Heidelberg (Duitsland): alle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Heidelberg (Duitsland): alle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Heidelberg: een eeuwenoude universiteitsstad, bijzonder fraai gelegen in het dal van de rivier de Neckar. Een stad waar je geniet van de gezellige studentensfeer, fraaie uitzichten over de omgeving en de talrijke historische bezienswaardigheden van Heidelberg. Lees al onze tips voor deze romantische stedentrip bestemming op nog geen 5 uur rijden van Utrecht!

Door , laatst bijgewerkt op 12 februari 2023
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Kasteel van Heidelberg
 2. Heidelberger Bergbahn
 3. Universiteit van Heidelberg
 4. Bezienswaardigheden oude binnenstad
 5. Meer bezienswaardigheden
 6. Overnachten in Heidelberg
 7. Heidelberg stedentrip boeken

Stedentrip Heidelberg: romantische stad aan de Neckar

Heidelberg is een stad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, ca. twintig kilometer ten zuidoosten van Mannheim. De rivier de Neckar stroomt door de stad. De wereldberoemde universiteit van Heidelberg is de oudste universiteit van Duitsland. In het oude stadscentrum van Heidelberg vallen onmiddellijk de uitgestrekte ruïnes van Schloss Heidelberg op. Met de Bergbahn raak je moeiteloos de heuvel op om het slot te bezichtigen. De ‘Alte Brücke’ verbindt het historische stadscentrum met de groene beboste heuvels aan de overzijde van de Neckar. Daar vind je de ‘Philosofenweg’: een pad waar vroeger de grote denkers van de universiteit naartoe gingen om er na te denken over het leven, en misschien ook wel om er te genieten van het fantastische uitzicht over Heidelberg en omgeving.

Heidelberg stedentrip boeken – onze tips!

Het kasteel van Heidelberg

 • Het Schloss Heidelberg stamt uit de 13de eeuw. Het indrukwekkende kasteel werd in 1689 verwoest door de troepen van Zonnekoning Lodewijk XIV van Frankrijk. Het slot werd slechts gedeeltelijk heropgebouwd. De intacte gebouwen van het kasteel bestaan uit een mengeling van verschillende bouwstijlen.
 • Binnen de muren van het kasteel bevindt zich het Apotheekmuseum (Deutschen Apotheken Museum). Het museum biedt je een overzicht van de farmacie vanaf de Grieken en Romeinen tot nu. Tal van apotheekaccessoires staan er tentoongesteld. Je mag er overigens ook, zoals een echte apotheker uit vroegere tijden, je eigen kruidenthee brouwen.
 • Een andere attractie binnen de kasteelmuren is een enorm groot vat (Grosses Fass), het grootste houten wijnvat ter wereld. Het vat kon oorspronkelijk 220.000 liter wijn bevatten. Het wijnvat stamt uit 1751 en wordt jaarlijks door zo’n 500.000 mensen bezocht.

LEES OOK: De 20 mooiste kastelen van Duitsland

Kasteel van Heidelberg Heidelberg

De Heidelberger Bergbahn

Het kasteel van Heidelberg kun je te voet via een steil pad bereiken. Het is echter minder vermoeiend om de funiculaire (Heidelberger Bergbahn) te nemen vanaf de Kornmarkt in het historische stadscentrum. De funiculaire brengt je naar een eerste halte bij het kasteel van Heidelberg en gaat langs de heuvel verder omhoog naar Molkenkur. Vanaf daar leidt een tweede gedeelte van de Heidelberger Bergbahn naar de top van de heuvel, Königstuhl. Vanaf Königstuhl geniet je van een ongeëvenaard uitzicht over de stad en de vallei van de Neckar.

Heidelberger Bergbahn

De universiteit van Heidelberg

De Ruprecht-Karls-universiteit van Heidelberg werd gesticht in 1386 en is daarmee de oudste universiteit van Duitsland. De universiteit telt twaalf faculteiten. Er studeren bijna 30.000 studenten in Heidelberg. Twaalf Nobelprijswinnaars doceerden aan de Ruprecht-Karls-universiteit.

 • Neem een kijkje in de centrale universiteitsbibliotheek (Hauptbibliothek Heidelberg), die zo’n 3,2 miljoen boeken telt. Waardevolle manuscripten en wiegedrukken vind je in een afzonderlijke expositiezaal.
 • Ook de botanische tuin van de universiteit (Botanischer Garten) is de moeite waard. De tuin werd op het einde van de 16de eeuw aangelegd om er medicinale planten te kweken. Tegenwoordig vind je er op een oppervlakte van twee hectaren meer dan 14.000 planten, waaronder orchideeën, vetplanten en varens.
 • Wat je niet mag missen is de ‘studentenkerker’ (Studentenkarzer) in de Augustinergasse. De studentenkerker was een soort gevangenis voor studenten die zich misdragen hadden. De rector van de universiteit bepaalde de straf die onhebbelijke studenten kregen. Vaak vlogen ze een dagje de kerker in. Op de muren zie je overigens de graffiti die de brommende studenten er achterlieten tijdens hun ‘bezoek’.
Universiteit van Heidelberg

Bezienswaardigheden in de oude binnenstad van Heidelberg

De historische stadskern van Heidelberg staat vol met bezienswaardigheden. De Hauptstrasse is de belangrijkste straat in de oude stad en een goed uitgangspunt voor een stadswandeling.

De Heidelberger Marktplatz

De Marktplatz is het centrum van het historische stadsgedeelte. Rondom het plein vind je tal van cafeetjes en restaurantjes. De opvallende fontein Herkulesbrunnen trekt onmiddellijk de aandacht. Een heerlijk plein om even een terrasje te doen!

Marktplatz, Heidelberg

De Marktplatz met de Heiliggeistkirche.

Heiliggeistkirche

De Heiliggeistkirche dateert uit de eerste helft van de 15de eeuw. In deze laatgotische evangelische kerk bevindt zich onder meer de graftombe van keurvorst Ruprecht III.

Kurpfälzisches Museum

Het Kurpfälzisches Museum is gewijd aan kunst en archeologie. Je treft er de in 1907 gevonden onderkaak van de zogenaamde Heidelbergmens aan, een mensensoort die meer dan 200.000 jaar geleden leefde. Een topstuk van de kunstcollectie is het Zwölfbotenaltar, een uit hout gesneden altaar van de 16de-eeuwse kunstenaar Tilman Riemenschneider.

LEES OOK: De 20 leukste & mooiste stadjes van Duitsland

Alte Brücke

De Alte Brücke is een oude boogbrug over de Neckar, die het oude stadscentrum verbindt met de wijk Neuenheim op de andere oever. De huidige brug dateert van 1788, maar in de loop der eeuwen stonden op deze plaats niet minder dan acht bruggen. De oudste daarvan was een houten brug die door de Romeinen rond het jaar 200 werd opgericht. De huidige brug, die officieel de Karl Theodor Brücke heet, bestaat uit zandsteen die afkomstig is uit de vallei van de Neckar. Aan de zijde van de oude stad zie je een bronzen beeld van een aap die een spiegel vasthoudt. Raak de poot van de aap aan en je wordt schatrijk, zo beweert men althans.

Alte Brücke, Heidelberg

Tip: tijdens deze begeleide wandeling van 1,5 uur hoor je spannende, romantische, grappige en interessante verhalen over het oude centrum van Heidelberg. Ook een leuke activiteit is deze Segway-tour door Heidelberg en Neckar-vallei!

Tips voor overnachten bij Heidelberg

 • Leonardo Hotel Heidelberg ★★★★
  Rustig gelegen 4-sterren hotel nabij de binnenstad van Heidelberg. Beschikt over sfeervolle hotelkamers met airco en eigen badkamer. Heeft daarnaast ook een wellness..
 • Pension Hotel Schnookeloch
  Pension gevestigd in een historisch pand op 100 meter van de Alte Brücke. Op tien minuten wandelen van het kasteel van Heidelberg. Kamers met eigen badkamer. Gratis wifi. Betalend openbaar parkeren bij de accommodatie.
 • Hotel Heidelberger Hof ★★★
  Viersterrenhotel in het centrum van Heidelberg. Met sauna en fitnessruimte. Huisdieren toegelaten. Familiekamers beschikbaar. Gratis wifi. Betalend parkeren bij de accommodatie.
 • Camping Knaus Campingpark Bad Dürkheim ★★★
  Viersterrencamping in Bad Dürkheim, op ongeveer 35 kilometer van Heidelberg. Sprookjesachtig gelegen tussen de wijngaarden. Met zwemmeer, strand en ligweide. Camping met speeltuinen, sauna, westernranch en talrijke sportfaciliteiten.

Andere bezienswaardigheden in Heidelberg

Heidelberg heeft nog meer te bieden dan het historische centrum en het kasteel. Bezoek ook eens de Heidelberg Zoo, op de noordelijke oever van de Neckar. De zogenaamde Philosofenweg is eveneens een aanrader. Steek vanuit de binnenstad de Alte Brücke over en wandel via een klein paadje omhoog. Geniet intussen van het prachtige uitzicht over de stad en de rivier. Volg vanaf de Philosofenweg de bordjes naar ‘Heiligenberg’ en je komt uit op de top van de heuvel. Hier zie je de Thingstätte: een soort Romeins amfitheater, dat echter door de nazi’s werd aangelegd in 1935.

Heidelberg stedentrip boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Heidelberg reiservaring

 • Jaap Nieuwenhuis op 20-08-2021

  “Mooie grote veelzijdige stad.”

  Op de terugreis vanuit Italië 2 dagen verbleven hier in hotel staycity appart hotel wat net buiten het centrum ligt. 20 minuten lopen en je bent midden in de oude stad met een mega winkelstraat van 1 ,5 km lang.Ook vervoer met de metro is prima te doen.We hebben schloss heidelberg nog bezocht, veel gewandeld en heerlijk een terrasje gepakt. Al met al een mooie stad om te bezoeken.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Heidelberg reiservaring en tips!

Ben jij in Heidelberg geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief