Bloemfontein (Zuid-Afrika): bezienswaardigheden, tips & overnachten

Bloemfontein (Zuid-Afrika): bezienswaardigheden, tips & overnachten

Bloemfontein is de hoofdstad van Vrijstaat en de stad waar de rechterlijke macht van Zuid-Afrika zetelt. Deze derde officiële hoofdstad van Zuid-Afrika heeft veel te bieden als het gaat om oude architectuur.

Door , laatst bijgewerkt op 11 april 2022
5 minuten lezen

Waar staat Bloemfontein bekend om?

Bloemfontein, ook wel bekend als de Rozenstad, is wellicht niet je eerste keus als toeristische bestemming. Het is op het eerste gezicht geen prachtstad, dat klopt. Maar de ligging in het hart van Zuid-Afrika is fraai en de sfeer die er heerst ontspannen. Ook als je geïnteresseerd bent in cultuur, dan is een bezoek meer dan de moeite waard. Bloemfontein kent een gewelddadig verleden door de talrijke veldslagen die hier plaatsvonden.

Deze hoofdstad – de derde officiële naast Kaapstad en Pretoria – met zo’n 250.000 inwoners kent dan ook vele musea die het verhaal vertellen van de Boerenoorlog, maar ook de veldslagen met de originele Basotho bewoners. Tevens zetelt hier de rechterlijke macht van Zuid-Afrika, met fraaie gebouwen als het Hof van Beroep en de historische Vierde Raadzaal, en vind je er diverse historische kerken (waaronder Nederlands-hervormde). Bloemfontein is tegelijk ook een universiteitsstad met een levendige kant in de vorm van leuke barretjes en gezellige restaurants met live-bands.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Musea

Bloemfontein herbergt door zijn roerige verleden meerdere interessante musea en bezienswaardigheden. Hoogtepunten zijn onder meer:

 • Het Anglo-Boer War Museum
 • Het National Museum
 • Het National Women’s Monument

Dit laatste is een gedenkteken ter nagedachtenis aan de duizenden vrouwen en kinderen die zijn omgekomen in Britse concentratiekampen tijdens de Boerenoorlog. In het Oliewenhuis Art Museum bevinden zich werken van bekende Zuid-Afrikaanse kunstenaars.

Oliewenhuis Art Museum, Bloemfontein

Het Oliewenhuis Art Museum.

National Women’s Monument, Bloemfontein

Het National Women’s Monument.

Sterren, dieren en bloemen kijken

Er is ook een groene kant aan Bloemfontein. Vanaf Naval Hill krijg je een geweldig uitzicht over de stad met vlakbij een heus digitaal planetarium, het Naval Hill Planetarium, zodat je ook de sterren aan deze kant van de aardbol leert kennen. Eveneens vlakbij ligt het Franklin Game Reserve, hier kun je onder meer giraffes, wildebeesten, antilopen en zebra’s spotten.

Het Orchid House biedt plaats aan de 3.000 soorten orchideeën die in Zuid-Afrika groeien. Als je van nog meer botanische pracht houdt, dan kun je net buiten de stad de Free State National Botanical Garden bezoeken, een gebied van maar liefst zeventig hectare groot. Hier groeien ongeveer vierhonderd soorten planten, waaronder een aantal bijzondere inheemse exemplaren.

Free State National Botanical Garden, Bloemfontein

Free State National Botanical Garden.

De Cheetah Experience

Wat is Zuid-Afrika zonder oog in oog te staan met ‘wilde’ dieren? Als je op zoek bent naar een hartverwarmende ervaring, dan is Cheetah Experience een must! Hier worden bedreigde diersoorten opgevangen met een speciale focus op de jachtluipaard.

 • Je mag ze voeren, aanraken en zelfs knuffelen tijdens een drie uur durende rondleiding.
 • Andere diersoorten die hier opgevangen worden zijn leeuwen, luipaarden, servet-katten, karacals, tijger en wolven.

De markt van Bloemfontein

“Die Boeremark” in het Langenhovenpark is elke zaterdag geopend en hier vind je lokale boeren die hun waren verkopen, kunst en ambachten, sieraden, kleding, boeken, eetstalletjes, kinderspeelgoed en geschenken. Goed om souvenirs in te slaan!

Bloemfontein

De centrale zakenwijk van Bloemfontein.

Waar overnachten in Bloemfontein?

Bloemfontein is een vrij grote stad (250.000 inwoners) en biedt dus een breed aanbod aan accommodaties, zowel in het centrum als in de natuur buiten de stad. Enkele tips zijn:

Deel jouw Bloemfontein reiservaring en tips!

Ben jij in Bloemfontein geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief