27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 30 augustus 2022

De pracht van Kaapstad behoeft geen introductie, maar Zuid-Afrika heeft ook talloze kleinere plaatsen waar je je ogen uitkijkt. Wij selecteerden de acht leukste en mooiste stadjes en plaatsjes van Zuid-Afrika!

1. Simon’s Town

Simon’s Town

Simon’s Town is een klein havenstadje aan de oostkant van Kaap de Goede Hoop. Het stadje is oorspronkelijk vernoemd naar Simon van der Stel, de Nederlandse gouverneur van de Kaapse Kolonie van 1677 tot 1699. De grootste trekpleister van Simon’s Town is de kolonie Afrikaanse pinguïns die hier op het beschermde Boulders Beach leven. Deze zwartvoet pinguïns leven letterlijk tussen de ‘boulders’; grote stenen van graniet om zich te beschermen tegen de wind. Je kunt ze bekijken vanaf een houten platform of zelfs met ze zwemmen! Het centrum van de stad, met interessante musea, sfeervolle cafés en mooie bezienswaardigheden, kun je verkennen door bijvoorbeeld de stadswandeling van 1,5 kilometer te doen. Van augustus tot november komen ook de witte haaien dichterbij de stranden van Simon’s Town. Als je besluit om in de zee te gaan zwemmen, kies dan voor een strand met ‘shark-spotters’!

Hotel & accommodatie tips in Simon’s Town

2. Oudtshoorn

Oudtshoorn

Het stadje Oudtshoorn is de hoofdstad van de halfwoestijn de Kleine Karoo. Het heeft een schitterende ligging tussen de Outeniquabergen en de Swartbergen in. Oudtshoorn staat bekend om zijn struisvogelfarms, krokodillen- en cheetafarm en om de Cango grotten aan de voet van de Swartberg. Eén van de mooiste bergpassen ter wereld is de Swartbergpas. De pas van 27 kilometer leidt je naar de top van 1.583 meter hoog! Niet alleen het uitzicht over de Karoo is prachtig, ook de weg ernaartoe is fantastisch. Er leven veel soorten vogels, na elke haarspeldbocht is het landschap weer anders en je komt langs verschillende historische plekken. In de lente is de bergpas een schitterende bloemenzee. Het Klein Karoo Nationaal Kunstfestival (KKNK) vindt ook elk jaar in Oudtshoorn plaats. Het is een echt Zuid-Afrikaans festival met heel veel Afrikaanse optredens.

Hotel & accommodatie tips in Oudtshoorn

3. Knysna

De blauwgroene lagune bij Knysna

In het hart van de Tuinroute ligt het dorp Knysna. Knysna ligt aan de oevers van de Knysna Lagune en is een geliefde stop tijdens een Zuid-Afrika rondreis. De lagune wordt van de Indische Oceaan gescheiden door twee rotsen aan weerszijden: de Knysna Heads. De Knysna Heads bieden geweldig uitzicht over het azuurblauwe water van de lagune. De ‘Head’ aan de westkant is onderdeel van het Featherbed Nature Reserve dat alleen toegankelijk is via een boottocht. In het reservaat leven een aantal zeldzame dieren als de Knysna Loerie vogel en de blauwe duiker. Voor natuurliefhebbers is het Knysna Forest een ware aanrader. In dit oerbos staan bomen van meer dan 800 jaar oud. Tijdens een wandeling door het bos heb je zelfs kans om antilopen of de zeldzame Knysna olifant te zien. In het centrum zijn talloze restaurants, cafés en winkeltjes te vinden. Ook is er een museum met een tentoonstelling over de lokale geschiedenis.

Hotel & accommodatie tips in Knysna

4. Nelspruit

Nelspruit

In het noordoosten van Zuid-Afrika ligt de provincie Mpumalanga. De hoofdstad van Mpumalanga is Nelspruit. Op zich zelf geen bijzonder stadje, maar wel gelegen in een prachtige omgeving! Dit stadje ligt aan de Crocodile River Valley in een bosrijke omgeving. Door de ligging aan de rivier en het subtropische klimaat groeien hier allerlei citrus– en tropische vruchten als avocado’s, bananen, lychees en mango’s, maar ook exotische planten en bloemen, tabak en noten als macadamia en pecan. Nelspruit is de ideale uitvalsbasis voor onder andere het Krugerpark en Swaziland. Natuur– en wandelliefhebbers kunnen terecht in de Nelspruit Botanical Gardens met inheemse bossen, tropische planten, watervallen en baobabbomen. In Nelspruit ligt ook het Jane Goodall chimpansee opvangcentrum waar je kunt overnachten en rondleidingen kunt krijgen. De originele bewoners van de Crocodile River kun je bezichtigen in het Croc River Reptile Park.

Hotel & accommodatie tips in Nelspruit

5. Hout Bay

Hout Bay

Een mooi wit strand, de azuurblauwe zee, een pittoresk jacht- en vissershaventje én een gezellig stadscentrum: Hout Bay, ook wel Hout Baai genoemd. Dit dorp ligt op zo’n 20 kilometer afstand ten zuiden van Kaapstad, een baai verscholen tussen de Sentinel berg en Chapman’s Peak Drive. Hout Bay is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor een ritje over deze prachtige kustroute. Hout Bay stond in de vroege VOC tijd vol bomen, wat direct de naam van het dorp verklaard; een baai met hout! De omgeving van het dorp is tegenwoordig nog steeds mooi groen. Vanuit de haven van Hout Bay kun je, in ongeveer een half uur, met een boot naar Duikereiland. Deze rots is het thuis van honderden zeeleeuwen! En misschien, met heel veel geluk, zie je in de verte een walvis. Op zondag is er een lokale markt vol kraampjes met kunst en cultuur.

Hotel & accommodatie tips in Hout Bay

6. Stellenbosch

Stellenbosch

Het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw wordt gevormd door het stadje Stellenbosch, in de provincie West-Kaap. Hier begint dan ook de meest bekende wijnroute van Zuid-Afrika: de Stellenbosch Wine Route. Je kunt op bezoek bij één van de ruim 200 wijnhuizen om wijn te proeven! Stellenbosch is vernoemd naar Simon van der Stel (van der Stel se bosch) die in 1679 dit vruchtbare stukje land ontdekte. Onder toeristen is dit stadje, naast de wijn, vooral aantrekkelijk vanwege de oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl. Bijna overal staan prachtige gebouwen en ontzettend veel oude eikenbomen. Stellenbosch wordt daarom ook wel Eikestad genoemd. Hier staat ook één van de bekendste Universiteiten van Afrika. De combinatie tussen de levendige studentenstad, de omringende natuur en de ouderwetse, prachtige straten maakt Stellenbosch zo leuk! In het centrum vind je ook enkele musea, uitgaansgelegenheden en talloze eet- en drinkgelegenheden.

Hotel & accommodatie tips in Stellenbosch

7. Hermanus

Hermanus

Dé walvishoofdstad van de wereld is Hermanus! Dit kleine kustplaatsje is te vinden op een uurtje van Kaapstad. Ieder jaar tussen eind juni en begin december komen de zogenaamde Zuidkapers, de Southern Right Whales, naar de baai van Hermanus. Soms tot wel slechts 20 meter van de kust! De piek ligt tussen september en november, want dan komen de mannetjeswalvissen de vrouwtjes en de jongen ophalen voor een lange terugreis naar het noorden. Vanaf de haven vertrekken er regelmatig boten de open zee op, zodat je deze indrukwekkende dieren nóg dichterbij kunt bekijken. De oude haven van Hermanus wordt niet meer gebruikt en is vandaag de dag een nationaal monument. Er zijn winkeltjes, restaurantjes en een mooi museum. De omgeving van het stadje is prachtig. Langs de kust loopt een pad van 12 kilometer lang met aan de ene kant de oceaan en aan de andere kant de bergen. Een absolute aanrader voor wandelaars. Hermanus is ook de perfecte uitvalsbasis als start van de prachtige Tuinroute.

Hotel & accommodatie tips in Hermanus

8. Kaapsche Hoop

Kaapsche Hoop

Het kleine stadje Kaapsche Hoop, ook wel Kaapsehoop, ligt in de provincie Mpumalanga. Het stadje werd in 1882 opgericht met de ontdekking van goud in de omliggende bergen. Vandaag de dag is het goud vervangen door prachtige groene bossen. Kaapsche Hoop ligt tussen die bossen op zo’n 1500 meter hoog. Het is er bijna altijd mistig wat zorgt voor een mysterieuze ambiance. Je kunt de omgeving prachtig ter paard verkennen of natuurlijk een mooie wandeltocht maken. In het centrum vind je genoeg winkeltjes, lokale kunst en restaurantjes. Dit stadje staat met name bekend om zijn vrij rondlopende kuddes wilde paarden. De paarden lopen dus ook gewoon door het stadscentrum heen! Kaapsche Hoop is ook het leefgebied van de zeldzame blauwe zwaluw.

Meer lezen:


 , , , , , , , ,

1 reactie

  • avatar
    Anneke op 21-05-2016
    Gast

    Super!!!

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)