Overwinteren in Spanje? → 10x de beste bestemmingen (ook voor senioren), wat kost dat + tips

Overwinteren in Spanje? → 10x de beste bestemmingen (ook voor senioren), wat kost dat + tips
in Europa, laatst bijgewerkt op 8 september 2023
15 minuten lezen · 2 reacties

Overwinteren in Spanje is ideaal voor mensen die niets hebben met de koude en soms regenachtige wintermaanden in Nederland. Jaarlijks vertrekken dan ook veel senioren, digital nomads en stellen met een flexibele baan naar het aangename Spanje. Ook van plan komende winter de Spaanse zon op te zoeken? Dit zijn de leukste bestemmingen om te overwinteren in Spanje!

Inhoud:

 1. Introductie
 2. Niet alleen voor senioren
 3. Wat kost het?
 4. Hoe lang mag je overwinteren in Spanje?
 5. Overwinteren in Spanje met camper
 6. Overwinteren in Andalusië: Màlaga, Nerja & meer (Andalusië)
 7. Overwinteren in Benidorm
 8. Overwinteren aan de Costa Blanca
 9. Overwinteren in Murcia of Almeria
 10. Overwinteren op de Canarische Eilanden
 11. Overwinteren op de Balearen

Overwinteren in Spanje: een introductie

‘s Ochtends rustig ontwaken met uitzicht op zee, genietend van een verse kop koffie op je balkon. Het mediterrane klimaat in Spanje is een waar genot en een ideaal medicijn voor mensen met een gebrek aan vitamine D. Jaarlijks vertrekken dan ook vliegtuigen vol naar Spanje om te genieten van lente- of zelfs zomerse temperaturen. Bestemmingen als Benidorm en Calpe aan de Costa Blanca behoren al decennia tot de populairste overwinterbestemmingen, maar ook de Spaanse eilanden trekken steeds meer Nederlanders aan. Soms voor een vakantie van een week, steeds vaker voor enkele weken of zelfs maanden.

LEES OOK: Overwinteren in Portugal? 5x de beste bestemmingen + tips!

Overwinteren in Spanje: niet alleen voor senioren

Niet alleen 50+’ers en senioren gedijen ‘s winters bij warmer weer. Het aangename klimaat met temperaturen tussen de 7 en 16 graden in december behaagt Nederlanders van alle leeftijden. Ook steeds meer werkende Nederlanders vertrekken ‘s winters naar warmere oorden. Flexibel werken is inmiddels ingeburgerd en steeds meer werkgevers geven hun werknemers goedkeuring om op afstand of zelfs in het buitenland te werken.

Ook de reisbranche speelt hierop in met een groeiend aanbod aan workations. TUI is de bekendste aanbieder van workations en biedt accommodaties aan razendsnelle wifi, rustige werkplekken en ontspanningsfaciliteiten. In onder meer Malaga, op Mallorca en op de Canarische Eilanden vind je al enkele hotels die perfect zijn voor een workation. Het aanbod groeit gestaag en we vermoeden dat andere grote touroperators workations ook gauw zullen gaan aanbieden.

Tram op Mallorca

Overwinteren in Spanje: wat kost dat?

Je kunt overwinteren in Spanje zo duur maken als je zelf wilt. Gemiddeld spenderen Nederlanders zo’n €1.000 per persoon per maand inclusief accommodatie en activiteiten. Houd er rekening mee dat deze kosten vaak hoger liggen in schoolvakanties en rondom de feestdagen. Hoewel pakketreizen verhoudingsgewijs voordeliger kunnen zijn, hanteren de meeste touroperators een maximum aantal dagen.

 • Bij TUI ligt dit bijvoorbeeld op 30 dagen, bij Corendon op 22 dagen en bij Sunweb en Eliza was Here (tip!) op 29 dagen. In overleg met de klantenservice is eventuele verlenging van de vakantie vaak wel mogelijk.
 • Wie liever met de auto gaat of het vliegtuig pakt, kan ook zelf een huis in Spanje huren. Dit geeft vaak net iets meer privacy en rust dan een hotel of appartementencomplex. Op Natuurhuisje.nl, Casamundo (maximaal 1 maand) en Comfortvilla zijn mooie huizen en villa’s te vinden die voor meerdere weken of zelfs maanden gehuurd kunnen worden. Ook biedt het boeken van een vakantiehuis in Spanje de mogelijkheid om diverse bestemmingen aan te doen. Je bent immers niet aan één plek of luchthaven gebonden.
 • Kijk ook bij specialist LaCasita (tip!) voor goedkoop overwinteren in Spanje, met huizen voor 1 tot 4 maanden te huur!
 • Voor leuke vakantiewoningen én appartementen in Spanje kun je ook altijd op Booking.com kijken.

LEES OOK: Overwinteren of winterzon vakantie in Europa? Top-10 warme bestemmingen!

Hoe lang mag je overwinteren in Spanje?

Je mag maximaal 6 maanden aangesloten overwinteren in Spanje. Wie langer dan 183 dagen in Spanje verblijft, wordt als resident of ingezetene beschouwd. Dit is in overeenkomst met de eisen die de Nederlandse wet aan een buitenlands verblijf stelt. Als Nederlander mag je namelijk maximaal 8 maanden per kalenderjaar in het buitenland verblijven.

 • Tijdens het overwinteren in Spanje ben je verzekerd van zorg naar Nederlandse maatstaven. Je Nederlandse zorgverzekering vergoedt namelijk kosten voor medische zorg, ook in het buitenland.
 • Houd er wel rekening mee dat vergoedingen nooit hoger zijn dan de bedragen die zorgverleners in Nederland in rekening mogen brengen. Het kan dus zo zijn dat een behandeling in een privé-kliniek deels voor eigen rekening is. Wel is het mogelijk dat je reisverzekering deze vergoeding aanvult.
 • De meeste reisverzekeringen zijn geldig voor vakanties met een maximum duur van rond de 45 dagen. Ga je een langere periode aaneengesloten overwinteren? Dan kan aanvullende dekking nodig zijn.

Overwinteren in Spanje met camper

Waar campings in Nederland vaak gesloten zijn in de winter, telt Spanje een aanzienlijk aantal campings dat ook in de winter is geopend. Dit geldt met name voor de zuidkust, omdat het noorden en de oostkust iets minder in trek zijn. Je kunt met je eigen camper naar Spanje afreizen, maar ook een camper huren.

Uitzicht op de Sierra Alhamilla vanuit een camper
 • Voor budgetvriendelijke en elektrische campers kun je terecht bij Goboony. Je kunt de campers van Goboony ophalen in Nederland om vervolgens zelf af te reizen naar Spanje.
 • Van plan om gedurende de winter een camperreis te maken door Spanje? Travelhome biedt naast standaard camperreizen door Spanje ook camperreizen op maat aan. Voor enkel een camper kun je ook terecht bij Worldwide Campers.

Overwinteren in Andalusië: Málaga, Nerja & meer (Andalusië)

 • Dagtemperatuur: tussen de 18 en 22 graden
 • Zonuren: tussen de 5 en 6 uur
 • Vliegduur: 2,5 tot 3 uur, vliegtickets vanaf €53
Sevilla

Sevilla.

Andalusie behoort tot de warmste gebieden van Europa. In een groot deel van de regio schijnt meer dan 300 dagen de zon. De hoofdstad van Andalusië, Sevilla, behoort tot de warmste steden van ons content. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt hier gemiddeld 18,7 °C. Hoewel Sevilla veel te bieden heeft (o.a. Plaza de España en het Alcázar), ligt het helaas niet aan zee. Wie het strand nodig heeft om het echte vakantiegevoel te ervaren kan naar Malaga of Nerja gaan. Deze steden liggen beiden aan de Costa del Sol en hebben elk een heel eigen karakter. Vanwege de aangename temperaturen is Malaga een geliefde stedentrip bestemming all year round.

Carabeo-strand in Nerja, Andalusië

Carabeo-strand in Nerja, Andalusië.

Ook voor overwinteren is Malaga een geschikte bestemming. De stad kent veel historische bezienswaardigheden, een ontelbare hoeveelheid restaurants en een vijftiental stranden met mooie voorzieningen. Nerja ligt 50 kilometer ten oosten van Malaga en wordt ook wel de parel aan de Costa del Sol genoemd. De ligging aan het Sierra de Almijara gebergte zorgt ervoor dat de koud van het binnenland Nerja niet kan bereiken. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Nerja. Het dorp beschikt over idyllische stranden en baaien en in de directe omgeving liggen de natuurparken El Tejeda en Sierra de Almijara. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie behoort het klimaat van Nerja tot een van de beste ter wereld. Dit maakt het dan ook een overwinterbestemming bij uitstek.

Wie naast ontspannen ook veel van de regio wilt zien, kan het best een huurauto huren via bijvoorbeeld SunnyCars. Een vakantie naar Andalusië is immers niet compleet zonder ook Granada, Córdoba, Ronda en Cádiz bezocht te hebben. Ook het trotseren van de fameuze Caminito del Rey en het wandelen langs de Pueblos Blancos (witte dorpen) is een must voor wie naar Andalusië afreist.

Bekijk & vergelijk prijzen voor overwinteren in Andalusië bij:

Overwinteren in Benidorm

Poniente strand, Benidorm

Poniente strand, Benidorm.

Benidorm is misschien wel de bekendste bestemming om te overwinteren in Spanje. Hoewel deze badplaats aan de Costa Blanca bekendstaat als bejaardenoord (mede met dank aan ‘Benidorm Bastards’), is deze toeristische trekpleister een allesbehalve saaie bestemming om te overwinteren. Het stoffige imago is allang overgewaaid en heeft plaatsgemaakt voor hippe rooftopbars, uitstekende restaurants en toffe activiteiten om te doen zowel in als buiten de stad.

 • We kunnen echter niet ontkennen dat Benidorm een massale bestemming is, waar ‘s winters een hoop Nederlanders rondlopen. Wie hier weinig van moet hebben, kan beter voor een andere bestemming in Spanje kiezen.
 • Hak echter niet te snel een knoop door. Wie net buiten Benidorm verblijft, profiteert van het beste van beide werelden. Onder de rook van Benidorm ligt bijvoorbeeld Villajoyosa, een pittoreske vissersplaats met huizen in alle kleuren van de regenboog.

Bekijk & vergelijk prijzen voor overwinteren in Benidorm bij:

Overwinteren aan de Costa Blanca

La Granadella strand, Javea, Spanje

La Granadella strand, Javea.

De Costa Blanca heeft meer te bieden dan Benidorm alleen. Ook het aan zee gelegen Calpe wordt vanwege haar ideale klimaat vaak aangedaan om te overwinteren. Net als Benidorm is ook Calpe een drukke, maar levendige badplaats. Kenmerkend voor Calpe is de hoge rots die uit de zee steekt, evenals de moderne jachthaven. Ook Calpe kent een groot aantal voorzieningen, al komt dit het authentieke Spaanse karakter misschien niet ten goede. Wie ‘het echte Spanje’ wilt zien, kan daarom beter naar meer kleinschalige steden als Javea, Denia of Altea afreizen.

Altea, Costa Blanca

Altea, Costa Blanca.

Velen beschouwen Altea als de mooiste plaats aan de Costa Blanca. Het is een schitterende, oude stad met een wirwar van smalle steegjes, witgewassen huizen en gezellige pleinen met mooie kerkjes. Om aan de Costa Blanca te geraken, vliegt menig overwinteraar op Alicante. Heb je de kans om hier een dag te blijven? Doe dat dan vooral. Het kasteel van Santa Bárbara, de schitterende wandelboulevard en de authentieke volkswijk Barrio Santa Cruz zijn zeker een bezoek waard. Via Eliza was Here zijn diverse charmante B&B’s en kleinschalige hotels te boeken.

Bekijk & vergelijk prijzen voor overwinteren aan de Costa Blanca bij:

Overwinteren in Murcia of Almeria

 • Dagtemperatuur: tussen de 8 en 17 graden
 • Zonuren: tussen de 5 en 6 uur
 • Vliegduur: 2,5 tot 3 uur, vliegtickets vanaf €40
Romeinse amfitheater in Cartagena

Romeinse amfitheater in Cartagena.

In alle rust overwinteren in Spanje? Dan zijn zowel de regio’s Murcia als Almeria goede opties. Ten opzichte van andere Spaanse regio’s is Murcia met een flinke inhaalslag bezig. Steeds meer Nederlanders en Belgen weten de regio te vinden, waar voorheen enkel Spanjaarden kwamen. Nog steeds is het er rustiger dan aan de Costa Blanca. Met name de streek rond de Mar Manor is aangenaam in de winter.

Je hoeft je hier geen seconde te vervelen met badplaatsen als San Javier, Lo Pagan en Santiago de Ribeira in de buurt. Ook watersporters komen hier graag vanwege hun ligging aan een grote binnenzee. Waarschijnlijk doen deze plaatsen niet direct een belletje rinkelen, maar de havenstad Cartagena (niet te verwarren met het Colombiaanse Cartagena) wellicht wel. Het Spaanse Cartagena is de belangrijkste handels- en oorlogshaven van het land en kent een groot aantal musea.

Middeleeuws kasteel Alcazaba van Almeria, Andalusië

Middeleeuws kasteel Alcazaba van Almeria, Andalusië.

Bekijk & vergelijk prijzen voor overwinteren in Murcia bij:

Een andere costa zonder al te veel toeristen is Costa de Almeria. Dit deel van Spanje staat bekend om zijn ruige, woestijnachtige natuur en witte vissersdorpjes. Natuurliefhebbers en rustzoekers kunnen er geen genoeg van krijgen. Naast een tweetal natuurparken (Cabo de Gata-Níjar en Sierra María-Los Vélez) die zeker bezocht moeten worden, weten ook de gelijknamige hoofdstad en Roquetas de Mar veel bezoekers aan te trekken.

Daarnaast zijn ook het Moorse plaatsje Mojacar en het aan zee gelegen Vera aanraders. Al moet er wel gezegd worden dat laatstgenoemde badplaats vooral wordt aangedaan door naturisten. Costa de Almeria leent zich in het geheel trouwens uitstekend voor wandel- en fietsvakantie. Vooral tussen september en april is dit aangenaam vanwege de zachte temperaturen.

Bekijk & vergelijk prijzen voor overwinteren aan de Costa de Almeria bij:

Overwinteren op de Canarische Eilanden

 • Dagtemperatuur: gemiddeld 20+ graden
 • Zonuren: tussen de 6 en 7
 • Vliegduur: tussen de 4 en 4,5 uur, vliegtickets vanaf €83
Jandia strand Risco el Paso, Fuerteventura

Jandia strand Risco el Paso, Fuerteventura.

De Canarische eilanden behoren al decennia tot de populairste vakantiebestemming onder Nederlanders, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Elk van de Canarische eilanden heeft z’n eigen charme, al is het ene eiland warmer en zonniger in de winter dan het andere. Met gemiddeld 24 graden in november is Fuerteventura het warmste Canarische eiland. Fuerteventura heeft een vulkanisch landschap, beschikt over drie mooie natuurparken en de wind maakt het tot een ideale bestemming voor windsurfers.

Op het eveneens vulkanische Lanzarote is het in de maand november slechts één graad kouder, dus ook hier is het zeer aangenaam. Lanzarote staat naast haar langgerekte stranden en gezellige badplaatsen ook bekend om haar unieke architectuur. Kunstenaar Cesar Manrique heeft overduidelijk zijn stempel gedrukt op het eiland met zijn typische bouwstijl. Over het hele eiland zie je lage witte huizen met groene, blauwe of bruine kozijnen.

Santa Cruz, Tenerife

Santa Cruz, Tenerife.

Ook het zuiden van Gran Canaria is een aanrader. Waar het in het noorden wisselvallig kan zijn, is het gebied rondom Maspalomas en Playa del Ingles vrij zonzeker. Ook de hoeveelheid bezienswaardigheden op Gran Canaria maakt het een ideale bestemming voor enkele weken of langer. Er is zoveel te zien & te doen op het eiland! Dit gaat al helemaal op voor Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Hoewel de temperatuur hier iets lager ligt met een gemiddelde van 22 graden, compenseert de hoeveelheid natuurschoon en het aantal leuke badplaatsen dit gegeven ruimschoots.

Wel raden we aan om het in zuiden van het eiland rondom Playa de las Americas en Costa Adeje te verblijven. Hier is het weer over het algemeen beter dan in het noorden, waar de grote badplaats Puerto de la Cruz ligt . Naast Tenerife is La Palma maar een klein eiland, al is het een charmante vakantiebestemming. Het massatoerisme heeft dit Canarische eiland nog niet weten te bereiken. Authentiek, rustig en ongerept zijn dan ook woorden die La Palma goed omschrijven. Veel mensen vinden La Palma wel minder geschikt voor overwinteren door de gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Bekijk & vergelijk prijzen voor overwinteren op de Canarische Eilanden bij:

LEES OOK: 20x de beste hotels & resorts voor een allinclusive vakantie in Spanje!

Overwinteren op de Balearen

Buitenbar op het strand van Ibiza

Buitenbar op het strand van Ibiza.

Voor een echte strandvakantie is het ‘s winters wat te fris op de Balearen, maar er overwinteren kan prima. Naast het bekendste Balearen eiland Mallorca en natuurlijk het hippe Ibiza vallen ook het minder bekende Formentera en Menorca onder de de Balearen. Het warmste eiland van de Balearen is Ibiza. Hoewel Ibiza bekendstaat als een party eiland (vooral in Ibiza Stad…), is het er ‘s winters heerlijk rustig. De temperatuur is er zacht en het eiland staat mooi in bloei. Ook zijn de vakantiehuizen een heel stuk betaalbaarder dan in de zomer. Genoeg van Ibiza gezien? Ook ‘s winters varen en veerbootdiensten tussen de verschillende eilanden.

LEES OOK: All inclusive Ibiza: 5x de beste all-in resorts & hotels op Ibiza!

Mallorca is het grootste en drukste eiland van de Balearen, al merk je van dat eerste weinig in de wintermaanden. De grote toeristische badplaatsen als El Arenal, Playa de Palma, Cala d Or en Cala Ratjada zijn dan uitgestorven. Het eiland ligt ter hoogte van Valencia is ook vanaf daar te bereiken met de boot. Mallorca behoort tot de populairste bestemmingen om te overwinteren in Europa. Dit heeft het eiland vooral de danken aan haar zachte winters, goedkope vluchten en gunstig geprijsde vakantiehuizen. Omdat Mallorca een vrij uitgestrekte vorm heeft én ontzettend veel mooie plekjes kent (hoofdstad Palma de Mallorca, de grotten van Hams en Drach, het pittoreske Alcúdia), is het huren van een scooter of auto aan te raden. De tarieven hiervoor liggen ‘s winters ook stukken lager dan in het hoogseizoen.

Stranden van Ses Illetes, Formentera

Stranden van Ses Illetes, Formentera.

Wie liever de ongebaande paden neemt, zal zich als een vis in het water voelen op het kleine Formentera. Het idyllische eiland dat vlakbij Ibiza ligt, behoudt ook ‘s winters haar charme. De mooie wateren, de witte stranden en de hippie-achtige chiringuito’s zorgen voor een relaxte vibe. Actievelingen kunnen er naar hartelust wandelen en fietsen en ook voor gezinnen met kleine kinderen is Formentera een veilige optie.

Voor Menorca gaat vrijwel hetzelfde op. Overwinteraars komen hier met name voor de rust, mooie wandelingen en de prachtige natuur. Wie naar een van deze eilanden wil ‘s winters, moet wel enige moeite doen. Vanuit Nederland vertrekken er in de wintermaanden geen directe vluchten naar Menorca en Formentera is sowieso niet per vliegtuig te bereiken. Wel met de boot via Ibiza.

Bekijk & vergelijk prijzen voor overwinteren op de Balearen bij:

Meer lezen:

Tags: 

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Gerelateerde artikelen

2 reacties

 • avatar
  Erik Smeding op 13-01-2023
  Gast

  Zoek overwinteren Malaga maar bij links andalusie geen Malaga????

 • avatar
  Lida / Maruth op 05-09-2023
  Gast

  Ik wil een brochure ontvangen met informatie over overwinteren in Spanje; 2 a 3 maanden

  Maruth Kleerekoper
  Meeuwenlaan 43 H
  1021HS Amsterdam

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief