Vakantie Meer van Genève (Zwitserland): alle bezienswaardigheden & tips

Vakantie Meer van Genève (Zwitserland): alle bezienswaardigheden & tips

Op vakantie naar het Meer van Genève in Zwitserland? Dit sjieke meer - met de steden Genève, Lausanne en Montreux aan zijn oevers - verrast je met een schat aan historische en natuurlijke bezienswaardigheden. Ook wie een actieve vakantie wil, komt op en rond het meer van Genève volop aan zijn trekken.

Door , laatst bijgewerkt op 9 augustus 2023
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Steden aan het Meer van Genève
 2. Genève
 3. Lausanne
 4. Montreux
 5. De wijngaarden van Lavaux
 6. Bezienswaardigheden & activiteiten
 7. 5x hotels & appartementen
 8. Vakantie Meer van Genève boeken

Vakantie aan het Meer van Genève in Zwitserland

Met een oppervlakte van 584 vierkante kilometer is het Meer van Genève een van de grootste meren in West-Europa. Het meer bevindt zich op de grens van Frankrijk en Zwitserland. In Frankrijk noemt men dit meer het ‘Lac Léman’, de trotse inwoners van Genève houden het op het ‘Lac de Genève’. Aan de Zwitserse oevers van het meer liggen enkele belangrijke Zwitserse steden: Genève zelf natuurlijk, maar ook Lausanne en Montreux.

De rivier de Rhône, die ontspringt bij de Rhônegletsjer in de Zwitserse Alpen, stroomt door het meer van Genève. De Zwitserse Jura bevindt zich ten noordwesten van het meer, de Alpen vind je in oostelijke en zuidelijke richting.

Zwitserland vakantie boeken – onze tips!

Meer van Genève, Zwitserland

Zonsondergang bij Port Valais, vlakbij Montreux.

Het meer van Genève is een ware toeristische trekpleister. Steden als Genève en Lausanne krijgen jaarlijks vele toeristen op bezoek, maar ook de kleine dorpjes aan de oevers zijn de moeite waard. Watersportliefhebbers komen volop aan hun trekken op het uitgestrekte meer. Een wandeltocht langs de oevers of een rondvaart zijn ook zeer geliefd. Op de hellingen rond het meer wordt op vele plaatsen aan wijnbouw gedaan.

Interessante steden Meer van Genève

Genève

De tweede grootste stad van Zwitserland bevindt zich op de plaats waar de Rhône uit het meer stroomt richting Middellandse Zee. Genève is vooral bekend als thuisbasis van allerlei internationale organisaties, zoals het Internationale Rode Kruis, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldhandelsorganisatie.

Ook de Verenigde Naties bezitten een hoofdkantoor in Genève, meer bepaald in het ‘Palais des Nations’ in het Arianapark. Dit gebouw is na het VN-hoofdkantoor in New York het belangrijkste kantoor van de Verenigde Naties. Het is mogelijk om dit gigantische gebouw met een gids te bezoeken.

Genève, Zwitserland

De stad Genève, met helemaal op de achtergrond de Jet d’Eau fontein.

De bekendste toeristische attractie en tevens hét symbool van Genève is ongetwijfeld de fontein van Genève, de ‘Jet d’Eau’. Deze enorme fontein bevindt zich ongeveer op de plaats waar de Rhône uit het meer stroomt. Een enorme waterstraal met een debiet van 500 liter water per seconde spuit 140 meter de hoogte in. Je kunt via een aangelegde pier tot vlakbij de fontein komen, maar neem wel je paraplu mee. Als de wind uit de verkeerde richting waait, word je drijfnat door het neerkomende water…

De Sint-Pieterskathedraal (Cathédrale Saint-Pierre), op een heuvel in de oude stadskern, is het belangrijkste kerkgebouw in de stad. De beklimming van de noordelijke toren biedt je een schitterend uitzicht over de stad en het meer. In het historische centrum tref je smalle steegjes en schilderachtige pleintjes aan. Het is er gek genoeg vaak heerlijk rustig.

Loop van de kathedraal naar het pittoreske pleintje ‘Place du Bourg du Four’, dat omringd wordt door fraaie 16de-eeuwse huizen. Centraal op het plein prijkt een 18de-eeuwse fontein versierd met bloemen.

Genève heeft nog veel meer te bieden: aantrekkelijke parken (Parc des Bastions, Jardin Anglais), een botanische tuin (Jardin Botanique), een mooie wandelboulevard langs het meer en een hele reeks musea (Musée Patek Philippe, Musée d’Art et d’Histoire, Musée Internationale de la Réforme en nog vele andere). Meer dan genoeg ingrediënten voor een leuke citytrip! Het is vrij prijzig in Genève en dit deel van Zwitserland in z’n algemeenheid, maar helemaal onoverkomelijk is het nou ook weer niet. Er zijn ook best wat budgetvriendelijke restaurantjes en hotels te vinden!

Overnachten? Check hier het complete hotel- en appartement aanbod in Genève (ca. 200 opties).

Lausanne

De vierde grootste stad van Zwitserland grenst aan de noordelijke zijde van het meer. Lausanne is gebouwd op 3 heuvels en wordt omringd door wijngaarden. Je kunt niet naast de indrukwekkende vroeggotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kijken. Deze ligt opvallend op een 500 meter hoge heuvel in de oude stadskern. Een nachtwacht roept vanaf 10 uur ’s avonds tot 2 uur ’s morgens elk uur nog steeds de tijd af, een oud gebruik uit de middeleeuwen. In het historische deel van Lausanne zie je verder nog tal van kleine steegjes met cafeetjes en boetieks.

Lausanne, Meer van Genève

Ouchy waterkant in Lausanne.

Neem ook eens een kijkje op de Place de la Palud, een plein omgeven door historische gebouwen, waaronder het 17de-eeuwse stadhuis van Lausanne. Op woensdagen en zaterdagen tref je hier een markt aan.

Het Internationaal Olympisch Comité is gevestigd in Lausanne; vandaar de aanwezigheid van een Olympisch Museum in het stadsdeel Ouchy. In een interactieve tentoonstelling met allerlei films, documenten en voorwerpen maak je kennis met de geschiedenis van de Olympische Spelen.

Het stadsdeel Ouchy ligt vlak aan het meer. Je treft er een schilderachtige promenade aan langs de oever. Een aanrader is een oeverwandeling vanaf Ouchy tot in het plaatsje Morges, een afstand van zo’n 15 kilometer. Onderweg passeer je het mondaine Saint-Sulpice en een aantrekkelijk strand met een lengte van meer dan één kilometer.

In het Palais de Rumine aan de Place de la Riponne bevindt zich een vijftal musea, met collecties variërend van schone kunsten tot archeologie en zoölogie. De Collection de l’Art Brut in het slot Beaulieu is een collectie van ‘aparte’ kunstwerken, afkomstig van ‘ongewone’ kunstenaars, gevangenen en mensen met een psychische stoornis.

Overnachten? Check hier het complete hotel- en appartement aanbod in Lausanne (ca. 60 opties).

Montreux

Montreux is gebouwd op een berghelling aan de oostelijke zijde van het meer. Het is een ‘deftige’ stad, met chique hotels in fin-de-sièclestijl. De streek tussen Montreux en het plaatsje Vevey wordt ook wel de ‘parel van de Zwitserse Rivièra’ genoemd. Het is gezellig wandelen in de buurt van de kade van Montreux, waar veerboten vertrekken naar allerlei plaatsen aan het meer. Langs de wandelboulevard kom je diverse speeltuintjes, terrasjes en kraampjes tegen.

Montreux, Meer van Genève

Waterfront van Montreux.

In de buurt van Montreux tref je het zeer bekende kasteel van Chillon aan. Het kasteel werd in de 13de eeuw gebouwd op een rots langs de oever van het meer. Daarna verbouwde en vergrootte men Chillon diverse keren. Het huidige complex bestaat uit 25 gebouwen, 3 binnenplaatsen en 2 ringmuren. Een bezoek aan de paradezalen en de ondergrondse gewelven (vroeger een gevangenis) mag je niet overslaan.

Kasteel van Chillon, Montreux

Het kasteel van Chillon bij Montreux.

Tip: de wijngaarden van Lavaux!

De wijnbouw is ‘big business’ rond het meer van Genève. De terrasvormige wijngaarden nabij Lavaux werden door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Je kunt deze wijngaarden op verschillende manieren bezoeken: te voet, met een toeristentreintje of met de ‘Train des Vignes’.

Wijngaarden van Lavaux, Zwitserland

Treintje door de wijngaarden van Lavaux.

Het wijnbouwgebied van Lavaux is 800 hectare groot en vormt het grootste aaneengesloten wijnbouwgebied van Zwitserland. Een mooie wandelroute is bijvoorbeeld de wandeltocht van Saint-Saphorin naar Lutry. Het middeleeuwse Saint-Saphorin is op zich al een bezoekje waard.

De ‘Train des Vignes’ is een regionale trein die rijdt van Vevey naar Puidoux-Chexbres, dwars door het wijngebied. Vanaf Chexbres-dorp en Lutry vertrekken er toeristentreintjes die bezoekers op een comfortabele manier langs de wijngaarden leiden.

Meer bezienswaardigheden & activiteiten aan het Meer van Genève

Naast het wereldberoemde kasteel van Chillon tref je rond het meer van Genève nog vele andere burchten aan: onder andere in Vevey, Aubonne en Morges. Ook het stadje Nyon wordt omringd door wijngaarden en is bekend om zijn historische kasteel met 5 torens.

Vevey, Meer van Genève

Vevey.

Charlie Chaplin woonde de laatste 25 jaar van zijn leven in Vevey. Zijn voormalige landgoed is tegenwoordig een museum gewijd aan zijn leven en zijn werk.

In de omgeving van Montreux vertrekt een tandradtrein naar de Rochers de Naye. Vanop een hoogte van 2042 meter kijk je uit over het meer en de bergen.

Vanaf verschillende plaatsen vertrekken er veerboten, zodat je een aangenaam boottochtje kunt combineren met een bezoek aan andere stadjes of dorpjes op de oevers van het meer.

Vakantie Meer van Genève – 5 accommodatietips

 • Eurotel Montreux ★★★★
  Luxe hotel met schitterende ligging in het centrum van Montreux, direct aan het meer van Genève. Sauna, stoombad, fitnessruimte en terras met een schitterend uitzicht over het meer en de Zwitserse en Franse Alpen.
 • Appartement te Montreux ★★★
  Appartement voor 4 personen te Montreux, in het centrum van de stad op 30 meter van het meer. Met balkon (uitzicht op het meer) en een overdekte parkeerplaats.
 • Fraser Suites Geneva ★★★★
  Studio’s in de Rue du Marché in Genève. Voorzien van badkamer en kitchenette. Op 300 meter van de Sint-Pieterskathedraal en op 10 minuten lopen van de Jet d’Eau. Gratis toegang tot de fitnessruimte. Gratis wifi.
 • Appartement in Lausanne
  Appartement in Belmont-sur-Lausanne op 6 kilometer van het centrum van Lausanne. Balkon met uitzicht op het meer en de bergen. Gratis wifi. Parkeerplaats bij het huis.
 • Modern Times Hotel Vevey ★★★★
  Viersterrenhotel in Vevey. Met fitnessruimte, tuin en zonneterras. Gratis wifi. Huisdieren zijn toegelaten. Privéparkeerplaatsen tegen betaling beschikbaar.

Zwitserland vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

5 Meer van Genève reiservaringen en tips

 • Kara Fransen op 21-04-2019

  “Mooi maar duur”

  Zwitserland heeft alles, ondanks de beperkte oppervlakte van het land. Het valt op dat de Zwitsers een rijk leven hebben. Alles is duur maar de landschappen zijn prachtig. Een aanrader om met de wagen delen (of helemaal) van de Grand Route te volgen, zeker de moeite als autotour!

 • Kristian van der Bij op 12-04-2019

  “Mooie stad met fijn meer”

  Leuke stad waar je vele dure auto's zal tegenkomen en waar je gemakkelijk het water in kan (Het meer van Geneve) De fontein op het meer is het bekendste beeld en ook het mooiste van de stad. De prijzen liggen hoger in de stad dan gemiddeld ergens anders maar daarvoor krijg je wel een schone stad.

 • Rachel op 26-11-2017

  “Prachtig uitzicht over 'Lemon Lake'”

  Genève is een leuke stad om een paar dagen te vertoeven. Mooi gelegen in de Alpen met een prachtig meer, is deze stad een fijne uitvalsbasis waar je heerlijk kunt winkelen, wandelen, eten en tot rust komt. De vele restaurants bij het meer geven een prachtig uitzicht. De stad is leuk om te voet te ontdekken! Er zijn veel designerwinkels maar daarentegen ook leuke, kleine boutiques waar je naar hartenlust kunt shoppen.

 • Tom Hagendoorn op 13-11-2017

  “Prijzig, gedateerd maar uniek”

  Laat ik beginnen met het belangrijkste. De prijzen wat betreft eten en drinken zijn hier schrikbarend hoog! In een traditioneel Zwitsers restaurant kaasfonduen kostte 55 euro per persoon. Je had dan de kaasfondue met alleen brood en een glas frisdrank.
  Genève bezoeken als dagtrip is dan ook een aanrader, omdat de kosten anders erg hoog oplopen. Omdat mij bekend was dat het geld in deze stad zat, had ik moderne en mooie bouwstijlen verwacht, dit viel echter redelijk tegen en leek soms wat grauw. De ligging nabij de Alpen, het meer van Genève met de enorme fontein, de mooie horlogewinkels en de soms wat grappige straatjes maken de straat echter uniek, en geschikt voor een leuk dagje weg.

 • Yvonne Albers op 06-11-2017

  “Dure zakenstad met fontein”

  Totnutoe ben ik 3 keer in Geneve geweest, gewoonweg omdat het dichtbij onze camping lag. Het is een leuke stad om gezien te hebben. Zeker de fontein (hoogste van Europa), is leuk voor de kinderen. Er zijn veel winkels, maar alles is super duur. Zelfs de McDonalds was hier duur. Verder is het wel grappig dat veel zakenlui hier op elektrische stepjes rondrijden.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Meer van Genève reiservaring en tips!

Ben jij in Meer van Genève geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief