Ronda was een lastig inneembare stad door haar geografische ligging, hoge muren en stevig gebouwde poorten. De 13-eeuwse Puerta de Almocabar vormde de hoofdingang tot de stad en wordt omgeven door twee halfronde verdedigingstoren. Dit is echter niet de enige poort in Ronda. Je hebt ook de Cijarapoort, de Molenpoort en de Windpoort. Ook de Albacara muren in het westelijke deel van de stad zijn nog steeds te bewonderen.
Park Alameda del Tajo
We noemden dit stadspark al eerder op deze pagina, als soort van ‘toegangspassage’ naar Mirador de Ronda. Hoewel het park inderdaad toegang biedt tot het uitzichtpunt, is het park zelf de moeite ook meer dan waard. Het ligt om de hoek van Plaza del Socorro en de Parroquia en biedt een vijftal wandelingen aan.
Wil je nog wat meer tijd doorbrengen in het groen? Wandel dan ook naar de Jardines de Cuenca toe. In deze tuinen is een schitterende rozentuin te vinden, vanaf waar je een goed uitzicht hebt op alle drie de bruggen en de vallei eronder.
Musea in Ronda
Naast historische bezienswaardigheden kent Ronda ook interessante musea. Een van de meest bijzondere musea, is het Casa Palacio Museo Lara. Dit museum heeft haar thuis gevonden in een 18e eeuws paleis en herbergt een privécollectie van onder meer wapens, wetenschappelijke instrumenten en martelwerktuigen. Alledaags is dit museum dus zeker niet.
Een andere museum dat je interesse wellicht wekt is het Museo del Bandolero, gewijd aan de bandieten die Andalusië teisterden vanaf het eind van de 18e eeuw tot ver in de 19e. Het museum doet uit de doeken hoe deze bandieten hun slag konden slaan en hoe reizigers hun bescherming afkochten. Ook wordt er aandacht besteed aan de Guardia Civil die in 1844 werd opgericht.
Het laatste museum dat we aanraden is dat in het Palacio de Mondragón. In dit paleis met Arabische invloeden is een informatief museum gevestigd over de geschiedenis van zowel Ronda als de regio. Als kers op de taart heeft het paleis ook nog een tuin met een waanzinnig mooi uitzicht.
Witte dorpenroute
Ronda is een van de bekendste witte dorpen in Andalusië. Net als Ronda liggen veel pueblos blancos op een steile helling of pal bovenop een berg en kennen ze veel Moorse invloeden. De bewoners van deze dorpen bekalkten hun huizen om praktische redenen: de witte kleur weerkaatst de zon, waardoor het binnen lekker koel blijft in de zomer en warm in de winter. Nog altijd wordt het voorjaar ingeluid door de huizen opnieuw wit te kalken.
In de buurt van Ronda liggen nog enkele witte dorpen (waaronder Setenil de las Bodegas), maar de grootste en bekendste concentratie ‘pueblos blancos’ bevindt zich in de provincie Cadiz en bij het natuurgebied Sierra de Grazalema, rond de grens met de provincie Malaga. Ook meerdere van deze witte steden verkennen? Je kunt zelf een route uitstippelen, maar ook onze witte dorpen route door Andalusië volgen.
5x uitstekende hotels & appartementen in Ronda
- Arriadh Hotel ★★★★
Luxe boetiekhotel in een schilderachtige omgeving met een mooi zwembad. Heeft Nederlandse eigenaren en ligt op 6 kilometer van het centrum van Ronda. Huurauto inclusief. - Natuurhuisje in Ronda
In 2016 gerenoveerde villa met een grote woonkeuken en 3 slaapkamers. Heeft een zwembad en een prachtige ligging in de vallei onder Ronda. - Catalonia Reina Victoria ★★★★
Luxe hotel met een spectaculair uitzicht op de kloof. Beschikt over een buitenzwembad, een spa, een grote tuin en een a-la-carte restaurant met een panoramisch uitzicht. - Hotel Soho Boutique Palacio San Gabriel ★★★★
Charmant hotel in het historische centrum van Ronda met een typisch Andalusische binnenplaats en een fontein. Beschikt over een intieme bioscoopzaal. - Cortijo LA Organic ★★★★
Sfeervol hotel met een zwembad en een moderne, lichte inrichting op 2,5 kilometer van het centrum. Vluchten, huurauto en ontbijt zijn bij de prijs inbegrepen.
Ronda klimaat & beste reistijd
Net als veel andere delen van Andalusië heeft Ronda een mediterraan klimaat. De zomers zijn er droog en warm, de winters nat en koud. Je kunt Ronda daarom het best bezoeken vóór de zomer in april, mei of juni of ná de zomer in september of oktober. In de maanden juli en augustus kan het in Ronda onaangenaam heet worden.
Reizen naar Ronda: hoe kom je er?
Ronda ligt in Andalusië, zo’n 50 kilometer landinwaarts van de Costa del Sol en op iets meer dan honderd kilometer van Malaga. Gezien de afstand (2.280 kilometer van Utrecht) kiezen veel Nederlanders ervoor om het vliegtuig naar Spanje te pakken. De meest logische aanvlieghaven is die van Malaga (AGP). Retourtickets zijn te boeken vanaf €38 retour via Cheaptickets.nl. Vanaf de luchthaven is het nog zo’n 1,5 uur rijden naar Ronda. Heb je nog geen auto gehuurd? Reserveer dan eenvoudig en snel een huurauto via Sunny Cars.
VIDEO: Ronda filmpje!
Ronda vakantie boeken – onze tips!
Top 5 Ronda vakantie aanbieders
- Eliza was here – Ronda vakanties met huurauto
→ Bekijk aanbiedingen - TUI – Andalusië reizen & vakanties
→ Bekijk aanbiedingen - de Jong Intra – Andalusië reizen & vakanties
→ Bekijk aanbiedingen - Prijsvrij – online Andalusië deals
→ Bekijk aanbiedingen - Natuurhuisje – Vakantiehuizen Ronda
→ Bekijk aanbiedingen
Zelf je Ronda vakantie regelen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Jasmijn Veldhuizen
Jasmijn heeft twee passies - schrijven en reizen - en combineert deze in haar werk als redacteur en blogger bij 27vakantiedagen. Ze is een heuse Griekofiel, maar ook dol op stedentrips en auto- of treinvakanties in heel Europa. Lees meer over Jasmijn
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!