Windhoek, hoofdstad van Namibië: bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Windhoek, hoofdstad van Namibië: bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Windhoek is de hoofdstad van Namibië en staat daarom bekend als het economische hart van dit land. Reizigers doen Windhoek voornamelijk aan als begin- of eindpunt van hun reis door het land.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
4 minuten lezen

Waar staat Windhoek om bekend?

Eeuwen geleden was Windhoek een klein gehucht dat bewoond werd door enkele lokale stammen. Na een kort bezoek van de Nederlanders en de Britten die weinig interesse hadden in dit dorp, werd Windhoek uiteindelijk in de 19e eeuw een onderdeel van de Duitse kolonie.

Veel Duitsers en Zuid-Afrikanen emigreerden in de 20e eeuw naar Windhoek waardoor dit dorp uitgroeide tot een flinke stad. Tegenwoordig is Windhoek de grootste stad van Namibië met ongeveer 325.000 inwoners. Net buiten Windhoek is de enige internationale luchthaven van dit land gevestigd.

Namibië reis boeken – onze tips!

Top-5 Namibië reisaanbieders

Struin door Windhoek centrum

Het stadscentrum van Windhoek is een mix van enerzijds grote bedrijven en zakenlieden en anderzijds honderden winkels en groene stadsparken. Windhoek wordt door veel mensen uit de wijde omtrek bezocht om inkopen te doen. Er is een groot aanbod aan winkels, variërend van grote en dure merken tot budgetketens en kleine boetiekjes.

 • Ook heeft het centrum van Windhoek een ruime keuze aan eetgelegenheden.
 • Echte authentieke restaurantjes zijn er weinig; het zijn voornamelijk grote ketens die zich hier gevestigd hebben.
 • Tip: koop je eigen lunch bij een supermarkt en ga net als de locals picknicken in Zoo Park.
Christuskirche in het centrum van Windhoek

De Christuskirche in het centrum van Windhoek.

Bezienswaardigheden in Windhoek

Windhoek is niet echt een bestemming waar veel te doen of te zien is voor de reiziger. Mocht je hier een dag zijn, dan hoef je je echter niet te vervelen.

 • Maak een stadswandeling en bezichtig de bekende Christuskirche, het parlementshuis van Namibië en het oude fort, ‘die alte feste’ genaamd.
 • Bekijk het historische station van Windhoek met de oude stoomlocomotief. De museumliefhebber kan een bezoek brengen aan het Nationaal Museum van Namibië en aan het Transport Museum.
 • Houd je van vlees en wil je eens kudu of zebra proberen? Ga eten bij het net buiten het centrum gelegen Joe’s Beerhouse!
Parlementshuis van Namibië in Windhoek

Het parlementshuis van Namibië in Windhoek.

Waar overnachten in Windhoek?

Windhoek is niet de veiligste plek in Namibië om te verblijven. Het is daarom aan te raden om een hotel of guesthouse in of dichtbij het centrum te boeken. Overdag kun je dan zelf van en naar het stadscentrum lopen. ’s Avonds is lopen over straat af te raden en is het beter om gebruik te maken van een taxi.

Windhoek – hoe kom je er?

Vanuit Nederland vertrekken er geen rechtstreekse vluchten naar Windhoek. Vlieg naar Johannesburg of naar Kaapstad en stap daar over op een vlucht naar Windhoek. Lees hier meer over vliegen naar Windhoek en Namibië. Aangezien Windhoek in het midden van Namibië ligt is deze stad ook goed aan te reizen met de auto.

Beste reistijd Windhoek

In de maanden oktober tot april kent Windhoek een regentijd en ligt de temperatuur rond de 30 graden. Tussen mei en september is het gemiddeld 20 graden en droog. De beste reistijd voor regio Windhoek is dus afhankelijk van je voorkeuren wat betreft temperatuur en eventuele neerslag.

Namibië reis boeken – onze tips!

Top-5 Namibië reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

9 Windhoek reiservaringen en tips

 • Roy op 09-04-2019

  “en weer door...”

  Eigenlijk begint bijna elke Namibië reis in Windhoek. Het is een goede plek om inkopen te doen, een kleine stadsrondrit is leuk, maar verder heeft het niet zo heel veel te bieden. Er zijn leuke kleine hotelletjes, het is fijn even te acclimatiseren en er is een leuk, klein, park (Daan Viljoen) net buiten Windhoek, maar ik zou hier zeker niet te lang blijven plakken.

  Een tip: mocht je op zondag weer doorrijden en een biertje willen kopen voor op je bestemming, dan kan je het beste even overleggen met een medewerkers van een tankstation. Die weten vaak de illegale kroegjes wel te vinden.

 • sammy tempels op 10-11-2017

  “aankomst en vertrekplaats”

  Windhoek is de hoofdstad van Namibie en alle internationale vluchten vertrkken en landen hier. Daarmee is het belangrijkste over Windhoek dan ook gezegd. het is een ietwat saaie stad. Ok, je kan het Tintenpalast gaan bekijken. De tintenpalast is vooral bekend vanwege het prachtige park dat vlakbij ligt. De Christuskirche is de blikvanger van Windhoek....naar het schijnt. Wat mij wel leuk was is op de eerste avond na een lange vlucht de wagen te nemen (Windhoek is redelijk rustig zodat zelfs in het donker rijden hier verantwoord is) en naar Joe's Beerhouse te gaan. Het is geen hoogtepunt maar gewoon tof om op je eerst dag je hotel direct te verlaten en bij Joe's een eerste keer de Afrikaanse sfeer op te snuiven en voor de eerste keer zebra- of kudu steak te eten. Het eten is hier dan nog lekker ook! Verder verlaat je Windhoek beter zo snel mogelijk want Namibie zelf heeft veel en veel meer te bieden dan deze stad.

 • Paul H. op 09-11-2017

  “Een dorpse hoofdstad zonder hoogtepunten”

  Windhoek puur en alleen bezocht vanwege het vliegveld. We hebben een rondje gelopen door het centrum, maar meer dan een groot, druk dorp is het niet. Joe's beerhouse was echt niets speciaals, dus doe er niet teveel moeite voor. Haal je auto op in Windhoek en trek verder!

 • J. op 08-11-2017

  “Weinig bijzonders”

  Internationale vluchten gaan vanaf Windhoek, dus de meeste Namibie reizen starten en eindigen daar. Ik zou hier niet te veel tijd inplannen. Het is wel leuk om even door de stad te lopen, maar echt veel is er niet te zien. Joe s beerhouse wordt overal aangeraden, maar ik vond het eerlijk gezegd erg toeristisch en massaal. Het eten en drinken was overigens wel prima. Haal je huurauto hier zo snel mogelijk op en begin het land te verkennen!

 • Laura van der Heijden op 24-10-2017

  “Joe's Beerhouse als hoogtepunt”

  Niet zo'n bijzondere stad. Uit eten geweest bij Joe's Beerhouse en dat was echt een leuke plek. Lekker gegeten en leuke sfeer in het restaurant. Verder is er een museum wat niet zo veel te bieden heeft maar wel lekker afkoelen binnen.

 • Iris op 23-10-2017

  “Windhoek, de hoofdstad van Namibië”

  Windhoek is de hoofdstad van Namibië en tevens ook het start- en eindpunt van onze reis. We kwamen aan in de ochtend en hebben direct een stadswandeling gemaakt en de kerk, het nieuwe museum, de drukke hoofdstraat en het parkje gezien wat vroeger een dierentuin was. Het is geen heel bijzondere stad, maar wel prima om je reis te starten en/of te eindigen.
  We gingen 's avonds eten bij Joe's Beerhouse, dat is een echte aanrader. We hadden een kudusteak van ruim 300 gram! Joe's Beerhouse is een gezellig restaurant wat half in de buitenlucht staat met lange houten tafels en banken om aan te zitten. In het midden stond een vuurkorf om ons warm te houden.

 • Minke Smits op 28-04-2017

  “Vaak start- en eindbestemming, niet erg bijzonder”

  Voor een rondreis door Namibië start en eindig je vaak in Windhoek om de simpele reden dat de internationale luchthaven dichtbij deze stad gelegen is. Het is een prima plek voor de eerste nacht in Namibië zodat je je kunt voorbereiden voor de rondreis door het land. Er zijn voldoende supermarkten om eten en drinken in te slaan voor de start, en er zijn voldoende carwash om de huurauto weer gewassen in te kunnen leveren voordat je je weer naar de luchthaven begeeft. Windhoek is een prima plek hiervoor, maar verder heeft het de natuurliefhebber niets te bieden.

 • Roy van Staaij op 13-01-2017

  “Prima tussenstop, verder niks te beleven”

  Op onze campeerrondreis deze stad gebruik voor een tussenstop om weer eens lekker in een bed te slapen. Ook heerlijk uit eten geweest bij Joe' Beer House, dit is echt een hele dikke tip! Heel gezellig restaurant en heerlijk gegeten, het hoogtepunt van Windhoek. Ook mooi om te zien was bij het kerkje een straat met bomen vol met paarse bloemen. Leuk om even gezien te hebben. Voor ons gevoel geen veilige stad, wij werden op straat 's avonds veel aangesproken en aangestaard, geen fijn gevoel en dus gewoon een taxi nemen!

 • WP van Dueren op 08-02-2016

  “Mooie start van een Namibie toer!”

  Als je een rondreis start in Namibië dan is de kans groot dat je hier begint. Komt natuurlijk doordat het een groot internationaal vliegveld heeft. Hoewel dat is nog altijd een 40 km rijden. De stad zelf is modern en goed ontwikkeld met veel winkels, eetgelegenheden, garages enz. Je waant je niet in Afrika. Een aanbeveling is om zeker een keer te gaan eten in Joeys Beerhouse. Gezellig en lekker.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Windhoek reiservaring en tips!

Ben jij in Windhoek geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief