De Himba-stam ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

8 De Himba-stam reiservaringen en tips

Geweldig

25%

Tof

38%

Wel oké

13%

Niet zo

25%

Vreselijk

0%

  • Profiel Saskia Zwaard
    op 13-04-2019
    43 landen bezocht • 39 reviews • 47 waarderingen
    4

    “Leuk om te zien”

    Het noorden van Namibië is Himba land. Toch is het moeilijk deze stammen in te zien op een plek waarvan je niet direct het idee hebt dat je in een tourist trap bent beland. We zijn naar het Mungunda Camp en Museum gegaan, zo'n 30km ten noorden van Opuwo. Hier hadden we het geluk dat er die dag geen andere toerist was. Naast dat we de camping dus voor onszelf hadden, kregen we ook een privé rondleiding in het living museum/Himba dorp. Ondanks dat je natuurlijk entree moet betalen (wat hopelijk te goede komt aan het "dorp") is het wel een uniek kijkje in het leven van deze originele stam. Het was indrukwekkend om te zien hoe deze mensen leven.
    Bij de camping is ook nog een hike richting een baobab boom, wat leuk is om te doen als je hier tijd voor hebt.

    2 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel sammy tempels
    op 05-11-2017
    37 landen bezocht • 100 reviews • 125 waarderingen
    5

    “Traditioneel afrika”

    De Himba's zijn een volk in Namibie bekend geworden door tv programma's als bijvoorbeeld toast kannibaal en dergelijke. Vooral het uiterlijk valt op bij de Himba's. De vrouwen lopen nog steeds traditioneel gekleed, de mannen zie je echter al grotendeels in voetbal t-shits rondlopen. Hetleven in de dorpen is nog zeer traditioneel maar je moet al een beetje moeite doen om in de regio, Kaokoveld, te komen. Wie via Swakopmund-Khorixas naar boven rijd kan in de buurt van Kamanjab reeds Himba mensen tegenkomen. Spijtig genoeg zijn deze, meestal vrouwelijke Himba's de toeristen al goed gewend en een foto kost je hier dan ook geld. Anders gaat er aan toe wanneer je verder rijd en Opuwo bereikt. Opuwo is de stad in de regio waar de Himba vrouwen hun zelfgemaakte spulletjes komen verkopen en waar ze zelf inkopen komen doen. Je ziet dan ook s'morgens vroeg "bakies", kleine vractwagen, vol Himba vrouwen vanachter in de laadbak toekomen. Opuwo is een stoffig stadje, redelijk vuil en ruig. De enige bars en café's in de buurt zorgen ervoor dat het publiek dat hier rondhangt tegen s'avonds meer dan genoeg gedronken heeft. Het kan er hier dan ook tamelijk ruig aan toegaan. De bar zelfs is niets meer dan een leeg gebouw waar een aftandse biljart staat en met stevige tralies voor de toog. Een zeer goede adres in Opuwo is de Ohakane lodge. Klein, proper, goede keuken en zelfs een klein zwembad. De lodge ligt in het centrum en bied begeleide excursies naar een dorp van de Himba's in de omgeving. Neem zeker een gids want zonder begeleiding kom je het dorp niet in en moest dat toch lukken kan je heel moeilijk contact maken met de mensen. De gids en chauffeur gaat eerst s'morgens met jou naar de winkel waar enkel benodigdheden voor de stam die je gaat bezoeken gekocht wordt. Dit zijn meestal water, bloem, meel en vaseline om hun huid mee in te smeren. Wanneer je in het dorp aankomt blijf je in de auto zitten en de chauffeur vraagt toelating aan het dorpshoofd om in het dorp toegelaten te worden, pas wanneer die zijn toestemming geeft mag je uit de auto. Je maakt een gesprek met de hoofdman en wanneer hij zegt dat het in orde is ben je vrij om rond te lopen en te fotograferen waar je wil. De mensen en vooral de kinderen in het dorp zijn vriendelijk en geven zoveel uitleg als mogelijk. Ze laten je zelfs hun hut zien en tonen je hoe ze zich insmeren met de typische bruine substantie die hun huid beschermt tegen de zon. Mannen zijn we niet tegenkomen tijdens ons bezoek want die waren met het vee op zoek naar water, soms tot 100 km verder. Na de rondleiding gaan de vrouwen in een cirkel zitten en proberen ze voor een beetje kleingeld hun zelfgemaakte kransjes en halskettingen te verkopen. Tenslotte worden de gekochte goederen uitgeladen en zit de toer erop. Klinkt een beetje commercieel, en stilaan begint het dit misschien ook te worden maar de indruk die dit bezoek achterlaat blijft onverminderd.

    5 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Ellen Timmerhuis
    op 26-10-2017
    36 landen bezocht • 26 reviews • 17 waarderingen
    5

    “Authentiek!”

    Wij hebben vanuit Opuwo Country lodge een bezoek gebracht aan een Himba-stam. Dit is een georganiseerde tour en absoluut niet massaal. We waren met z’n vieren en onze gids. In de regio zijn heel veel verschillende Himba-dorpen (1 dorp is 1 familie). Ze kiezen niet elke keer hetzelfde dorp om te bezoeken maar wisselen dit een beetje af om elk dorp/familie de kans te geven om wat geld te verdienen. Het is een hele leerzame en interessante tour over diverse gebruiken en een stukje geschiedenis. Je mag ook net zoveel foto’s maken als dat je wil. De opuwo Country lodge is ook echt een aanrader, het is een hele mooie lodge, en heeft ook campeerplekken. Als campeerder mag je gebruik maken van alle faciliteiten van de lodge, inclusief de infity pool met fantastisch uitzicht.

    6 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Laura van der Heijden
    op 20-10-2017
    18 landen bezocht • 26 reviews • 24 waarderingen
    2

    “Niet meer zo traditioneel als het lijkt”

    Het hoort erbij als je naar Namibië gaat maar toch was ik hier niet heel enthousiast over. Leuk om te zien hoe hun huid de bekende kleur heeft gekregen. Elke dag komen er bussen toeristen langs, ze laten hun hutje zien en vervolgens ga je door naar de zelfgemaakte souvenirs. Een beetje te toeristisch wat mij betreft.

    1 waardering

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Minke Smits
    op 28-04-2017
    32 landen bezocht • 31 reviews • 5 waarderingen
    4

    “Heel bijzonder! ”

    In het uiterste noorden van Namibië, in de omgeving van het dorpje Ruacana, hebben wij met een lokale bewoner een Himba gemeenschap bezocht. Heel erg bijzonder om veel te weten te komen over de leefwijze van deze nomadische gemeenschap en alles ook meteen te kunnen zien. Aan de manier waarop ze met ons omgingen (wij waren ook een echte attractie met onze blanke huid) bleek dat zij niet vaak toeristen op bezoek krijgen, waardoor de ervaring authentieker voelde. Echt een aanrader om naast alle bijzondere natuur ook zeker de lokale bevolking te bezoeken.

    1 waardering

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Roy van Staaij
    op 13-01-2017
    25 landen bezocht • 66 reviews • 19 waarderingen
    4

    “De Himba, een stap terug in de tijd”

    Zeker bezoeken, prachtige mensen en ook ontzettend vriendelijk. Je word begroet door alle kinderen van het dorp, wat een onthaal! Je mag verder overal rond kijken en er word in een hutje ook nog uitleg gegeven wat er precies gedaan word, je maakt een hele grote stap terug in de tijd. In het dorp waar wij geweest zijn zaten de vrouwen in een cirkel op de grond, ze verkochten hun zelfgemaakte sieraden en beeldjes. Dit vonden wij wat minder, hadden liever gezien wat ze een hele dag echt doen, maar natuurlijk begrijpelijk en daarom ook een leuk armbandje gekocht. De vrouwen zien er prachtig uit met klei in hun haar en mooie sieraden. Ook de mannen zien er mooi uit met hun gevlochten haar en de dierenvellen om hun lichaam. Kortom, zeker een bezoek waard maar een uurtje hiervoor uittrekken is genoeg. Speel met de kinderen en geniet van dit volk!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Mirthe
    op 08-12-2015
    17 landen bezocht • 10 reviews • 2 waarderingen
    3

    “Verplicht souveniers kopen bij de Himba stam”

    Iets wat je absoluut niet mag missen als je naar Namibië gaat, is een bezoekje bij de Himba's. Dit gaat vaak georganiseerd en het ongedwongen karakter is daarom ver te zoeken. Het was leuk, maar het was erg op toeristen gericht. We werden in een lokaal hutje aan de praat gehouden en kregen de hoogtepunten van de Himba-cultuur uitgelegd. Eenmaal buiten was ineens de kale dorpsgrond omgetoverd tot een hele markt waar alle vrouwen hun prullaria zaten te verkopen. Je snapt wel dat weglopen zonder ook maar iets te kopen niet op prijs gesteld wordt. De prijzen die ze vragen zijn wel erg duur in vergelijking met kraampjes langs de weg. en dan te bedenken dat bij de kraampjes langs de weg het geld vaak beter besteed is dan een toeristisch dorp waar iedere dag toeristen geld uitgeven..

    1 waardering


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 07 januari 2016 10:10

      Hallo, via welke organisatie of gids heeft u dit gedaan? Groetjes

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Linda op Reis
    op 27-10-2015
    51 landen bezocht • 15 reviews • 3 waarderingen
    2

    “Wel een beetje toeristisch”

    Ik keek erg uit naar mijn bezoek aan de Himba-stam, maar het viel een beetje tegen. Het is heel gaaf om hun cultuur en gebruiken te zien. Alleen kreeg ik het gevoel dat de mensen uit het dorp niet echt op mij zaten te wachten. Men gaf niet de indruk mij hartelijk te ontvangen.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

Namibië reis boeken – onze tips!

Top-5 Namibië reisaanbieders

Deel jouw De Himba-stam reiservaring en tips!

Ben jij in De Himba-stam geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?