Lesotho: reizen door uniek bergkoninkrijkje in Zuid-Afrika

Lesotho: reizen door uniek bergkoninkrijkje in Zuid-Afrika

Het bergkoninkrijkje Lesotho ligt míddenin Zuid-Afrika en biedt oneindige wandelpaden door ruige berglandschappen, uitgestrekte vergezichten, zeldzame flora en fauna en een vriendelijk traditioneel volk.

Door , laatst bijgewerkt op 13 november 2022
9 minuten lezen

Wat is Lesotho?

Het koninkrijk Lesotho is ongeveer net zo groot als België en ligt in zijn geheel boven de 1000 meter, te midden van Zuid-Afrika. Het land heeft maar één grote stad (Maseru) en slechts 2 miljoen inwoners. Het biedt de meest spectaculaire, ruige en verlaten berglandschappen die je ooit zult zien en volop flora en fauna.

Vooral het afgelegen Sehlabathebe National Park (dat sinds 2013 op de UNESCO’s Werelderfgoedlijst staat) is een verborgen schat. Je kunt er fantastische wandelingen maken, of het gebied per pony ontdekken. Lesotho combineer je bijna altijd met een reis door Zuid-Afrika en/of Swaziland.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
  1. TUI – fly-drives & rondreizen
    Bekijk aanbiedingen
  2. Riksja Travel – zelf samenstellen
    Bekijk aanbiedingen
  3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
    Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
    Bekijk aanbiedingen

Het ‘koninkrijk’ Lesotho: een reis terug in de tijd

Lesotho ligt in het zuidoosten van Zuid-Afrika en wordt omringd door de provincies:

  • Vrijstaat in het westen
  • KwaZulu-Natal in het oosten
  • Oost-Kaap in het zuiden

Het eigenzinnige landje heeft een koning, maar wordt vooral bestuurd door traditionele stamhoofden. Hoogste punt van het land is de 3482 meter hoge Thabana Ntlenyana, die deel uitmaakt van de beroemde Drakensbergen. Lesotho is de enige onafhankelijke staat ter wereld die in zijn geheel op meer dan 1000 meter boven de zeespiegel ligt, met het laagste punt op liefst 1400 meter.

Het landje herbergt een aantal van de uitdagendste wandelroutes van Afrika. In het prachtige landschap van Lesotho leven honderden verschillende soorten vogels, waaronder veel zeldzame soorten. Wanneer je Lesotho vanuit Zuid-Afrika bezoekt zal je waarschijnlijk via de spectaculaire Sani Pass het land binnenkomen. Een betere binnenkomer kun je niet verwachten.

Lesotho Lesotho

De Sanipas

Grote kans dat je Lesotho binnenkomt via de indrukwekkende Sani Pass. Deze pas verbindt de stadjes Himeville (Zuid-Afrika) en Mokhotlong (Lesotho) over een afstand van 93 kilometer, waarbij je maar liefst 600 meter stijgt naar een top van 2.865 meter hoog. Via een kronkelende maar spectaculaire weg, met fantastische uitzichten over de Drakensbergen, rijd je langzaam toe naar de hoogste bergpas van Zuid-Afrika. Deze vormt de toegang tot Lesotho. Bereid je voor op een heuse tijdreis. Het traditionele Lesotho heeft namelijk een behoorlijke achterstand op de moderne wereld, maar dat maakt het land juist zo bijzonder.

Sanipas, Lesotho

De Sanipas.

Sanipass, Lesotho

Tsehlanyane National Park

Het noordelijke Nationaal park Tsehlanyane is een van de twee nationale parken in Lesotho en maakt onderdeel uit van het grotere Maloti/Drakensberg Transfrontier Park. Dit beschermde gebied ligt op de kruising van de Tsehlanyane en de Holomo-rivieren en is ruim 5600 hectare groot. Het extreem ruige bergterrein bevat een van de weinige overgebleven inheemse boomsoorten in Lesotho.

  • Op de oevers van de rivieren en beekjes groeit het Tsehlanyane bergbamboe, waar het park zijn naam aan ontleent.
  • De hier aanwezige zeer zeldzame bergfynbosen komen nergens anders ter wereld voor. Ook vind je in het park meer dan 200 verschillende plantensoorten.
  • Tel daar de tientallen bekende middelgrote diersoorten, zeldzame vogelsoorten, schitterende watervalletjes en natuurlijke zwempoelen bij op en je weet zeker dat je op een bijzondere plek bent.
Tsehlanyane National Park, Lesotho

Tsehlanyane National Park. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Tsehlanyane reikt tot een hoogte van maximaal 3112 meter en je kunt er verschillende dagtochten maken. Er is ook een wandelpad (of paardroute) van 39 kilometer dat je door de meest dramatische landschappen leidt. Dit trail eindigt bij het spectaculair gelegen bezoekerscentrum van de Bokong Nature Reserve, uitkijkend over de Lepaqoa waterval (die bevriest in de winter!) en vallei. Hier zijn ook hutten om te overnachten voor wandelaars.

TIP: waar overnachten in Lesotho?

De overnachtingsmogelijkheden in Lesotho zijn logischerwijs een stuk schaarser (en doorgaans meer basic) dan in Zuid-Afrika. We tippen onder meer:

Sehlabathebe National Park

In Lesotho’s andere nationale park Sehlabathebe is nauwelijks wild te spotten, maar de ongerepte natuur vormt een droomlocatie voor (geoefende) wandelaars. Het ruige Sehlabathebe NP is eveneens onderdeel van het grotere Maloti/Drakensberg Transfrontier Park en ligt op het grensgebied van Lesotho en Zuid-Afrika.

Met bijzondere rotsformaties, uitgestrekte graslanden, machtige bergen, rivieren en verstopte watervalletjes op een gemiddelde hoogte van 2400 meter zit je hier nooit verlegen om mooie uitzichten. Het is niet het makkelijkst te bewandelen terrein, maar de totale rust en eenzaamheid in combinatie met het ruige, wijde landschap maakt álles goed.

Sehlabathebe National Park, Lesotho

Sehlabathebe National Park.

Sehlabathebe is alleen te bereiken met een 4×4 terreinwagen (circa 8 uur vanaf de Sanipas) en wandelend (of te paard!) vanaf de Sani top in het noordoosten. De trekking van Sani naar Sehlabathebe duurt drie dagen.

  • Tip: ga niet zelf op pad, want de kans te verdwalen is groot in dit gebied. Maak gebruik van de lokale gidsen en steun daarmee de lokale economie.
  • Je kunt de route ook te paard doen of in het park zelf kortere paardrijtochten maken. Overnachten kan in een handjevol parken, maar je mag ook zelf een tentje opslaan.

Paardrijden in Lesotho

In Lesotho wonen de Sotho’s, een uiterst vrolijk, gastvrij volk dat nog leeft volgens oude tradities. Het gebruik van pony’s maakt daar een belangrijk deel van uit. De twee bekendste ponysoorten zijn de Basotho pony en de nog sterkere en slimmere Nooitgedachter. Deze worden nog altijd door de Sotho’s gebruikt als belangrijk vervoersmiddel.

Ook reizigers kunnen er uiteraard tochten op maken, zowel in de nationale parken als bij bijvoorbeeld het Basotho Pony Trekking Centre (op de top van een pas tussen hoofdstad Maseru en Thaba Tseka) of vanuit de geliefde Malealea Lodge. De mogelijkheden variëren van een uurtje tot tochten van een week lang, waarbij je dan overnacht in lokale dorpjes.

Paardrijden in Lesotho

Basotho pony’s.

Traditionele hut in Malealea, Lesotho

Traditionele hut in Malealea.

Semonkong & de mooiste watervallen

Lesotho barst van de geïsoleerde, eenzame landschappen met spectaculaire, maar amper bezochte watervallen. Hoogtepunten zijn de 200 meter hoge Maletsunyane Falls en de moeilijk bereikbare Ketane Falls, in het afgelegen prachtgebied rond Semonkong. De ongereptheid en puurheid van deze natuurlijke beauty’s en hun omgeving is ongekend.

  • Meest gebruikte uitvalsbasissen voor het groene Semonkong gebied – waar ook eeuwenoude rotsschilderingen van de San voorkomen – zijn de eerder genoemde Malealea Lodge.
  • De meer basic Semonkong Lodge, die gerund wordt door lokale bewoners. Je kunt in de regio ook abseilen en raften. Je bereikt Semonkong over de weg via hoofdstad Maseru, een vrij hobbelige rit van zo’n 3 à 4 uur die je alleen met een 4×4 kunt maken.
Maletsunyane Falls, Lesotho

De Maletsunyane Falls.

Semonkong, Lesotho

Zonsondergang in Semonkong.

Maseru

De hoofdstad van Lesotho (ca. 230.000 inwoners) is een van de meest laidback hoofdsteden in heel Afrika. Was het voorheen vooral een landelijke verzameling simpele huizen en krottenwijken; de laatste decennia is daar veel nieuwe bebouwing bijgekomen. Inmiddels vind je zelfs twee casino’s in Maseru, een aantal goede restaurants en een handjevol bars. Het aantal hotels en guesthouses in Maseru is de afgelopen tijd verdubbeld naar circa 20 opties (tip: het nette Pomolo Guesthouse).

Er is niet heel veel te zien in Maseru, maar het is een goede plek om proviand in te slaan voordat je verder het land in reist, bijvoorbeeld richting Semongkong (zie boven). De centrale, grote weg in Maseru is de drukke Kingsway, waaraan de belangrijkste gebouwen liggen.

Maseru, Lesotho

Lokale meisjes aan de rand van Maseru.

Souvenirs

Vergeet in Maseru vooral niet een Basotho-hoed te kopen, het ultieme Lesotho-souvenir. Deze kleurrijke hoedjes worden ook wel ‘Mokorotlo’ genoemd. Ze zijn gemaakt van een soort rotan en herkenbaar aan hun vreemde vorm, namelijk de grillige punt van de Qiloane-berg.

De hoed is ook het nationaal symbool van Lesotho en is terug te vinden op de vlag en nummerplaten van auto’s. Naast de Basotho hoed dragen de Sotho ook kleurrijke omslagdoeken, die hen beschermt tegen de hitte maar ook tegen de flinke koud ’s nachts. Een grote omslagdoek met allerlei patronen is ook een symbool van rijkdom.

Reizen naar Lesotho – Hoe kom je er?

De mooiste en spectaculairste manier om Lesotho in te komen is over de Sanipass met je eigen fourwheeldrive. De steile gravelweg vol enge bochten en indrukwekkende vergezichten vormt tevens de enige toegang tot de oostkant van Lesotho. De weg begint bij het stadje Underberg, op circa 2,5 uur rijden van Durban.

  • Aan de zuid- en westkant van Lesotho zijn meerdere grensposten, bijvoorbeeld die bij hoofdstad Maseru (Maseru Bridge). Vanuit Bloemfontein is dit dik 2 uur rijden.
  • De meeste border crossings zijn alleen met 4×4 te bereiken. Let erop dat je vooraf toestemming vraagt aan het verhuurbedrijf om Lesotho in te komen! Hierom wordt gevraagd bij de grensovergang.

Je kunt Lesotho ook per vliegtuig bereiken: Moshoeshoe Airport ligt op 18km van Maseru en ontvangt dagelijks vluchten van South African Airways uit Johannesburg. Tot slot is er een busverbinding tussen Johannesburg en Maseru van Vaal-Maseru.

Tip: Georganiseerde Zuid-Afrika groepsreizen die Lesotho aandoen vind je o.a. hier bij Djoser, Shoestring, Koning Aap en Sawadee; individuele rondreizen bij o.a. 333Travel en ANWB Vakanties. Zelf je reis samenstellen met bouwstenen kan bij Riksja of – op maat – bij Tenzing Travel.

Reizen binnen Lesotho

Een huurauto (4×4 is een must!) kun je zowel in Zuid-Afrika regelen als ook op enkele locaties in Maseru, waaronder de luchthaven (check hier bij Sunny Cars).

  • Binnen Lesotho is de minibus-taxi (veelal oude Toyota Hiace-busjes) het populairste vervoersmiddel, zowel bij locals als meer avontuurlijke reizigers.
  • Je kunt ook je eigen privéchauffeur met auto regelen, vraag rond bij locals.
  • Liever een camper huren in Zuid-Afrika? Dan moet je hier bij TravelHome (onderdeel van ANWB) zijn!

Beste reistijd Lesotho

Lesotho is weliswaar het hele jaar te bezoeken, maar de beste reistijd is van januari tot begin april. De meeste regen valt wel in deze maanden maar zijn verder vrij aangenaam met gemiddeld 32 graden. In onze zomermaanden (als het daar winter is) kan het zeker in de hooggelegen gebieden erg koud worden en zelfs vriezen.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
  1. TUI – fly-drives & rondreizen
    Bekijk aanbiedingen
  2. Riksja Travel – zelf samenstellen
    Bekijk aanbiedingen
  3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
    Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
    Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

5 Lesotho reiservaringen en tips

  • Jorien de Vries op 21-04-2019

    “Op een paard”

    Met onze grote truck kwamen we dit land binnen, de bergen in met die grote wagen. We verbleven in MAlealea Lodge, wat een ontzettend fijne en mooie plek was. Ietwat primitief, maar helemaal prima. Ik heb een tocht ter paard gemaakt door de bergen, nog nooit eerder op een paard gezeten, maar wat was dit een bijzondere ervaring. Op stijle bergafgronden op een paard, gelukkig waren de locals ontzettend behulpzaam en hielpen mij er door heen. Ik zou zeker aanraden om door Lesotho te gaan tijdens je trip in Zuid Afrika. Het is hetzelfde, maar ook helemaal niet. JE ziet dat er meer armoede is, maar ook zo vriendelijk en lief!

  • wil op 19-04-2019

    “Tocht naar Lesotho over de Sani pass”

    We bezochten Drakensbergen en reden van daar uit naar Lesotho. Dit kan niet met je eigen auto. Je moet een tour boeken. De weg omhoog is prachtig met geweldige uitzichten. Je weet ook gelijk waarom het niet met eigen auto kan. Je komt langs de grens met Lesotho (stempel in t paspoort) en gaat weer verder omhoog. Bovenop werden wij naar een soort hutje gebracht waar men uitleg gaf over het leven daar. Ook werden er souvenirs te koop aangeboden en mochten we een traditioneel gebakken brood proeven. Buiten werd door herders voor ons gedanst. Bovenop was ook nog een restaurant met prachtig uitzicht. Pinnen kan (!)

  • marjolein op 12-04-2019

    “afrika in het klein”

    een klein landje, maar wat een uitstraling! Mensen kwamen vriendelijk over. We verbleven in een soort van communicty (Malealea Lodge), van waar uit we allemaal activiteiten konden doen. Zo zijn we wezen paardrijden en maakte we mooie wandelingen. Ook de community werkt hier mee. Zo is er dagelijks een muziekoptreden en wordt er gekookt.

  • Helma Mittertreiner op 29-11-2017

    “Een landje in een groot land: Lesotho”

    Via een grindpad kwamen we bij de grensovergang met Lesotho, Sephapho's Gate. Daar moesten we allemaal de bus uit en met ons paspoort in de hand Zuid-Afrika uit en Lesotho in. Lesotho is het vijfde armste land, maar het zag er op zich nog wel netjes uit met veel stenen huisjes. Heel opvallend was dat iedereen hier naar elkaar zwaait, gedag zegt of toetert. Het volk komt heel vriendelijk over. Ons onderkomen was in in een basotho hutje. Hiervandaan hebben we een flinke wandeling gemaakt naar de nog authentieke rotstekeningen van de Bosjesmannen. We hebben op drie plaatsen gezien met de rotstekeningen. Ze zijn vier tot vijfhonderd jaar oud. Er waren mensen en dieren afgebeeld en het gaf weer hoe de Bosjesmannen toen leefden. Dit was een stevige wandeling met her en der een klimpartij maar hij was zeker de moeite waard.

  • Leonie de Groot op 14-11-2017

    “Terug in de tijd”

    Wanneer je in Zuid-Afrika bent kun je Drakensbergen natuurlijk niet missen. Maar wist je dat er bovenaan de Sanipass een grensovergang is? Je kunt bij de grensovergang warme chocolademelk drinken in 'The highest pub in Africa' om vervolgens door te reizen over de wegen van zand, langs de rondavels en groene bergen. Heel af en toe kom je een inwoner tegen, meestal op een paard, gekleed in kleurrijke dekens en altijd met een strooien hoed op,
    In Lesotho kun je heel goed hiken en paardrijden. Wanneer je gaat paardrijden is het goed om een gids mee te nemen die je de route laat zien.
    Verblijf bij mensen thuis! Deze mensen verdienen op deze manier wat bij en het is heel erg 'terug naar vroeger'. Er is geen stromend water of elektriciteit en ze koken er de heerlijkste maaltijden op het vuur voor je. 's avonds kun je heerlijk genieten bij het kampvuur, maar maak het niet te laat, want je wil de zonsopgang niet missen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Lesotho reiservaring en tips!

Ben jij in Lesotho geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief