Wat te doen in Zürich (Zwitserland)? De leukste bezienswaardigheden & tips voor je Zürich stedentrip!

Wat te doen in Zürich (Zwitserland)? De leukste bezienswaardigheden & tips voor je Zürich stedentrip!

Zürich is een financieel centrum en een drukke zakenstad, maar bezit ook een pittoreske oude stadskern met fraaie historische gebouwen. Wie op zoek is naar exclusieve topproducten van hoge Zwitserse kwaliteit, is in Zürich op zijn plaats.

Door , laatst bijgewerkt op 15 september 2021
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden Altstadt
 2. De Augustinergasse
 3. De Grossmünsterkerk
 4. De Fraumünsterkerk & Sint-Pieterskerk
 5. Overige bezienswaardigheden Zürich
 6. Winkelen in Zürich
 7. Overnachten in Zürich
 8. Reizen naar Zürich
 9. Stedentrip Zürich boeken
 10. Reiservaringen en tips

Stedentrip Zürich: economisch hart van Zwitserland

Zürich is qua inwonertal de grootste stad van Zwitserland. Bijna 400.000 mensen leven er in deze stad, die het financiële en economische hart vormt van het land. Zürich ligt aan de noordwestelijke oever van het uitgestrekte Zürichmeer, op de plaats waar de rivier de Limmat het meer verlaat om verder te stromen naar de Aare. De stad ligt in het dal van de Limmat, ingeklemd tussen de Uetliberg op de linkeroever en de Zürichberg op de rechteroever.

Het drukke, zakelijke en vooral dure Zürich is misschien niet de eerste stad waaraan je denkt als je op vakantie wilt gaan. Saai is Zürich echter niet. De stad bezit talrijke vermaarde musea en galeries, is bekend als winkelstad en kent eveneens een bruisend nachtleven. Wie houdt van historische stadscentra en oude gebouwen, haalt in de Altstadt zijn hart op. En in de nabije omgeving zijn er ook nog het Zürichmeer en de bergen waartussen de stad ligt. Ingrediënten genoeg voor een interessante citytrip.

Zürich stedentrip boeken – onze tips!

Bezienswaardigheden in de Altstadt van Zürich

De historische stadskern van Zürich bevindt zich aan weerszijden van de Limmat-rivier, op de plaats waar deze het meer van Zürich verlaat.

Zürich

Het historische centrum van Züricht aan de Limmat rivier.

De Augustinergasse

De Augustinergasse behoort tot het mooiste en kleurrijkste deel van de oude stad. In dit smalle straatje, dat overigens volledig verkeersvrij is, vind je het ene leuke boetiekje naast het andere. Ook aan gezellige restaurantjes en terrasjes is er geen gebrek. Bewonder ook de kleurrijke vlaggen aan de gevels.

Augustinergasse, Zürich

De Grossmünsterkerk

Dit is het grootste kerkgebouw van de stad, met twee opvallende torens die een symbool van Zürich zijn geworden. De oorspronkelijke kloosterkerk werd reeds in 1100 gebouwd, maar nadien vele malen verbouwd, uitgebreid en gerestaureerd. Vanaf de preekstoel van deze kerk verspreidde Ulrich Zwingli de Reformatie in Zwitserland. Daal af tot in de crypte, waar een 15de-eeuws standbeeld van Karel de Grote de aandacht trekt. Je kunt een van de twee torens beklimmen, met een onvergetelijk uitzicht over de stad en het meer als beloning.

"Fraumunster en Grossmunster kerk, Zürich

Fraumunster en Grossmunster kerk.

De Fraumünsterkerk en de Sint-Pieterskerk

Steek vanaf de Grossmünsterkerk de Limmat over via de Münsterbrücke en je ziet nog twee andere torens van bekende kerkgebouwen: De Fraumünsterkerk en de Sint-Pieterskerk (Sankt Peterskirche).

Op de toren van de Sankt Peterskirche prijkt de grootste wijzerplaat van Europa, met een diameter van maar liefst 8,7 meter. De huidige kerk dateert uit 1716, maar de fundamenten zijn afkomstig van een laatromaanse kerk uit de 13de eeuw. In het barokke interieur vallen vooral de hoge galerijen op.

De Fraumünsterkerk met haar ranke toren is vooral bekend om de glas-in-loodramen ontworpen door Marc Chagall, die er in 1970 geplaatst werden.

Tip: de Lindenhofplatz!

Vergeet niet om een kijkje te nemen op de Lindenhofplatz, gelegen op een hoogte boven de Limmat. Vanaf dit groene plein, onder de schaduw van 90 lindebomen, kijk je uit over de Limmat en de gebouwen aan zijn oevers.

Overige bezienswaardigheden van Zürich

Het Kunsthaus Zürich bezit een belangrijke kunstcollectie met werken daterend uit de middeleeuwen tot en met moderne kunst. In het Schweizerische Landesmuseum leer je meer over de Zwitserse geschiedenis en cultuur.

In de Zoo van Zürich, een van de modernste dierentuinen in Europa, leven zo’n 320 verschillende diersoorten. De Botanischer Garten, die behoort tot de Universiteit van Zürich, huisvest ca. 7000 verschillende plantensoorten op een oppervlakte van 5,3 hectare.

Uetliberg, Zürich

Uitzicht op de stad en omgeving vanaf de Uetliberg.

Volg iets buiten de stad de mooie wandelroute naar de top van de Uetliberg (871 meter), het hoogste punt van Zürich. Op de top staat een uitkijktoren die je verrast met een schitterend panorama over Zürich en omgeving. Op het meer van Zürich kun je rondvaarten maken, zeilen en surfen. Op diverse plaatsen aan het meer vind je gezellige strandjes.

Winkelen in Zürich

Hoewel het geen goedkope stad is, bezit Zürich een grote aantrekkingskracht voor shoppers. De Bahnhofstrasse is zonder enige twijfel de belangrijkste winkelstraat in Zürich. Deze straat loopt vanaf het station van noord naar zuid door het centrum, helemaal tot aan het meer. Voor koopjes moet je hier niet zijn, want de Bahnhofstrasse bezit de twijfelachtige eer om een van de duurste winkelstraten ter wereld te zijn. Ben je echter op zoek naar exclusieve luxeproducten, dan ben je hier op je plaats. In de etalages zie je vooral dure horloges en juwelen liggen, maar ook lederwaren en Zwitserse zakmessen.

Winkelen in Zürich

Een tweede drukbezochte winkelstraat is de Limmatquai, op de rechteroever van de rivier. De vroegere gildehuizen aan de Limmatquai werden omgevormd tot restaurants en shops.

Naast dure shops vind je in Zürich overigens ook gewone rommelmarkten. Op de Helvetiaplatz gaat er elke zaterdag een grote rommelmarkt door met meer dan 400 deelnemers.

Overnachten in Zürich

Zürich is qua inwoners de grootste stad van Zwitserland en telt meer dan 300 hotels en appartementen voor toeristen. Het is een belangrijke zakenstad en een aanzienlijk deel van de accommodaties richt zich dan ook op de zakelijke toerist op business trip. Goedkoop is overnachten in Zürich niet, reken minimaal op €200 per nacht als je in het centrum wil verblijven of €150 iets daarbuiten.

Enkele nog redelijk betaalbare tips: Hotel Limmatblick (aan de rivier in het oude centrum, vanaf €180 per tweepersoonskamer), het sfeervolle Aparthotel Familie Hugenschmidt (vanaf €185) en het budgetvriendelijke 2* Walhalla Guest House (vanaf €160) in het centrum.

Reizen naar Zürich – hoe kom je er?

Met de auto ben je vanuit Utrecht over de Duitse snelwegen in zo’n 7,5 uur rijden in Zürich. De stad heeft ook een internationaal vliegveld, waar onder meer Transavia, Easyjet en KLM op vliegen. Retourtickets zijn er soms al vanaf €58 buiten het hoogseizoen. Je kunt ook met de trein naar Zürich: met de ICE International doe je er zo’n 8 uur over (hier te boeken vanaf €40 enkele reis).

Zürich stedentrip boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

4 Zürich reiservaringen en tips

 • Monique Verhees - Thomassen op 04-01-2021

  “On the top”

  Als je van de bergen houdt, moet je zeker hier zijn geweest. Geweldig mooie toppen hebben deze bergen, waar je een hele mooie wandeling op kunt maken. Durf je het niet aan, dan is er ook zeker een kabelbaan ter beschikking.

 • Sabine Erkelens op 27-11-2017

  “Schaffhausen i.c.m. Zurich”

  Schaffhausen is een klein dorpje, circa 45 min van Zurich af. Het is een dorpje met unieke winkels en diverse restaurants. Het hele dorp doet liefelijk aan daar de huizen allemaal een andere kleur / vorm hebben, het is net of je je in Italië bevindt. Ook is hier de Rheinfall te vinden, een prachtige waterval waar je in de zomer zelfs per boot naar de waterval kan! Zurich zelf is een grote stad en heeft iets weg van Luxemburg qua structuur. De winkels zijn erg prijzig en ook de massaketens zijn hier aanwezig.

 • op 25-11-2017

  “Centraal is duur”

  De stad is redelijk klein in vergelijking met andere Europese steden, echter is het wel de grootste in Zwitserland. De stad (verblijf en eten) is erg prijzig en in 1 dag heb je de stad wel voldoende kunnen verkennen. De omgeving er om heen is schitterend met mooie natuur (berggebieden) en ook de kleinere steden hebben een leuk sfeertje.

 • Marloes de Bruin op 10-11-2017

  “Een stad vol natuur”

  De grootste stad van Zwitserland, maar voelt klein aan. Alles is te lopen. De uitzichten zijn fantastisch over het meer. Verder is het heel tof om op de üetliberg te gaan. Vanuit hier heb je vele uitzichten op de witte alpen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Zürich reiservaring en tips!

Ben jij in Zürich geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief