Noordoosten van Cambodja, provincies Ratanakiri en Mondulkiri: ruig en ongerept

Noordoosten van Cambodja, provincies Ratanakiri en Mondulkiri: ruig en ongerept

In het noordoosten van Cambodja ligt een wilde, nog vrij onontdekte jungle. Ratanakiri en Mondulkiri, de twee provincies van het noordoosten, zijn Cambodja op zijn ruigst en onontdekst.

Door , laatst bijgewerkt op 28 februari 2023
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. De rode stad Banlung
 2. De watervallen bij Banlung
 3. Yeak Laom Lake
 4. Jungletrekkings rondom Banlung
 5. Senmonorom in Mondulkiri
 6. Mondulkiri Elephant Sanctuary
 7. Reizen naar het noordoosten van Cambodja
 8. Beste reistijd het noordoosten van Cambodja
 9. Reiservaringen en tips

Waar staat het noordoosten van Cambodja om bekend?

De meeste toeristen die Cambodja aandoen bezoeken alleen hoofdstad Phnom Penh en Angkor. Wie meer tijd besteedt in Cambodja bezoekt ook strandplaats Sihanoukville of een van de eilanden zoals Koh Rong of Rabbit Island. Daarnaast worden dan de relaxte staden Battambang en Kampot nog wel eens aangedaan.

Maar het noordoosten van Cambodja? Daar komen bijna geen reizigers. Het is een ruig en dichtbebost gebied met jungle, mooie watervallen en stammendorpjes. Er komen hier langzaamaan wat meer toeristische faciliteiten, en ze zijn bezig de wegen te verbeteren, maar het gebied blijft prachtig en is gevuld met authentieke provinciestadjes. Een aantrekkelijke bestemming voor de avonturier die het echte Cambodja wil zien! We zetten de beste bezienswaardigheden en mooiste plekken van het noordoosten voor je op een rij.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

De rode stad Banlung

Banlung is een stoffige stad in de provincie Ratanakiri. In en rondom de stad vind je rood zand dat opwaait wanneer je er overheen loopt of rijdt. Je zult merken dat aan het einde van de dag je tas, schoenen en kleren rood gekleurd zijn. De stad is klein en rustig. Je ziet hier niet veel toeristen. De meeste toeristen komen naar Banlung om een jungletrekking te doen. Maar Banlung heeft meer te bieden: de markt in het hart van de stad is zeker een bezoekje waard. Hier kom je in aanraking met de authentieke manier van eten in noord-Cambodja. Je vindt hier varkenshoofden, koeienpoten en verse vis in kleine teiltjes.

De mensen zijn erg vriendelijk in Banlung. Ze staan open voor een praatje en zijn geïnteresseerd. Er wonen hier ook veel studenten en expats. In Banlung vind je vooral veel Cambodjaanse restaurants. Als je meer zin hebt in Westers voedsel, kun je naar de rand van de stad gaan. Hier vind je een meer met hotels, guesthouses en restaurants. Bij het Lakeside Chheng Lok Hotel vind je het Pteas Bay Khmer restaurant dat gerund wordt door een Cambodjaanse man met een Belgische kok. Hier kun je zowel Cambodjaans als Europees eten.

Banlung

Het centrum van Banlung.

Banlung

De watervallen bij Banlung

Rondom Banlung ligt een aantal mooie watervallen. Deze watervallen kun je ontdekken door een motorchauffeur in de stad aan te spreken en te vragen of hij je naar de watervallen wilt brengen. Je kunt ook een tour boeken in je hotel of hostel of zelf een brommer huren.

 • Er zijn vijf watervallen, waarvan je er in het droge seizoen overigens maar vier kunt bezoeken. In dit seizoen staat de vijfde waterval namelijk droog.
 • De watervallen zijn allemaal hoger dan tien meter en bij de meeste watervallen kan gezwommen worden. Een georganiseerde dagtour kost ongeveer €20.

Yeak Laom Lake

Vijf kilometer ten zuidwesten van Banlung ligt het mooie Yeak Laom Lake, een kratermeer met een geschiedenis vol mystiek. Het gerucht gaat dat er een monster in het meer leeft. Volgens de locals is dit monster de koning van het vroegere rijk.

 • Hij was boos op zijn bloedmooie dochter. Toen hij vertrok voor een zakenreis beloofde de prinses haar vader niemand binnen te laten, maar ze kwam haar belofte niet na. De bezoeker werd verliefd op de prinses en zij vertrok samen met haar kersverse partner.
 • Toen de koning terugkwam en ontdekte dat ze weg was, werd hij zo boos dat hij de hele bevolking opriep op zoek te gaan naar de prinses en dat ze zelfs de grond moesten afgraven om zijn dochter te vinden. Toen ontstond, volgens de legende, het meer.

Volgens geografische theorie is het meer een volgelopen krater. In de weekenden trekken veel Cambodjanen naar het meer om spelletjes te spelen en te eten met de hele familie. Er kan ook gezwommen worden in het meer. Het meer kan bezocht worden in een combinatietour met de watervallen.

Yeak Loam Lake

Jungletrekkings rondom Banlung

Rondom Banlung kun je veel bijzondere jungletrekkings doen. Ten noorden van Banlung ligt het Virachey National Park. Dit park heeft een oppervlakte van 332.500 hectare. Je vindt hier veel soorten bomen, watervallen en kleine meertjes. Ook leven hier bijzondere dieren zoals slangen, apen en tropische vogels. De Lumphat Wildlife Sanctuary is een reservaat met een oppervlakte van ongeveer 250.000 hectare. Het reservaat ligt 37 kilometer ten zuiden van Banlung. In dit reservaat komen veel exotische dieren voor, zoals tijgers, olifanten en roodharige gieren.

In Banlung vind je toeristenbureau’s waar je jungletrekkings op maat kunt boeken. Je kunt twee dagen de jungle in trekken of je kunt langer de jungle verkennen. Als je twee dagen de jungle in trekt, ga je niet diep het park in. Je gaat dan de jungle aan de rand van het park ontdekken en je zult in de buitenlucht slapen in een hangmat. Als je meer dan twee dagen in de jungle verblijft, overnacht je bij mensen in hun hut.

Green pit viper

Groene kuiladder in het Virachey National Park.

Sesan rivier

De Sesan rivier nabij het Virachey National Park.

Senmonorom in Mondulkiri

Mondulkiri is de provincie onder Ratanakiri. Het is de grootste provincie van Cambodja, maar er wonen de minste mensen. De grootste plaats van Mondulkiri is Senmonorom. Middenin de plattelandsstad – eigenlijk meer een uitgegroeid dorp – liggen twee meren waar je omheen kunt wandelen. Rondom Senmonorom liggen allerlei dorpjes waar verschillende authentieke stammen wonen. Op de markt kom je al deze bevolkingsgroepen tegen. Zij kopen en verkopen hier hun producten en spullen. Vanuit Senmonorom kun je ook watervallen ontdekken. De watervallen in deze regio zijn krachtiger en wilder dan die in Ratanakiri. Lees hier meer informatie over Mondulkiri.

Sen Monorom

Mondulkiri Elephant Sanctuary

Vlakbij Sen Monorom ligt het Mondulkiri Elephant Sanctuary. In dit reservaat leven zes olifanten die gered zijn van activiteiten die zij moesten voldoen om toeristen te vermaken, zoals schilderen, kunstjes doen en mensen op hun rug laten rijden. Mr. Tree, de eigenaar van het reservaat, heeft een Mondulkiri Project opgericht.

 • Vroeger waren er erg veel olifanten in Cambodja, maar veel wilde olifanten zijn gedood vanwege het aanleggen van rubberplantages. Het project is bedoeld om het oerwoud in Mondulkiri te beschermen tegen verwoesting, mishandelde en zwakke olifanten op te vangen en de omliggende bergstammen te voorzien van werk, medicijnen en voedsel en hen te stimuleren hun culturele tradities te behouden.
 • Je kunt het project financieren door geld te doneren maar ook door een trekking te doen in het reservaat. Tijdens deze trekking ontdek je de ongerepte jungle van Mondulkiri en ga je met de olifanten de watervallen in waar je hen kunt wassen en met ze kan spelen. Een dag door de jungle kost ongeveer €45 per persoon. Twee dagen door de jungle kost ongeveer €70. Je kunt boeken via www.mondulkiriproject.org.
Mondulkiri Elephant Sanctuary

Olifant in het Mondulkiri Elephant Sanctuary.

Het noordoosten (Ratanakiri & Mondulkiri) van Cambodja – hoe kom je er?

De grootste steden van Ratanakiri & Mondulkiri kun je per bus bereiken vanuit Kratie, Stung Treng, Siem Reap en Phnom Penh. Een enkeltje Phnom Penh – Banlung kost ongeveer €16 en duurt ongeveer 12 uur.

Beste reistijd voor het noordoosten (Ratanakiri & Mondulkiri) van Cambodja

De beste periode om naar Ratanakiri & Mondulkiri te reizen is in de periode van november t/m februari. In deze periode is het niet te warm en ook niet te regenachtig.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Het Noordoosten reiservaring

 • Jens op 29-11-2017

  “Trekking Ratanakiri”

  De 3 daagse trekking in het Noord Oosten van Cambodia blijft tot op heden één van de beste trekkingen uit mijn leven! Niet alleen hadden we een geweldige group, een heel informatieve gids en ranger, ook de omgeving en het eten waren super! We sliepen in hangmatten onder de sterren, douchten onder een waterval en maakten al ons kookgerei zelf uit bamboe, onvergetelijk! En de kers op de taart: Spotgoedkoop en geen andere toeristen te zien!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Het Noordoosten reiservaring en tips!

Ben jij in Het Noordoosten geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief