Lucca (Toscane): bezienswaardigheden & tips voor je Lucca vakantie!

Lucca (Toscane): bezienswaardigheden & tips voor je Lucca vakantie!

Het rustige Lucca in Toscane is één van meest welvarende steden in Noord-Italië en kent een minstens zo rijke geschiedenis. Vanaf de zestiende-eeuwse stadmuur heb je een prachtig uitzicht over het grotendeels autovrije historische centrum.

Door , laatst bijgewerkt op 3 april 2023
5 minuten lezen

Waar staat Lucca om bekend?

Als je van wandelen, historie en kunst houdt, dan is de relatief rustige stad Lucca dé stad voor jou. Het is met zo’n 90.000 inwoners een van de mooie en fijnste middelgrote steden van de regio Toscane. Lucca speelde al vroeg in de geschiedenis een belangrijke rol voor namen als Julius Caesar, Pompeius, Sempronius en Napoleon. De stadsmuren uit de Renaissance zijn nog geheel intact en worden nu gebruikt als wandel- en fietspaden. De stadswallen geven je een mooi uitzicht over het historisch centrum.

Opvallend is het stratenplan van Lucca. Hieraan kun je direct zien dat de stad is gesticht door de oude Romeinen. In Lucca vind je veel kerken en het beroemde ovalen Piazza dell’Anfiteatro, gebouwd op de ruïnes van een Romeins amfitheater. Leuk om eens mee te maken: dit plein verandert tijdens het traditionele bloemenfeest op 27 april in een ware bloemenzee. Beklim ook de middeleeuwse Torre Guinigi: erg bijzonder omdat er eiken groeien op de top.

Toscane vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Toscane vakantie aanbieders
Lucca, Italië Lucca, Toscane

Bezienswaardigheden & highlights van Lucca

San Martino kathedraal

Het meest prominente gebouw van Lucca is de Duomo di San Martino. De kathedraal in Romaanse stijl dateert uit de 11e eeuw. De schitterende voorgevel van het gebouw is ontworpen door Guidetto da Como. De reliëfs boven de deur zijn, zo zegt men, van Nicola Pisano. Het interieur van de Duomo di San Martino is net zo imposant als de buitenkant. Hier zijn schatten te bewonderen zoals het Volto Santo kruisbeeld en de 15e eeuwse tombe in de sacristie.

San Martino kathedraal, Lucca

Duomo di San Martino.

Piazza dell’Anfiteatro

Ooit streden op de plek van het huidige Piazza dell’Anfiteatro gladiatoren met elkaar en wilde dieren. Het plein is namelijk gebouwd op de overblijfselen van een Romeins amfitheater. In de loop van de eeuwen bouwde men huizen op de ronde muren van het theater en werd het binnenplein langzaamaan ook volgebouwd.

In de jaren 30 van de 19e eeuw werd het amfitheater weer enigszins hersteld en werd het binnenplein weer vrij gemaakt. Tegenwoordig is het Piazza dell’Anfiteatro een gezellig plein met terrassen, bars, restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Het is een bijzondere plek waar je de geschiedenis nog kunt voelen én zien.

Piazza dell' Anfiteatro, Lucca

Piazza dell’ Anfiteatro op een zonnige dag.

De oude stadsmuren

Het bijzondere van Lucca is dat de 15e eeuwse stadsmuren het oude stadscentrum ook vandaag nog volledig omringen. De stadsmuren werden gebouwd tegen aanvallen vanuit Florence. De muren hebben een omtrek van ruim 4 kilometer, is dertig meter breed en maar liefst 12 meter hoog. En rondje over de muren is een hele leuke manier om Lucca te zien. Op de stadsmuren zijn fiets- en wandelpaden aangelegd en er ligt een park.

Stadsmuren van Lucca

De stadsmuren duidelijk zichtbaar vanuit de lucht.

Torre Guinigi

Het is een beetje een vreemd gezicht, een 44 meter hoge toren met daarop een daktuin met eikenbomen. De Torre Guinigi is een van de beroemdste gebouwen van Lucca en biedt een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.

 • De toren werd in de 14e eeuw door de rijke Guinigi familie gebouwd als teken van hun rijkdom. Daarnaast beschermde de toren ook tegen aanvallen.
 • De klim via de 230 smalle treden is niet eenvoudig maar de moeite waard. Onderweg word je getrakteerd op vele fresco’s die de geschiedenis van Lucca laten zien.
Torre Guinigi, Lucca

Uitzicht vanaf Torre Guinigi.

Het Aquaduct van Lucca

Lorenzo Nottolini ontwierp het Aquaduct van Lucca, de bouw ervan duurde van 1823 tot 1851. Het Aquaduct is gebouwd in Neoclassicistische stijl, het is 12 meter hoog en wordt ondersteund door 460 pilaren. Het werd gebouwd als watervoorziening voor de stad, deze was tot dan toe niet goed geregeld.

 • Het Aquaduct haalde water uit bronnen van de Monte Pisano, transporteerde dit naar een reservoir in San Concordio vanwaar het naar de fonteinen van de stad werd doorgesluisd.
 • Tegenwoordig is het Aquaduct buiten gebruik, maar het biedt nog steeds een indrukwekkend aangezicht tegen de achtergrond van de groene Toscaanse heuvels.
Aquaduct van Lucca

Het Aquaduct van Lucca.

Verblijf in of rond Lucca – 5 accommodatie tips

 • B&B Anfiteatro
  Uitstekend beoordeelde en betaalbare bed & breakfast in hartje Lucca, uitkijkend over Piazza dell’Anfiteatro!
 • B&B Villa Corte Degli Dei
  Historisch landgoed met zwembad en kamers in middeleeuwse stijl, op 900 meter van de stadsmuren van Lucca.
 • La Casa degli Uccellini
  Modern vakantiehuis in hartje Lucca op 500 meter van het Piazza dell’Anfitheatro en 200 meter van Piazza Napoleone.
 • Casa Al Bosco ★★★★
  Vakantiehuis (max 8 pers) met veel privacy vlakbij Lucca! Geen zwembad maar wel natuur, bergen, wandelen!
 • Villa Rinascimento ★★★
  Karakteristieke 15e-eeuwse villa met zwembad van Nederlandse eigenaresse, in de heuvels vlakbij Lucca en Pisa. Budgetvriendelijk!

Toscane vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Toscane vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

20 Lucca reiservaringen en tips

 • Esmee op 03-08-2019

  “Schattig stadje!”

  Lucca is echt een schattig stadje. Leuke bezienswaardigheden en toffe Italiaanse sfeer. Het is er niet super groot, dus binnen een dag heb je er wel alles gezien. Het is met name leuk om Lucca te bezichtigen als er markt is. Hier kun je goedkoop kleding en accessoires scoren. Het is ook leuk om Gelatarium te bezoeken: dit is een ijssalon waar je zelf je ijs kunt tappen en samenstellen.

 • kris pauwels op 22-05-2019

  “Lucca”

  Ik ga eind juni voor de achtste keer voor een tiental dagen naar Lucca. Dit stadje is uniek. Je kan zoveel info bekomen over wat er allemaal te zien is. San Michele, pak je zoomcamera en geniet een uur van de ontelbare unieke zuiltjes en satertjes, die gevel is enorm, zo'n megavariatie,groen-wit marmer. En drink een koffie bij Turandot. Ga naar San Frediano, zet je neer op het meest kortbijgelegen bistrootje en eet een pasta met een wijntje, ga naar San Martino en stop dan met kerken. Flaneer naar piazza Anfiteatro, ik kan daar een ganse dag zitten en kijken naar al die mensen die een paar uur Lucca bezoeken, de japanners met 3 camera's om de hals, trik trik trik en weer rap weg, grappig. Je hebt er ook 2 heel lekkere restootjes, Bollicina en l'Angelo Tondo. En denk dan aan de middeleeuwse gevechten tussen slaven en leeuwen. Huur een fiets en rij 5 keer de ronde van Lucca, op de wallen, waar je kan joggen, stappen, de hond uitlaten. Dan heb je precies 20 km gefietst, kijk naar binnen, naar het stadje, maak de beste foto van palazzo Pfanner met de mooie, naakte marmeren vrouwenfiguren en fonteintjes, en stop op die unieke plek vanwaar je alle torens van Lucca in 1 beeld ziet. Slenter door via Fillungo, de lange draadstraat, en verdwaal wat in de zijstraatjes. Laat in via Fillungo je oog vallen op de gevels van zeer oude winkels, Carli bijouterie. Kijk op piazza san Michele naar de apotheek op de linker achterhoek met mooie en grappige figuurtjes op de gevel, bar Casali ligt op 5 meter. Torre Guinigi met de bomen heeft een mooi uitzicht, maar vanuit de omliggende straatjes kan je er ook hele mooie foto's van maken vanop de grond. Torre del Oroligio, de kloktoren, mooi te zien vanuit via Fillungo. Piazza Napoleone, piazza grande., piazza Giglio met zalig buiten eten, wat duur, bij Ristorante Giglio. Leuke resto is ook Gigi, moeilijk te vinden, maar superleuk klein terrasje, reserveren. Ga een dag naar Viareggio, zwemmen, aan de kust. Pak Prato en Pistoia even mee. Mooi. En als het kan, ook naar de Cinque Terre met de boot en/of boemeltrein, maar dan enkel buiten het hoogzeizoen, anders word je vertrappeld door horden touristen. Geniet in Lucca van Pucini en opera. Maar vooral, loop langs de zovele mooie en rustige straatjes, doelloos, achter elke hoek ligt iets moois.

 • Laura Oude Vrielink op 25-04-2019

  “Leuk voor een dagje maar niet heel bijzonder ”

  Lucca is perfect om een dagje te besteden, maar meer dan dat is het ook niet. Het is er mega toeristisch en ik vind dat Toscane betere plekken te bieden heeft. Het Italiaanse eten is overal heerlijk en het is ook leuk om over de stadsmuur te fietsen!

 • dinuccia op 21-04-2019

  “Lucca”

  Een van mijn favoriete steden in Toscane, heerlijk sfeertje, mooie pleintjes, prachtige winkels, fietsen over de oude stadsmuur.
  Cultuur in overvloed, want het is een hele oude stad (180 v Chr) De echt directe omgevingen Lucca is vlak met bebouwing, maar de heuvels en het strand bij Viareggio zijn prachtig.

 • Iris Weijenborg op 08-04-2019

  “Heel druk, maar heel mooi”

  Lucca is perfect om een dagje naar toe te gaan. Of twee, maar dan heb je het wel gezien. Hoewel het heel druk is (met name in het hoogseizoen) mag het zeker niet ontbreken als je in de buurt bent. Lekker historisch en compact, super sfeervol en gewoon fijn om rond te struinen. Om een terrasje te pakken op een van de vele gezellige terrasjes, een broodje te eten bij een klein bakkertje of slagertje of gewoon om wat kleine boetiekjes te bekijken.

 • Sneeuwdude op 13-12-2017

  “Mooi dat iedereen het als dagtrip blijft aanbevelen”

  Steeds als ik weer in Lucca mag verblijven valt het op, de verrukkelijke ongedwongen sfeer. Weliswaar is mijn uitspraak gebaseerd op binnen de oude stadsmuren en ben ik nog niet aan het " moderne deel "toegekomen.
  Naast de genoeg genoemde bezienswaardigheden is Lucca een stad die je wil voelen en ervaren, waar alles zien een ondergeschikte rol heeft. Op speurtocht tot in de uiterste hoeken door de vele charmante authentieke straatjes, hangen op één van de vele stekjes en met volle teugen genieten van het bekijken van, luisteren naar, en ruiken aan het alledaagse zoete leven. Of het nu is op een drukke toeristische dag, een regenachtige avond onder de plu of tijdens één van de vele optredens in de zomer, Lucca laat het allemaal over zich heenkomen en ik ga er vooral 's avonds, als de bewoners het rijk weer overnemen, berustend in mee. Evviva Lucca

 • Jolijn Tang op 24-11-2017

  “Gezellig!”

  Lucca is niet de meest bekende stad van Italië, maar wel de moeite waard om te bezoeken.Het is een stad met een compact centrum, waardoor de afstanden goed te lopen zijn. De kathedraal is er niet één die te vergelijken is met die van bijvoorbeeld Milaan of Florence, maar van binnen was het wel erg mooi. Het oude amfitheater, wat nu een plek is met veel restaurantjes en terrasjes, is een fijne plek om even wat te eten en te drinken. De klokkentoren laat blijken dat er toch veel oudheid te vinden is in Lucca.

 • Roos op 22-11-2017

  “Eten, eten, eten!”

  Lucca is een historisch stadje in Toscane gelegen in de buurt van Pisa. Het is vooral bekend om haar gastronomie en da is precies wat ik iedereen aanraad te doen als je daar bent. De stad is omringd door een mooie stadsmuur waar je volledig overheen kunt wandelen/fietsen. Het heeft een aantal musea, maar ik raad je vooral aan om door het stadje te wandelen en om te eten :).

 • Ana-Maria Elena Koster op 21-11-2017

  “De mooiste van Toscane”

  Lucca is een compacte oude middeleeuwse stad binnen de oude muren van de fort die nog goed bewaren zijn. Alle bezienswaardigheden zijn dichtbij elkaar, het zijn vele mooie pleintjes, terasjes, kerken, torens. Je kunt op de oude muren wandelen en de fort-stad van boven te zien. De gezelligste plein is zeker de ronde Piazza dell' Anfiteatro. Als je de Guinigi Toren bezoekt, vind je bomen bovenop (grappig beeld is dit) plus een mooi uitzicht. Breng een bezoek aan Lucca Cathedral, zeker het waard. Wandel door de mooie straten en pleinen waar het alleen maar gezellig is. Vergeet Gelatarium niet, de meest moderne ijs winkel die ik heb gezien. Omdat we met de auto waren hebben we ook Ponte della Maddalena bezocht in Borgo a Mozzano (20 min van Lucca vandaan), gewoon een prachtige mooie brug en verder niet zoveel.

 • op 13-11-2017

  “Historisch en leuk stadje”

  Lucca is leuk als dagtrip. Er is een heel gezellig plein, waar je veel gezellige restaurantjes kunt vinden. Ook zijn er kerkjes te vinden, die best de moeite waard zijn om even van binnen te zien. Maak zeker een wandeling over de stadsmuur. Vanuit de stadsmuur heb je een mooi uitzicht over de stad. De Toren van Guinigi heeft prachtige tekeningen terwijl je de trappen oploopt. Het is wel een stukje lopen, meer dan 200 treden, maar het uitzicht is heel gaaf bovenop. Als je geluk hebt, kun je heel ver kijken.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Lucca reiservaring en tips!

Ben jij in Lucca geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief