Iedereen heeft wel eens een plaatje gezien van een roodbruine halfnaakte Himba-vrouw. Breng een bezoek aan deze lokale volksstam in Namibië en leer meer over hun culturen en gebruiken.

Reizigers over De Himba-stam

Lees alle uitgebreide reiservaringen

De Himba-stam bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 8 De Himba-stam reiservaringen

De Himba-stam

De Himba, ook wel Ovahimba genoemd, vormt een lokale stam die voornamelijk in het noordwesten van Namibië woont. Het zijn van oorsprong nomaden die rondtrekken met hun vee. Het is onduidelijk hoeveel mensen tegenwoordig tot de Himba community behoren. Schattingen lopen dan ook uiteen van 20.000 tot 50.000 Himba’s. De taal van de Himba’s heet Zemba. Deze volksstam heeft goede banden met andere stammen uit Namibië, zoals de Herero en de Ovazemba. Hun talen en sommige gebruiken lijken erg op elkaar. De Himba’s leven in een zeer droog gebied in Namibië dat Kaokoveld heet. Himba’s wonen in zelfgebouwde traditionele hutjes gemaakt van leem.

Vliegtickets Namibië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Namibië
V.a. 685

Overnachten in Namibië

Vergelijk alle hotels in Namibië
Bekijk hotels

Gebruiken en tradities van de Himba’s

Himba-stam

Jonge Himba vrouw kookt voor de lunch.

De Himba zijn zeer herkenbaar en opvallend qua uiterlijk. Wanneer kinderen de leeftijd van tien jaar bereiken, worden de twee voortanden van het ondergebit eruit geslagen. Hierdoor zijn zij hun leven lang te herkennen als lid van de Himba-stam. Himba-vrouwen staan erom bekend dat ze zich nooit wassen. Ze besmeren hun lijf met een combinatie van kruiden, vet en oker. Officieel hoort hiervoor geitenvet gebruikt te worden, maar tegenwoordig gebruiken de vrouwen hiervoor ook wel boter. Dit mengsel zorgt ervoor dat de vrouwen en kinderen een bruinrode kleur krijgen. Vieze lichaamsgeurtjes worden verdreven door geregeld boven een vuurtje te gaan hangen om zo uitgerookt te worden. Meiden en vrouwen dragen hun haar vaak in twee grote naar voren gevlochten vlechten of in talloze kleine vlechtjes. Getrouwde vrouwen zijn te herkennen aan een handgemaakt kroontje van geitenvel op hun hoofd. Bij de Himba-vrouwen vallen de vele sieraden tevens op. Meestal dragen ze meerdere enkelbandjes, armbandjes, kettingen en riemen. Vrouwen dragen tevens een schelp aan een ketting om hun nek die Ohumba wordt genoemd.

De Himba-stam in de moderne tijd

Himba-stam

Jonge leden van de Himba-stam.

De Himba’s leven een afgezonderd en primitief bestaan in Namibië. Ze houden vast aan tradities en gebruiken ondanks de moderne buitenwereld. Tegenwoordig behoort niet iedere Himba-stam tot de nomaden. Sommige stammen trekken een paar keer per jaar verder, terwijl andere stammen op één plek blijven wonen. Het houden van vee en voor sommige stammen het ontvangen van toeristen zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten tegenwoordig. De meeste Himba’s kiezen er bewust voor om dicht bij de natuur en primitief te leven. Toch zie je bij de meeste stammen invloeden terug van de moderne samenleving, zoals pakjes sigaretten, kuipjes boter en voetbal T-shirts.

De Himba-stam bezoeken

Himba-stam

Portret van een jonge Himba.

Wil je een Himba-stam bezoeken, dan is het aan te raden om een lokale gids in te huren. De meeste Himba’s kennen geen Engels waardoor communiceren zonder gids erg lastig is. Ook is het niet gepast om zomaar onaangekondigd een dorp in te wandelen. Zorg ervoor dat je openminded bent en respecteer de culturen en gebruiken van de Himba-stam. Wil je een foto nemen, vraag dan eerst via de gids of dit mag. Vaak willen de Himba’s in ruil voor de foto een klein geldbedrag ontvangen. Indien je een lemen hutje van binnen wilt zien, dien je eerst toestemming te vragen hiervoor. Speel met de kleine rondrennende kinderen, laat de Himba’s foto’s zien op je camera en koop een paar handgemaakte sieraden van de Himba-vrouwen.

De Himba’s – hoe kom je er?

De meeste Himba’s leven in het noordwesten van Namibië in de regio Kaokoveld en Damaraland. Een bezoek aan de Himba-stam kan daarom gecombineerd worden met bijvoorbeeld Etosha National Park, Spitzkoppe Mountains of het noordelijke gedeelte van de Skeleton Coast. Openbaar vervoer is er niet in deze regio, vandaar dat zelf een auto huren of een tour boeken een must is voor het bezoeken van een Himba-stam.

Top 3 Namibië specialisten

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je “Local Hero” Christine maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website

Kras
Kras

Kras biedt scherp geprijsde groeprondreizen en safari reizen naar Namibië met Nederlandstalige reisleiding.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Ruim aanbod aan individuele Namibië rondreizen & groepsrondreizen, met o.a. kampeersafari’s en rondreizen per huurauto.
Bezoek website

Namibië rondreis aanbiedingen

8 De Himba-stam reiservaringen en tips • 43 landen bezocht
  39 reviews
  34 waarderingen

  “Leuk om te zien”

  Geplaatst 13-04-2019

  Het noorden van Namibië is Himba land. Toch is het moeilijk deze stammen in te zien op een plek waarvan je niet direct het idee hebt dat je in een tourist trap bent beland. We zijn naar het Mungunda Camp en Museum gegaan, zo'n 30km ten noorden van Opuwo. Hier hadden we het geluk dat er die dag geen andere toerist was. Naast dat we de camping dus voor onszelf hadden, kregen we ook een privé rondleiding in het living museum/Himba dorp. Ondanks dat je natuurlijk entree moet betalen (wat hopelijk te goede komt aan het "dorp") is het wel een uniek kijkje in het leven van deze originele stam. Het was indrukwekkend om te zien hoe deze mensen leven.
  Bij de camping is ook nog een hike richting een baobab boom, wat leuk is om te doen als je hier tijd voor hebt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  97 reviews
  108 waarderingen

  “Traditioneel afrika”

  Geplaatst 05-11-2017

  De Himba's zijn een volk in Namibie bekend geworden door tv programma's als bijvoorbeeld toast kannibaal en dergelijke. Vooral het uiterlijk valt op bij de Himba's. De vrouwen lopen nog steeds traditioneel gekleed, de mannen zie je echter al grotendeels in voetbal t-shits rondlopen. Hetleven in de dorpen is nog zeer traditioneel maar je moet al een beetje moeite doen om in de regio, Kaokoveld, te komen. Wie via Swakopmund-Khorixas naar boven rijd kan in de buurt van Kamanjab reeds Himba mensen tegenkomen. Spijtig genoeg zijn deze, meestal vrouwelijke Himba's de toeristen al goed gewend en een foto kost je hier dan ook geld. Anders gaat er aan toe wanneer je verder rijd en Opuwo bereikt. Opuwo is de stad in de regio waar de Himba vrouwen hun zelfgemaakte spulletjes komen verkopen en waar ze zelf inkopen komen doen. Je ziet dan ook s'morgens vroeg "bakies", kleine vractwagen, vol Himba vrouwen vanachter in de laadbak toekomen. Opuwo is een stoffig stadje, redelijk vuil en ruig. De enige bars en café's in de buurt zorgen ervoor dat het publiek dat hier rondhangt tegen s'avonds meer dan genoeg gedronken heeft. Het kan er hier dan ook tamelijk ruig aan toegaan. De bar zelfs is niets meer dan een leeg gebouw waar een aftandse biljart staat en met stevige tralies voor de toog. Een zeer goede adres in Opuwo is de Ohakane lodge. Klein, proper, goede keuken en zelfs een klein zwembad. De lodge ligt in het centrum en bied begeleide excursies naar een dorp van de Himba's in de omgeving. Neem zeker een gids want zonder begeleiding kom je het dorp niet in en moest dat toch lukken kan je heel moeilijk contact maken met de mensen. De gids en chauffeur gaat eerst s'morgens met jou naar de winkel waar enkel benodigdheden voor de stam die je gaat bezoeken gekocht wordt. Dit zijn meestal water, bloem, meel en vaseline om hun huid mee in te smeren. Wanneer je in het dorp aankomt blijf je in de auto zitten en de chauffeur vraagt toelating aan het dorpshoofd om in het dorp toegelaten te worden, pas wanneer die zijn toestemming geeft mag je uit de auto. Je maakt een gesprek met de hoofdman en wanneer hij zegt dat het in orde is ben je vrij om rond te lopen en te fotograferen waar je wil. De mensen en vooral de kinderen in het dorp zijn vriendelijk en geven zoveel uitleg als mogelijk. Ze laten je zelfs hun hut zien en tonen je hoe ze zich insmeren met de typische bruine substantie die hun huid beschermt tegen de zon. Mannen zijn we niet tegenkomen tijdens ons bezoek want die waren met het vee op zoek naar water, soms tot 100 km verder. Na de rondleiding gaan de vrouwen in een cirkel zitten en proberen ze voor een beetje kleingeld hun zelfgemaakte kransjes en halskettingen te verkopen. Tenslotte worden de gekochte goederen uitgeladen en zit de toer erop. Klinkt een beetje commercieel, en stilaan begint het dit misschien ook te worden maar de indruk die dit bezoek achterlaat blijft onverminderd.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  26 reviews
  12 waarderingen

  “Authentiek!”

  Geplaatst 26-10-2017

  Wij hebben vanuit Opuwo Country lodge een bezoek gebracht aan een Himba-stam. Dit is een georganiseerde tour en absoluut niet massaal. We waren met z’n vieren en onze gids. In de regio zijn heel veel verschillende Himba-dorpen (1 dorp is 1 familie). Ze kiezen niet elke keer hetzelfde dorp om te bezoeken maar wisselen dit een beetje af om elk dorp/familie de kans te geven om wat geld te verdienen. Het is een hele leerzame en interessante tour over diverse gebruiken en een stukje geschiedenis. Je mag ook net zoveel foto’s maken als dat je wil. De opuwo Country lodge is ook echt een aanrader, het is een hele mooie lodge, en heeft ook campeerplekken. Als campeerder mag je gebruik maken van alle faciliteiten van de lodge, inclusief de infity pool met fantastisch uitzicht.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 18 landen bezocht
  26 reviews
  23 waarderingen

  “Niet meer zo traditioneel als het lijkt”

  Geplaatst 20-10-2017

  Het hoort erbij als je naar Namibië gaat maar toch was ik hier niet heel enthousiast over. Leuk om te zien hoe hun huid de bekende kleur heeft gekregen. Elke dag komen er bussen toeristen langs, ze laten hun hutje zien en vervolgens ga je door naar de zelfgemaakte souvenirs. Een beetje te toeristisch wat mij betreft.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 32 landen bezocht
  31 reviews
  5 waarderingen

  “Heel bijzonder! ”

  Geplaatst 28-04-2017

  In het uiterste noorden van Namibië, in de omgeving van het dorpje Ruacana, hebben wij met een lokale bewoner een Himba gemeenschap bezocht. Heel erg bijzonder om veel te weten te komen over de leefwijze van deze nomadische gemeenschap en alles ook meteen te kunnen zien. Aan de manier waarop ze met ons omgingen (wij waren ook een echte attractie met onze blanke huid) bleek dat zij niet vaak toeristen op bezoek krijgen, waardoor de ervaring authentieker voelde. Echt een aanrader om naast alle bijzondere natuur ook zeker de lokale bevolking te bezoeken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  66 reviews
  17 waarderingen

  “De Himba, een stap terug in de tijd”

  Geplaatst 13-01-2017

  Zeker bezoeken, prachtige mensen en ook ontzettend vriendelijk. Je word begroet door alle kinderen van het dorp, wat een onthaal! Je mag verder overal rond kijken en er word in een hutje ook nog uitleg gegeven wat er precies gedaan word, je maakt een hele grote stap terug in de tijd. In het dorp waar wij geweest zijn zaten de vrouwen in een cirkel op de grond, ze verkochten hun zelfgemaakte sieraden en beeldjes. Dit vonden wij wat minder, hadden liever gezien wat ze een hele dag echt doen, maar natuurlijk begrijpelijk en daarom ook een leuk armbandje gekocht. De vrouwen zien er prachtig uit met klei in hun haar en mooie sieraden. Ook de mannen zien er mooi uit met hun gevlochten haar en de dierenvellen om hun lichaam. Kortom, zeker een bezoek waard maar een uurtje hiervoor uittrekken is genoeg. Speel met de kinderen en geniet van dit volk!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  10 reviews
  2 waarderingen

  “Verplicht souveniers kopen bij de Himba stam”

  Geplaatst 08-12-2015

  Iets wat je absoluut niet mag missen als je naar Namibië gaat, is een bezoekje bij de Himba's. Dit gaat vaak georganiseerd en het ongedwongen karakter is daarom ver te zoeken. Het was leuk, maar het was erg op toeristen gericht. We werden in een lokaal hutje aan de praat gehouden en kregen de hoogtepunten van de Himba-cultuur uitgelegd. Eenmaal buiten was ineens de kale dorpsgrond omgetoverd tot een hele markt waar alle vrouwen hun prullaria zaten te verkopen. Je snapt wel dat weglopen zonder ook maar iets te kopen niet op prijs gesteld wordt. De prijzen die ze vragen zijn wel erg duur in vergelijking met kraampjes langs de weg. en dan te bedenken dat bij de kraampjes langs de weg het geld vaak beter besteed is dan een toeristisch dorp waar iedere dag toeristen geld uitgeven..


  • 0 landen bezocht
   0 reviews
   0 waarderingen
   Geplaatst op 07 januari 2016 10:10

   Hallo, via welke organisatie of gids heeft u dit gedaan? Groetjes

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 51 landen bezocht
  15 reviews
  2 waarderingen

  “Wel een beetje toeristisch”

  Geplaatst 27-10-2015

  Ik keek erg uit naar mijn bezoek aan de Himba-stam, maar het viel een beetje tegen. Het is heel gaaf om hun cultuur en gebruiken te zien. Alleen kreeg ik het gevoel dat de mensen uit het dorp niet echt op mij zaten te wachten. Men gaf niet de indruk mij hartelijk te ontvangen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw De Himba-stam reiservaring en tips!

Ben jij in De Himba-stam geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Namibië specialisten

Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Christine maakt jouw reis uniek met haar insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website


Kras

Kras

Kras biedt scherp geprijsde groeprondreizen en safari reizen naar Namibië met Nederlandstalige reisleiding.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

Ruim aanbod aan individuele Namibië rondreizen & groepsrondreizen, met o.a. kampeersafari's en rondreizen per huurauto.
Bezoek website

Meer Namibië reisorganisaties

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Persoonlijk advies.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Avontuurlijk kamperen.
Bezoek website

Riksja Namibië
Riksja Namibië

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

SNP
SNP

Actieve natuurreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Namibië.
Bezoek website

Van Verre Afrika
Van Verre Afrika

Reizen op maat naar Afrika.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika specialist.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Écht op reis.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Namibië

Alle bezienswaardigheden in Namibië

Vliegtickets naar Namibië


Hotels in Namibië zoeken

Hotels in Namibië zoeken

Boek je rondreis naar Namibië

Local Hero Travel
1. Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

Kras
2. Kras

Groepsrondreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
3. FOX Verre Reizen

Individuele en groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk 78 Namibië rondreizen
Vanaf €2215 incl. vliegticket

Vliegtickets Namibië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Namibië
V.a. 685

Volg ons op Facebook

Volg ons op Pinterest