188 Indonesië reiservaringen en tips
Bezienswaardigheden
Gastvrijheid
Natuur
Stranden
Eten
Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling
Filter op reisvorm
-
Ashley Youdontcare op 12-03-2015
Gereisd oktober 2014 • langer dan een maand • met partner • zelfstandig“Gili T, een tropisch paradijsje! ”
We hebben aan het eind van onze rondreis door Zuid-Oost Azië een ruime week doorgebracht op Gili T. Wat een heerlijk eiland! In Vila Ombak verbleven, de hele week bij het zwembad en de poolbar gezeten en zo relaxed geweest dat we de hele week slechts vijftig meter links en vijftig meter rechts van het hotel zijn geweest. Een ideale afsluiter en een absolute aanrader!
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Sapa • Gili Trawangan • Kaikoura
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 7
- Gastvrijheid: 9
- Natuur: 8
- Eten: 9
- Stranden: 10
-
Addy Revet op 10-03-2015
Meerdere keren gereisd, laatste keer in mei 2012 • met vrienden • zelfstandig“Indo heeft alles wat ik op vakantie wil!”
Meer dan tien jaar geleden gingen we voor de eerste keer ver weg op vakantie met vrienden. Bestemming: Bali! Sindsdien is er aardig wat veranderd, en heb ik al aardig wat bezoekjes aan dit schitterende land achter me...
Over Bali, Gili's, Lombok, Java wordt al genoeg geschreven, dus die laat ik buiten beschouwing..Minder bezocht, maar zeker de moeite waard zijn Sulawesi en Flores!!
Sulawesi: Het eigenlijke plan was om vanaf Makassar over land via Toraja, eventueel Togeans en noord Sulawesi naar Manado te komen. Dat ging niet lukken want een stuk weg van 800 km was kapot. Helaas! Toraja en de Togeans wachten maar even. Direct naar Manado gevlogen, en na daar een paar dagen in de buurt (Genoeg te doen! Oerwoud, vulkanen, tarsiers etc) te zijn geweest de lokale boot gepakt naar Sangihe. Goede beslissing! Bij aankomst werden we door de 'tourist office' opgewacht, blijkbaar wisten ze al dat er buiten een paar honderd Indos ook 2 buleh mee aan boord waren gekomen. Of we even wilden registreren en al een plan hadden. Niet echt. van de 15 jaar ervoor toerist nummer 359 en 360, de helft ervan was onderzoeker. Tel daarbij op dat in de buurt van Manado met Bunaken een superpopulaire duikspot in de buurt is met top koraal en ook nog eens fijne stranden (niet in Manado zelf trouwens!!!!) Dan weet je het wel, hier gaan wij het naar ons zin hebben!!
Ons werd voorgesteld om naar een homestay in Tamako te gaan, Tahuna is de main town maar er is niet erg veel te zien. Dat dus gedaan, een meter of 50 voordat een groot bos echt dicht werd. Wakker worden met Tarsiers die vanuit de boom naar je zitten te kijken. Watervallen(tjes) zoeken en lekker een frisse duik nemen. Kleine kinderen die non stop buleh buleh buleh roepen en ook volwassenen die je zo lang nastaren totdat ze tegen een lantaarnpaal lopen...Vulkanen beklimmen, een dag met een bootje rond een stel eilandjes rondom het grote eiland varen en snorkelen in koraalrif waar je de stukjes vanaf direct vanaf het strand kan tellen waar geen koraal groeit of gewoon op de hagelwitte stranden chillen...Heerlijk.
Tegenwoordig gaat er zelfs af en toe een vlucht direct vanaf Manado, anders moet je zoals wij 15 uur in de nachtboot zitten. Neem daar niet de allergoedkoopste tickets, want het is niet uit te houden in een ruimte vlak boven de motoren waar de vloer dus al 40 graden is xD
Terug op het vasteland gaan duiken bij Bunaken en Lembeh Strait. Als je IETS met duiken hebt dan ga dit doen. Top spot!!!!
Flores: Vanaf Bali naar Labuan Bajo gevlogen. Leuk kuststadje!!! Alles draait hier om 2 dingen: Duiken en Komodovaranen. Allebei spreken ze voor zich en is het een supercoole ervaring! Er zijn liveaboards voor 4 dagen inclusief tot 5 duiken per dag en ook bezoek aan Komodo (Of Rinca, is dichterbij en heeft ook varanen) kun je er bij doen; was toen rond de 400 euro inclusief alles behalve de Bintang ;)
Daarvandaan via Ruteng, Riung en Ende naar Maumere gegaan. Met een chauffeur plus auto, ik weet niet of je zelf een auto kunt huren, maar met de bus is eigenlijk niet echt een optie aangezien je geen flauw idee hebt wanneer de volgende bus komt als je voor een kodak klik momentje even uit wil stappen. Kostte ca 400.000 per dag als ik me niet vergis. Totaal natuurlijk, niet pp. Ruteng was gewoon een stop omdat we niet verder konden, Flores is gewoon een groot eiland en onderweg zijn er echt veel gave dingen te zien! Van Ruteng via Bajawa en een traditioneel dorp (Bena, moooooooi!!!!) naar Riung gereden. Riung is 17 islands, daar zijn we een dag of 3 gebleven meen ik, eilandjes verkennen, snorkelen, beach life en dat op een super aangename manier met zonder honderdduizend toeristen.
Van Riung ging het richting Kelimutu, uitvalbasis daarvoor is Ende waar wij in de buurt sliepen. Kelimutu zijn drie meren in een vulkaan die steeds van kleur veranderen. Dan is een meer een hele tijd rood, dan weer blauw, groen, geel, weet ik het allemaal. Typisch sunrise dingetje ook net als Bromo. Betekent dat je pech kunt hebben met mist en lage bewolking, houd daar rekening mee...
Hierna doorgereden naar Maumere, waar we nog een aantal dagen zijn gebleven, gedoken hebben (Maumere was in de jaren 80 een duikwalhalla totdat er een aardbevind was, staan nu nog steeds resorts van die tijd leeg, is bizar. Duiken is wel echt de moeite waard trouwens) en nog een paar kleine eilandjes voor de kust bezocht hebben; wit strand, turquoise water etc etc etc...Prima plek om te vertoeven!!
Helaas zijn we hier in tijdnood gekomen, eigenlijk wilden we nog verder naar Alor of in ieder geval de oostkust van Flores, maar om daarheen te gaan, terug te rijden en dan een vlucht terug te pakken ging niet lukken..In ieder geval is Flores echt een superplek om heen te gaan, vooral als je niet per se de massatoerist uit wil hangen, duiken en schitterende uitzichten je aantrekken en je ook een beetje tijd hebt...
Verder natuurlijk over heel Indo is het eten geweldig maar dat kennen we allemaal wel ;) Klein puntje om mee te eindigen, Bali wordt door veel mensen omschreven als vies, vol, lelijk, vol met toeristen etc etc etc. Ja, vergeleken met 10 jaar terug kan ik alleen maar zeggen dat het klopt dat er meer gebouwd is en er meer ozzies dan ooit om 10 uur 's ochtends aan de pils zitten, MAAR dit geldt echt alleen voor het gebied rondom Kuta. (En toch heb ik nog altijd een zwak voor dit chaotische, o zo levendige dorp met nog steeds een van de beste sunsets die er is) Laat je niet van een reis naar Bali afschrikken door deze verhalen, als je de files uit bent wacht je een geweldig schitterende natuur met lieve mensen, en als je dan in 'het echte Bali' rondwandelt besef je dat dit eiland wel degelijk nog steeds een pareltje is...
Foto's ga ik van Indo niet aan beginnen, ik zou niet weten welke drie ik er zou moeten kiezen van al die reizen er heen xD
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Sangihe • Labuan Bajo • Bali
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 10
- Gastvrijheid: 9
- Natuur: 10
- Eten: 10
- Stranden: 9
-
Bas Klomp op 02-03-2015
Gereisd september 2014 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig“Geweldige ervaring op Bali en Gili!”
Afgelopen jaar zijn we gedurende 3 weken wezen rondreizen op Bali (en een tussenstop op Jakarta, Java). We hebben een ongelofelijk geweldige tijd gehad waarin we alles hebben meegemaakt, van luxe, relaxen en surfen in Seminyak, naar cultuur en natuur in Lovina en vooral Ubud. Daarnaast was het eten en de gastvrijheid op heel Bali super! Als afsluiter zijn we een week naar de Gili eilanden geweest, ware parels vlakbij Bali! Rond de Gili's vind je prachtige koraalriffen en kun je vooral snorkelen, duiken en relaxen. Zeker een aanrader als je die kant op gaat!!
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Gili Eilanden • Ubud • Bali
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 8
- Gastvrijheid: 8
- Natuur: 9
- Eten: 9
- Stranden: 8
-
Lies op 01-03-2015
Gereisd november 2013 • 3 weken lang • met partner • individuele rondreis“Bali als duikparadijs & Java prachtige rondreis bestemming”
Bali is een paradijs voor de dijkliefhebbers. We begonnen onze rondreis van drie weken met twee weken Bali. Wij besloten bekende trekpleisters als Ubud en Lovina over te slaan. Wellicht hebben we een hoop moois gemist, maar we hebben ook een hoop moois gezien. In Bali verbleven we in Nusa Lembogan, Amed en Pemuteran. Alle drie duikbestemmingen direct aan zee. Met name Pemuteran is een echte aanradar qua duikbestemming, maar ook het Liberty Wrek bij Amed mag je zeker niet overslaan. Nusa Lembogan is een relaxte bestemming, met een mooie onderwaterwereld en ook leuk om per scooter het eiland te verkennen.
In Java reisden we vervolgens verder. We bezochten hier alleen oost java. Hoogtepunten waren IJen vulkaan, Bromo en Borabordur. Met name de IJen vulkaan is minder bekend als de overige twee, het is even een klim naar boven, maar je ziet ondertussen mannen met wel 60 kg zwavel ook naar boven en beneden lopen. Het stinkt behoorlijk bij de vulkaan, maar dit is het zeker waard. De Bromo en Borobudur zijn bekendere trekpleisters, maar ondanks het toerisme zeker de moeite waard. Vooral de Borobudur met zonsopkomst was erg mooi en vooral ook lekker rustig. Een uur na zonsopkomst sta je ineens tussen alle schoolkinderen en voor je het weet sta je alleen maar foto's te maken tussen de Indonesische bevolking. Je trekt hier als lange blondine in ieder geval wel de aandacht! We eindigden onze rondreis in Yogyakarta. Deze stad kon onze harten niet stelen na al het moois wat we al gezien hadden.Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Pemuteran • Borobudur • ijen vulkaan
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 9
- Gastvrijheid: 8
- Natuur: 8
- Eten: 9
- Stranden: 9
-
Kim Paffen op 28-02-2015
Gereisd november 2013 • 3 weken lang • met vrienden • individuele rondreis“Fantastische Kleine Sunda-eilanden: Bali, Flores, Rinca en Komodo”
In het najaar van 2013 heb ik Indonesië bezocht. Er zijn veel mooie plekken in Indonesië, toeristisch en minder toeristisch. We wilden ook graag het minder toeristische Indonesië leren kennen en hebben daarom voor een combinatie van Bali en Flores, Rinca en Komodo gekozen. Allemaal eilanden die behoren tot de Kleine Sunda-eilanden in Zuidoost-Azië.
We zijn op Bali gevlogen en na een overnachting op Bali (Tuban) zijn we naar Maumere in Flores gevlogen om daar te beginnen aan onze rondreis met een privéchauffeur. Aan het einde van de rondreis doen we Bali aan om daar nog een aantal dagen te relaxen.
In Maumere overnachten we aan zee (Sea World Club). Het is fijn om daar even te beginnen met een rustig dagje aan de zee. Verder is in de havenstad Maumere ook niet veel te beleven. We zijn de stad in gegaan met een taxi en terug met een lokale bus, maar het viel ietwat tegen. We hebben eerst een lokale markt bezocht. Volgens mij komen daar zelden toeristen want we werden echt door iedereen nagekeken. We hebben daar wel enkele mooie foto's van deze typische markt kunnen maken. Vervolgens zijn we in een overheidsgebouw terecht gekomen om de weg te vragen en die hebben ons met 2 scooters richting de stad gebracht. Daar hebben we even wat rond gelopen en de haven bekeken, maar zoals gezegd stelde dat niet veel voor. De volgende dag werden we opgehaald door onze privéchauffeur om onze reis richting Moni te vervolgen.
Onderweg stoppen we op de helft van Maumere en Moni in de plaats Paga op Paga Beach. We lunchen daar in een lokaal ‘rustiek’ restaurantje op het strand. Omdat er in dit kleine stadje verder geen hotels of andere toeristische faciliteiten zijn heb je het strand, op een paar locals na, voor jezelf. Als je over het strand een stukje naar links loopt heb je ook mooie rotsen/gesteente om te fotograferen.
In Moni overnachten we in de Kelimutu Eco Lodge. Een mooie lodge in een natuurrijke omgeving, nabij de vulkaan en rijsvelden. Moni is het beste uitgangspunt om de kleurenmeren van de Kelimutu vulkaan te bezoeken. Daarnaast liggen in de buurt van Moni een aantal traditionele dorpjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De eerste dag in Moni bezoeken we eerst een kleine waterval. Je moet een stukje naar beneden lopen en daar kun je even mooi genieten van deze waterval. Soms komen er ook lokale mensen om daar hun kleding te wassen. Voor de waterval is er een wankel bruggetje van bamboestokken gemaakt. Mooi plaatje om daar even te gaan zitten met de waterval op de achtergrond.
Na het bezoek aan de waterval gaan we naar een kleine bakkerij waar we tevens uitleg krijgen over het weven van 'Ikats' en de verschillende stadia hiervan. Het is behoorlijk arbeidsintensief werk. Daarna lopen we door het dorpje en de rijstvelden terug naar onze lodge. In het dorpje leven de mensen vooral buiten, voor de hut of langs de weg om hun producten te verkopen. We krijgen al snel contact met de spelende kinderen die het maar al te leuk vinden om te poseren voor de camera en vervolgens hun foto's terug te zien. We zien in het dorpje ook enkele traditionele huisjes. De volgende dag gaan we al heel vroeg, voor zonsopkomst, richting de vulkaan om op tijd boven te zijn zodat we bij zonsopkomst de drie gekleurde zwavelmeren (kraters) kunnen bewonderen. De lokale bevolking gelooft dat zielen van overledenen hier hun rustplaats vinden. De zon komt al op rond 05.00 uur. Je moet nog een aantal steile trappen omhoog klimmen om op het panoramapunt te komen dat op 1700m hoogte ligt. Je hebt daar werkelijk een prachtig uitzicht over de meren! Dit is zeker een van de hoogtepunten van Flores.
We vervolgen onze weg via Ende richting Riung. In Ende stoppen we alleen om te lunchen en om in de buurt het Blue Stone Beach te bezoeken. Ende is de hoofdstad en tevens oudste stad van Flores. Je zou hier ook 1 overnachting kunnen doen, maar persoonlijk vonden we deze plaats niet de moeite waard om te verblijven en hebben daarom voor 2 overnachtingen in Riung gekozen. De weg vanuit Moni naar Ende is een mooie weg met prachtige uitzichten over de vallei. Je rijdt hoog langs de bergrand. In de vallei maken we ook even een korte stop om over een houten, zeer beweeglijke brug over de rivier te wandelen en foto’s te maken. Locals wassen hun kleding in de rivier en laten in de zon hun kleding drogen. Vervolgens komen we weer bij de kust aan en bezoeken daar het bekende Blue Stone Beach, dat op ca. 1 km van de stad Ende ligt. Op Blue Stone Beach ofwel Nanga Panda Beach spoelen blauw-/groengekleurde stenen aan. Dit zorgt voor extra werkgelegenheid voor de mensen in dat gebied omdat de stenen geëxporteerd worden.
Na deze stop vervolgen we de weg richting Riung en de 17 eilanden die onderdeel uitmaken van het beschermde Nationaal Park ‘Pulau Tujuhbelas’ (17 eilanden). In Riung overnachten we 2 dagen in Pondok Souverdie. Riung is een klein vissersdorp met Moslims en Christenen. Vanuit Riung kun je met lokale vissersboten naar het ‘vliegende honden eiland’, waar duizenden vleermuizen (Kalongs) leven in de mangrove en zich voeden met bloemen en vruchten. Ook kun je er snorkelen tussen het koraal, eilandhoppen en genieten van de mooie bountystrandjes bij de eilanden. Riung wordt niet altijd aangedaan bij de rondreizen, misschien omdat de toeristische faciliteiten minimaal zijn en je ook niet teveel moet verwachten van de accommodatie. Volgens mij zijn er 1 of 2 accommodaties en 1 restaurant in de buurt. Wij zijn een avond bij locals gaan eten (vis-bbq) en een avond in het restaurant waar we bijna alleen waren. Echter is Riung een must see als je op Flores bent en je moet zeker een dag met een vissersboot langs de prachtige eilandjes met witte zandstranden varen en de ‘flying foxes’ bezoeken. Loop ook nog even door het dorpje! Altijd leuk om even in contact te komen met de lokale bevolking en te zien hoe ze daar leven. Tip: je verwacht het totaal niet op Riung, maar let ’s avonds wel op je tas! Op de 50 meter die we van het restaurant naar de accommodatie moesten lopen probeerde iemand ons te beroven van onze tas. Dit is gelukkig door wat geschreeuw niet gelukt!
We vervolgen onze reis naar Bajawa waar we 2 nachten verblijven in het Happy Happy Hotel, gerund door een Nederlands koppel. Op 27 km afstand liggen de heetwaterbronnen van Soa ofwel de Mangaruda Mata Air Panas. Neem hier vooral even een tussenstop om te genieten van het hete water (46 graden) in de natuurlijk uitgesleten baden. De omkleedfaciliteiten zijn niet super, maar je kunt er wel omkleden. Ik zou de zwemkleding al aantrekken bij vertrek en na dit bad wel even omkleden. Trek ook niet al te goede zwemkleding aan, de bikini was erna geelbruin. Doe ook je sieraden af.
Bajawa ligt op ca. 1100m hoogte is het beste uitgangspunt om enkele traditionele ‘Ngada’ dorpen met de zogenaamde adathuizen te bezoeken waar de voorouders nog sterk vereerd worden. De authentieke cultuur is herkenbaar aan o.a. de traditioneel gebouwde houten huizen met speciale daken, een soort van rituele plaatsen met stenen ommuring waar buffels worden geofferd en totempalen. Dat de voorouders nog vereerd worden kun je zien aan de Ngadasymbolen. De Ngadhu, is een paraplu-achtige constructies die mannelijke voorouders voorstellen en de Bhaga, zijn kleine huisjes met een rieten dak die de vrouwelijke voorouders voorstellen. De Ngada-stammen zijn katholiek, maar gebruiken ook nog hun eigen cultuur door het offeren van voedsel of een buffel om hun voorouders te vereren. Bena is het meest traditionele dorp van de Ngada-stam. Achterin het dorp bij het mariabeeld heb je een prachtig uitzicht over het dorp en de Sawu zee en je kunt de vulkaan de Inerie zien liggen. Andere dorpjes zijn Langka, Wogo of Naru. Wij bezochten Wogo en Bena en hebben een korte wandeling gemaakt door een gebied waar veel Bamboe groeit. Verder hebben we in Bajawa een wandeling gemaakt op een nog actieve vulkaan en een lokale markt bezocht.
We vervolgen de weg van Bajawa naar Ruteng. Deze weg is erg bochtig, maar mooi. We stoppen onderweg bij een Jeneverstokerij, die jenever maakt van het sap van de Lontarpalm. Dit gebeurd wel op een zeer primitieve en arbeidsintensieve wijze.
Als je wil mag je de jenever proeven.
Hierna rijden we weer verder en stoppen onderweg weer op een plek met een mooi uitzicht over een meertje, Rana Mese, dat middenin een regenwoud ligt. Er zijn ook veel nieuwsgierige aapjes aanwezig waar je makkelijk foto’s van kunt maken. Kort voor Ruteng komen we in een bergachtig groen gebied met prachtig uitzicht over de terrassawa’s. Dit is het woongebied van de Manggarai. Hier stoppen we ook even om te genieten van het uitzicht en langs enkele ‘marktkraampjes’ te lopen.
In Ruteng verblijven we in een klooster, Santa Maria Berdukacita. Een aparte ervaring om nonnen tegen te komen in je accommodatie. Hier hadden we wel de schoonste kamers van de hele reis. In Ruteng maken we een stadstour en brengen een bezoek aan Kampung Puu waar nog twee traditionele Manggarai huizen staan. Een daarvan mogen we maar bezoeken en het gastenboek tekenen. In het midden van het dorpje staat de "compang", een soort platform van stenen waarop offers aan goden worden gepresenteerd. We maken nog wat foto’s van kinderen, maar veel meer is er helaas niet te zien.
Het gebied van de Manggarai staat bekend om zijn rijstproductie en bijzondere rijstvelden in de vorm van een spinnenweb. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over dit spinnenweb. Daarna maken we nog een wandeling langs wat rijstvelden om de mensen aan het werk te zien en foto’s te maken. Ook bezoeken we nog een lokale school. De kinderen dragen allemaal een schooluniform en willen allemaal op de foto. Ontzettend leuk om dit nog even mee te pikken.
We komen aan in de kustplaats en het backpackersstadje Labuan Bajo. Hier verblijven we een nacht in Bayview Gardens om de volgende dag met de boot incl. een overnachting op de boot o.a. de eilanden Rinca en Komodo te bezoeken om kennis te maken met de wel heel bijzondere Komodovaraan. We varen in 3 uur naar het eiland Rinca, dat onderdeel uitmaakt van het Komodo Nationaal Park; tevens door Unesco erkend als werelderfgoed. Volwassen Komodovaranen zijn ca. 180cm lang en wegen 35-55kg. We maken met een gids een wandeling over het eiland en hebben prachtige uitzichten over de eilanden in zee. We snorkelen nog bij wat eilandjes en de avond brengen we door op de boot op het water bij een eilandje waar we nog Kalongs kunnen spotten. Helaas was dit niet wat we ervan verwacht hadden. We hebben de nacht doorgebracht op het dek onder een sterrenhemel om de volgende ochtend vroeg naar Komodo te varen om daar nog een wandeling te doen en de Komodovaranen te bekijken die op Komodo iets groter blijken te zijn dan op Rinca. Na Komodo varen we richting Pink Beach. Een eilandje met een paarse gloed langs het ongerepte strand. Je kunt er mooi snorkelen of genieten op het strand of de boot.
Uiteindelijk komen we tegen de middag weer aan op Labuan Bajo waar we nog 1 nacht verblijven in Bayview Gardens. Je bent redelijk snel in het stadje om daar nog even rond te wandelen en heerlijk te eten in een van de restaurants aan het water. Labuan Bajo is meer toeristisch dan alle andere plaatsen in Flores. Het was toch wel aangenaam om na een aantal dagen weer eens heerlijk te gaan uiteten in een goed restaurant en waar we zelfs een flesje wijn konden bestellen. Er zijn ook enkele plekken waar je lekker kunt lunchen en een healthy smoothie kunt bestellen.
Vanuit Labuan Bajo vliegen we weer terug op Bali (Sanur) om nog een weekje te relaxen. We verblijven daar in Puri Sading. Kleinschalige en typisch Balinese accommodatie.
Vanuit Sanur hebben we nog een aantal uitstapjes gemaakt naar Denpasar, de hoofdstad van Bali en naar Uluwatu tempel. Een mooie tempel op een klif met een prachtig uitzicht en fotogenieke apen. Kijk ook de zonsondergang. In Denpasar hebben we door de stad geslenterd, winkeltjes bekeken, Boeddhabeelden gekocht, lekker gegeten, tempels en een schooltje bezocht. De overige dagen hebben we doorgebracht in Sanur zelf. Een rustiger stadje in Bali met enkele heerlijke eetgelegenheden en voor de Starbucks-fans ligt hier ook starbucks.
Kies je voor Indonesie, bezoek dan zeker ook het minder bekende Flores! Het is nog niet zo toeristisch en daarom zeker de moeite waard met deze mooie natuur en traditionele dorpen.
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Kelimutu National Park • Riung 17 Islands • Komodo
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 9
- Gastvrijheid: 8
- Natuur: 9
- Eten: 9
- Stranden: 9
-
Moniek Bos-Zielman op 27-02-2015
Gereisd januari 2010 • 3 weken lang • alleen • zelfstandig“Bali op een andere manier”
Een van de meest toeristische eilanden van Indonesië is Bali. Maar ook op Bali kan je nog mooie (minder toeristische) plekjes vinden en in contact komen met de locals.
Ubud is een geweldig dorp wat ik zeker niet zou overslaan. Overnachten in een Homestay is zeker een aanrader. Niet veel luxe, maar je hebt alles wat je nodig hebt en je krijgt gelijk een kijkje in het leven van de mensen daar. De rijstvelden kan je vanaf het centrum lopend bezoeken wat ik zeker ook zou doen. Ik vond het heel bijzonder om van een drukke straat/centrum ineens na een paar honderd meter tussen de stille en prachtige rijstvelden te staan. Ook leuk is dat de mensen daar graag even voor je in de boom klimmen voor een verse kokosnoot (tegen betaling).
Het hoogtepunt voor mij was het verblijf op Nusa Penida (eiland net naast Bali). Ik kwam via via in contact met Komang en hij woont op Nusa Penida. Ik mocht bij hem thuis verblijven en hij wilde me met alle plezier alle mooie dingen op het eiland laten zien. Zo heb ik genoten van het snorkelen, scooter ritjes, zonsondergangen op geweldige stranden, bijwonen van een ceremonie, met de moeder van Komang mee naar de plaatselijke markt (om 7 uur al!) en nog veel meer.
Ik ben zelf ook naar Singaraja gegaan om een weeshuis te bezoeken. Bij dit weeshuis kon je ook overnachten in een speciale bezoekershut (met prachtig uitzicht over de rijstvelden). Je kon hier kijken wat de kinderen allemaal maken om te verkopen en hiermee dus geld binnenhalen voor het bestaan van het weeshuis. Je helpt de kinderen ook met huiswerk en ziet waar zij mogen slapen. Dit weeshuis was gedoneerd door een Christelijke kerk waardoor er ook een platform was gebouwd die dienst deed als kerk. Hier werd iedere avond een korte dienst gehouden met veel liederen. Heel indrukwekkend!
Sanur is een prima plek om even uit te rusten en vooral veel Nederlanders tegen te komen. Ik vond het een prima basis waarvandaan ik verder kon reizen naar Ubud en Nusa Penida.
Al met al is Bali echt heel mooi en heeft het eiland ook veel te bieden. Voor mij was het genoeg om me er 3 weken goed te vermaken!
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Ubud • Singaraja • Nusa Penida
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 8
- Gastvrijheid: 8
- Natuur: 8
- Eten: 9
- Stranden: 7
-
Kim Dolsma op 26-02-2015
Gereisd maart 2012 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig“Snel weer naar Bali!”
Eenmaal een keer op Bali geweest, blijf je voor de rest van je leven gek op dit Indonesische eiland! Mooie cultuur, ontzettend vriendelijke mensen, tropische natuur en ook vooral heerlijk eten, Bali heeft het allemaal. Maak een tocht over het eiland en stop onderweg bij een thee- of koffieplantage en ervaar het ruige centrale deel van het eiland. In het noorden vind je mooie rustige vulkanische zwarte stranden en kun je perfect dolfijnen spotten. Ubud mag ook zeker niet overgeslagen worden en vergeet dan vooral niet een mountainbike te huren en rondom Ubud te fietsen (zie voor route de Lonely Planet). Een paar dagen aan het strand kun je het beste doen in Sanur of pak een lokaal bootje en vaar naar Nusa Lembongan, heel paradijselijk! Kuta kent een groot uitgaansleven en is erg toeristisch. Wij zijn hier zo snel mogelijk weggegaan om het echte Bali te zien.
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Nusa Lembongan • Pura Tanah Lot, Bali, Indonesië • Ubud
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 10
- Gastvrijheid: 10
- Natuur: 9
- Eten: 9
- Stranden: 10
-
Gerie Tol op 23-02-2015
Gereisd augustus 2014 • 3 weken lang • met partner • individuele rondreis • met Van Verre“Sulawesi”
Onze eerste bestemming van onze rondreis door Indonesië was Sulawesi. Bij aankomst in Manado hadden wij beschikking tot een busje met privé chauffeur. Hiermee maakten wij een dagtocht in het gebied de Minahassa. Het weer zat jammer genoeg niet mee, waardoor het prachtige uitzicht op het meer van Tondano ons ontnomen werd. De volgende dag maakten we een korte boottocht naar de Bunaken. Dit was de reden waarvoor wij naar Saluwesi zijn gegaan. Het heldere water herbergt een reusachtige rijkdom aan zeeleven: een grote variëteit aan rifvissen, mooi en gezond koraal etc.
Deze onderwaterwereld is zeer geschikt voor duikers en snorkelaars. De onderwaterwereld is echt onbeschrijflijk mooi. Hier MOET je als duiker geweest zijn. het overtrof al mijn verwachtingen.
De foto’s zeggen meer dan al deze woorden.
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Bunaken!
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 9
- Gastvrijheid: 10
- Natuur: 9
- Eten: 7
- Stranden: 8
-
op 16-02-2015
Gereisd oktober 2014 • 4 weken lang • alleen • zelfstandig“Een droom”
Indonesië heeft me geraakt. Ik was bijzonder positief verrast na een rondreis over een aantal eilanden. Ik heb gereisd op Bali, Lombok en Java. De mooiste herinneringen heb ik aan Java. Heel bijzonder om te zien hoe het grootste deel van de bevolking hier zo weinig heeft, maar toch zó veel geeft. Genieten, elke dag. Dat heb ik hier geleerd! De mensen zijn heel gastvrij en ontzettend vriendelijk en willen je altijd en overal hebben.
Elke dag is hier een verrassing als je gaat met de flow.
Zelf heb ik veel gereisd met het openbaar vervoer. Bus, trein en boot. Dit was prima voor mij. Het kan erg lang duren, maar is zeker een ervaring. Heb je minder tijd is vliegen aan te raden.
Overnachten, eten en reizen is erg goedkoop. Er zijn veel guesthouses en het is dan ook niet nodig om te van te voren een kamer over hotel te reserveren.
Naast de waanzinnig aardige bevolking, is de natuur ook nog eens erg indrukwekkend. Het totaalpakket is perfect en absoluut een aanrader voor een rondreis!Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Kawah Ijen • Yogyakarta • Gili Eilanden
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 9
- Gastvrijheid: 10
- Natuur: 9
- Eten: 9
- Stranden: 9
-
Afke Dijkstra op 15-02-2015
Gereisd april 2014 • langer dan een maand • alleen • zelfstandig“11 weken Bali ”
Ik ben vorige zomer 11 weken naar Bali geweest voor mijn studie. Heb midden tussen de locals gewoond in Denpasar. Bali is tot nu toe een van de mooiste plekken ter wereld die ik heb bezocht. De mensen zijn erg gastvrij en behulpzaam. Cultuur snuiven kun je genoeg en surfen is een must als je op Bali bent. Een aanrader voor cultuur snuivers is Ubud. Hier kun je het apenpak bezoeken, het paleis van Ubud of de markt die midden in het centrum ligt. Seminyak is perfect voor winkelen, leuke boetiekjes en leuke restaurantjes zijn overal te vinden. Hier vind je ook de mooiste 5 sterren hotels zoals het W hotel aan het strand. Ook is beachclub potatoe head zeker een aanrader!!! Als je gewoon heerlijk op het strand wilt liggen en lekker wilt relaxen of een beetje snorkelen zijn de gili eilanden perfect! Eten op Bali is ook heerlijk! Stap eens uit je comfort zone en ga langs een warung inplaats van een toeristisch restaurant. Mooie hotels op Bali hoeven niet duur te zijn en voor een mooie prijs kun je een vliegticket vinden naar Bali!!
Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Indonesië:
Seminyak • Ubud • Gili Eilanden
Mijn Indonesië beoordeling:
- Cultuur & bezienswaardigheden: 10
- Gastvrijheid: 10
- Natuur: 10
- Eten: 10
- Stranden: 10